Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.11.1997

Delo, Šport: ... Mladi plezalci odlično pripravljeni

Mladinska reprezentanca v športnem plezanju je zaključila šestdnevne priprave v italijanski plezalni meki Arcu. Pet dni so mladi plezalci »ožemali« oprimke na skupnih pripravah in opravili sedem treningov.
Treningi so potekali večinoma na boulder stenici, ki pa je zaradi svoje izjemne naklonine služila kot dobra simulacija previsne stene, ki čaka tekmovalce v Imstu. Izmed obilne ponudbe naravnih plezališč so izbrali plezališče Masone, katerega zgornji del slovi po previsnosti in dolžini ter od plezalca zahteva predvsem vzdržljivost. V prednosti je bilo plezanje »na pogled«, na ta način so plezalci opravili s številnimi smermi do vključno 7c. Priprave na SMP v Imstu potekajo prav tako v Sloveniji, po telovadnicah, ki nudijo primerno umetno steno.
Ekipa za Imst šteje 17 članov. Vodstvo ekipe sestavljajo Vito Čehovin, trenerja Stanko Židan in Tomaž Rant ter selektor Rudi Lončarič. Ekipa tekmovalcev -fantje: l.78/79 Matej Sova, Aleš Strojan; 1.80/81 Boštjan Potočnik, Primož Žitnik; 1.82/83 Tomaž Valjavec, Klemen Bečan, Blaž Rant, Anže Štremfelj; punce: 1.80/81 Saša Truden, Katarina Štremfelj, Eva Tušar, Blaža Klemenčič in 1.82/83 Nastja Guzzi. Kljub temu, da se starost tekmovalcev giblje med 13 in 19 leti, so vsi na plezalni sceni že »stari mački«. Vsak se lahko pohvali s številnimi odličnimi uvrstitvami na tekmah doma in na tujem ter z uspešnimi vzponi v naravnih stenah. Naj samo omenim, da so ti plezalci že dokazali svoje kvalitete na letošnjih tekmah za evropski mladinski pokal. V konkurenci 214 tekmovalcev iz 18 držav so z veliko prednostjo pred Francijo ekipno zmagali in pobrali 10 pokalov od 18 možnih! Prav tako odličen rezul-tat jim je uspel na lanskem SMP v Moskvi, kjer je naša ekipa s svetovnim prvakom Tomažem Valjavcem na čelu zasedla za Rusijo ekipno drugo mesto v konkurenci 25 držav.
Svetovno mladinsko prvenstvo poteka letos od 14. do 16. novembra v Imstu (Avstrija). Pričakujemo konkurenco 25 do 30 držav, nevarna bo predvsem Francija, ki je letos dokaj močna, seveda pa ne velja podcenjevati velesil kot so ZDA, Rusija ... Ekipa Slovenije, ki jo podpirajo Nes, Lek, Pivovarna Laško, Planika, Ferokom armature, Mojster Janez in Pletilstvo Strojan je odlično pripravljena in bo skušala ponoviti izjemen rezultat prejšnjega leta.

RUDI LONČARIČ

Vzponi Sabine Sovinc
Sabina Sovinc je letošnji beri težkih smeri v plezališčih dodala še dve v Mišji peči. Tequilo (7c+) je desetkrat preplezala varovana od zgoraj, vzpon z rdečo piko pa ji je uspel v drugem poskusu od spodaj. V smeri Peskovnik ji je uspelo v drugem poskusu; zanj predlaga oceno 7b+ namesto 7b+/c, ki je zapisana v vodniku.

M. P.

M. Lukič čez slovito smer
Just do it (8c+) sodi med najtežje na svetu - Lukič opravil šele peti vzpon, čeprav jo študirajo številni vrhunski plezalci
Marko Lukič je preplezal smer Just Do It, eno najbolj znanih športno plezalnih smeri v Severni Ameriki. Čeprav skoraj ni vrhunskega športnega plezalca, ki med obiskom ZDA ne bi preizkusil svojih sposobnosti v tej smeri, je šele peti, ki jo je uspešno preplezal.
Just Do It je opremil in prvi preplezal Francoz J. B. Tribout leta 1992. Za njim sta jo preplezala še Menestrel in J. P. Finne, letos spomladi pa jo je ponovil še novi plezalni zvezdnik, 16-letni Američan Sharma. Težavnost smeri je po ameriški lestvici ocenjena 5.14c, kar ustreza francoski oceni 8c+ oziroma XI- po lestvici UIAA. Ob nastanku je sodila med tri najtežje na svetu, sedaj pa obstajajo tudi smeri z višjo oceno, vendar še niso bile ponovljene in zato še nimajo potrjene težavnosti. Tudi smeri s potrjeno oceno 8c+ je na svetu le nekaj.
Marko Lukič je po uspehu v Just Do It naš prvi plezalec, ki je preplezal smer s potrjeno oceno 8c+. Ko je konec julija odhajal v ZDA, si je močno želel poskusiti to legendarno smer, vendar na uspeh ni preveč računal. Prvi trije dnevi poskusov niso kazali najbolje, saj ga je pri plezanju ovirala huda vročina. Vseeno pa je počasi spoznaval 40 metrov visoko smer, ki je sestavljena iz dveh delov. Začne se s preciznim plezanjem po navpični steni (8a+), nato pa se skala prevesi 30 stopinj čez navpičnico. Temu primerne postanejo tudi težave, saj je samo zgornji del ocenjen 8b+.

PROTI VRHU - Marko Lukič po drobnih oprimkih pleza proti vrhu smeri Just Do It  (8c+ oz. XI-), največjemu uspehu v svoji bogati plezalni karieri.
Foto: Boris Strmšek.

Peti in šesti dan poskusov sta prinesla napredek, tako da je šesti dan že prvič vstopil od spodaj in prišel zelo visoko. Sedmi dan sta se dva poskusa končala s padcem v zgornjem delu. Osmi dan (7. 10.) je bilo vreme sicer neugodno – le 5 stopinj nad ničlo, pihal pa je tudi veter - vendar je Lukič brez padca priplezal do vrha. Zaradi mraza je imel v vrečki za magnezij tudi toplotno vrečko, s katero si je grel prste.
Smer je preplezal osmi dan, vsega skupaj pa je porabil 10 poskusov. Do sedaj je bil od njega hitrejši le mladi Sharma, drugi trije pa so za smer porabili več časa.
Po vrnitvi je Lukič povedal: »Ta smer je bistveno težja od vsega, kar sem do sedaj preplezal. Čeprav velja za vzdržljivostni problem, sem imel več težav z maksimalno močjo.« Dodal je še, da bi tako zahtevno smer lažje preplezal doma, saj si v tujini časovno omejen, navaditi pa se je treba tudi na drugačno skalo.
Potovanje v ZDA je izpeljal ob pomoči Papi športa, La Sportive, Prane in Metoliusa.

M. P.

Popravki ocen
Monika Kambič in Janez Kešnar sta opravila prvo ponovitev Zagiftomanije v južni steni Skute, ki sta jo prva preplezala A. Markovič in J. Juhas letos spomladi. Ponavljalca sta oceno najtežjega mesta s VI+ popravila na VI.
Albin Simonič je z Igorjem Puhanom v enem dnevu prosto ponovil Centralni in Beli raz (VII+) Dedca ter Kamniško v Vršičih. Ker se mu slednja ni zdela nič lažja od Belega raza, predlaga povišanje ocene obeh najtežjih raztežajev s VI+ na VII-/VII in VII/VII+.

M. P.

Umetna stena v Pirničah
AK Vertikala obvešča vse plezalce, da je umetna stena v Pirničah spet redno odprta. Ob torkih je možno plezati od 19.30 do 22.30, ob sredah in petkih pa od 17.30 do 20.30.

M. P.

Vrnitev odprave na Nuptse
KOTG pri PZS obvešča, da se bosta Tomaž Humar in Marjan Kovač vrnila iz Nepala na letališče Brnik v sredo, 12. t. m. ob 20.20 z letalom iz Frankfurta, vendar bo sprejemna tiskovna konferenca ob 21.15 na istem mestu, kot je bila poslovilna, to je v prostorih podjetja Avto Debevec na Gorenjski 13 v Mengšu, ob cesti Brnik - Mengeš. Odprava, ki ji je uspelo preplezati prvo smer v zahodni steni Nuptseja, se vrača brez Janeza Jegliča, ki se je smrtno ponesrečil na samem vrhu gore.

T. Š.

Najvišji vrh Peruja
Simon Eler, Janez Primožič (oba AO Tržič) in Janez Levec (AO Železničar) so letos poleti obiskali Perujske Ande. Po aklimatizaciji so odšli proti najvišjemu vrhu Peruja Huascaranu Sur (6768 m). Prvi dan so prišli do ledeniške morene, drugi dan pa na sedlo Garganta (5800 m). S sedla so štartali ob enih zjutraj in čez 6 ur sta bila Primožič in Levec na vrhu, Eler pa je obrnil 6000 metrov visoko. Levec in Primožič sta se kasneje povzpela še na Urus (5500 m) in Ishinco (5530 m). Odpravo so podprli Interalp, Janez, Jazbec, AO in PD Tržič, Finrad, Planing, Nunar šport, Arx in KTŠ Tržič.

M. P.

Novice iz Dolomitov
Tudi letos so naši alpinisti preplezali kar nekaj dolgih smeri v italijanskih Dolomitih. Smer Constantini-Apolonio (VII+) v Tofani je prosto ponovil Aljaž Anderle (T.E.R.R.A. šport) s Florjanom Koširjem, smer pa sta preplezale še naveze Monika Kambič - Klemen Mali, Erik Švab - Daniela Consolaro ter P. Sotelšek - A. Krejan. Kambičeva in Mali sta preplezala še Gogno (VI+, AO, 800 m, 10 h) v Marmoladi, naveza Švab-Consolaro pa Don Kihota (VI, V, 750 m, 7.30 h) v isti steni. Slednja sta preplezala še novejšo smer L´Nein (VI, 250 m) v steni Meiusles v skupini Sella.
Janez in Ines Skok sta v Treh Cinah preplezala Comici - Dimai (VII, Janez na pogled, Ines 2 x A0) in Cassin - Ratti (VIII-, oba NP). Slednjo sta preplezala tudi Marko Prezelj in Matjaž Wiegele, obe pa Janko Meglič in Slavko Rožič.
V Cinque Torri je Aljaž Anderle s Florjanom Koširjem v enem, dnevu prosto ponovil Diretissimo (VIII-), Francosko (VII+) in Finlandio (VII), Janez Skok pa je z ženo Ines na pogled preplezal Idefix (VIII).
Albin Simonič in Igor Puhan sta ponovila Zenijevo zajedo (VIII-) v Piz Ciavazes in varianto Schoberja (VIII) v 1. stolpu Sella.
Prezelj in Wiegele sta v dežju preplezala Stroblov raz v Roccheti Alti (VII-).

M. P.

Nova smer v Vipavski Beli
Gregor Kresal je v spodnji skali v Vipavski Beli preplezal star projekt, ki ga je že pred leti opremil in študiral Tadej Slabe. Gre za vsega 10 metrov visoko smer, ki zahteva zelo močnega plezalca. Najtežje mesto je takoj na vstopu, potem pa sledijo malo lažji gibi. Novi smeri je ime Cerko. Kresal pa predlaga zanjo oceno 8b/b+ oz. X/X+, saj je težja od sosednje smeri Hči naslade (8b). Drugi vzpon je opravil Primož Grilc in ocene ni komentiral, češ da premalo pleza v skali.

M. P.

Paklenica
Kanjon Velike Paklenice pri Zadru je zaradi dobre skale in zahtevnih smeri priljubljen cilj plezalcev.
Tomaž Jakofčič in Domen Komac sta na pogled preplezala smer Karaoke (VIII/VII, VI+, 220 m), ki je precej resna, saj so v celi smeri za vmesno varovanje zavrtani le štirje svedrovci. Z Miho Kajzeljem je Jakofčič poskušal prosto ponoviti Rumeni strah, vendar jima ni uspelo. V smeri sta pustila nekaj ploščic, tako da sta najtežja raztežaja smeri sedaj popolnoma opremljena.
Boris Čujič, Igor Kalan in Ivica Matkovič so opazili nove svedrovce levo od vstopa v Kačo. V steno so vstopili, ne da bi karkoli vedeli o smeri. Izkazalo se je, da je cela smer dobro opremljena s svedrovci. V spodnjem delu prekriža prečko v Funkciji, zgoraj pa se nekajkrat dotakne Časa atomov. Kasneje so izvedeli, da so smer opremili Avstrijci in ji dali ime Kaurismakis Mistake. Posamezni raztežaji so ocenjeni 6a, 6c+, 6c, 6c, 6c+, 7a, 6b+, 6a+, 6c+ in 6c.
Smer sta ponovila tudi Tomaž Jakofčič (prosto) in Domen Komac (enkrat A0), ki sta se zaradi bližajoče se teme v zadnjih dveh raztežajih umaknila v Čas atomov. Po njunem mnenju je smer težja od Rajne (7a) v isti steni.
V veliki rdeči pregradi desno od steze v Aniča luko je Čujič opremil novo smer, ki jo je po svojem sinu imenoval Borna. Preplezal jo je z Matkovičem. Dva raztežaja dolga smer (6c+ in 7b) je zaradi previsnosti podobna osapskim.

M. P.

Granit v Dauphineji
Andrej Kokalj in Mire Steinbuch sta plezala v Dauphineji. To francosko gorsko skupino naši alpinisti redko obiskujejo, čeprav ponuja veliko možnosti za lepe skalne in ledne ture ter visokogorska prečenja. Kokalj in Steinbuch sta v odličnem granitu Aiguille Dibona preplezala smeri Voie de Savoyard (TD+, 6a, 300 m) in Midas (6a, 150 m).

M. P.

Gladke plošče
Val di Melo v Italiji slovi po položnih in gladkih granitnih ploščah, v katerih mora plezalec pokazati izostren občutek za plezanje na trenje. Janko Meglič in Zoran Radetič sta v tem področju splezala kombinacijo smeri Piedi di piombo - Oceano irrazionale (VII+/VII, 600 m, Meglič na pogled). Čez dva dni sta skupaj s Slavkom Rožičem preplezala še kombinacijo Kundalini - Luna nascente (VI+, VII, 720 m, NP).
V isti gorski skupini, vendar na švicarski strani grebena, sta Matjaž Ferjančič in Sašo Aničin ponovila klasično Cassinovo (VI-, 900 m) v Piz Badile.
Dušan Debelak in Viktor Mlinar pa sta se s podobnim plezanjem srečala na prelazu Grimsel v Švici, kjer sta splezala Manitobo (VII+/VI, 10 razt).

M. P.

Nad Tamarjem
Janko Meglič in Slavko Rožič sta preplezala Kačo (VII/VI, 300 m, 7 h) v steni pod Poncami.
Klemen Mali in Marko Prezelj sta sredi septembra ponovila Debelo Berto v Šitah. Prvi tehnični raztežaj sta najprej opremila, potem pa ga je Mali preplezal prosto (VIII+, na fleš), Prezlju pa to ni uspelo. Ker sta se z opremljanjem, čiščenjem in študiranjem tega raztežaja precej zamudila, ju je v drugem tehničnem raztežaju že precej priganjal čas. Zato sta ga preplezala tehnično, čeprav so ga pred njima tudi že prosto (VIII).

M. P.

Samotne stene
Stene v Zgornjem Posočju so dosti samotnejše od sten na gorenjski strani Julijcev. Jože Makuc (AO Cerkno) je v njih preplezal kar pet novih smeri. Z Iztokom Ipavcem sta v območju Vrha Krnice v Loški steni splezala prvenstveno smer Ita Rina (VI+/V, 400 m), Zajedo (IV-, 100 m) v Srednjem Pelcu in Zahodni raz (III+, 200 m) v Vršacu nad Zadnjo Trento je Makuc preplezal sam, Belo nit (V+/V, 150 m) in Martinčka (IV+/IV, 100 m) v Srednjem Pelcu pa je potegnil s Silvom Maurijem.

M. P.

Rašičana v bolivijskih Andih
Matevž Kramer in Miha Valič (oba AO Rašica) sta tri mesece plezala v bolivijskih gorah. Po aklimatizaciji sta v skupini Illampuja preplezala SZ greben (V/III-IV v skali, 40-55 st., 1000 m) vrha Pico del Norte (6100 m). Varovala sta se le v skalnih odstavkih. Potem sta se vrnila v La Paz in si za naslednjo turo izbrala skupino Condoririja. Najprej sta preplezala Francosko - italijansko smer (D+, 550 m) v J steni Condoririja (5700 m) in sestopila po normalki (D/D+, 480 m). Ker je imel Kramer manjše zdravstvene težave, se je Valič sam povzpel na Alpamayo pequeno (5330 m). Za konec sta še enkrat odšla pod Condoriri, kjer sta preplezala Slovensko smer (60 st., skala do III, 600 m) in sestopila po Levi smeri (D-, 500 m).
Po daljšem obdobju počitka sta odšla še v skupino Quimsa Cruz, kjer naši alpinisti še niso plezali. Severni del skupine je skalnat, stene iz dobrega granita pa so visoke do 500 metrov. V teh redko obiskanih gorah sta preplezala prvenstveno Rašiško smer (V+/IV-V, 270 m, 3 h). Odpravo so omogočili sponzorji Beti, Trgoban, Veter, Kramer&Co., A. Kambič, Vesper in Nautilus.

M. P.

Nektar
Viktor Relja in Primož Umek sta v JV steni Planjave desno od Jutranje smeri potegnila prvenstveno smer Nektar (V+/III-V, 180 m, 2 h).

M. P.

Zmagi v ZDA in Francijo
V Kranju se je končala 3. tekma za svetovni pokal v športnem plezanju - Prva Američan Sharma in Francozinja Sansoz, Martina Čufar na 8. mestu
KRANJ - V dvorani na Zlatem polju v Kranju so na tretji letošnji tekmi za svetovni pokal tri dni merili moči najboljši športni plezalci. Pri ženskah je zmagala Francozinja Liv Sansoz, pri moških pa je najvišje preplezal mladi Američan Chris Sharma. Od naših sta največ pokazala Martina Čufar, ki je za las ujela finale in bila na koncu osma, ter Aljoša Grom z desetim mestom.
Tekmovalno plezanje je relativno mlada športna panoga, saj so se prva tekmovanja v športnem plezanju pojavila šele pred dobrimi desetimi leti. Prve tekme so bile še na naravnih stenah, kmalu pa so se preselile na umetne stene v športnih dvoranah. Tudi pri nas se je hitro razvil sistem tekmovanja na državni ravni. Prvo mednarodno tekmovanje v Sloveniji je leta 1990 organizirala kranjska športna zveza v sodelovanju s Tomom Česnom. Tekmovanja Master v Kranju so se hitro uveljavila, tako da je vsako leto prišlo več najboljših s celega sveta.
Naslednji organizacijski cilj je bil jasen - tekma svetovnega pokala. V novi športni dvorani v Kranju so lani zgradili steno, ki je ustrezala mednarodnim normam. Novembra 1996 se je tako karavana najboljših športnih plezalcev prvič ustavila tudi v Sloveniji. Tekmovanje je popolnoma uspelo in letos smo lahko znova opazovali mojstrovine najboljših. Organizacija tekmovanja, ki je bila tudi letos zelo dobra, je bila v rokah Toma Česna.
V Kranj je tokrat prišlo 141 plezalcev iz 21 držav. Prišli so vsi najboljši, manjkala je le 16-letna ameriška zvezdnica Katie Brown, ki je v želji za čim boljšimi dosežki shujšala na vsega 33 kilogramov in ostala brez moči za plezanje.
Tekmovalne smeri v močno previsni steni so postavili Francoz J. B. Tribout, Italijan Marzio Nardi in Tomo Česen. V vsakem naslednjem tekmovalnem krogu so smeri težje. Postavljene so tako, da so prvi gibi nekoliko lažji, potem pa postajajo vse težji. Do vrha mora plezalec narediti kakih 50 gibov. V dobro postavljeni smeri uspe to le najboljšemu.
Nedeljsko tekmo je začela naša edina finalistka Martina Čufar. Nastop je zaključila nekje na sredini stene. Tekmovalke za njo so prihajale vedno višje. Zelo visoko je prišla Rusinja Šumilova, z zelo borbenim plezanjem pa jo je prehitela le še sedaj prva na računalniški lestvici Francozinja Liv Sansoz. Pri moških je najvišje prišel mladi Američan Chris Sharma, ki se je v dveh letih zapisal med vodilna imena svetovnega športnega plezanja. Sredi smeri je imel zelo hude težave, vendar se je rešil in padel šele nekaj gibov pod vrhom. S tehnično dovršenim plezanjem si je drugo mesto priboril Francoz Francois Legrand, tretji pa je bil Francois Petit, lani drugi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.
V sobotnem polfinalu so od naših nastopile Martina Čufar, Katarina Štremfelj, Saša Truden in Romana Savič. Najboljša je bila Martina, solidno pa je plezala tudi Katarina Štremfelj.
V moškem polfinalu sta nastopila dva naša plezalca Jure Golob je spodnji del preplezal zelo dobro in suvereno, na prvem težkem mestu pa je narobe zagrabil oprimek in prišel v nerešljivo situacijo. Naš glavni adut Aljoša Grom je na nastop čakal do pol enajstih zvečer. Ob bučnem spodbujanju publike je prišel že zelo visoko. Ko je že kazalo, da se bo drugič v karieri uvrstil v finale svetovnega pokala, je na hitro in površno poskusil narediti težak gib. Zmanjkalo mu je ravnotežja in tekmovanje je zaključil na še vedno odličnem desetem mestu.
Rezultati - moški: 1. Sharma (ZDA) 18,40, 2. Le Grand 18,20, 3. F. Petit 17,20, 4. De Wilde 15,50, 5. A. Petit (vsi Fra) 15,30, 6. Petrenkov (Ukr) 15,00, 7. Ovčenikov (Rus) 14,00, 8. Brenna (Ita) 13,20; 10. Aljoša Grom, 16. Jure Golob, 27. Franci Jensterle, 41. Matej Sova, 55. Stanko Židam, 58. David Stepanjan, 60. Urh Čehovin (vsi Slo); skupno: 1. Francois Petit 181 točk, 2. Francois Legrand (oba Fra) 165, 3. Christian Brenna (Ita) 160; ženske: 1. Sansoz (Fra) 18,00, 2. Šumilova (Rus) 15,20, 3. Uhden (Nem) 15.10, 4. Bodet 14,70, 5. Richer (oba Fra) 14,70, 6. Sarkany (Bel) 14,50, 7. Gronkijeviteh (Pol) 13,70, 8. Čufar 13,50; 19. Katarina Štremfelj, 24. Saša Truden, 26. Romana Savič, 32. Blaža Klemenčič (vse Slo); skupno: 1. Muriel Sarkanv (Bel) 247, 2. Stephanie Bodet (Fra) 185, 3. Šumilova (Rus) 182, 4. Liv Sansoz (Fra) 180 5. Martina Čufar (Slo) 163 točk.

MIHA PETERNEL
 

10.11.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.