Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.03.2000

Tomaž Jakofčič: Lep uspeh v Vipavski Beli

Zazvonil v spodnji enajsti stopnji

24-letni Luka Zazvonil je četrti Slovenec, ki je uspešno preplezal športno smer ocenjeno s spodnjo enajsto stopnjo po UIAA oz. 8c/c+ po francoski težavnostni lestvici. Uspel je v smeri Country house v Vipavski Beli.

Prvi slovenski plezalec, ki mu je uspelo v tako težki smeri je bil Tadej Slabe že leta ‘92 v smeri Za staro kolo in majhnega psa v Mišji peči, nato Marko lukič s smerjo Just do it (8c+) v ZDA in Uroš Perko, ki je lani preplezal smer Country house; sedaj drugo najtežjo športno smer v Sloveniji.
Luka Zazvonil (AO Kranj, Vrh, Samsara, Volvo Lekše) se s športnim plezanjem ukvarja dobrih pet let, v tem času pa je šla plezalna pot samo navzgor.
Po odlični formi v začetku letošnjega leta ko je zelo na hitro opravil s smermi Eagles (8b) in Nočna kronika (8a+) v Mišji peči se je Luka spet resno lotil študija »Countrya«. Smer je sicer poizkusil že leta ’98 ko je bila smer še projekt, ponovno resneje pa jeseni lanskega leta. Žal je smer po prvem obilnejšem deževju mokra zato je moral s študijem prekiniti do letos, ko je v 25 m visoki previsni smeri, ki zahteva veliko atletsko vzdržljivost, močne prste ter izpiljeno gibanje, že kmalu prišel tik pod vrh. »Imel sem kar nekaj smole saj se mi je tik pod vrhom v težkem detajlu odlomil ključni stop. Smer je zato zahtevala še dva dodatna obiska« je po uspešnem vzponu pred nekaj dnevi dejal Zazvonil, ki je tako za smer porabil skupno enajst dni plezanja. Kaj pa načrti ? »Nekaj dni počitka, smučanja, nato pa naprej s treningi na umetni steni in še težjim smerm naproti«.

Tomaž Jakofčič

PZS je izdala obsežen (406 strani A5) učbenik Oprema za gore in stene Bineta Mlača. V ekonomatu PZS ga je do konca aprila možno kupiti za 580 SIT, potem pa bo stal 6600 SIT.

F. S.

M. Čufar z novo desetko
Naša najboljša športna plezalka je novo sezono začela z odličnim vzponom v Mišji peči, kjer je 9. marca kot prva ženska ponovila smer Sreča vrtnice, ki nosi oceno 8b. Gre za 32 m visoko smer, ki ima zlasti pri vrhu nekaj zelo zahtevnih gibov. Martina je bila prvič v smeri lansko leto, letos si je dvakrat osvežila spomin pri zaporedju najbolj zahtevnih gibov v smeri, potem pa je uspela opraviti vzpon v četrtem dnevu plezanja od spodaj. Poleg tega je v enem od teh dni še enkrat (skupaj že tretjič) ponovila tudi Urbanovo (8a) smer. Sicer pa je Sreča vrtnice že njena šesta smer z oceno 8b ali več.
Prihodnji konec tedna Čufarjeva odhaja na svojo prvo letošnjo mednarodno tekmo, in sicer na Master Goldfinger v Bruslju, kjer se bodo zbrali le najboljši plezalci.

T. Č.

Obvestila
25. in 26.3. bo v Ospu Srečanje vseh plezalk Slovenije. V soboto bodo pogovori in predavanja v Kulturnem domu, zvečer pa družabno srečanje kamor so vabljeni tudi moški.
V nedeljo 26.3.bo na Grohatu pod Raduho tradicionalni spust izpod Raduhe. Prijave za tekmovanje sprejemajo na franc.oderlap@lek.si ali (041) 741-833.

T.J.

Odlično v Alpah
Pred dnevi sta se iz Chamonixa vrnila Urban Ažman (AO Radovljica, On Line) in Andrej Markovič (AO Novo Mesto, Vrh) z opravljenim odličnim vzponom v severni steni Grandess Jorasses. V treh dneh sta uspela preplezati Slovensko smer (V/5, 1000 m) desno od znanega Crozovega stebra, ki so jo prvi preplezali Knez, Zupan, Matijevec in Vidmar leta 1977. V smer sta po štirih urah pristopa vstopila ob sedmih zjutraj in po prvih 600 metrih bivakirala na drugem ledišču. Drugi dan sta preplezala dva raztežaja visoko skalno zaporo in bivakirala na vrhu zadnjega ledišča. Tretji dan ju je čakalo še pet raztežajev težkega kombiniranega in skalnega terena in tretji bivak na vrhu stene. Sestopila sta v Italijo in se preko Helnbronnerja vrnila nazaj pod steno.
Razmere v steni so bile precej slabe zato sta morala več odstavkov preplezati tehnično (V, A2) poleg vsega pa ju je oviral še precej hud mraz. Po nekaj dneh počitka se je vreme zopet poslabšalo in ni jima preostalo drugega kot vrnitev v Slovenijo.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.