Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.09.1974

Delo, Šport: ... Mojstranška v Sfingi

Janez Kalan in Vanja Matijevec (oba Medvode) sta v petek ob 6. uri pričela vzpon po Prusik-Szalayevi smeri in bila ob 11. uri pod Sfingo, kjer sta vstopila v smer »Mojstranških veveric«. Zvečer ob 20. uri sta bila pod izstopno dolžino, in ker je bil prostor za bivak ugoden, sta si - namesto, da bi v mraku izplezala - kar najudobneje uredila nočišče. Toda že ob 23. uri ju je presenetil dež, štiri ure za tem pa je začelo še močno snežiti. V soboto sta zato le s težavo izplezala po sorazmerno lahki (IV) zajedi.
Mojstranška smer v Sfingi je bila doslej komaj trikrat ponovljena. Prva sta bila Dovžan in Smolej (oba sta sedaj v Himalaji), druga Kofler in Rabič (vsi štirje AO Dovje-Mojstrana), tretja pa Kalan in Matijevec.

Tabor le delno uspel
Jesenski republiški alpinistični tabor v Zahodnih Julijskih Alpah je le delno uspel. Udeležilo se ga je le 16 članov iz 5 AO (Idrija (1), Kamnik (2), Bovec (2), Jesenice (4) in Tržič (5) namesto 27, kolikor jih je bilo prijavljenih. Razen tega pa je bilo še precej slabo vreme. V sredo, ko bi se morali seliti pod Mangrt, celo tako, da so se odpeljali raje kar domov. Preplezali so le kamine in grebena v Devicah, SV raz Viša, SV raz Divje koze in Comicijeve kamine v Divji kozi. Poskus v severni steni Inominate pa žal ni uspel. Kljub temu pa so mladi plezalci spoznali nekaj zanimivih ostenj, ki bi jih morda veljalo obiskati tudi v času zimske sezone.
V soboto in nedeljo so v isti skupini plezali tudi člani Akademskega alpinističnega odseka. Ponovili so Comcijev raz v Divji kozi (III-IV) in smer Crobath-Metzer (IV/V) v isti steni ter Kamine v Srednji Devici.

Dva rodova
V nedeljo je eden naših najstarejših še aktivnih alpinistov, Sandi Blažina iz Kopra, plezal s tovarišem iz Trsta Direktno smer v Špiku. Istočasno pa je Zajedo v Šitah plezala (v navezi z Igorjem Herzogom) njegova hčerka Neva. Smer sta ponovila tudi Igor Golli in Janez Dornik (vsi AAO).

Ponovitve
Igor Golli (AAO) in Janez Marinčič (Matica) sta 19. avgusta ponovila varianto D-D v Triglavski steni, ki ima izredno malo ponovitev (prva plezala Debeljak in Dolar junija 1953).
V četrtek, 5. t. m. sta Filip Bence in Janez Lončar ponovila Aschenbrennerjevo smer v Travniku. Zajedo v isti steni pa sta ponovila Slavko Frantar in Matija Perko (vsi AO Tržič).

Centralna planinska knjižnica odprta
Centralna planinska knjižnica (Ljubljana, Dvoržakova 9), ki julija in avgusta ni poslovala, je zopet odprla svoja vrata. Do nadaljnjega bo odprta vsak ponedeljek med 15. in 19. uro. Med uradnimi urami je mogoče brezplačno pregledovati (tudi nečlanom) planinsko-alpinistične revije in najnovejša dela s področja planinske literature.

Prvenstvena v Rinki
Franci Knez in Jože Zupan, člana AO Celje, sta v nedeljo preplezala novo smer - Vzhodni steber Male Rinke. Smer je povsem samostojna in poteka levo ob »Vzhodni« (Modec-Režek); ocena; IV+, 4.30.

Prijava za GV
Komisija za alpinizem PZS poziva vse, ki bi želeli opravljati izpite za gorske vodnike, da pošljejo svoje prijave (z osnovnimi podatki), na PZS, Dvoržakova 9. Podrobnejše informacije o svoji dosedanji aktivnosti bodo posredovali kasneje, na posebnih vprašalnikih, ki jim jih bodo poslali.

Vzhodni raz Jerebice
V soboto sta Boris Krivic (Matica) in Emil Jereb (AS Idrija) preplezala novo smer po Vzhodnem razu Jerebice. Dostop je enak kot za smer Bešlin-Gradišar (po veliki zajedi) in nato levo; ocena: 450 m, IV, 8 ur.

Japonke se pripravljajo
Kot je znano, imajo za spomladi »rezerviran« Everest alpinistke z Japonske. 70 se jih sistematično pripravlja za normalno smer prek Južnega sedla. Za seboj imajo odlične vzpone, med katerimi izstopa predvsem Manaslu (8125 m), ki so ga letos spomladi dosegle Mori (33), Masako Uhida (33) in Naoko Kurabaši (24). Njihova članica pa je bila pred leti tudi že na Južnem sedlu.

Messner preklicuje
Po razsodbi bavarskega sodišča (München) je moral Reinhold Messner preklicati (v Alpinismusu 8 - 74) svoje trditve, ki jih je objavil v reviji Alpinismus. Tam je trdil, da je Herrligkoffer odpravo vodil iz baze na 3000 m, da se ni udeležil spominske slovesnosti za Günterjem Messnerjem v Villnössu, da je uporabljal zdravila, katerim je rok trajanja potekel že leta 1950, da so bili kisikovi aparati neuporabni, da je zmanjkalo vložkov za baterije in da njegovo zdravljenje (po združitvi z odpravo) ni bilo v redu, prav tako pa tudi, da je prezgodaj »odpisal« brata, katerega izginotje tudi ni prijavil pakistanskim oblastem. Preklicati je moral tudi trditve, da člani odprave niso dobili najboljših zemljevidov Nanga Parbata, da je prezgodaj ukazal izprazniti tabore in da je Herrligkoffer kriv njegovih ozeblin, ker jih je zdravniško nepopolno oskrbel in ker je okleval s transportom v bolnišnico.
Videti je torej, da tudi Slovenci ne bomo dočakali izdaje Messnerjeve »Rdeče rakete nad Nanga Parbatom«, katere prevod že nekaj časa čaka v predalih mariborske založbe Obzorja.

Knjiga o Makaluju
Mladinska knjiga bo danes ob 11. uri v knjigami na Titovi 3 med »odprto« tiskovno konferenco predstavila svojo najnovejšo edicijo - Makalu. Knjigo o poti in uspehu naše četrte himalajske odprave je napisalo osem avtorjev, od katerih jih je kar polovico zopet v daljnem Nepalu. Zato bo signirna ura (podpisovanje avtorjev v kupljene knjige) med 18. in 20. uro (prav tako danes in v istih prostorih) le v prisotnosti bratov Aleša in Jureta Kunaverja, Janeza Kunstlja in dr. Boruta Pirca. Tisti, ki so knjigo že videli zatrjujejo, da je slikovno izredno bogata in da je tekst prijeten.

Vesti iz AO TAM
Člani AO TAM so letos zadovoljni s sezono, saj so precej plezali in čeprav se mladi rod šele javlja, tudi nekatere težje smeri. Imeli so tabor v Vratih, kjer so v 11 različnih smereh (Triglav, Stenar, Mala Mojstrovka) opravili 54 vzponov od II do V, tež. stopnje. Cverlin je sredi avgusta v navezi z Volkom (ŠAO) v Dolomitih ponovil Rumeni raz v Mali Cini, Comicijevo direttissimo v Punta Fridi ter Preusovo poč. Razveseljivo je tudi, da sodeluje v odseku nekaj mladih iz Ptuja, kjer je vedno večje zanimanje za alpinizem (kot sami pravijo je škoda le, da smo tako daleč od sten) in bodo verjetno kmalu dozoreli pogoji za organiziranje alpinistične sekcije.

  11.09.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.