Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.03.1986

Delo, Šport: ... Solo ponovitev v Anič Kuku

Matjaž Ravhekar kot prvi sam preplezal Spomin, eno najtežjih tehničnih smeri pri nas
LJUBLJANA - Ena naših najtežjih tehničnih smeri, Spomin v steni Anič kuka, je že doživela prvi solo vzpon. Smer je kot prvi sam preplezal Matjaž Ravhekar (AO Jesenice) in s tem opravil enega najtežjih tovrstnih vzponov pri nas.
V Paklenico je odšel 21. februarja. Naslednji dan se je odpravil v steno brez resnega namena, vreme je bilo slabo, pričelo je tudi deževati. Kljub temu je napel dva raztežaja in se vrnil pod steno. Vreme se je popravilo in naslednji dan je bilo mirno. Bivakiral je na mestu, ki je kolikor toliko primerno in je tudi edino v vsej smeri. S seboj je vlekel precej težek nahrbtnik. Plezal je tako, kot da bi bila dva. Vrv je pritrdil na varovališču, potem pa si sproti podaljševal bičev vozel. Na koncu raztežaja se je spustil po drugi vrvi, se potegnil nazaj do stene in nato med vzpenjanjem po vrvi izbijal kline. V smeri je pustil en normalni klin in en profil ter dve ploščici v že zavrtanih svedrovcih (eno na bivaku, drugo nad t. i. Petelinjim kljunom). Iz stene je izstopil zvečer drugega dne, vreme je bilo že slabše, precej mraz in močna burja.
Naj na koncu zapišemo čisto na kratko: To je vsekakor izreden vzpon in lep uspeh mladega kranjskogorskega alpinista.

T. Č.

Bolgari ne odnehajo
SOFIJA - Prva bolgarska zimska himalajska odprava še naprej vztraja, so sporočili iz Katmanduja. V južni steni Anapurne (8091 m) so praktično že preplezali Poljsko smer (to je prvo ponavljanje) in od vrha jih loči le še 200 m. Toda hudo je mraz, snega je zelo veliko, zimska himalajska sezona pa se je končala. Nepalsko ministrstvo jim je sicer že odobrilo nekaj podaljšanja, toda kaže, da premalo.
Druge odprave, vseh je bilo v tej zimski sezoni v Nepalu kar 18, pa so se večinoma že vrnile v Katmandu. Razen na začetku, ko so bili doseženi štirje uspešni vzponi, posebnih dosežkov ni bilo.

OD TOD IN TAM

Tekmovanje v športnem plezanju Marjan 1986
SPLIT - Odločitev, da organizirajo tekmovanje v športnem plezanju, prvo tovrstno pri nas, so člani AO Mosor sprejeli na rednem sestanku 25. decembra 1985. Od tedaj gre skoraj vse tako, kot so si zamislili.
Tekmovanje bo v soboto in nedeljo, 5. in 6. aprila, na južnih pobočjih Marjana nad potjo Alberta Maranguniča. Zbor tekmovalcev bo že v petek, da bi se lahko pravočasno seznanili s pravili, pa tudi, da bi se seznanili s kamnino in vadili. V primeru, da bi bilo tekmovalcev le preveč, pa bo v petek tudi izločilno tekmovanje v smereh z oceno V in VI. Da bi vse potekalo, kot je treba, bodo organizatorji ves petek dežurali v društvenih prostorih na Marmontovi 2, do tedaj pa informacije posreduje Ivica Iljič (058) 49-049, predsednik odbora za tekmovanje.
Znan je že tudi podroben program. Začetek tekmovanja bo v soboto ob 9. uri. Popoldan sc bo tekmovanje nadaljevalo z vzponi težavnosti VII in VII+, v nedeljo pa bodo na vrsti najtežje smeri, vse tja do IX. stopnje. Ob 17.30 je v načrtu proglasitev zmagovalcev, ob 19. uri pa se bo začelo slavje. Ker bodo stroški sorazmerno veliki (282.000 din), bodo morali pobirati vstopnino (200 din), da bi zagotovili potrebno resnost prijav (do 27. marca) pa morajo tudi tekmovalci nakazati na žiro račun PD Mosor 34400-678-682 po 700 din. Kopijo nakaznice je potrebno priložiti prijavi, ki mora vsebovati ime in priimek, rojstni datum in kraj rojstva, članstvo ter kratko alpinistično biografijo. Računajo pa seveda tudi na pomoč sponzorjev, še posebno ker je velik interes tudi med novinarji (reportažo bo pripravila tudi TV Zagreb, morda bodo del tekmovanja celo direktno prenašali).

F. S.


Ararat in Demavend
NOVI SAD - Planinsko-smučarska zveza Vojvodine in Kompas organizirata letos potovanje v Turčijo in Iran z vzponoma na najvišja vrhova teh dveh držav, Ararat (Bujuk Agri dagi, 5165 m) in Demavend (5671 m). Trajalo bo od 1. do 25. avgusta, predvidevajo tudi obiske turističnih zanimivosti, cena je 145.000 din, rok prijave pa 25. marec. Tisti, ki bodo želeli na Ararat, bodo morah še dodatno odvezati mošnjičke: potrebno bo dodatno plačati vodnika (lani je bila cena 500.000 turških lir, kar je okoli 30.000 din) ter prevoz in prenos iz Dogubayazita do koče Ali-Koy (okoli 5.000 din). Zato pa bodo dobili - v primeru uspešnega vzpona - posebno diplomo turške planinske federacije. Vsi udeleženci morajo imeti tudi vso potrebno opremo, sami pa bodo morali poskrbeti za prehrano, čeprav organizatorji poskušajo, da bi za to dobili primernega sponzorja.

Planinar - glasilo PZ Beograda
BEOGRAD - Poskusna številka glasila Planinske zveze Beograda je rodila sadove. Prva številka prvega letnika je izšla z datumom 10. februar 1986. Glasilo, ki je tiskano na časopisnem papirju v velikosti nekaj večji kot A4, ima 12 strani, še enkrat toliko pa je tudi dodatka - programa dela in akcij PZ Beograd in PZ Železničar, Pobeda, Zlatar, Javor, POK Beograd in Radnički.
Uredniški odbor, v katerega se je vključil izredno širok krog planincev obljublja z uvodnikom, ki ga je napisal glavni in odgovorni urednik Jovo Čuruvija, da bodo storili vse za dostojno izhajanje.
Vsebina je pisana, od pisem bralcev, do društvenih vesti in obvestil, intervjuja, vzgojnih sestavkov do drobnih vestičk.

F. S.

Prečenje s smučmi
Cveto Kemprle (Soški AO) in Cveto Podlogar (AO Gorje) sta 23. februarja s smučmi prečila Veliko Zelnarico. Zadnji Vogel, Srednji in Prvi Vogel, Slatno in Kredo v Fužinskih planinah. V Prvem Voglu pa sta presmučala vzhodno pobočje, ki pada prot Planini v Lazu, 300 m, S5, naklonina od 47 do 52 stopinj.

Romih in Tič v Južni Ameriki
Poročali smo že, da sta Milan Romih in Dani Tič konec lanskega leta (z ladjo) krenila v Južno Ameriko. Njun namen je, da v nekako pol leta prekrižarita Ande od Argentine vse tja do Ekvadorja.
Prve novice so več kot razveseljive. Najprej sta se nastanila pri Slovencih v Mendozi, v vznožju najvišje gore obeh Amerik Aconcague (6960 m). Za aklimatizacijo sta se povzpela na dva vrhova visoka 5800 in 6200 m. Potem pa sta se lotila stene Tupungata (6550 m). Ni sicer jasno, kje vodi njuna prvenstvena smer (IV-V, 50-60 st., 2200 m), toda morda sta uresničila prav kakšnega izmed starih načrtov naših alpinistov. Bivakirala sta med vzponom, drugič pa med sestopom. Zadnja novica pa je še pomembnejša: v J steni Aconcague sta (s petimi bivaki) preplezala zelo težko prvenstveno Slovensko smer. Oba sta zdrava in nadaljujeta svojo »turnejo«.

ID

ALPINISTIČNE NOVICE

Kamniška v Vršičih
Robi Držan (AO Litostroj) in Nino Babič (AO Rašica) sta 23. februarja v Vršičih splezala Kamniško smer (VI, A1). Plezala sta 8 ur, razmere pa sta imela odlične.

Sulica v Logarski dolini
Silvo Babič in Armand Polegek ter Sašo Puhmajer in Viktor Hren so 23. februarja splezali prvenstven vzpon čez zaledenel slap v bližini Planinskega doma v Logarski dolini. Imenovali so ga Sulica, čeprav pravijo, da bo potrebno ugotoviti domače ime. Dostop je od doma le 10 minut. Slapu je 100 m, še enkrat toliko pa je grape. Ocena je 90°/50°-70". Plezali so dve uri in pol. Pravijo, da je zgornja sveča zelo redko zamrznjena in da je bila ob vzponu zelo tanka. Istega dne sta slap ponovila še dva alpinista iz Celja.

Ekstremni spusti
Dejan Ogrinec (AO Črnuče) in Andrej Zorčič (AO Slovenija šport) sta 16. februarja presmučala sistem slapov v grapi Pekel (dolina Kokre). Pod skoki je bila precejšnja količina snega, tako da pristanki niso bili pretežavni. Mestoma sta tudi varovala. Ocena je S 6/S 5, V-, 200 m. Prvi dan v marcu pa sta presmučala še raz ob Mihčevi grapi v severni steni Rjave skale. Ocena je S 5/S 3-4, IV-, višina je 900 m.
Oba spusta sta zaradi lahkega pristopa primerna predvsem za obdobja slabih razmer v višjih legah.

Jalun Kang tudi v Srbiji
Tomo Česen in Tone Škarja sta s tehnikoma AV studia iz Titovega Velenja, ki je pripravilo multivizijsko predavanje o Jalung Kangu, pretekli teden obiskala Beograd in Smederevo. Tamkajšnji alpinisti in planinci so jih zelo lepo sprejeli. V Beogradu so bile v dvorani Pionir tri predstave, dvorana pa je bila vedno polna. Poleg tega sta imela intervju tudi na beograjskem radiu in televiziji. Pogovori s poslušalci po vsaki predstavi so bili izredno zanimivi. Podobno je bilo tudi v Smederevu, kjer je predavanje organiziralo njihovo planinsko društvo. Za prevod teksta v srbohrvaščino so sicer zaslužni člani alpinističnega odseka pri planinskem društvu Beograd, ki so v sodelovanju s svojim društvom pripravili predavanja v Beogradu.

Pod Nevejskim sedlom
Janko Humar in Mitja Lo Duca sta bila 22. februarja v dolini Rakolana pod Nevejskim sedlom (Italija). Vendar je bil obisk, žal, prepozen. V dolini, kjer je pravi eldorado lednega plezanja, je odjuga opravila svoje - vsi raztežaji v slapovih so bili nepreplezljivi, ker jih preprosto ni bilo več — led se je odlomil. V pravih razmerah pa je dolina vredna obiska, saj je v njej veliko slapov visokih do 300 m. Večina jih je tik nad cesto in Humar celotno področje primerja z najbolj znanimi škotskimi centri lednega plezanja. Vendar letos skoraj zanesljivo ne bo več pravih razmer.
V nedeljo pa je Humar v Tamarju splezal Desnega, Nad votlino in Centralni slap. Prva dva sta preplezala tudi Viktor Golja in Miranda Ortar.

AO Mengeš v preteklem letu
Alpinistični odsek Mengeš vključuje 35 članov, od tega je 8 pripravnikov in 4 tečajniki. Skupno so v letu 1985 opravili 450 vzponov, od tega je 43 vzponov z oceno VII in 20 vzponov z oceno VIII. Povprečje na aktivnega člana je 25 vzponov. Med najpomembnejšimi zimskimi vzponi je prvenstvena smer v Brani - smer Orion. Poleg tega pa še proste ponovitve Internacionale in Stebra spominov v Ospu, Klin, Barbara in Italijanska v Paklenici, Smer Treh svedrovcev v Štruci, Helba s Čopom v Triglavu. V tujini pa Nabisco Wall (5.11c) in Moratorium (5,11b) v Yosemitih in smer Tao z oceno 7a (VIII+) v Bardonechii.
Organizirali so manjšo odpravo v Yosemite, kjer sta bila Cveto Jagodic in Metod Škarja, ki sta se udeležila tudi mednarodnega tekmovanja v plezanju težkih smeri v Bardonechii (Italija). Škarja je zasedel 21. mesto, Jagodic pa 43. mesto. Slednji je na državnem prvenstvu zasedel drugo mesto.
Imajo tudi alpinista, ki je dosegel zvezni razred (Metod Škarja). Med nove alpiniste pa so jeseni sprejeli Dareta Božiča.

Uspešno leto za Gabarroua
Francoski alpinist Patrick Gabarrou je imel preteklo leto nekaj odličnih vzponov tako pozimi kot tudi poleti. 28. februarja je skupaj s Francoisom Marsignyjem opravi drugo ponovitev, sicer pa je bil to prvi zimski vzpon, Super couloirja v Grandes Jorasses. To je v južni steni, kjer sta strm ozebnik preplezala prva Comino in Grassi leta 1978. Nekateri odseki v smeri so precej delikatni, sicer pa je ozebnik na splošno zelo strm. Gabarrou je nadalje 10. marca opravil prvo ponovitev (tudi zimsko) smeri Envers Babrbare v Aig. du Plan. Z njim sta bila še Lionel Andre in Thierry Pastore. Smer poteka po ozkem žlebu levo od Ryan Arete. Štiri dni zatem je skupaj s Pastorejem in Voitekom Galo opravil prvenstven vzpon v Periades. Kombinirana in ledna smer, visoka 450 m, imenovali pa so jo Goulotte Solidarinost. Skupaj s Carlom Strattijem pa je 24. marca splezal novo smer - Couloir de la Consolation v Mount Maudit, velik koloar levo od L'Eperon de L'Ardrosace.
Z Marsignyjem sta potem 4. in 5. aprila splezala novo smer med Južnim in Skritim stebrom v Freneyih. Fantomastic je 700 m visoka smer, led in kombinacija, zelo težko plezanje. Na snežišču pod grebenom Brouillard ju je ujela nevihta in v kočo Ghiglione sta se vrnila šele po 48 urah neprekinjenega plezanja.
In še nekaj je dobro vedeti. Gabarrou in njegovi kolegi so pozimi v marsikateri smeri uporabljali kratke smuči (dolge 130 cm), za sestop seveda. So kratke in lahke, tako da jih lahko nosimo v nekaterih lednih ali snežnih smereh. Na primer severna stena Grand Pilier da'Angle in spust z Mont Blanca, ali pa severna stena Les Dro-ites in spust čez pobočje Telefre.

Eldorado Canyon
Poleti 1985 so bili koloradski plezalci zelo aktivni. Nekaj novih smeri je bilo splezanih, med njimi so jih precej »izsilili«. Izkaza! se je predvsem francoski plezalec Patrick Edlinger, o čigar aktivnosti smo sicer že poročali. Naj povemo, da je med drugim splezal veliko »testnih« smeri, ki takoj pokažejo, kdo je kdo. Pred leti sila slavno smer Genesis je splezal »on-sight«, kot pravijo Američani. To pa pomeni splezati smer v prvem poskusu brez padca, ocena Genesis pa je IX+.
Veliko prahu je vzdignila tudi nova smer Paris Girls, ki jo je opravil Christian Griffith. Visoka je pravzaprav le 30 m, a je bilo okoli nje precej problemov. Preden je bila splezana, so jo večkrat preplezali z varovanjem od zgoraj, zavrtali so tudi sedem svedrovcev. Rezultat vsega tega je tudi visoka ocena 5.13 KI.
Tudi Bob Horan je bil uspešen. Kot prvi je v prvem poskusu preplezal Urban Guerilla z oceno IX, ki je bila do tedaj problem že z varovanjem od zgoraj.
V Flat Irons so Neil Cannon, Mark Sonnenfeld in Eric Winkleman splezali smer Death and Transfiguration. Izstop je izredno strm in ocenjen IX-.

Kanadske Rocky Mountains
Izredno veliko sten je v teh gorah, mnogo je tudi možnosti za nove vzpone. To sta potrdila tudi Kozjek in Podgornik, ki sta lani kot prva naša alpinista poskušala srečo v teh strmih stenah. Lansko poletje je bilo vreme ugodno. Julija je bilo dolgo obdobje lepega vremena in glavne velike stene so imele ugodne razmere.
Noth Twin po svoji višini sicer ne spada med najvišje vrhove, toda lahko se ponaša s svojo severno steno, ogromna je, kar 1500 m visoka. Leta 1974 sta v levem delu osrednjega dela potegnila svojo smer Lowe in Jones. Toda velikanski severni steber v vpadnici vrha je ostal pravi izziv. Zadnji teden julija 1985 sta Barry Blanchard in David Cheesmond opravila tudi to. Spodnjo tretjino sta začela nekoliko bolj desno, potem pa smer brezkompromisno vlekla vse po stebru navzgor. Plezala sta v obdobju toplega vremena, zato sta večino smeri plezala prosto, le osemkrat sta si pomagala s tehniko. Spodnja tretjina je postregla s težavami 5. loc /VII/. Prvi bivak sta imela na začetku stebra, po katerem sta nadaljevala naslednji dan (v glavnem skalno plezanje z nekaj zelo težkimi mesti). Drugi bivak je bil pod lediščem pod zgornjo glavno steno. Po ledišču sta vse do najvišje točke stene smer izpeljala čisto naravnost. Ta del je bil najtežji. Naredila sta 15 raztežajev, težave so dosegle 5. lod /VII+/, zato pa sta morala še dvakrat bivakirati. Prvič v majhni votlini, ki sta jo odkrila sredi strme stene, in drugič na polički, dva raztežaja pod robom. Pri sestopu ju je na severnozahodnem grebenu ujelo neurje in imela sta dokajšnje težave.
Skala je v glavnem dobra, predvsem v zgornji tretjini, večinoma prosto plezanje, Blanchard in Cheesmond pa sta potegnila kar 60 raztežajev.

Prednjačijo slapovi
Krokarjev, Gamsov in Desni slap v Logarski dolini sta 22. februarja preplezala Silvo Babič in Sašo Puhmajer (prvi AO TAM, drugi AO Kozjak). Naslednjega dne sta iste slapove splezala tudi Zdenko Zorič (AO Kozjak) in Mira Uršič (AO Impol).
Mirko Kranc (AO Črnuče) in Jelka Tajnik (AO Ravne) sta nad Jezerskim ponovila Sinji slap, v Tamarju pa Nad votlino in Desnega.
Drago Frelih in Stane Čufer (oba AO Železniki) sta 26. februarja splezala Vikijevo svečo. Razmere niso bile najboljše.
Benjamin Ravnik in Marjan Bohnec sta 16. preteklega meseca ponovila Svečo, Ravnik nato še Desnega. Naslednji teden pa sta plezala Blatni graben v Soteski (Bohinj). Led je bil na ključnih mestih svečast in tenek. Za njima so prišli še Biščak, Lenarčič in Škamperle.
Filip Bertoncelj in Matjaž Ivačič sta v Tamarju splezala Centralnega in Desnega, Igor Kalan in Petra Vencelj (vsi AO Kranj) pa poleg slednjega še Nad votlino.
Prosenjak in Tamše (AO Slovenj Gradec) sta v njihovem koncu plezala Slap za topilnico (70 do 80 stopinj, 120 m), oba pa sta v solo vzponu ponovila tudi Slap nad Žerjavom (70 do 85 stopinj, 40 m).
Prvega dne v tem mesecu sta ponovila Luciferja Marjan Kovač (AO Črnuče) in Janez Kešner (AO Mengeš).

Bosova grapa in Gajstni slap
Silvo Babič je sporočil, da je z Markom Lukičem in Aleksandrom Prosenjakom 2. t. m. opravil drugi vzpon po zaledenelem Gajstnem slapu (90/ 60 st., 120 m, 3 h) v Logarski dolini. Za njima je enak vzpon opravila tudi celjska naveza. Boris Bertoncelj in Andrej Petrovčič pa poročata, da sta 1. t. m. preplezala Bosovo grapo in sestopila (deloma) po Šiji Brane. Motila sta ju slaba vidljivost in hud veter.

Sto tur na 10 vrhov BiH
Slobodan Žalica je že pripravil seznam 100 tur na 10 vrhov v BiH, ki bodo izšli v vodniku. V okviru UPSD Bukovik bodo izdali tudi plezalni vodniček za Romanijo. To bo ob tematski številki njihove revije Staže, ki bo posvečena alpinizmu in bo imela tudi povzetek v angleškem jeziku, velika spodbuda za bosanskohercegovski alpinizem, ki se sicer kar ne more izkopati iz organizacijskih težav.
 

  10.03.1986


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.