Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.06.2000

Jernej Bevk: Uspešna v Liskammu

Iztok Ipavec in Vasja Košuta (AO Nova Gorica) sta 3.6. preplezala smer Norman-Neruda (D+) v severno vzhodni steni Liskamma (na vzhodni vrh 4479 m), izstopila sta desno od skalnega rebra v zgornjem delu stene. Smer sta plezala 4 ure, visoka je 750 m, varovala pa sta se le en raztežaj, kjer je bil trd led. Sestopila sta na Lisjoch in nato na Grenzgloetscher in nazaj do Monte Rosa huette. Za celo turo sta porabila 13 ur. Razmere sta imela dobre, čeprav postaja počasi pretoplo za smeri izpostavljene serakom.

J.B.

Blaž Rant uspel v Bradu Pittu, Fb 8a
Že v prejšnih AN smo poročali o obisku Slovencev v Peak Districtu. Od tam sta se zdaj vrnila tudi Blaž in Tomaž Rant. Blažu je tam preplezal balvanski problem Brad Pitt Fb 8a. S tem vzponom je postal prvi slovenski plezalec, ki je uspel v problemu z oceno Fb 8a, v primerjavi s plezanjem športnih plezalnih smeri lahko super težak balvanski problem sestavlja tudi en sam gib. Tako je za uspeh v Brad Pittu potrebno med seboj povezati samo tri oprimke, v legendarnem Buckstone Dynu Fb 7b+, v njemu je uspelo tudi Blažu, pa je potrebno povezati začeten ter približno dva metra višje ležeči končni oprimek.

Potem, ko je svoje izkušnje nabiral po balvanskih plezališčih v Nemčiji in Avstriji je sedaj dokazal svojo pripravljenost tudi v Veliki Britaniji. Skupaj z bratom sta v enajstih plezalnih dneh obiskala pet različnih plezališč. Iz čudovite pokrajine, posejane z neštetimi balvani, ki ponujajo edinstveno plezanje sta se domov vrnila s celo stotnijo preplezanih problemov. Blaž je preplezal kar 143 problemov, Tomaž pa dva ducata manj. Preplezala pa sta tudi nekaj avtorskih problemov ter tako pustila tudi slovensko sled v zibelki angleškega balvanskega plezanja. Blažu na športni poti pomagajo: STIMACOMP d.o.o in Boreal.

J.B.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.