Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.09.1969

Delo, Šport: ... Pet članov naše odprave z nosači že v Pokkari

Vodja tretje jugoslovanske himalajske odprave Aleš Kunaver je brzojavno obvestil Planinsko zvezo Slovenije, da je pet članov odprave z zveznim oficirjem, 11 šerpami in 80 nosači že v izhodiščnem mestu Pokkara, kjer se jim bo pridružilo še drugih pet članov odprave. Vodja sporoča, da so člani odprave dobro razpoloženi in nestrpno čakajo na odhod.
Karambolirani avtomobil bodo mehaniki v New Delhiju do vrnitve popravili, tako da bo spet usposobljen za vožnjo.

Nova smer
Boris Krivic in Danilo Cedilnik sta 30. in 31. 8. preplezala novo smer v Planji. Smer sta skupno plezala 18 ur in poteka v območju stebra, bolj desno od dosedanjih. Ocenila sta jo s V+, imenovala pa »Mansarda«.

Uspešni tudi v Tatrah
Iz ČSSR so se vrnili naši zastopniki (Povše, Rupnik, Bernard in Žagar), ki naj bi tam prisostvovali inštruktorskemu taboru. Izkazalo pa se je, da je bil to le navaden alpinističen tabor in zato so se seveda odločili za vzpone. Za začetek sta Bernard in Povše preplezala plošče »Puškaš« v Volovi veži (VI, mraz), nadaljevala sta prav tako s Puškašovimi ploščami v Ošarpancih (VI), nato pa so vsi štirje preplezali še Pišekovo smer v Ošarpancih (VI), kjer so bili prisiljeni (zapeljal jih je star klin) celo preplezati novo varianto z nihalno prečko. Vmes so preplezali še več lažjih smeri v okolici Popradskega jezera in opravili pristop na najvišji vrh Tater – Gerlah. Na taboru so razen domačih plezalcev sodelovali tudi Romuni in Nemci.

Rendez-vous v Zermattu
Letošnji »Rendez-vous«, ki ga je Felicita von Reznicek organizirala v Zermattu, je minul več ali manj v znamenju slabega vremena. Naši udeleženci, zakonca Ščetinin in Nadja Fajdiga so preplezali le ledeno steno Breithorna in se po grebenu povzpeti na Rieflhorn. Med najbolj markantnimi udeleženci srečanja pa je bil Norgaj Tenzing, zmagovalec Everesta ki je izrazil željo, da bi obiskal tudi Jugoslavijo.

V Andih Bolivije
Kakor poročajo italijanski časopisi, je pet članska odprava iz Bergana dva meseca uspešno delovala v Andih Bolivije. Poudarili so, da so jim domačini nudili izredno veliko pomoč, čudijo pa njihovi uspehi. Opravili naj bi namreč šest prvih pristopov na tamkajšnje šesttisočake (?) Po vseh dosedanjih podatkih pa je v vseh Andih, dolgih okoli 6000 km le še nekaj neosvojenih šesttisočakov in med njimi nobenega v Boliviji.

Zvezni seminar GRS
Na Velebitu - Zavižanj, bo od 19. do 21. zvezni seminar za gorsko reševalno službo, ki se ga bodo udeležili zastopniki vseh republik. Seminar je namenjen izmenjavi izkušenj in uvajanju novih vzgojnih metod, obenem pa bo tudi sestanek zvezne komisije za GRS.

Vaja GRS Maribor
Od 4. do 7. t. m. so imeli člani postaje GRS Maribor letni tečaj na Klemenškovi planini. Ponovili so vso letno reševalno tehniko, opravili preizkusno akcijo v slabem vremenu, ob koncu pa je bilo pet novih pripravnikov sprejetih v vrste GRS.

Vzponi
Jože Hočevar in Roman Robas sta prejšnji mesec ponovila »Vzhodni steber« Križa, ki ga plezalci le bolj redko obiskujejo. V nedeljo pa sta Janez Kunstelj in Janez Grom v zelo slabih razmerah (mokra skala, mraz in megla) ponovila Čopov steber. Po še nepotrjenih vesteh pa so plezalci sekcije iz Slov. Bistrice v Rinkah preplezali novo smer.

Rekorden obisk Glocknerja
Od petka do nedelje je vodniška sekcija AO Lj. Matica organizirala izlet na Grossglockner, ki se ga je udeležilo kar 55 planincev. Vsi so prišli na vrh - 48 na Grossglockner (3798 m), 7 pa na Johannisberg (3460 m). Najstarejši na Glocknerju je bil Anton Habiht (74) iz Martuljka.
Naslednjo nedeljo bodo vodniki Lj. Matice popeljali izlet še na Viš (2666 m) v Zahodnih Julijcih (Italija).

Izmenjava z Bavarci
Alpinisti in reševalci iz Radovljice imajo že dalj časa tesne stike z bavarsko »Bergwacht« iz Schlierzee. Pred kratkim so jim vrnili obisk, pri čemer so bili prisrčno sprejeti, omenjali so izkušnje, sprejel pa jih je tudi mestni župan.

  12.09.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.