Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.10.1969

Delo, Šport: ... Italijanski akademiki v Himalaji

Iz Milana je 29. IX. (torej štiri dni za tem, ko so naši že bili v baznem taborišču pod Anapurno II) odletela deset članska odprava, ki jo je organiziral Akademski alpinistični klub Italije skupaj z revijo Mondo domani. Njihov cilj je še neosvojeni Churenhimal - (7364 m) v vzhodnem predelu Dhaulagirija - Nepal, obenem pa nameravajo raziskovati še reakcije človeškega organizma v razredčenem zraku ter opraviti nekatere etnološke arheološke in sociološke raziskave. Odprava je odletela najprej v Kathmandu, nato pa v Pokharo. Tam so najeli 150 nosačev in računajo, da bodo na cilju po 12 dneh hoje. Med udeleženci je najbolj znan Ignazio Piussi iz Vidma, pridružil pa se jim bo tudi svetovalec italijanske ambasade v New Delhiju.

Spet tri prvenstvene smeri
V nedeljo, 28. IX. sta Milan File in Alojz Novak (AO Jesenice) preplezala novo smer v severni steni Škrlatice. Smer sta izpeljala po značilni rdeči grapi ter zajedah ob njej do Kugyjeve smeri, s katero se združi malo pred vrhom Škrlatice (2728 m). Smer, ki sta jo v spodnjem delu ocenila s IV-V, mestoma V+, je izredno krušljiva in poteka med Spominsko smerjo in Desnim razom. Plezala sta 10 ur, imenovala pa sta jo »Rdeča grapa«.
Teden dni za njima so preplezali novo smer še njuni tovariši iz AO Niko, Bernard, Tone Žagar, Janez Novak in Anton Novak, in sicer v severni steni Prisojnika. Smer so izpeljali po rebru ob kaminih in počeh v centralnem delu stene. Smer so ocenili s III-IV, plezali pa so jo 5 ur.
V soboto so opravili prvenstven vzpon tudi v Dolgem hrbtu, desno od »Trikota« Plezala je kranjska naveza Iztok Belehar, Franci Ekar in Tomaž Jamnik. Smer, ki je visoka 550 metrov, so ocenili s III-IV, plezali pa so jo 6 ur. V zgornjem delu je bila stena že poledenela.

Tudi alpinisti na Luno?
Precej alpinističnih avtorjev je že nakazalo možnost, da bo v prihodnosti prišlo tudi do »alpinističnih odprav« na Luno. Sedaj, ko so bili storjeni prvi koraki na Luni, pa se celo že javljajo prvi prostovoljci. Bepi de Francesch, znani italijanski plezalec in himalajec (Gasherbrum IV) je na festivalu v Trentu izjavil, da se je že pismeno prijavil NASA. Menda kandidira za vzpon na neko goro, ki naj bi bila visoka 11.000 m.

Zbor alpinistov v Logarski dolini
Ker je bilo slišati številne pripombe glede izbire mesta za zbor alpinistov (Ljubljana), je komisija za alpinizem PZS na zadnji seji sklenila, da bo v Logarski dolini, in sicer 15. novembra s pričetkom ob 18. uri. Najbolj uspešnim plezalcem v letošnjem letu bodo podelili priznanja, pokazali pa bodo tudi najbolj uspele diapozitive.

Zanimivi filmi v Trentu
Na festivalu planinskega in turističnega filma v Trentu je bilo letos nekaj izredno zanimivih filmov. Alpiniste sta najbolj navdušila ameriški film o Fitz Royu ter poljski film »Spust«. Zanimiva je tudi zamisel, da bi najuspešnejše filme prikazali tudi javnosti, ki nima priložnosti, da bi se udeležila festivala.

Spet na Alpamaju
Pet članov CAI, odseka »Peli e oss« (v dialektu - kost in koža) iz Monze v Italiji, je pretekli mesec opravilo vzpon na izredno lepi vrh v Cordilleri Blanci imenovan Alpamajo (6120 m). Največ težav so imeli pri prečenju ledenika Kogan, na katerem je led izredno porozen. Uporabiti so morali kline iz aluminija, dolge po en meter. Sodeč po slikah, pa je bila tehnično najbolj zahtevna prečnica malo pod vrhom v skoraj vertikalni ledeni steni, dolga okoli 100 m.
Odpravo je vodil Giancarlo Friggieri (43) po poklicu uradnik.

Predavanja na Jesenicah
PD Jesenice bo tudi letos poskrbela za zanimiva alpinistično-planinska predavanja, ki bodo vsak mesec v dvorani Delavskega doma na Savi. Uvodno predavanje bo imel 23. t. m. Niko Bernard z izbranimi barvnimi diapozitivi bo prikazal letošnje uspehe jeseniških alpinistov. Novembrsko predavanje bo imel Zvone Kofler iz Mojstrane, ki bo prikazal nekaj vrhunskih alpinističnih dosežkov v Dolomitih Zahodnih Alpah in domačih gorah.

  10.10.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.