Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.08.2002

Tomaž Jakofčič: Grošelj na smučeh še s Pika Lenina

Pred kratkim se je iz Kirgizije vrnila 15 članska odprava pod vodstvom Aleša Cvahteta.Glavni cilj odprave je bila osvojitev vrha, trojica pa je želela z njega tudi smučati. Prvi je na vrh 22. julija prišel Viki Grošelj (Slovenica, Maya Maya, Komperdell)in z vrha uspešno smučal v dolino (2700 m, S 4, mesto S5). Dan za njim je smučarski spust z vrha uspel tudi Antonu Jamniku, v naslednjih dneh pa so na vrh prišli Rafko Vodišek, Aleš Cvahte in Jože Peljhan.
Grošelj je s tem spustom dokončal svoj načrt smučanja med 0 in 8000 metri. Na nadmorski višini 0 metrov je na smučeh potoval na Severni tečaj. Med 0 in 1000 metri je na smučeh opravil prečenje Finske od ruske, do švedske meje. V višinah med 1000 in 4000 metrov je v naših in evropskih Alpah presmučal kopico zanimivih gora. Nad 4000 metri je smučal z najvišjega vrha Antarktike, Mount Vinsona. Nad 5000 metri z najvišjega vrha Kavkaza, Elbrusa. Nad 6000 metri z najvišjega vrha Aljaske, Denalija. Nad 7000 metri z že omenjenega Pik Lenina in lansko jesen z 8201metrov visokega Čo Oja.

T.J.

V naših stenah
Glavna ovira za plezalce v letošnjem poletju je zelo nestanovitno vreme. Kljub temu je po stenah kar živahno in opravljenih je bilo kar nekaj vzponov. Marko Prezelj in Janez Skok sta opravila verjetno tretjo prosto ponovitev Zarje v Travniku (VII+/VI, 400 m), Matic Jošt in Blaž Navršnik pa sta v severni steni Mangarta preplezala Desnega Piussija (VI, 800 m) eno lepših smeri v tej zahtevni steni. Uroš Strniša in Samo Krmelj (oba AO Matica) sta preplezala Varianto Ašenbrenerja v Travniku (VI+/V+, 700 m) ter nekoliko pozabljeno a lepo Poldačevo smer (VI+, 600 m). V Mansardi v Planji se jima je pridružila še Tina Di Batista, ki je v navezi z Anžetom Čoklom (AAO) prosto na pogled ponovila smer Šimenc - Škarja (VII+/VI, 350 m) v Dolgem hrbtu in v isti steni s Strnišo še Steber jutranje zarje (VI, 350 m). Klemen Pemrl (Promontana, Mountainhardware) je v "mrtvi" sezoni za ledno plezanje opravil nekaj skalnih vzponov. V Koglu je plezal Kamniško smer (VII, 250 m) z Milanom Megličem, v Triglavu pa kombinacijo Helba - Skalaška (VII+/V, 1000 m) s Janezom Primožičem (oba AO Tržič). Med dolgimi športnimi smermi v Zadnjiškem ozebniku je plezal z Aljažem Anderletom (AO Tržič, Mammut, Petzl) Kopiščarjevo (7a, 350 m, NP), s Tomažem Valjavcem pa Harlekina (6c, 350 m).

T.J.

Lukič v odlični formi
Marko Lukič (Iglu šport, La Sportiva) je še zmeraj v odlični formi. V avstrijskem plezališču Arena je ponovi smer Zieger sehn anderes aus (8a, RP) ter še eno smer z oceno 8a+. V Bohinjski Beli je na pogled preplezal Fatmana (7c+), v Warbadu na isti način Rataplan (7c+), v Bitnjah pa je v drugem poizkusu zmogel Che Guevara (8a). Preplezal je tudi nekaj odličnih smeri v Dolomitih. V Tofani Di Rozes sta z Andrejem Grmovškom v predelu levo od Stebra Tofane preplezala dve smeri v enem dnevu: skrajno desno (od treh) (7b, 350 m, oba NP) in levo, Da pazzo vecchio pazzo (7c, 350 m, Lukič prosto NP). Skupaj je naneslo kar 19 raztežajev težkega plezanja. V drugi veliki dolomitski steni, Cimi Scotoni, pa je Marko z ženo Alenko prosto na pogled ponovil še smer Luciano Da Pozzo (7c+/7b+, obv, 450 m). Vse smeri je preplezal in opremil Massimo Da Pozzo s soplezalci. Zanj so značilne precej "zračne" smeri z dolgimi run-outi.
V Treh Cinah sta se mudila Iztok Ipavec (Soški AO) in Boris Lorenčič (AAO Kozjak) Ob občudovanju legend kot sta Comici in Cassin sta prosto na pogled preplezala njuni smeri v Mali (VI+, 350 m) in Zahodni Cini (VIII-/ VII, VI, 450 m).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.