Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.07.1968

Delo, Šport: ... Še tri prvenstvene

Janez Rupar (AAO) in Lojze Šteblaj (Litostroj) sta 31. VI. preplezala novo smer v Bovškem Gamsovcu. Smer teče po značilni zajedi iz doline Vrata in so se v njej pred leti že poskušali. Višina stene je 450 m, ocena III do IV, zgornji del pa V.
V Dolški Škrbini je 7. t. m. preplezala prvenstveno smer naveza Slavo Markič - Tomaž Bešter. Smer sta ocenila s III, mestoma IV, 250 metrsko steno pa sta plezala 3 ure.
Mitja Košir Jesenice pa je s tovarišem preplezal novo smer v Mali Mojstrovki, v bližini smeri Deržaja. Ocenil jo je s III težavnostno stopnjo.

Odprava v Hindukuš
Prva postaja v Hindukuš (Afganistan) je bil Beograd, kjer pa se je vse skupaj že zataknilo. Zaradi nekaterih nevšečnosti so pot lahko nadaljevali šele v soboto okoli poldne. Prva znana vest je nato prišla iz Plovdiva (Bolgarija), kjer so bili 30. junija, že takoj naslednji dan pa so se oglasili iz Ankare (Turčija). Kje so ta čas ni znano, toda če upoštevamo njihove načrte, so verjetno že v Kabulu, od koder vsak dan lahko pričakujemo obširnejše poročilo o opravljeni poti.

»Šlosarska« smer
Alpinisti, ki plezajo prvenstvene vzpone, si zanje izmišljajo vsa mogoča imena: eni po odsekih katerih so člani, drugi po krajih od koder so, pa po značilnih mestih v steni, itd. Toda smer, ki sta jo Peter Gross in Boris Krivic (Lj. Matica) preplezala (1. in 2. julija) v Triglavski steni, ima vseeno nenavadno ime - »Šlosarska«. Ocenila sta jo s V težavnostno stopnjo, poteka pa med Ljubljansko smerjo in Zahodno zajedo.

Uspeh v Himalaji
O odhodu odprave CAI (Videm) v Himalajo smo že poročali, sedaj pa lahko povemo tudi, da so v svojih načrtih uspeli. 8. t. m. so dosegli vrh Parbati Peak (6633 m) v Zahodni Himalaji. To je njihov peti poseg v tuje gore, obenem pa so nanj najbolj ponosni. Za vzpon so potrebovali 15 dni, 40 nosačev, 3 šerpe, enega lovca in 16 oslov, močno pa jim je nagajala razlika v temperaturi. Ponoči je bilo namreč - 25 stopinj C, podnevi pa se je živo srebro dvignilo tudi na 45 stopinj C. V odpravi so sodelovali: Marino Tremonti (vodja), cortinski »veverici« Lorenzo Lorenzi in Claudio Zardini ter Ferdi Gaspard in Emil Peron - vodnika iz Valturnancha.

Zanimive ponovitve
Boris Krivic in Komac sta ponovila Rdečo zajedo (II. ponovitev) v Rakovi špici ter Peternelovo smer s Čopovim stebrom (III. ponovitev).
Bine Mlač s tovarišem je opravil III. ponovitev v Bohinjski smeri v kombinaciji s Čopovim stebrom (bivakirala sta ob vstopu v steber). Navezo Stane Kofler - Janez Brojan (62) - Avgust Delavec (51), lahko štejemo za najstarejšo, ki je kdaj koli ponovila Prusik - Szalayev greben.
Slavo Markič in Tomaž Bešter sta kot tretja naveza ponovila smer Ekar - Jamnik po zajedi v Dolški škrbini in sta bila obenem prva, ki sta ponovila Jubilejno smer (Ekar – Jamnik - Jaklič) v Dolgem hrbtu.

Aschenbrennerjeva smer
Kmalu po novici, da se je v Aschenbrennerjevi smeri v Travniku porušila luska, je vzpon ponovila tudi naveza iz Tržiča (Dušan Srečnik, ter Slavko in Ludvik Rožič). Tudi Tržičani so plezali z mesta, kjer se je poprej začela vrvna dolžina pod lusko v desno (15 m) na nakazano stojišče. Od tu 10 m navzgor in nato malo v levo na stojišče v Varianti. Ponavljalci menijo, da je prečnica sedaj najtežje mesto v smeri, dalo pa bi se z nekaj svedrovci zopet plezati v originalni smeri.

Planinski izlet
V nedeljo bo PD Lj. Matica pripravila enodnevni planinski izlet s posebnim avtobusom. Ob 4. uri zjutraj bo odpeljal prek Korenskesa sedla in skozi Ziljsko dolino do vaši Čajna. Od tu bo 4 ure hoda na Dobrač (2166 m), od koder je prekrasen razgled, tik pod vrhom pa je tudi planinska koča. Vračali se bodo skozi Beljak, mimo Baškega jezera, skozi Rožno dolino in čez Ljubelj. Vožnje je skupno 270 km cena pa 35 - din (potreben je veljaven potni list). Vodja izleta bo Luka Kočar.

Nova planinska pot
V nedeljo bo otvoritev planinske poti na Lepo špičje. Planinci, ki so jo že prehodili, je ne morejo prehvaliti, še posebno pa ne prelepega razgleda. Pot je uporabna v dveh smereh. S Prehodavcev (2 uri in pol) ali s Sedmerih triglavskih jezer (3 ure). Primerna je za vse obiskovalce, le žleb pri sestopu z Lepe špice na Sedmera bo potrebno verjetno še zavarovati z žično vrvjo, da v primeru slabega vremena na spolzkih skalah v žlebu ne bi preveč drčalo. Pot je finansiral Nacionalni triglavski park, vzdrževalo pa jo bo PD Lj. Matica. Pri pripravah in trasiranju poti so sodelovali Andrej Stegnar ter Stanko Dežman in Janko Veber iz Gorij, ki sta jo tudi nadelala.

Povečana koča na Ratitovcu
V nedeljo bodo v koči na Ratitovcu odprli še dodatne prostore, s katerimi bo dom pridobil 30 ležišč in okoli 45 sedišč. V oglišču koče pa je sedaj tudi betonska plošča, ki bo služila kot terasa. Koča pod Ratitovcem (1666 m) je najlaže dostopna iz Češnice, do koder vozijo tudi redni avtobusi, z avtomobili pa je možno priti celo do Prtovča, ki je samo uro hoda pod domom.

  12.07.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.