Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.07.1969

Delo, Šport: ... Poslabšanje razmer

Čeprav je kazalo, da se bo z julijem plezalna sezona povsem razmahnila, je alpinistom ponagajalo vreme. Naše stene, ki so bile praktično že povsem suhe, so zopet dobile snežen oprh, saj je včeraj snežilo celo v Tamarju. Zunaj naših meja je pa še slabše. Prvi, ki so prišli v Zahodne Alpe so bili kar zadovoljni, saj so bile kopne stene več ali manj suhe, v ledenih koluarjih pa je bilo dovolj snega.

Nesreča v Civetti
Prva uradna sovjetska alpinistična odprava v Dolomite se je nesrečno končala. Šest plezalcev, za katere pravijo da so bili njihova elita, se je najpreje odločilo za Civetto. Vzpon po smeri Gabriel ob Torre Venezia so odlično opravili in 4. julija je bila na vrsti težka smer na kočo Tissi. Vstopila sta profesor alpinizma Mihael Kergiani (34) in zdravnik Vjačeslav Oničenko (33). Ko sta preplezala že okoli 400 metrov stene (10 m pod vrhom) pa se je utrgala skala. Priletela je na Kergianija, ki je omahnil. Zaradi močnega sunka se je vrv pretrgala in plezalec je obležal na snežišču 400 m nižje. Drugi član naveze - Oničenko je ostal v steni, toda potrebno je bilo reševanje, da so ga spravili iz nje.

Uspešne ponovitve
V Tamarju so v preteklih dneh opravili dve težki ponovitvi. Viki Šoštarič in Borut Lajevec sta ponovila »Zajedo« (3. VII.), Marjan Srečnik in Matjaž Anderle pa »Peharja« (4. VII.) v severni steni Travnika.
V Vratih je naveza Zvone Kofler - Janko Ažman opravila III. ponovitev »Ljubljanske smeri« (30. VI.), Janez Brojan in Janez Dovžan pa sta tega dne ponovila »Čopov steber« prek »Skalaške smeri«.

Srečanje reševalcev
Postaja GRS Prevalje bo v soboto in nedeljo priredila srečanje gorskih reševalcev Gorenjske, Štajerske in Koroške na Peci.

Ledeniški tabor
Zvezni ledeniški tabor pod Gossglockner jem, ki ga je vodil Janez Golob, je zelo dobro uspel kljub slabemu vremenu.
Prvi so prispeli že v sredo 25. VI., toda zaradi slabega vremena so morali prespati kar na betonu v garaži Franz Joseph Höhe. Tudi naslednjega dne ni bilo mnogo bolje in šotore so si morali postaviti kar v novozapadli sneg za Hofmans Hütte. V petek so odšli na krajšo razgledno turo, v soboto pa na Johannisberg (3460 m) prek Oberwalder Hütte. V nedeljo so izvedli že prvo resnejšo turo, vzpon prek ledene severne stene Fuscherkarkopf (3332 m). Toda naslednjega dne je bilo zopet slabo in tudi barometer je močno padel. Kljub temu sta se dva (Najdič - Teržan) odločila za smer Lammer weg in jo tudi preplezala. Ista dva sta naslednjega dne preplezala še Meletzkigrat, drugi so odšli po normalni poti na Grossglockner (3798 m), Dvoršak pa v navezi Schmidom (Nemčija) na bivak pod glocknersko steno. V sredo sta v komaj 4 urah in pol ponovila Pallavicini žleb, v bivaku pa jih je zamenjalo sedem slovenskih plezalcev in pet nemških. Vseh dvanajst je v četrtek ponovilo Pallavicini žleb.

Dve novi smeri
Mica Kavar in Ciril Praček sta 27. VI. preplezala novo smer v Z steni Prisojnika (nad Tičarjevo kočo). Smer sta ocenila s IV, 600 m, 8 ur, poteka pa s skrajno leve strani stene na vrh, pri čemer prečka vse dosedanje.
Drugo prvenstvo (ali skupno dvajseto v letošnji letni plezalni sezoni) sta preplezala Dušan Kukovec in Dani Kopušar v Križevniku. Imenovala sta jo »Šaleška«, ocenila pa s V (zgornji del II-III), 3 ure.

Še enkrat Akademska smer
Bojan Polak in Janez Kosec sta (28. VI.) opravila tudi II. ponovitev »Akademske smeri« v Vežici (I. ponovitev sta opravila 1. in 2. V.). Plezala sta 8 ur in pol in ponovno izjavila, da je po njunem to ena najtežjih smeri v Kamniških Alp. V smeri sta pustila še 4 svoje kline, medtem ko se jima jih je nekaj starih izpulilo (prečnica).

Nova smer v Croda Rossa
Cesare Maestri in Tulio Celva sta 7. VII. kot prva preplezala zahodno zajedo v Croda Rossa (skupine Brenta).

Tabor v Krnici
Prvih 6 dni je tabor v Krnici obiskalo kar 47 alpinistov in pripravnikov, tako da je celo zmanjkalo šotorov. Vodja tabora Tone Žagar pa je potožil, da manjka starejših alpinistov, ki bi lahko mlajše popeljali na zahtevnejše vzpone.
Udeleženci tabora so po prvih podatkih doslej preplezali: Skalaški steber v Škrlatici, Steber Rakove špice, Steber Rogljice, smer v Gamzovcu, Škrlatične grede, Kugyjevo smer v Škrlatici in Direktno smer v Razorju. Tabor se bo predvidoma zaključil 13. t. m.

  11.07.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.