Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.04.1970

Delo, Šport: ... Ponovno v Wakhan

Iz alpinističnih krogov PD Ljubljana-matica je prišla tudi druga pobuda za odpravo v Hindukuš. Tako kot v prvem primeru, bo tudi letos cilj dolina Wakhana v Afganistanu, le s to razliko, da so cilji nekoliko višji. Odprava namerava v področje Urghend-E-Bala in ponoviti vzpone na Urghend (7038 m), Kuh-e-Tez (7015 m) in Akher-Tior (7020 m), vendar po novih smereh.
Vodja odprave naj bi bil Lojze Šteblaj, zdravnik dr. Tomaž Ažman, člani pa Stane Belak, Danilo Cedilnik, Mitja Košir (Jes.) in Boris Krivic. Predviden je tudi že dan odhoda - 15. junij 1970.
Na pot se bodo podali z dvema avtomobiloma, v Afganistanu pa naj bi bili okoli dva meseca.

Alpinistke in višinski rekordi
Kakor poroča bolgarski tednik »Eho«, je doslej 71 alpinistk doseglo vrhove visoke nad 7000 m. Med njimi pa je le 14 alpinistk izven SZ. Tri alpinistke (Rožalska, Garf in Strelnikova), so bile že dvakrat na Piku Lenina (7134 metrov). Postnikova in Zajeva sta bili razen na P. Lenina še na Pik Korženevskega (7105 m), Agranoska in Rožalska pa imata za seboj še tretjega - Pik Komunizma (7495 m), kar naj bi bil tudi ženski višinski rekord. Zadnji dve alpinistki se letos pripravljata, da opravita še vzpon na četrti in poslednji sovjetski sedemtisočak Pik Pobeda (7435 m), kar se je doslej
posrečilo šele trinajstim njihovim moškim tovarišem.

Ekskluzivni alpinistični klub v Belgiji
Po vzoru nekaterih drugih narodov, so pred kratkim tudi v Belgiji ustanovili alpinistični klub, v katerega bodo sprejemali le alpiniste z najkvalitetnejšimi plezalnimi dosežki. Njegov predsednik je postal svetovno znani plezalec Claudio Barbie.

Tekmovanje GRS na Poljskem
V Tatrah, blizu Zakopanov, je bilo veliko mednarodno tekmovanje gorskih reševalcev v vožnji z akio čolnom. Med 28 ekipami iz Italije, Švice, Avstrije, ČSSR, Bolgarije in domačinov je 2500 metrov dolgo progo z višinsko razliko 500 metrov najhitreje prevozila prva bolgarska ekipa (Cvrkalev - Mičev). Ker sta se odlično izkazala tudi pri oskrbi ponesrečenca, sta zasedla prvo mesto.

»Podaljšan« Triglavski smuk
Mladi člani AO Jesenice so se odločili, da v primeru ugodnih snežnih razmer pridejo na »Triglavski smuk« z Vogla, prek Sedmerih jezer. Turo naj bi začeli 25. t. m. iz zavetišča na planini Zadnji Vogel in prvega dne opravili pot do Komne. Drugi dan je v programu pot od Komne prek Sedmerih jezer do Vodnikove koče na Velem polju. 27. t. m. pa naj bi se povzpeli do Staničeve koče, kjer bo zborno mesto za vse, ki se žele udeležiti tradicionalnega smuka izpod Rži.
Ker so koče v triglavskem pogorju (Komna, Sedmera, Vodnikova in Staničeva) redno oskrbovane, snega pa tudi ne bo zmanjkalo še tako kmalu, bi sodeč po zanimanju lahko turo z Vogla v Krmo letos še večkrat ponovili. Skoraj 50 km dolgi turni smuk, poln naravnih lepot in prekrasnih spustov pa bo verjetneje prav zaživel šele prihodnje leto, ko bo izšel dolgo pričakovani turno smučarski vodnik, ki ga pripravlja Ciril Praček.

Mladinci PD Kozjak na cesti
Največje težave planinskih društev so navadno s primernimi prostori za sestajanje mladih članov, predvsem članov MO in AO. Tudi člani PD Kozjak iz Maribora so se že srečavali z njimi, toda v takih težavah kot letošnjo zimo še niso bili. Krajevna skupnost »Rotovž - Talci« jim je odpovedala gostoljubje in sedaj mladi planinci za sestajanje občasno koristijo mladinski klub, alpinisti pa hotel Zamorec - največkrat pa se morajo zadovoljiti kar s cesto.
Niso znani razlogi odpovedi koriščenja prostorov s strani krajevne skupnosti, vzgoji mladih planincev pa sestajanje na raznih krajih in celo na cesti prav gotovo ne bo koristilo. Skoraj trinajstletno uspešno delo PD Kozjak je v nevarnosti in prav bi bilo, da se zanj zavzamejo vsi, ki jim je pri srcu vzgoja mladine v Maribora.

Plezalne vaje na Turncu
Akademski alpinistični odsek ima v okviru alpinistične šole vaje v plezanju vsak četrtek, od 15.30 dalje na Turncu pod Grmado. Predavanja so vsak torek, ob 19.30 v društvenih prostorih na Trgu revolucije 1, soba 65, kjer dobite tudi vse potrebne informacije.

Razgovor o delu z mladino
V soboto je bil v Mariboru sestanek predstavnikov PZS z mentorji planinskih šol. V nedeljo so razgovore nadaljevali na Pohorju s predsedniki PD in načelniki MO.
Ugotovili so, da po nekaterih društvih še vedno premalo podpirajo delo z mladino in da je temu nemalo kdaj kriva prevelika zavzetost za gospodarsko dejavnost, oziroma upravljanje deficitnih planinskih objektov. Pozdravili so težnje RSPK, da delo prosvetnih delavcev, ki se na šolah ukvarjajo s planinsko dejavnostjo, izenači z delom pri ostalih svobodnih dejavnostih in se še posebej posvetili obravnavi sodelovanja z občinskimi odseki za narodno obrambo. Letos bodo skupaj z občinsko konferenco ZMS in zvezo tabornikov sodelovali pri izvedbi velike akcije »Svobodno Pohorje«, ki bo 6. in 7. junija v Lovrencu na Pohorju.

Tudi Nemci v Karakorum
Letos bodo v Karakorum odpotovali tudi alpinisti iz Münchna. Cilj njihove žepne odprave bo še docela neraziskana skupina Boturo - Mustagh v SZ Karakorumu, kjer so vrhovi po grobih ocenah visoki tudi do 7700 metrov.

  10.04.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.