Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.12.1969

Delo, Šport: ... Slabe razmere v začetku sezone

Čeprav se pričenja uradna zimska sezona šele v nedeljo, posamezni alpinisti in naveze že raziskujejo razmere v gorah. Toda snega je že toliko, da je dostop do planinskih postojank še enkrat daljši kot normalno, na vrhove pa raje nihče ne odhaja.

Neuspeh na Churenhimalu
V začetku tega meseca se je v Italijo vrnil prvi del desetčlanske odprave CAI, ki je v pomonsumski dobi poskusila priti na 7364 m visoki Churenhimal (vrh v vzhodnem grebenu Dhaulagiri). Ignazio Piussi je razložil zakaj niso uspeli.
Na južni rebri, ki je bila videti edina kolikor toliko varna, so dosegli višino 6500 m. Napredovanje so jim preprečile izredno slabe vremenske razmere (temperatura -25 stop. C, vihar s hitrostjo vetra 120 km/h), pa tudi tehnične težave v smeri so presegale možnosti. Ob povratku so morali v steni pustiti okoli 600 metrov pritrjenih vrvi.

Mt. Everest oddan tudi leta 1973
Pred nekaj dnevi je zunanje ministrstvo Nepala sporočilo, da so leta 1973 na vrsti Italijani (odprava CAI), da poskusijo priti na najvišji vrh sveta - Everest (8848 m).
Naslednje leto bodo, kot je znano, poskušali Japonci, leta 1972 pa ameriško-nemška odprava.

Smučarsko središče na Dachsteinu
Odkar so postavili gorsko železnico v masivu Dachsteina, je z njo pripotovalo v področje večnega ledu že blizu 100.000 obiskovalcev. Celo avgusta je proga omogočila smučanje velikemu številu turistov.
Razmišljamo tudi o skakalnici. Že letošnjo jesen pa so postavili dve novi vlečnici, pripravljajo pa še »ledeniški ekspres« - posebno motorno vozilo za visokogorske terene.

Izjava po vrnitvi
Češkoslovaška odprava, ki je dosegla Anapurno IV se je 27. XI. vrnila v Prago. Ob tej priložnosti je vodja V. Prochazka med drugim izjavil:
Naš vzpon ni nek fantastični uspeh (toda prvi češkoslovaški v Himalaji), toda na to priložnost smo čakali od leta 1947.

Uspeh indijskih alpinistov
Štirje indijski alpinisti so opravili prvi vzpon na himalajski vrh Baržigri, ki je visok nad 7200 m. Zanimivo je, da je odpravo vodila ženska - Depali Singh, ki pa je morala ostati v taborišču na višini 6400 m.

Konec sezone v Pakistanu
Zadnja alpinistična odprava letos je iz Pakistana odpotovala že konec oktobra. Zanimivo je, da so bili to Poljaki, ki so kot zadnji osvojili vrh visok 6400 m in da so bila prva odprava Čehoslovaki, ki so na pobočjih Nanga Parbata komaj lahko postavili tabor v tej višini.

80-letni gorski vodnik
Za najstarejšega aktivnega gorskega vodnika v Švici imajo I. Zurbrigna, ki je pred kratkim slavil svoj 80 rojstni dan, kljub temu pa od časa do časa se vodi po gorah. Doma je iz Saas Fe in že pri 17 letih je presegel višino 4000 m. V svoji pestri preteklosti je bil tudi 21 let oskrbnik koče »Britania«.

  12.12.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.