Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.12.1974

Delo, Šport: ... Sestanek načelnikov

Sestanek načelnikov AO, ki je bil preteklo sredo ni prinesel bistvenih novosti. Ustanovljena je bila komisija, ki se bo ponovno lotila problema kategorizacije alpinistov. Do srede meseca bo KA zbirala predloge o organiziranju odpravarstva, potem pa bo potrebno izdelati skupen predlog in ga uskladiti s stališči KOTG. Od vzgojnih akcij sta na programu le še dve: zimski seminar za alpinistične inštruktorje in GV na Zelenici (20.-22. t. m.) ter izpiti, ki bodo predvidoma januarja. Tudi razprava o pravilniku se bo morala premakniti v leto 1975 predlog pa naj bi izdelali vsaj do redne skupščine PZS (maja 1975).
Poročilo o letošnji letni sezoni je bilo izredno kratko in pomanjkljivo. Gradivo zanj je namreč poslalo le 12 alpinističnih kolektivov, ki so opravili poleti 2860 vzponov (od tega 208 »šestic«) in 70 turnih smukov.

Zbor alpinistov
Zbor alpinistov, ki je bil v soboto v domu v Kamniški Bistrici, se je sicer začel z zamudo, vendar je v celoti potekal po predvidenem programu. Po poročilu načelnika so podelili denarne in knjižne nagrade ter diplome najbolj uspešnim v letošnji sezoni, pokale zmagovalcem letošnjega smučarskega prvenstva alpinistov (ekipno ga je že petič zapored osvojil AO Mojstrana) in na koncu projecirali še diapozitive z najpomembnejših vzponov ter film Cirila Debeljaka iz Celja. V razpravi je bila izražena želja, naj bi naslednji zbor alpinistov organizirai nekje na Primorskem, koder se je v zadnjem času izredno povečalo zanimanje za alpinizem. Na zboru so kot gostje sodelovali tudi hrvaški alpinisti pod vodstvom načelnika KA PZH Vladimirja Mesariča.

Nekaj vzponov
Med prazniki je AO Kozjak iz Maribora priredil izlet na Klek, ki se ga je skupno udeležilo 12 alpinistov. Zaradi dokaj neugodnih razmer pa so opravili le 7 vzponov po smeri »HPD« in ponovila Dagmanovo smer. V steni Kleka so plezali tudi alpinisti iz Zagreba in Reke.
V nedeljo je bilo dokaj živahno v stenah nad Kamniško Bistrico. Žal smo dobili natančne podatke le o dveh ponovitvah. Brata Janez in Miro Šušteršič (AO Kamnik) sta ponovila Centralno smer v Brani (9 ur), Dušan Kregar, Bojan Pollak (oba AO Kamnik) in Stane Klemenc (AS Domžale) pa so opravili prvo ponovitev direktne variante Pripravniškega stebra v Planjavi.

Sprejem v AO Kamnik
Alpinistični odsek PD Kamnik je imel včeraj teoretične izpite za sprejem med alpiniste, v soboto dopoldan bodo še praktični na Starem gradu, zvečer pa bo tudi uradni sprejem v Kamniški Bistrici. Računajo, da bodo sprejeli pet novih članov.

Nova tovorna žičnica
V nedeljo je pričela poskusno obratovati tovorna žičnica do Doma kokrskega odreda na Kališču (1540 m), ki jo je postavilo PD Kranj. Žičnica deluje po krožnem sistemu, dolga je približno 1900 metrov, naenkrat lahko prepelje tudi do 800 kg tovora, za to pa je potrebno 6-10 minut. Motor so namestili v spodnji postaji (lažja popravila), do katere pa bo spomladi potrebno dodelati še okoli 400 metrov dovozne poti. Žičnico so zgradili po projektu inž. Janeza Ponikvarja in pod vodstvom izkušenega žičničarskega veterana Lovra Rutarja, člani PD Kranj pa so raznih delih opravili prek 1800 prostovoljnih delovnih ur. Žičnico bodo odprli 22. t. m. skupaj s proslavo 16-letnice Doma, ki ga bodo verjetno že prihodnje leto pričeli renovirati (za kar bo potrebno prepeljati vsaj okoli 30 ton gradiva).

Alpinistična šola
Strokovni odbor za alpinizem pri TTKS Ravne na Koroškem je uspešno izpeljal še tretji del alpinistične šole. Zadnji del šole je bil na Grohatu (Raduha) in je bil namenjen osnovam zimskega alpinizma, vodil pa ga je Milan Višinski. 29. novembra pa so imeli tudi izpite za sprejem med alpiniste, ki so jih uspešno opravili štirje pripravniki: Franc Pušnik, Stanko Mihev (AO Ravne), Branko Verbole (AS Prevalje) in Peter Leskovec (AO Črna).

AŠ v Sarajevu
Tudi alpinistična šola v Sarajevu, za katero je bilo letos izredno zanimanje se je včeraj končala. Kot zadnjo akcijo so med prazniki izpeljali še zimsko turo na Prenj. Vsi udeleženci so dobili posebne diplome, v soboto pa bodo na Romaniji še izpiti.

  12.12.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.