Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.05.1997

Delo, Šport: ... Dober vzpon v soteski Verdon

Miha Kajzelj je s Klemenom Brenkom prosto preplezal več raztežajev dolgo smer devete težavnostne stopnje
Reka Verdon je v južni Franciji izdolbla globok kanjon, na robu katerega so nastale 300 metrov visoke stene iz čudovitega apnenca. Prve smeri v njih so Francozi preplezali konec šestdesetih, dvajset let pozneje pa se je v istih stenah začelo razvijati športno plezanje, kakršnega poznamo danes. Pomemben korak je bil tudi uporaba svedrovcev, saj brez njih v kompaktnih ploščah z drobnimi luknjicami ni mogoče urediti zanesljivega varovanja.
Nenavadna značilnost Verdona je, da se vzponi začnejo na vrhu smeri. Cesta namreč pripelje na rob kanjona, od koder se plezalci po vrveh spustijo do vznožja smeri, nato pa plezajo nazaj proti vrhu.
Miha Kajzelj (AK Vertikala), ki je s Klemenom Brenkom (AO Rašica) med prvomajskimi prazniki obiskal Verdon, je prosto ponovil smer Kalistee (7c oz. IX, obvezna mesta 7a, 12 raztežajev). Cela smer je rahlo previsna in dobro opremljena s svedrovci. Ocena smeri po raztežajih (7a, 7a+, 6c+, 5c, 7b+, 7b, 7a+, 7c, 7b+, 6a, 7a+) pove, da gre za eno izmed boljših prostih ponovitev dolgih smeri, kar so jih do sedaj opravili naši plezalci. V smer sta vstopila dvakrat. Prvič sta si na več mestih pomagala s klini, drugič pa je Kajzelj vse raztežaje preplezal prosto. V vodstvu sta se menjavala, vendar pa je najtežji raztežaj kot prvi preplezal Kajzelj.
Brenk in Kajzelj sta opravila tudi prosto ponovitev Rideaux de Gwendal (7b,obv.7a, 10 razt.). Najtežji raztežaj sta oba preplezala od spodaj. Na pogled, kar pomeni, da sta vse raztežaje preplezala v prvem poskusu, sta opravila z Marches du Temps (7a, 7a obv., 10 razt.). V Ticket Danger (6c+, 7 razt.) pa najtežjega mesta nista preplezala v prvem poskusu.

M. P.

Športno plezanje v Maroku
Štirje plezalci PK Škofja Loka Roman Krajnik, Franc Langerholc - Cac, Jure Oblak in Gregor Rant so aprila plezali v Todri v Visokem Atlasu. Soteska, v kateri potekajo plezalne smeri, jih je nekoliko spominjala na nam bolj poznano Paklenico. Sedaj je s svedrovci opremljenih približno 100 smeri, visokih od 30 do 200 metrov, možnosti za nove smeri pa je še ogromno. Za plezanje sta primerni pomlad in jesen, pozimi je prehladno, poleti pa se poleg vročine pojavijo še kače in škorpijoni.
V Todro, ki leži na nadmorski višini 1500 metrov, so prispeli v začetku aprila. Prvi teden je bilo vreme slabo, vsak dan je deževalo, temperature se niso dvignile nad 13 stopinj, drugi teden pa je postalo prijetno toplo.
Rant je na pogled preplezal De xaven a to drean (7a+), z rdečo piko pa Podarrio Chorrro (7b+) in Haste un waka quisto (7b). V slednji je uspelo tudi Krajniku, Langerholc in Oblak sta na pogled preplezala Via de los Holandeses (6c) in 4 raztežaje dolgo smer Coeur de Palmier (6b+, tudi NP).
Za pomoč se zahvaljujejo Alpini, Pro Montani, Porenti, Treking športu, Pletilstvu Strojan, Špici, Pepiti, gostišču Pri Zalogarju, Toplarni Železniki in Decopu.

M. P.

Prva tekma evropskega mladinskega pokala
Evropski mladinski pokal s petimi dobro organiziranimi tekmami je v lanskem letu prestal svoj ognjeni krst. Na spomladanskem zasedanju mednarodne komisije za športno plezanje je tekmovanje dobilo zeleno luč in postalo uradno. Zaenkrat je na sporedu šest tekem, od katerih bo ena tudi v Sloveniji, predvidoma v Kranju. Tekmujejo dekleta in fantje v treh kategorijah: mladinci/mladinke (letnik 78/79), dečki/deklice A (letnik 80/81) in dečki/deklice B (letnik 82/83).

USPEŠNA- Blaža Klemenčič na tekmi v Bolzanu.
Foto: Andrej Štremfelj

Prva letošnja tekma je bila v Bolzanu 3. in 4. maja. Zaradi pozne določitve tega termina je bilo premalo časa za sestavo popolne reprezentance, ki je zato odpotovala v okrnjeni sestavi. Komisija za športno plezanje pa opozarja, da utegne zaradi finančnih težav tudi na prihodnje tekme potovati skromnejša ekipa, kot smo bili vajeni minulo leto. Mladi plezalci, ki jih je tokrat vodil Rudi Lončarič, so pokazali solidno pripravljenost na začetek sezone, saj bi ob nekoliko večji zbranosti in kančku športne sreče lahko dosegli še precej več. Kljub temu pa dve prvi mesti, dve drugi in dve tretji, našo reprezentanco uvrščajo med uspešnejše pa čeprav kar v dveh starostnih kategorijah pri dekletih nismo imeli predstavnic. Med našimi sta zmagala Boštjan Potočnik v kategoriji dečki A in Blaža Klemenčič v isti starostni kategoriji pri dekletih. Tu smo imeli kar štiri zastopnice. Drugo mesto je zasedla Saša Truden, tretja je bila Katarina Štremfelj, peta pa Eva Tušar. Zelo so se izkazali tudi fantje v kategoriji dečki B. Tomaž Valjavec je bil drugi, Blaž Rant tretji, Anže Štremfelj pa peti. V finalnem nastopu je imel nekoliko smole Matej Sova, ki je spregledal oprimek in pristal na šestem mestu.
Naslednja tekma evropskega mladinskega pokala bo v Dortmundu predvidoma čez tri tedne.
Rezultati, mladinke: 1. Betina Schopf (A), 2. Iva Hartmann (CH); mladinci: 1. Tirno Lautenschlager (D), 2. Roland Peretti, 3. Andy Lauber (oba CH), 6. Matej Sova, 17. Aleš Strojan (oba SLO); deklice A: 1. Blaža Klemenčič, 2. Saša Truden, 3. Katarina Štremfelj, 5. Eva Tušar (vse SLO); dečki A: 1. Boštjan Potočnik (SLO), 2. Patxi Usobiaga (E), 3. Raphael Lachat (CH), 11. Primož Žitnik (SLO); deklice B: 1. Maria Belomestnova (RUS), 2. Sarka Obadalova (CZ), 3. Juha Abramčuk (RUS); dečki B: 1. CasperTen Sijthoff (NL), 2. Tomaž Valjavec, 3. Blaž Rant, 5. Anže Štremfelj (vsi SLO). A. Š.

Drugi tabor na Everestu
Član odprave na Everest Iztok Tomazin je sporočil, da so Stojan Burnik, Pavle Kozjek, Hrvat Petrin in Nemec Stuhler 7. maja 7800 metrov visoko postavili drugi višinski tabor. V njem so prespali in naslednji dan sestopili v bazo. Sedaj na Everestu divja snežni metež, tako da so vsi člani odprave v bazi. Ko se bo vreme ustalilo, bodo napočili odločilni dnevi za osvojitev vrha. Prvi poskusi bodo verjetno nekje okrog 14. maja.

M. P.

Odprava Daulagiri '98
Planinska zveza Slovenije bo spomladi 1998 organizirala odpravo na severno stran Daulagirija z več vzporednimi cilji. Najpomembnejši je seznanjanje mladih alpinistov z organiziranjem himalajskih odprav, prvenstvena smer in prvenstveni smučarski spust. Zato objavlja orientacijski razpis za člane, vodjo in zdravnika odprave. Kandidati naj do 15. junija pošljejo osebni list s seznamom 10 najboljših vzponov v ledu, zimi in v kopni skali.

M. P.

Himalajski koledar 1998
Planinska zveza Slovenije bo v kratkem izdala velik stenski koledar s fotografijami vseh osemtisočakov, posnetki vzponov ter dežele pod Himalajo in podatki o slovenskem osvajanju vseh 14 osemtisočakov. PZS želi čim bolj natančno oceniti naklado, zato prosi za orientacijska neobvezna naročila. Pogoji prodaje bodo znani sredi junija.

M. P

Spomin
Franc Ferjan in Andrej Pikon sta 4. 2. v JV steni Rjavine po zasneženih in zaledenelih žlebovih preplezala novo smer, o kateri še nismo poročali. Imenovala sta jo Spomin (1500 metrov) saj se plezanja začne v dolini Krme. konča pa na vrhu Rjavine.

M. P.

Začetek državnega prvenstva v Kranju
Komisija za športno plezanje ima z organizacijo letošnjega državnega prvenstva v športnem plezanju veliko težav. Koledar mednarodnih tekmovanj (svetovni pokal, Master, boulder tekme, evropski mladinski pokal) je bil sprejet šele pred kratkim na sestanku Mednarodne komisije v Torinu. Tako tudi koledarja domačih tekem ni bilo mogoče uskladiti. Po drugi strani pa so vzrok tudi finančne narave. Predviden začetek prvenstva je 24. in 25. t. m. na umetni steni v Kranju. V soboto bodo tekmovali člani, v nedeljo pa vse druge kategorije. Danes zvečer bo v prostorih PZS izreden sestanek KŠP o organizaciji državnega prvenstva in o končni odločitvi bodo klubi prejeli uradno informacijo (prijave, licence).

T. Č.

Arco
Med prvomajskimi prazniki je kar nekaj naših plezalcev obiskalo Arco na severnem koncu največjega italijanskega jezera Lago di Garda. Večinoma so plezali krajše športne smeri v plezališčih, opravili pa so tudi nekaj vzponov v daljših smereh.
Zanzaro (7a+, 11 raztežajev) v Colodriju je na pogled preplezal Vili Guček z Metko Lukančič. Isto smer je prosto ponovil tudi Klemen Mali z Moniko Kambič, vendar pa je smer že poznal, saj jo je plezal že pred tremi leti. Mali in Kambičeva sta preplezala še Via sole nascente (VI, 650 m, 8 h) v Cimi alle Coste, ki ni opremljena s svedrovci, ampak v njej rjavi le nekaj navadnih klinov.
Jernej Bevk in Jure Dežman sta preplezala Loss - Pilati (7a, 300 m, Dežman prosto) v Picolo Dain in Mescalito v Colodriju (oba na pogled). Slednjo smer sta na pogled zmogla tudi Tomaž Jakofčič in Domen Komac.

M. P.

Alpinistična šola
Alpinistični odsek Tržič bo začel z alpinistično šolo v četrtek 15. t. m. ob 20. uri v prostorih PD Tržič (Balos 4). Vabljeni!

M. P.

Ekstremni spusti nad Chamonixom
Letošnja sezona za večino naših alpinističnih smučarjev zaradi pomanjkanja snega ni bila najbolj uspešna. Alešu Lončariču (AO Črnuče) pa je v začetku aprila vendarle uspelo presmučati dva ozebnika v gorah okrog Chamonixa. 7. aprila je presmučal SV steno (IV+, 500 m) Col de Cristaux nad Argentierskim ledenikom. Snežne razmere so bile ugodne, pihal je le močan veter, zaradi katerega se mu je močno podaljšal dostop, saj gondola na Grand Montets ni obratovala.
Dva dni kasneje je presmučal še Gervasuttijev ozebnik (V+, 400 m) v Tour Ronde. V ozebniku je bilo veliko skal, ogrožalo pa ga je tudi padajoče kamenje. Snega je bilo malo, pa še ta je bil grobozrnat in poledenel.

M. P.
 

12.05.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.