Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.05.2020

Prebujanje alpinizma

S sprostitvijo protivirusnih ukrepov je aktivnost v gorah hitro narasla. Z nekajdnevnim zamikom je naraslo tudi število objav o alpinističnih turah. Že prve dni po sprostitvi ukrepov je dogajanje v stenah oživelo, pretekli teden pa je bil ob podpori lepega vremena alpinistično najbolj pester teden zadnjih dveh mesecev.
Začetek tega tedna so zasenčili deževni oblaki in novica o smrti staroste našega alpinizma - Toneta Škarje ...

Skalni vzponi

Večina alpinistov je pozornost v celoti preusmerila na kopno skalo. Južne stene so v glavnem že povsem suhe, če odštejemo kakšno mokro liso. Veliko vzponov je bilo opravljenih v Koglu. Prvi javno znani so bili opravljeni že takoj po odprtju občinskih mej. Predpretekli vikend sta Tomaž Jakofčič (AAO) in Aljoša Hribar (ČAO) preplezala Kamniško smer (VII/VI, 240 m). Slavko Rožič in Janez Ambrož (oba AO Tržič) sta preplezala Zupanovo smer (VI, 220 m). Več ...> Virensova smer je bila kot vedno pogosto obiskana -  v vzponu in sestopu. Tomaž Jakofčič je dan pred vzponom v Koglu z Jakobom Pogačarjem (DRPK) preplezal smer Tik pred dvanajsto (6b, 200 m) v SZ steni Vežice. V nedeljo, 10. maja, je Denis Arnšek v isti steni s soplezalcem preplezal Akademsko (VII-, 200 m). Dan prej je s soplezalcema obiskal Lijak (VI+/V-VI, 250 m) v Rušici, v četrtek, 7. maja, pa smer Jugoslovanski prvak Brane (6b, 140 m) v Peci. V Rušici so 9. maja Katja Jurjovec (AO Grmada Celje), Maja Lobnik (AO TAM) in Anja Petek (AK Rinka) preplezale Ago (VI/V-VI, 250 m). V Križevniku sta Matej Balažic (AO TAM) in Marjan Kozole (AK Vertikala) v nedeljo, 10. maja, v vetrovnem vremenu preplezala Sansaro (V, 250 m). V Brani sta Blaž Germek in Aljaž Mihelčič (Črnuški AO) preplezala desno varianto Zajede (V+/IV-V, 160 m). Nekaj navez in posameznikov je prečilo Zeleniške špice. V Staničevem vrhu je Kristina Pahor s soplezalcema preplezala navrtano smer Mrzlo postaja (V, 150 m). Skala je menda izvrstna, plezanje pa uživaško. Večkrat je bil obiskan tudi sosednji Tečajniški raz (IV/II-III, 110 m). Gašper Ravnjak in Aljaž Mihelčič (oba Črnuški AO) sta v Mrzli gori preplezala Avrikelj (IV+, 150 m). V Velikem vrhu na Dleskovški planoti sta Štefan Hlebič in Drago Sakač (oba AO TAM) preplezala Steber (V-/III-IV, 130 m) in Smer nad breznom (IV, 120 m). Z odkrivanjem novih skalnih smeri sta verjetno prva letos pričela Blaž Germek in Danilo Patarčič (oba Črnuški AO). Raziskovala sta steno levo od Ložke stene nad Kolpo. Do pod nje sta se spustila po strmih travah, meliščih in ponekod tudi s pomočjo vrvi. Od blizu se je stena pokazala za bolj zahtevno, kot sta sprva predvidevala. Primerno linijo sta zato našla levo od prvotnega plana. Po njej sta v petih urah tudi s pomočjo tehnike preplezala novo smer. Poimenovala sta jo Zadnja šansa (VI+/V, A2, 100 m).  Več ...>

 ►Nova smer nad Kolpo. Vir: ČAO

Pogosto so obiskane stene nad Vipavsko dolino. Radovan Lapanja in Marko Leban (oba AO Cerkno) sta preplezala Južni raz (IV/III, 100 m) v Kraguljcu. Plezalo se je tudi v Čavnu.

Smučanje in snežni vzponi

Primož Vrhovnik in Klemen Šafar sta se v četrtek, 7. maja, namenila presmučati Severni steber Skute. Ker so bila pobočja pod stebrom ob osmih zjutraj še vedno trda, sta spremenila plan. Podala sta se v severno steno Koroške Rinke in se vzpenjala v območju poti. Tudi tu sta spoznala, da zaradi trdote snega s smučanjem ne bo nič. Z vrha Koroške Rinke sta nadaljevala na Kranjsko Rinko. Z nje sta po SV pobočju odsmučala proti Turskemu žlebu. Tik pred njim sta 30 metrov pešačila, nato pa ga odsmučala v odličnih razmerah. Kot zanimivost: leta 1987 je povsem v območju Severnega stebra Skute smučal Davo Karničar. Leta 2013 je spust ponovil s Primožem Vrhovnikom in Davorinom Goličnikom (deska).

Na greben Velikega Špičja sta se v četrtek, 7. maja, po Skriti diagonali povzpela Mitja Filipič (AO Nova Gorica) in Damjan Cvek (Soški AO). Mitja je poskušal smučati z vrha, a je detajl zaradi ledu preplezal. Damjan je smuči nadel v spodnji polovici smeri, kjer je sonce v poznem dopoldnevu sneg omehčalo in napravilo dobre razmere.

Smučalo se je tudi v dobro zalitem Mangartu. Vijuge so bile zarisane v Zimski smeri in Slovenski grapi.

Večkrat je bila preplezana Slovenska smer v Steni. Janez Javoršek (AO Ljubljana Matica) je opisal četrtkov vzpon preko nje. S soplezalcem sta se vzpenjala po trdem, tudi ledenem snegu. Količinsko ga je bilo dovolj od Belih plati navzgor. V dolino sta odsmučala za Cmirom. V preteklem tednu nista edina opravila te ture.

Predpretekli vikend je Miha Habjan (AO Rašica) s soplezalci opravil prečenje grebena Škrnatarica-Dovški Križ. Na grebenu so dereze tičale na nogah roke pa so izmenoma grabile cepine in skalo. Vrv so nekajkrat uporabili za varovanje, trikrat pa za spust. Za prečenje so potrebovali tri ure. Več ...>

Srečno!

  Arhiv Alpinističnih novic 
  Izpisi objav: o alpinizmu 
  o odpravah ipd. | o prvenstvenih

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.