Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.10.1968

Delo, Šport: ... Prvenstveni smeri

V soboto. 5. t. m. sta Tomaž Jamnik in Franci Ekar (Kranj) kot prva preplezala SV steno Skute (nad ledenikom), v kateri doslej še ni bilo nobene smeri. Smer za katero je značilna izredna strmina, sta ocenila s III (ponekod V), višino pa na 350 m (4 ure).
SZ steno Kancelnov (ostenje Planje) sta 6. septembra preplezala Janez Rupar in Lojze Šteblaj. Višina stene 350 m, ocena IV+, čas plezanja 6 ur.

Vaje GRS
Minuli teden so imele vaje v reševanju kar štiri postaje GRS. Ljubljančani so vadili v Kalški gori. Tržičani v Begunjščici, Jeseničani v Prisojniku in Kamničani v Koglu. Zanimivi sta bili posebno zadnji dve vaji. Jeseničani so se namreč spuščali preko Okna z grebena Prisojnika, Kamničani pa v vpadnici vrha Kogla (v območju Zupanove smeri).

Vponke »Robino« nevarne!
V soboto je Lilo Škerbinek, ki je s tovariši iz AO Kozjak - Maribor plezal Rumeno zajedo v Koglu, našel raztegnjeno vponko »Robino«. To je sedaj že tretji primer (za Štajersko Rinko in Planjavo) take poškodbe in komisija za alpinizem bo morala primerno ukrepati, da ne bi prišlo do novih nesreč.

Nov oskrbnik v Tamarju
V soboto je v Tamarju prevzel oskrbniške dolžnosti Franc Lasič iz Ljubljane. Ker je s seboj pripeljal lavinskega psa, bo pozimi lahko - če bo potrebno - takoj posredoval. Sprememba bo prav gotovo vplivala tudi na obisk alpinistov, ki jih je bilo letos v Tamarju bolj malo. PD Medvode je pričelo tudi s preurejanjem male jedilnice ki jo bodo preuredili v kmečko sobo.

Nadaljevalna šola
Ob četrtkih imajo člani Akademskega alpinističnega odseka na Turncu nadaljevalno plezalno šolo namenjeno predvsem mlajšim pripravnikom. Letos bodo na eni takih vaj izvedli tudi preskus znanja (reševanje soplezalca in samo reševanje) tistih, ki bodo 10. novembra sprejeti v AAO.

Solo vzpona
V zadnjem času je bilo med alpinisti slišati o dveh solo vzponih Ljubljančana Marjana Hutterja (19). Sam je preplezal Rumeno zajedo v Koglu in smer v Štruci. Med zadnjim vzponom je zabil tudi manjkajoči svedrovec.

»Alpinistična kraja«
V nedeljo zjutraj sta bila Igor Škrab in Aljaž Macarol neljubo presenečena. Iz avtomobila fiat 750 pred domom v Kamniški Bistrici so jima neznani zlikovci pokradli za skoro 250.- din razne opreme. Zmanjkale so aluminijaste vponke, klini, rdeča vrv »Edelrid«, fotoaparat Exa II, italijanski nahrbtnik, rezervno kolo in še nekateri predmeti. Zlikovci, ki so se razumeli na alpinizem, pa se niso pritaknili nekaterih drugih predmetov (čelade, itd.), po katerih bi jih kdo lahko prepoznal.

  11.10.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.