Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.01.1968

Delo, Šport: ... Možnosti v Pakistanu

Pred kratkim je obiskal Slovenijo poslanik SFRJ v Pakistanu, Vladimir Šestan in se s podpredsednikom PZS dr. Potočnikom razgovarjal o možnostih alpinističnih odprav v gore Pakistana. Omenil je, da so glede na prijateljstvo med Pakistanom in Jugoslavijo izredne možnosti alpinističnih odprav in manjših ekspedicij.
Veliki Karakorum je začasno sicer za obiske zaprt (Kašmir), toda dostopen je nizki Karakorum in Hindukuš. Dovoljenje bi lahko dobil; za Tirič Mir iz doline Citirala, kjer so opravili prvenstveni vzpon Norvežani. Dalje je precej možnosti (neosvojeni šesttisočaki) v Karakorumu.
Dostopi do zanimivih gora v Pakistanu niso dolgi in tudi nosači so večinoma potrebni le za nekaj dni. Dobro izhodišče je Pešavar, ki ga je možno doseči z letalom ali s kamioni, ker je do tja cesta (z izjemo nekaj 100 km v Iranu) v glavnem dobra.
V Pakistanu je Karakorum Club, ki je edino pooblaščen za tuje ekspedicije in z njim je možen dogovor, da namesto zveznega oficirja vključijo v ekipo kakega svojega člana. Vladimir Šestan je razen tega obljubil, da bo v kratkem pripravil izčrpen pregled še neosvojenih vrhov in raznih možnosti, ter vse posredoval Planinski zvezi Slovenije.
Letošnje poletje je za obisk Pakistana že zamujeno, razen tega pa pripravlja AO Lj. Matica v Hindukuš - Afganistan svojo odpravo. Ne bi bilo slabo, če bi proučili možnosti za uresničitev v letu 1969.

Alpinistična poročila
Ob koncu vsakega leta razpošlje komisija za alpinizem PZS vsem alpinističnim odsekom Slovenije načrt za letna poročila, na podlagi katerih potem pripravijo kompletni pregled. Letošnji načrt vsebuje nekatere spremembe, zaradi katerih pa bo lahko nudil večji pregled nad aktivnostjo, če bodo odseki upoštevali vse napotke. Razen statističnega prikaza vzponov glede na težavnostno stopnjo in sezono, naj bi vsebovalo poročilo tudi kompleten spisek vseh aktivnih alpinistov in pripravnikov ter seznam opreme, ki jo odsek poseduje.
Vzorcu poročila je priložen tudi seznam 44 znanih prvenstvenih vzponov v letni sezoni 1967, da bi ga lahko po potrebi dopolnili in popravili.
Vsi javljeni podatki bodo analizirani in objavljeni v dnevnem in planinskem tisku, zato bi bilo prav, da se odseki ravnajo natančno po navodilih.

Sklepi mednarodnega reševalnega simpozija
V preteklem mesecu je Zveza za telesno vzgojo ČSSR organizirala mednarodni simpozij o gorski reševalni službi, ki sta se ga udeležila tudi dva naša predstavnika - Marjan Salberger (Tržič) in dr. Gorazd Zavrnik (Kranj). Obravnavali so predvsem pravni status GRS in poročanje o reševanjih, ogledali pa so si tudi nekaj središč GRS v Krkonoših ter v Tatrah.
Zanimiv je podatek, da imajo v ČSSR 82 profesionalnih gorskih reševalcev (v vsej Sloveniji niti enega) in da je 80-90 odstotkov reševanj na terenih za smučanje ali planinskih poteh. Zaradi različnih pravnih norm v zvezi z GRS po Evropi kar v mnogočem otežkoča sodelovanje, so ugotovili, da bi bilo potrebno prek mednarodne planinske federacije ukrepati za poenostavljanje predpisov. Zato bi veljalo v prihodnje nadaljevati s podobnimi sestanki. Kot prvi so se javili Bolgari ki bodo skušali organizirati podoben sestanek. Važna ugotovitev in priporočilo s sestanka je še, naj meje ne smejo biti ovira za sodelovanje pri reševanjih.

Tečaj za vodnike lavinskih psov
V drugi polovici decembra je bil v Švici - Trübsee (1800 m) nad Engelbergom tečaj za vodnike lavinskih psov A, B in C kategorije. Razen zastopnikov Nizozemske in Avstrije (brez psov), se je tečaja udeležil tudi naš vodnik Zvone Ažman z Jesenic. Čeprav ima že starega psa je vseeno naredil tudi izpit.
Tečaj je bil za spoznavanje reševanja izpod plazov s psi izredno poučen, bil pa je tudi temu primerno pripravljen. Udeleženci so imeli dve projekciji filma in 12 predavanj na različne teme itd.

Razmere v gorah
Čeprav se je sneg v zadnjem času že precej usedel in je v gorah zapadlo le malo novega, snežne razmere še vedno ne dopuščajo kakih resnejših tur. Tisti planinci, ki so poskušali preteklo nedeljo oditi po neuhojenih poteh, so se večinoma že zelo zgodaj obračali, ali pa so se morali zadovoljiti z manj zahtevnimi turami.

Smučarska šola za alpiniste
Vodstvo alpinističnega odseka pri PD Lj. Matica se je odločilo za izredno koristno akcijo. Za svoje člane organizirajo vsako popoldne na Rožniku smučarsko šolo, s katero bodo nadaljevali, dokler bodo za to primerne razmere.
Smučanje je za alpiniste, ne samo dopolnilni šport v zimskem času, pač pa tudi nujnost. Velikokrat so namreč pozimi smuči edini pripomoček s katerimi je možno doseči podnožje stene ali grebena. Veljalo bi zato, da bi se po tem primeru zgledovali tudi drugi odseki.

Marljivi Mojstrančani
Le redka planinska društva se lahko pohvalijo, da imajo tako zgleden alpinistični kolektiv, kot v Mojstrani. Vse prepogosto namreč slišimo društvene odbornike, da alpinisti samo potrebujejo, nič pa ne prispevajo k drugim društvenim dejavnostim. Člani AO Mojstrana so po pretekli plezalni sezoni na večjih akcijah ponovno popravili bivak v Vratih, na camping prostoru so za prihodnjo sezono uredili potočno strugo dalje urejajo pokopališče v Dovjem, kjer je pokopano mnogo žrtev triglavske stene. Večinoma so tudi marljivi društveni odborniki in so tako stalno seznanjeni z društveno problematiko, da jih na potrebe ni potrebno opozarjati.

 

  12.01.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.