Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.06.2001

Tomaž Jakofčič: Odprava Denali 2001

Po dolgih letih iz Slovenije spet odhaja ženska alpinisticna odprava s kvalitetnim ciljem. Tina Di Batista (Dumo), Mojca Žerjav in Anja Bervar (vse AO Matica) so v nedeljo odletele na Aljasko. Tam se nameravajo povzpeti na najvišji vrh Severne Amerike Mt. McKinley oz. Denali (6194 m) in se ob ugodnih razmerah z njega spustiti s smučmi oz. snežno desko. Kot prva in edina Slovenka do sedaj se je na vrh leta 1996 povzpela Urška Poljanšek skupaj z Markom Čarom, ki se je z vrha spustil na snežni deski. Z vrha je prvi leta '87 odsmučal Viki Grošelj, devet let kasneje pa še Iztok Tomazin. Po mnenju mnogih gre za eno najbolj mrzlih gora na svetu in za vzpon nanjo je poleg znanja in izkušenj potrebno imeti tudi nekaj sreče z vremenom. Upajmo, da jo bodo pogumna dekleta imela.

T. J.

Mountain wilderness Slovenije
Mountain Wilderness je mednarodna organizacija alpinistov iz vseh koncev sveta, ki se zavzemajo za ohranitev naravne dedišcine v gorah, predvsem pa zadnjih ostankov nedotaknjene gorske divjine. Pred nekaj dnevi je bila z ustanovnim zborom na Jezerskem ustanovljena tudi Mountain Wilderness Slovenije. Pobudnik ustanovitve je Viki Grošelj, društvo pa šteje 29 članov. MW Slovenije se bo s svojim delovanjem zavzemala za ohranitev tiste malo gorske divjine, ki je še ostala pri nas. Z informiranjem javnosti bo društvo pri obiskovalcih gora poizkušalo vzbuditi zavest do ohranjanja gorske divjine. Eden glavnih ciljev je tudi delovanje v tujini. Slovenski alpinisti vsako leto "delujejo" na različnih koncih sveta, velikokrat v povsem nedotaknjenih predelih. MWS se bo trudil, da slovenski alpinisti postanejo zgled za odgovorno ravnanje z naravno dediščino prav tako, kot so zgled s svojimi alpinističnimi dosežki. Mountain Wilderness Slovenije je tako že simbolicno podprl slovensko odpravo Ogre 2001, ki je v petek odšla v Pakistan.

T.J.

Alpinistično deskanje
Letošnja pomlad je z obilico snega postregla z izjemnimi razmerami za alpinistično smučanje in deskanje. Smučarji se kljub temu niso pretirano izkazali opravljenih je bilo sicer veliko spustov a v večini s težavami do spodnje pete stopnje (Kačji jezik, Jalovec, ipd.). Mnogo boljša je bilanca med deskarji, predvsem po zaslugi Grege Ažmana (AO Radovljica, Elan) in Sama Krmelja (AO Matica). Ažman je opravil lepo število novih spustov. V vzhodni steni Male Mojstrovke je s Klemnom Sladicem (AO Radovljica) deskal po novi Loški smeri (5, 200 m), še isti dan pa z Mitjo Zakotnikom še smer z istim imenom kot skalna smer v S steni V. Mojstrovke; Strah pred letenjem (4/4+, 250 m). Sam je kot prvi deskal prav z vrha Uroševe grape v Nad šitom glavi (5, S6+, 250 m), nekaj dni zatem pa sta se z Sladičem odpeljala še z vrha Triglava proti Triglavski škrbini, od tam pa proti Planiki. Težave v Gorjanski smeri so dosegle 6-/6, 450 m.
Samo Krmelj se z alpinističnim deskanjem ukvarja šele tri leta, kljub temu pa je letos nanizal kar nekaj težavnih spustov. V Storžicu se je spustil po Kramarjevi smeri (6-, spodnji skok z vrvjo). V Begunjščici je opravil z Direktno grapo (5, S6, 350 m) in Zeleniško diagonalo (5+, S6+, 350 m), v Prisanku pa z Matejem Kovačičem (AAO) Hudičev žleb (5-, 400 m). Na "drugi strani Julijcev" je v Velikem Špičju deskal po Skriti diagonali (5+, S6, 400 m), v Kanceljnih pa z vrha Kozjega žleba (5, 800 m).
Kačji jezik v Oltarju (5-) je doživel tudi ženski spust s snežno desko. Anja Bervar se je po njem spustila skupaj s "smučarkama" Tino Di Batista (Dumo) in Mojco Žerjav (vse AO Matica).

T.J.

Obvestilo
V načrtu založbe PZS v tem letu je izdaja Slovenskega alpinizma za leta '98, '99 in 2000. Urednikovanje je prevzel Uroš Samec, ki sedaj naproša vse slovenske alpiniste, da mu s podatki pomagajo. Dobrodošli so vsi podatki in skice o prvenstvenih smereh ter težjih ponovitvah opravljenih v času od 1.1.1998 do 31.12.2000. Podatke se lahko pošilja na naslov Bilečanska 5, Ljubljana ali po e-pošti s.uros@email.si .

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.