Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.04.2000

Tomaž Jakofčič: Najboljši slovenski alpinisti v letu 1999

Tomaž Humar in Alenka Jerala, Urban Ažman in Davo Karničar

V petek zvečer je bila v dvorani Gotske hiše v Kanalu ob Soči slovesna razglasitev in podelitev priznanj najboljšim slovenskim alpinistom in alpinističnim smučarjem.za njihove dosežke v letu 1999. Prireditev v rojstnem kraju velikega pionirja slovenskega alpinizma Valentina Staniča, se je odvijala točno na 40. obletnico odhoda naše prve himalajske odprave na Trisul; vsekakor pomembnega temelja za nadaljni uspešni razvoj slovenskega himalajizma.

Leto 1999 je bilo za slovenski alpinizem eno najuspešnejših v zadnjem desetletju. Slovenske alpinistične odprave so »delovale« takorekoč po celem svetu, a najbolj odmevni dosežki so prišli iz Himalaje in Južne Amerike. Tomaž Humar je opravil vzpon preko južne stene Daulagirija, ki je bil brez dvoma najodmevnejši alpinistični dosežek na svetu v letu 1999.Sicer v njegovi senci, je bil opravljen tudi zelo pomemben prvi vzpon preko severne stene Gjačung Kanga. Mladi perspektivni alpinisti so se uspešno udeležili odprave UIAA v Pakistan, prvič pa so naši alpinisti plezali tudi v granitnih stenah Kirgizstana. V Južni Ameriki so bili najboljši vzponi opravljeni v Patagoniji, kjer je z prvenstvenimi smermi in redkimi ponovitvami »hitel« Silvo Karo ter v Peruju, kjer sta bila najodmevnejša prvenstvena vzpona v Chacrarajuju in Huantsanu.

Letošnji izbor je bil po dolgem času opravljen spet na podlagi glasovnic slovenskih alpinističnih kolektivov.V kategoriji najboljšega alpinista je tako priznaje gladko dobil Tomaž Humar pred Silvom Karom. V ženski konkurenci je dobila največ glasov Alenka Jerala za odlične vzpone na področju Pamir Alaj v Kirgizstanu in v Centralnih Alpah, za njo pa je bila Tina Di Batista z vzponi v Andih. Zelo pomembno mesto pri ženskih vzponih zavzema vsekakor tudi ženska ponovitev Nosa v El Capitanu, naveze VoglarRojs. Najperspektivnejši slovenski alpinist je z prvenstvenimi vzponi v Kirgistanu in novimi smermi v domačih gorah, postal Urban Ažman pred Jernejem Breščakom, katerega odlikujejo vzponi v Pakistanu in Centralnih Alpah.

Po nekaj slabih sezonah alpinističnih smučarjev je bilo letos opravljenih kar nekaj dobrih spustov in morda je bila zato odločitev o najboljšem alpinističnem smučarju najtežja. Priznanje je na koncu le dobil Davo Karničar za prvenstveni spust z gore Kamen na Kamčatki. Odlični so bili tudi spusti v Andih, Romana Mihaliča in Katje Frelih, ki je s smukom iz vrha Copikalquija postavila nov višinski rekord za slovenske alpinistične smučarke.

Na prijetni prireditvi v Kanalu je bilo omenjenih veliko odličnih dosežkov slovenskih alpinistov, ki so nas ponovno postavili v središče svetovnega alpinizma, upati pa je seveda, da bomo z odpravami in vzponi v letu 2000 tam tudi ostali.

Ob strani portreti vseh štirih; foto Aleš Černivec

Tomaž Jakofčič

Gjačung Kang
V Linhartovi dvorani v Cankarjevem domu bo 17. t.m. predavanje o lanskoletni osrednji slovenski odpravi v Himalajo. Odprava je poleg prvega vzpona prek severne stene Gjačung Kanga preplezala še prvenstvene smeri na Siguang Ri (7309 m), Ri Shar (6998 m) in Zero Peak (6700 m). Predavanje bo ob 19. uri, ob večjem zanimanju pa tudi ob 21. uri.

T.J.

Zmaga J. Goloba
Tekmovanja v športnem plezanju so se po prehodu iz naravne skale na umetne stene razdelile še v dve smeri, na klasično visoke stene in pa nekaj metrov visoke in izredno zahtevne (balvanske) stene.
V začetku aprila je bila tako v avstrijskem Kaprunu prva tekma v balvanskem plezanju za avstrijsko državno prvenstvo. Ker je bilo tekmovanje odprtega tipa sta se ga udeležila tudi Jure Golob (AO Rašica) in Urh Čehovin (AO Ljubljana-Matica). Golob je z odličnim plezanjem na tekmi gladko zmagal, Čehovin pa je po 3. mestu v kvalifikacijah na koncu zasedel 12. mesto.
Tekma v Kaprunu je služila kot dober trening in pokazatelj odlične forme pred pričetkom Svetovnega pokala v balvanskem plezanju, 28. maja, v grški Konitsi.

T.J.

Mladi v formi
Luka Zazvonil (AO Kranj, Vrh, Samsara) je pred dnevi v Mišji peči preplezal novo smer z imenom Matrix, desno od Truplojedke in jo ocenil z 8b. Pred tem je Zazvonil v italijanskem plezališču Covolo, poleg smeri Toys (7c), preplezal tudi Incantesimo, svojo drugo 8a na pogled. V istem plezališču je v drugem poskusu uspel tudi v smeri Balia con lupi (8b). Klemen Vodlan (Knjigarna Barvica, Samsara ) je prav tako v dobri formi. Nad vasjo Osp je na pogled preplezal Poročno noč (7b+/c), v Mišji peči je uspel v smeri Kaj ti je deklica (8b+), nato pa v enem dnevu še v Pingvinu (8a+) in Truplojedki (8a+). Med obiskom italijanskega Erta je preplezal smer Pole position (8a). Jani Abe je v Mišji peči uspel v smeri Strta srca (8a+).

T.J.

Cilj je Lotse (8516 m), četrta gora sveta
V petek je iz ljubljanskega letališča odšla na pot v Himalajo močna slovenska odprava s ciljem povzpeti se na četrto najvišjo goro na svetu, 8516 m visoki Lotse. Odpravo v organizaciji PK Rifnik vodi Franc Gajšek, s seboj pa ima zelo močno in izkušeno ekipo. Aco Pepevnik ima poleg številnih odprav v Ande ter prvenstvene smeri v Šivlingu, za seboj tudi Čo Oju (8201 m) in Everest (8848 m). Dušan Debelak in Tomaž Žerovnik sta že dolga leta uigrana soplezalca s težkimi vzponi v Alpah, Andih in Himalaji. Pri zadnji težki prvenstveni smeri v Chacraraju je sodeloval tudi član odprave Viki Mlinar.
Milan Romih je na trinajstih odpravah v visoka gorstva celega sveta, osvojil kar 29 vrhov višjih od 6000 m. Ostali člani odprave so še Rudi Podgoršek in Boštjan Jezovšek ter Matko Škalamera z Reke. Darko Berljak izkušeni vodja številnih hrvaških odprav v Himalajo, bo odpravi pomagal prebroditi številne birokratske probleme v Nepalu.
Lotse je prva osvojila švicarska odprava leta 1956, od takrat pa je kljub svoji mogočnosti in višini, največkrat v senci velikega soseda, Everesta. Slovenci smo se prvič podali na Lotse leta 1981, ko je njegovo slovito južno steno, do roba preplezala močna, takrat še jugoslovanska odprava. Kot prvi Slovenec je na vrh Lotseja stopil Viki Grošelj maja 1989, eno leto pred kontroverznim vzponom Toma Česna v južni steni.
Letošnja odprava želi osvojiti vrh po klasični smeri čez južno sedlo med Everestom in Lotsejem, brez uporabe dodatnega kisika, dnevi načrtovani za vzpon na vrh pa so med 10. in 20. majem. Odpravi se je pridružil Andrej Kmet, ki bo skrbel za neposredno povezavo prek interneta, v načrtu pa imajo celo neposredno sliko dogajanja na gori.
Vse v zvezi z odpravo lahko spremljamo na naslovu: www.promel.si/lhotse2000/.

Tomaž Jakofčič


Za ogrevanje smuk s Triglava
Triglav - Davo Karničar, eden najboljših ekstremnih smučarjev na svetu, bo predvidoma v začetku oktobra skušal neprekinjeno smučati z Mt. Everesta, pri čemer doslej še nihče ni bil uspešen. V okviru priprav na ta projekt je 38-letni Jezerjan pred dnevi presmučal Sinji slap (ocena S 7-), v soboto pa tudi z vrha Triglava (na fotografiji), kar je njegov tretji ekstremni spust z naše najvišje gore. Konec maja načrtuje smučanje z Mt. Blanca, z Everestom pa bo povezal tri najvišje vrhove - Slovenije, Evrope in sveta.

Maja Roš

Foto Urban Golob

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.