Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.03.1995

Delo, Šport: ... Brata Karničarja tretja na alpinističnem rallyju

Drejc in Luka Karničar (oba AO Jezersko) sta na tretji tekmi za Alpski pokal v alpinističnem rallyju osvojila odlično tretje mesto. Tekma je bila v Valcanalu (Italija), konkurenca pa zelo močna. Dobro sta se odrezali tudi drugi slovenski navezi na tem tekmovanju. Tone Karničar in Milan Šenk sta bila 15., Jani Krč in Rado Markič pa sta se uvrstila na 25. mesto.
Mednarodnih alpinističnih rallyjev se udeležuje le malo slovenskih alpinistov. Na tekmovanju morajo dvočlanske ekipe prehoditi oziroma presmučati približno 20 kilometrov dolgo progo s približno 2000 metri višinske razlike. Pot morajo opraviti v precej omejenem času (okrog 5 ur). Proti koncu poti sta še dve preizkušnji, ki odločata o končni razvrstitvi: veleslalom ter hitrostni vzpon s 300 metri višinske razlike.
Alpinisti z Jezerskega so se letos udeležili že treh rallyjev za Alpski pokal. Jani Krč in Rado Markič sta nastopila na dvodnevnem rallyju Orobia. Po prvem dnevu sta bila celo na 4. mestu, drugi dan pa sta svojo uvrstitev pokvarila in na koncu pristala na 14. mestu med 21 uvrščenimi navezami.
Na drugi rally v Valcanalu za nagrado Pelicoli, ki je bil 26. februarja, so odpotovale 3 naveze z Jezerskega. Tekmovanje je bilo enodnevno. V močnem sneženju so morali tekmovalci opraviti s 17 km dolgo progo z 2000 višinskimi metri vzpona in prav toliko spusta. Drejc in Luka Karničar Sta na 13 minutnem šprintu s 300 višinskimi metri razlike nabrala 107 sekund zaostanka, nato pa dosegla najboljši čas na veleslalomu (3 sekunde pred drugouvrščenimi). V skupni razvrstitvi sta se uvrstila na 3. mesto, kar je do sedaj največji uspeh naših alpinistov na teh tekmovanjih. Prvo in drugo mesto sta zasedli avstrijski navezi. Tone Karničar in Milan Šenk sta med 60 uvrščenimi zasedla 18. mesto, Jani Krč in Markič Rado pa sta bila 25.
Drejc Karničar in Jani Krč sta se udeležila tudi rallyja v Presolani. Tam je bila proga dolga 18 kilometrov z 2300 metri višinske razlike, časovni limit zanjo pa je bil 6 ur in pol. Tekmovalci so morali na njej kar štirikrat namestiti oz. sneti pse (to so sintetične kože, ki jih turni smučarji nalepijo na smuči, da se lahko z njimi vzpenjajo). Med 61 ekipami sta bila v šprintu 25., v veleslalomu pa 6. V skupni razvrstitvi sta zasedla 15. mesto.

MIHA PETERNEL

Mednarodna tekma gorskih reševalcev
Celjska postaja Gorske reševalne službe je 4. marca organizirala tekmo gorskih reševalcev - 4. Stanetov memorial. Tekmovanje je bilo na Golteh nad Mozirjem, na njem pa so morale tričlanske ekipe gorskih reševalcev prehoditi približno dve uri dolgo pot. Zadnji del poti so morale ekipe prevoziti z reševalnim čolnom - akijem. Dva člana ekipe sta vodila aki, tretji pa je bil »ponesrečenec«. Poleg časa je bila za končno uvrstitev pomembna tudi oskrba in način transporta »ponesrečenca«. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah, do 35 in nad 35 let. Poleg slovenskih gorskih reševalcev so na njem sodelovali tudi reševalci s Češke. Absolutni zmagovalci so bili člani GRS Jezersko Luka in Tone Karničar ter Milan Šenk.
Rezultati, do 35 let: 1. Celje II (Kotnik, Avberšek, Lihteneker), 2. Jezersko I (Markič, Smrtnik, Zadnikar), 3. Škofja Loka (Kovačič, Lagonder, Stanonik); nad 35 let: 1. Jezersko II (L. in T. Karničar, Šenk), 2. Češka (Červenka, Kozak, Mišun), 3. Tolmin I (I. in P. Čufer, Kemperle)

(M.P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Treking v Tien Šan
Akademski alpinistični odsek bo med 20. julijem in 20. avgustom organiziral treking v centralnoazijsko gorovje Tien Šan. Okvirna cena je 3.000 DEM, vsebuje pa prevoz do Alma Ate ter prevoz in kompletno oskrbo od Alma Ate do baznega tabora pod Pik Pobedi (7439 m) in nazaj. Zainteresirani naj oddajo prijavo z osebnimi podatki do 4. aprila Meti Vukič na PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana, tel. (061) 312 553.

(M.P.)

Novice iz Karakoruma
Majhna odprava iz Nove Zelandije in Avstralije se je povzpela na goro z imenom Chongtar, ki leži severno in v neposredni bližini Čogorija, bolj znanega kot K2. Chongtar je visok 7350 metrov in je bil do vzpona Grega Mortimerja, Luka Triheyja in Colina Monteatha eden izmed najvišjih neosvojenih vrhov na svetu. Omenjeni plezalci so na goro priplezali po zahodnem grebenu, po katerem se je leta 1984 na vrh skušal povzpeti Jim Bridwell.
Majhen obliž na neuspel vzpon po normalni smeri na Čogori (8611 m) pa je bil za Adriana Burgessa in Brada Johnsona vzpon na P 6640 m, ki stoji nad baznim taborom pod Čogorijem. Nenavezana sta v štirih urah preplezala 1000 metrov visoko južno steno z naklonino do 65 st. in z nekaj nevarnimi mesti v skali. Vzpona brez varovanja sicer nista načrtovala, vendar je vsak od njiju mislil, da ima drugi spravljeno vrv v nahrbtniku.
Pa še ena dirkalna. Švedski alpinist Goran Kropp, ki ga poznamo tudi kot pridruženega člana slovenske odprave na K2 1993, in je kot prvi Skandinavec osvojil vrh te gore, je v lanskem poletju opravil hiter vzpon na Falchen Kangri (8047 m). Na to goro, ki jo alpinisti imenujejo tudi Broad Peak, se je povzpel po normalni smeri. Začel je v bazi 4800 metrov visoko in sam, brez kisika, fiksnih vrvi in brez druge prejšnje priprave smeri, priplezal na vrh v 18 urah in 15 minutah.

URBAN GOLOB

Športno plezanje na Hrvaškem
V drugi letošnji številki revije Hrvatski planinar (od letos je namreč mesečnik) je objavljen zanimiv pregled »Športno plezanje na Hrvaškem v letu 1994«. Avtor Ivica Piljič, ki je med drugim tudi predsednik Svetovne športno-plezalne komisije CEC UIAA in zaradi sodelovanja na skoraj vseh najpomembnejših tekmovanjih vsestranski poznavalec tovrstnih dogajanj v svetu, v njem kot najpomembnejši dosežek Komisije za športno plezanje HPS v lanskem letu ocenjuje sodelovanje na Zagrebškem velesejmu. Imeli so stalno demonstracijo in obiskovalcev (vseh je bilo 15.000) jim nikoli ni zmanjkalo. Na tamkajšnji umetni steni, ki je največja na Hrvaškem, so imeli tudi državno prvenstvo. Sodelovalo je sedem klubov. Prvakinja je spet Ivana Franceschi (Marulianus, Split), prvak pa - prav tako drugič zapored - Boris Čujič, član (lani ustanovljenega - drugega po splitskem - športno-plezalnega kluba v državi) Art Rock Zagreb.

(F. S.)

Ljudje in gore
V letu radovljiških jubilejev, zlasti 100-letnice PD Radovljica, je postavljena v galeriji Pasaža v radovljiški Graščini, tudi razstava barvnih fotografij Janeza Pretnarja »Ljudje in gore«. Razstavljenih je 28 barvnih fotografij, ki so nastale na potovanjih po Aziji, Afriki in Ameriki, nekaj pa tudi v domačih gorah. Prevladujejo posnetki iz Latinske Amerike, »spomini« na številna popotovanja od Mehike do Patagonije, v območja od Andov in Atakamske puščave, do amazonskega deževnega gozda. Razstava bo odprta do 7. aprila.

(F.S.)

  13.03.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.