Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.06.1971

Delo, Šport: ... Podpora IV. JAHO

Zastopstvo PZ Srbije je na skupščini Planinske zveze Jugoslavije, ki je bila preteklo soboto v Sarajevu, sporočilo, da je njihov UO sklenil, da IV jugoslovansko alpinistično odpravo v Himalajo (1972) podpre z 20.000 - dinarji, poleg tega pa bodo plačali še vse stroške za nabavo jeklenk s kisikom. Načelno so podporo obljubile tudi druge republiške zveze. Kakor smo že objavili, je pokroviteljstvo nad odpravo sprejel predsednik republike Josip Broz-Tito.

Japonci v Himalaji
Kakor smo že večkrat poročali, imajo Japonci v Himalaji zadnje čase popolno premoč. Pred letošnjim monsumom je bilo na delu kar devet (nekateri viri navajajo deset) njihovih odprav od skupno petnajstih. Osemčlanska odprava Kenryo Alpine Cluba pod vodstvom Fukuzawe je bila namenjena na Dhaulagiri V (7618 m). Kakor vemo, ni uspela, ker so trije udeleženci zaradi izčrpanosti zdrsnili na višini približno 7000 m in se smrtno ponesrečili. Petčlansko odpravo na Dhaulagiri IV (7661 m) je vodil Hattori Yašino. Tokijska univerza je organizirala odpravo na Churen Himal (7371 m), na Putha Hiunchuli (7246 m) pa sta odšla Oisi in Komatsu. Odprava univerze Sinsu je imela v načrtu raziskati nov pristop na Anapurno II (7937 m), ki je znana tudi našim alpinistom, in sicer po SV grebenu. Gangapurno (7454 m) so imeli v načrtu (prav tako po SV grebenu) preskusiti člani odprave Hachio pod vodstvom K. Miyošija. Nadaljnja dva cilja sta bila Baudha (6672 m) in Pumo Ri (7145 m), deseti pa je, tako kaže Manaslu (8156 m), na katerega se z zahoda menda vzpenja enajst članska odprava z Japonske.

Kaj je s Korejci?
Za alpinizem v Južni Koreji doslej ni bilo slišati, zato je toliko bolj presenetila agencijska vest, da hkrati z Japonci poskušajo vzpon na Manaslu, in sicer z vzhoda. Javili so celo, da so postavili bazni tabor na višini 4600 m. Zadnje vesti pa govore o 11-članski odpravi iz Južne Koreje, ki naj bi bila poražena na Lhotse Šaru!?

Odkritje spominske plošče
V nedeljo bodo v Tamarju odkrili ploščo Janezu Kovaču, Matiji Koširju in Iztoku Pipanu, ki so se lani 13. junija ponesrečili v severni steni Velike Mojstrovke.

Konec na Kamniškem sedlu
Konec letošnje alpinistične šole Akademskega PD je bil v soboto in nedeljo na Kamniškem sedlu. V soboto je 14 pripravnikov in 7 članov opravilo 35 vzponov, v nedeljo pa zaradi slabega vremena niso plezali. Med vzponi opravljenimi v soboto, velja omeniti prvenstvenega, ki so ga poleg »Pripravniškega stebra« opravili Franci Jeromen, Janez Mikulič in Janez Rupar. Smer so poimenovali »Pripravniška grapa«, ocenili pa so jo z II/IV 350 m, 3 ure.

Izlet nekdanjih članov
Pripravljalni odbor za proslavo 50-letnice Turističnega kluba »Skala« je za v nedeljo pripravil srečanje skalašev na Vršiču, združeno z izletom na Sleme.

Cojzova koča še zaprta
Poročali smo, da bodo Cojzovo kočo na Kokrskem sedlu odprli v nedeljo. PD Kamnik pa sedaj sporoča, da jo bodo morali odpreti nekoliko pozneje, ker zaradi tehničnih ovir ne deluje tovorna žičnica.

Vabilo na Grönland
Dolfi Rotovnik, ki že dalj časa živi na Danskem in se bo julija letos udeležil odprave hrvatskih alpinistov na Gönland, je dobil vabilo Fritza Moravca, da se prihodnje leto priključi njegovi 50-članski odpravi na Grönland. Kolikor mu bo uspelo urediti vse potrebno, bo to že njegov tretji obisk ledenih prostranstev največjega otoka.

Načrti Poljakov
Tudi poljski alpinisti nočejo zaostajati za drugimi pri organizaciji odprav v Himalajo. V načrtu imajo dva zanimiva vrhova, na katera doslej še ni stopila človeška noga. To sta Gašerbrum III (7932 m) in Khiangyang Chish (7852 m). Za zadnjega smo pred kratkim poročali, da ga imajo v načrtu tudi Američani.

Srečanje
Letošnje srečanje izbranih alpinistk z vsega sveta in njih tovarišev bo pri nas v Kranjski gori in sicer od 21. do 29. avgusta. Priprave vodita Nadja Fajdiga in Barbka Ščetinin, PZS pa bo pomagala z denarjem. Med srečanjem bodo alpinistke obiskale stene v Vratih, nad Vršičem in v Tamarju.

Poslednja gora
V Pragi je izšla zbirka fotografij »Poslednjo gora«, ki je posvečena Vilemu Hecklu, svetovno znanemu mojstru planinske fotografije. 27 odličnih barvnih reprodukcij je izbor poslednjih fotografij, ki jih je avtor napravil na poti od Dakarja do podnožja Huascarana, kjer je češkoslovaško ekspedicijo dne 31. maja 1970 prekril plaz ledu in kamenja z gore, na katero so bili namenjeni.

V spomin na tovariše
Karl Däweritz, Uwe Jensen in Werner Rump, alpinisti iz Dresdena, ki so skupaj s tovariši ponesli slavo vzhodnonemškega alpinizma širom po svetu, so pred kratkim izdali zanimivo knjigo »Od Hudičevega stebra do strehe sveta«. Knjigo so posvetili tovarišem, katerih pot se je žalostno končala 21. julija 1967 v severni steni Eigerja. Knjiga je izšla v založbi Sport-Verlag Berlin in omenja tudi vzpone v naših gorah. Teh pa ni bilo malo, obenem pa so pomenili tudi pomemben mejnik v našem alpinizmu (zimski Špik, Aschennbrenerjeva smer pozimi, itd).

Priprave na Matterhorn
Vodniška skupina PD Ljubljana matica pripravlja letos (30. Julija – 7. avgusta) prvi množičen izlet slovenskih planincev na Matterhorn. Ker je prijavljencev že dovolj, so se odločili, da 20 t. m. organizirajo trening, turo, na katero vabijo tudi druge. Tura bo vodila po grebenu Zeleniških špic, ki je lažja plezalna smer, za vodniške usluge in zavarovanje pa je potrebno plačati 120.- din. Prijave in informacije v društveni pisarni na Miklošičevi 17.

  10.06.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.