Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.09.2000

Tomaž Jakofčič: Andi 2000

Letošnja sezona v perujskih Andih, se ob precej muhastem vremenu, za naše alpiniste ni zaključila najbolje glede na število slovenskih odprav. Poleg odličnega vzpona Kara in Boleta v Sfingi ter vzponu Aleša Žagarja o katerem smo že pisali, so vse odprave uspele v glavnem v klasičnih smereh na popularne gore Bele verige. Na Alpamayo (5947 m) so se povzpeli; Bogomir Celarc, Igor Mihevc (oba AO Vrhnika), Tine Zupan (AO Jesenice) in Milan Potočnik (GRS Škofja Loka), na Artensonraju (6025) pa se jim je pridružila tudi Nataša Ljubisavljevič (Hermes plus). Na Alpamayu so bili tudi člani kamniške odprave Aleš Holc, Aljoša Markač, Matej Mošnik, Matej Vrabec in Jure Prezelj, ter edini Rašičan Miha Valič ( Dumo).
Pavle Kozjek (Mirton, Elektro Ljubljana, K2 Alpinist) in Marjan Kovač (DDC d.o.o., Iglu sport) sta se odpravila v gorovje Huayhuash z namenom preplezati vzhodno steno Jirishance (6125 m). Z Aritzom Monasterio so po preplezanih 700 metrih stene naleteli na velike količine napihanega pršiča in bili zaradi tega prisiljeni v tvegan povratek po isti smeri.

T.J.

Obvestila
AO Domžale vpisuje ljubitelje plezanja in gora v alpinistično ter športno plezalno šolo in 21.09., 28.09. ter 05.10.2000. Pričetek šole bo 09.10.2000. Dodatne informacije: Klemen Miklič, (041) 373-683 in Jani Abe, (041) 930-666.
Interesenti za 22 dnevni treking v Nepal (bazni tabor pod Everestom) v aprilu 2001 ali 24 dnevni treking v Karakorum pod K2 v juliju, lahko dobijo vse informacije na (01) 286-28-33 (Dušan).

T.J.

Spet doma
Iz Kirgizstana se je vrnila slovenska smučarsko alpinistična odprava Tien Šan 2000. Poleg vzpona po normalni smeri na vrh Han Tengrija (7010 m), katerega so opravili Beno Blažič, Stojan Burnik, Janko Meglič, Robert Poličnik in Iztok Tomazin sta Tomazin in Andrej Terčelj opravila tudi dva dobra spusta s smučmi. Prvi spust s severnega vrha Troglava (5340 m) sta ocenila s V+, S6/S5, 1100 m, spust z Malinke (5365 m), drugi dosedaj, pa je bil malenkost lažji; V, S6/S5, 900 m.
Cel čas bivanja v baznem taboru je bilo vreme precej slabo in nestanovitno, kar jim je žal preprečilo realizacijo ostalih ciljev.

T.J.

Norveška
Tanja Rojs in Andrej Grmovšek (oba AAO Kozjak) sta kljub predčasni vrnitvi iz Norveške, v tamkajšnjih stenah nabrala lepo število težkih vzponov.
Začela sta v osrednji Norveški, v dolini Romsdal in tam na začetku preplezala Jugoslovansko smer (Kotnik -Verko, 1970), (VII+, 400 m, 6 h) in Shangri La (VIII-, 320 m, Andrej NP, Tanja do VII/VII+), obe v steni Hornaksli. V Mongejuri sta preplezala Sydpilaren (VII, 1150 m), nato pa se odpravila 1000 km severneje, do otočja Lofoti. Tam sta v štiriristo meterski steni Presten preplezala Vestpilaren, direkte innsteget (VII-, 450 m) in kombinacijo smeri Korstoget in Reisen (VIII-, 480 m, Andrej NP, Tanja prosto do VIII-, 1xAO). Ker se je potem vreme začelo kvariti, sta se začela vračati proti jugu in se spotoma ustavila v Lysefyordu. Tam se nahaja 800 m visoka stena Kjerag, ki je novi »big wall« Norveške. Stena je bolj kompaktna, monolitna in previsna kot stena Trollveggen. V tej steni sta se lotila smeri Hoka hey (VIII-/VIII, 950 m) a zaradi dežja po 19 raztežajih bivakirala in naslednji dan ob vrvi sestopila v fjord.
Pri izvedbi odprave v norveške gore si jima pomagali: Dimnikarstvo Županek, Henkel, IVD, LANcom, Lekis, Mariborske mlekarne, Mikro+polo, Nova KBM, Optika Kameleon, Stan. zadruga Smreka.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.