Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.02.1996

Delo, Šport: ... Težki slapovi v Logarski

Prvi del letošnje zime je bil za alpiniste zelo neugoden. V gorah so bile zaradi pršiča in klož snežne razmere zelo slabe, zaradi toplega vremena pa tudi slapovi niso zamrznili. V zadnjem obdobju mrzlega vremena, ki traja nekako od konca januarja, so vsaj slapovi toliko zamrznili, da je mogoče plezati po njih.
Tomaž Humar (AO Kamnik, Servis Debevc Mengeš) je v okviru priprav na himalajsko odpravo v SZ steno Ama Dablam, kamor odhaja z Vanjo Furlanom in Zvonetom Požgajem konec marca, preplezal več težkih slapov. Z Damjanom Kočarjem (AO Kamnik) sta ponovila Gajstni slap (5+/6,110 m) in Sulico (5/6, 200 m) v Logarski dolini. V Sulici je bilo varovanje zelo slabo, na vrhu sveče pa je zmanjkalo ledu, tako da sta morala ledna orodja nekajkrat zapičiti v travo. Dan po njunem vzponu (3. 2.) se je cel slap podrl. V Čaši in v Sulici so Kamničani opazili tudi sledi predhodnikov.
Tomaž Humar je v zahodni steni Planjave verjetno prvi preplezal grapo levo od Večerne smeri (IV+, 60 st., 200 m). V Konjski dolini, ki se od glavne doline Kamniške Bistrice odcepi že takoj za gostilno Gams je preplezal nov slap in ga imenoval Bukov slap (90 st. - 70 st.. 150 m). Začne se s 6 metrov visoko svečo, nad njo pa si sledijo kaskade. V Kamniški Bistrici je preplezal še en nov slap. Najprej je ponovil Kobilico, 50 metrov levo od nje pa potem (verjetno prvi) še Levo kobilico.
S soplezalci je Humar ponovil še nekaj bolj klasičnih slapov. Tako je plezal slapove v Repovem kotu, Pod tunelom in Sušico v Logarski in Centralni slap (6+/5) pod Prisojnikom. V slednjem sta naletela na zelo slab krušljiv led, nad slapom pa je bilo zaradi pršiča nevarno za plazove.

(M. P.)

Tekmovanje v lednem plezanju
V soboto 17. februarja bo Pod skalco tekmovanje v lednem plezanju Bohinj '96. Začetek predtekmovanja bo ob 10. uri. Še posebej zanimiv bo finale ob 16. uri, v katerem bodo plezalci plezali paralelno na izločanje. Prijave so možne še pred pričetkom tekmovanja.

(M. P.)

Predavanje o Anapurni
V torek 13. 2. ob 19. uri bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma predavanje o slovenski himalajski odpravi, kije lani pomladi osvojila Anapurno (8091 m). 29. aprila sta brata Davo in Drejc Karničar smučala z vrha do vznožja, teden dni kasneje pa je na vrh stopil še Tomaž Humar.

(M. P.)

Zbor načelnikov
Zbor načelnikov alpinističnih kolektivov, ki ga sklicuje Komisija za alpinizem pri PZS, bo v petek 16. 2. 1996 ob 18. uri v Planinskem domu v Kamniški Bistrici. Vabljeni!

(M. P.)

Razpis za Api-Nampa
Komisija za alpinizem pri PZS je izdala razpis za vodjo himalajske odprave v skupino Api-Nampa, ki naj bi bila glavna letošnja akcija slovenskih alpinistov. Kandidati naj v prijavi poleg osebnih podatkov navedejo še dosedanje organizacijske izkušnje ter termin, v katerem mislijo, da bi akcijo lahko izpeljali (jesen 96 ali pomlad 97). Rok za prijavo je 14. februar. Podrobnejše informacije lahko dobite na PZS pri Meti Vukič.

(M. P.)

Smučarski rally
V nedeljo 25. februarja bo tradicionalni smučarski rally za pokal Montana '96. Start bo ob 10. uri pred domom na Zelenici. Tekmovanja se lahko udeležijo dvočlanske ekipe s turnosmučarsko opremo. Pismene prijave s potrdilom o plačani štartnim 2000 SIT za ekipo pošljite do 20. 2. na naslov Promontana, SMAM 15,64940 Tržič (ŽR 51510-601-29247 s pripisom Ski rally).

(M. P.)

Zeleniške špice
Blaž Jelinčič in Simon Slejko sta v Zeleniških špicah preplezala novo smer Šaht (IV, 3/4, 300 m, 6 h), ki poteka med Zajedo in Poševno smerjo. Vzpon sta opravila 31. januarja. V smeri je prevladovalo kombinirano in ledno plezanje po tanki plasti (2 - 10 cm) vodnega ledu, ki je prekrival skalo. Možnosti za nameščanje varovanja je bilo bolj malo, zato sta med plezanjem nekajkrat zavrtala. Sestop sta opravila s spusti po vrvi.

(M. P.)

Pojoči sneg
Primož Kunaver in Simon Slejko sta v prepadnih pobočjih pod bivakom pod Skuto 15.1. preplezala novo ledno-snežno smer Pojoči sneg (III, 4/5, 150 m, 2 h). Poteka po ozkem zajedastem žlebiču precej desno od vpadnice bivaka. Zaradi prhkega snega razmere niso bile najboljše, možnosti za varovanje pa so bile tudi bolj slabe, tako da je bilo plezanje psihično precej naporno. V prvih dveh raztežajih doseže naklonina 90 stopinj.

(M. P.)

Predavanje o plezalnem popotovanju po ZDA
Društvo za raziskovanje jam Ljubljana vabi na predavanje Mihe Praprotnika o plezalnem popotovanju po ZDA. Predavatelj je s soplezalcem Janezom Jegličem opravil vrsto zanimivih vzponov; med drugim sta preplezala tudi smer Sea of dreams (Morje sanj), 26 raztežajev dolgo smer, eno od najzahtevnejših v El Capitanu v Yosemitih (ZDA). Smer v granitni steni je ocenjena z A5, več kot polovica raztežajev pa je ocenjenih z A5 ali A4. Preplezala sta jo v sedmih dneh. Predavanje bo v torek, 13. t.m. ob 19.30 na Filozofski fakulteti, v predavalnici 232 na oddelku za geografijo.

(D. V.)

Planinski muzej bo v Mojstrani
DOVJE, 16. februarja - Predsednik PZS Andrej Brvar, župan Kranjske Gore Jože Kotnik in predsednik PD Dovje-Mojstrana Stanko Kolfer so nocoj podpisali pismo o nameri za ustanovitev slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. V slovenski muzej bo prerasla sedanja Triglavska muzejska zbirka, ki jo je v nekdanji gostilni pri Jozelnu v Mojstrani leta 1984 odprlo PD Dovje-Mojstrana. Občina Kranjska Gora in PZS bosta v ta namen odkupili stavbo, ki naj bi bila vrnjena nekdanjemu lastniku. Predstavili so tudi načrt za nadomestno gradnjo Šlajmarjevega doma Planinski učno-vzgojni center v Vratih. PZS je kočo več let uporabljala za vzgojo mladinskih in gorskih vodnikov ter gorskih reševalcev od leta 1985 pa je zaradi dotrajanosti ne uporabljajo več. Nadomestna gradnja bo stala 32 milijonov tolarjev, denar pa naj bi zbrali PZS, občina, domače PD, pa tudi ministrstvo za šolstvo in šport.

(V.F.)

12.02.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.