Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.04.1992

Delo, Šport: ... Vzhodni vrh Kumbakarne spet cilj naše odprave

Vanja Furlan in Bojan Počkar bosta znova poskusila preplezati vzhodno steno tega zahtevnega vrha, ki vzbuja spomine na veliki dejanji
LJUBLJANA — Odhod vsake odprave v Himalajo, pa čeprav je le »žepna«, je pomemben dogodek. Tak je bil tudi v sredo, ko so odpotovali Vanja Furlan (25), doma v Novem mestu, Bojan Počkar (29) iz Prema pri Ilirski Bistrici in zdravnik, Ljubljančan Matjaž Vrtovec (43), vsi člani PD Železničar iz Ljubljane.
Že lanski vzpon Vanja Furlana in Bojana Počkarja v vzhodni steni vzhodnega vrha Kumbakarne, za nekatere še vedno Jannuja, je vzbudil veliko pozornost, čeprav vrha nista dosegla. Ime gore spominja na dve veliki dejanji - prvi francoski pristop na glavni vrh in Česnov solo. Dejstvo, da je vrh, kljub spoštljivi višini (7468 m) še vedno deviški, je drugi argument. Tretji, najmočnejši, pa je stena. Nekako 2000 metrov visoka stena skoraj nikjer ne popusti v izjemni naklonim. Pritegnila je že številne poglede, toda, kolikor je znano, do naše lanske odprave na vzpon prek nje ni nihče resno mislil. Njun načrt pa je bil v vrsti vzponov, ki so jih načrtovali, »očitno najbolj drzna in tvegana zadeva«. Marsikdo je resno podvomil o možnostih realizacije, predvsem pa o varnosti, le Bojan in Vanja ne. In res sta naredila veliko, predvsem pa je bilo seveda pomembno, da sta se živa in zdrava vrnila.

VZHODNI VRH KUMBAKARNE - Smer naveze Furlan-Počkar.

Vanja in Bojan, ki sta se ujela v številnih domačih in tujih stenah (suvereno obvladata težave do ocene IX+), sta lani v štirih dneh (29. 4.-2. 5) že preplezala nekaj več kot 1500 metrov te stene. V poročilu sta opravljeni vzpon kompleksno ocenila z ED + . Toda v tej (francoski) oznaki se skriva tudi podatek, da so si kar trije raztežaji v kombiniranem svetu zaslužili (nam bolj jasno UIAA) oceno VII, dva pa VII-; da sta plezala prav toliko časa (31 ur), kolikor sta preždela v bivakih, sestopala pa spet enako dolgo (12 ur), kot sta čakala na izboljšanja vremena.
Tega pa žal ni bilo, zato sta morala 400 m pod vrhom obrniti. Da sta plezala na alpski način, najbrž ni potrebno posebej poudariti. To je trend, ki mu je potrebno slediti, ker edini obeta nadaljnji razvoj alpinizma tudi v najvišjih gorstvih sveta, in ki mu bosta zvesta tudi tokrat. Tudi logistika vzpona je podobna: vzpon 3-4 dni, za sestop pa 2 in kak dan za rezervo, v primeru poslabšanja vremena, skupno torej 5-6, 7 dni.
In prav je, da dodamo še, kdo je njun novi poskus sploh omogočil. Organizator sta Železničar in KOTG, od spoznorjev pa lahko posebej zapišemo le prvih pet (vseh je več kot 40!): SCT Ljubljana, Zavarovalnica Tilia iz Novega mesta, Ljubljanska banka - Dolenjska banka, Planinska zveza Slovenije in multinacionalka Bulls CS.

FRANCI SAVENC

Pripombe prihajajo
Poziv za dopolnitve in pripombe k faktografiji nedavno izšle knjige Na vrhovih sveta je že obrodil nekaj sadov. Če hočemo, da bo novi - samostojen in predvsem podatkoven — pregled naše dosedanje aktivnosti v tujih gorah (za sedaj brez Alp), ki ga tudi že nekaj časa pripravljamo, boljši, pa bodo še potrebne. Včasih je dovolj že opozorilo na premalo natančno formulacijo, netočnost v zapisu imen ipd. Pri takem številu podatkov, ki v pregledu doslej še nikoli niso bili objavljeni, je skoraj normalno, da se prikradejo tudi napake.
In da ne bo dilem, pripombe lahko pošiljate kar na naslov Franci Savenc, Tugomerjeva 2, 61000 Ljubljana.

Mladi športni plezalci so se izkazali v steni
V Kamniku je bila prva letošnja tekma za mlajše kategorije — Več kot sto udeležencev

KAMNIK - V organizaciji podkomisije za športno plezanje je alpinistični odsek Kamnik priredil prvo letošnjo tekmo v športnem plezanju za mlajše kategorije. Na sobotni prireditvi se je kljub omejitvam zbralo kar sto deset mladih plezalcev iz sedemnajstih alpinističnih odsekov in športno-plezalnih klubov.
Med najmlajšimi so rahlo previsno, enajst metrov visoko smer z oceno VI+ do vrha zmagali kar trije cicibani, tako da je odločal šele superfinale. Najbolje se je odrezal devetletni slovenski prvak Blaž Rant, le nekaj centimetrov nižji znamki pa sta dosegla Klemen Albreht in Aleš Česen. Med cicibankami je bila najuspešnejša Špela Markelj, ki ji je zmanjkalo moči le dober meter pod vrhom. Med dvanajstimi mlajšimi pionirkami je na razgibani in močno previsni steni zmagala Tržičanka Katja Špehar, pri pionirjih pa Velenjčan Tomaž Jevšnik, edini z osvojeno najvišjo točko smeri z oceno VII/VII+. Vsi plezalci naštetih kategorij so plezali z varovanjem od zgoraj, starejše pionirje in kadete pa je čakala težja preizkušnja. Novi tekmovalni pravilnik namreč za vse plezalce, starejše od trinajst let, terja znanje plezanja z sprotnim vpenjanjem kompletov. Smer z oceno VIII je do vrha zmogel le Gregor Šeliga, obetavni plezalec iz Velenja, med dekleti pa je daleč najbolje plezala Rebeka Poček, ki je z doseženo višino prehitela kar šestnajst fantov.
Druga tekma Pokala Slovenije za mlajše kategorije bo 25. aprila v Slovenski Bistrici s pričetkom ob 10. uri.
Rezultati: cicibanke: 1. Markelj (AO Žiri), Š. Šeliga, 3. U. Šeliga (oba Šaleški AO); cicibani: 1. Rant (PK Škofja Loka), 2. Albreht (AO Žiri), Česen (PK Škofja Loka), ml. pionirke: 1. Špehar (SPO Tržič), 2. Štremfelj (PK Škofja Loka), 3. Klemenčič (PK Škofja Loka), ml. pionirji: 1. Jevšnik (Šaleški AO), 2. Kovač (AO Domžale), 3. Koler (AO Idrija) Kocjančič (ŠPO Radovljica), st. pionirke in kadetinje: 1. Poček (SPO Radovljica), 2. Čufar (AO Mojstrana), 3. Koler (AO Idrija), st. pionirji in kadeti: 1. Šeliga (Šaleški AO), 2. Perko (AO Kamnik), 3. Jereb (AO Žiri).

NUŠA ROMIH

ALPINISTIČNE NOVICE

Slovenija pri vrhu
Mednarodna zveza planinskih organizacij UIAA (Union Internationale des Associations d'Alpinisme), združuje že 67 organizacij na različnih ravneh, od rednih članov do opazovalcev. In ker je od lani med njimi tudi Planinska zveza Slovenije, je boljše poznavanje le-te vse bolj potrebno.
Najštevilnejša v UIAA včlanjena organizacija je Deutscher Alpenvenein s 510.284 člani. Če pa seštejemo članstvo obeh avstrijskih »zvez,« dobimo še višjo številko: Verband Alpines Vereine Oesterreichs ima prijavljenih 329.851 članov, Oesterreichhischer Alpenverein pa 222.254. Sledi Club Alpino Italiano, ki ima 289.423 članov in Fédération Française de la Montagne et de l'Escalade s 124.801 člani. Potem pa bo po vseh računih že Planinska zveza Slovenije, ki je imela lani 96.649 članov.
Poglejmo še nekaj »mini« članic. Alpine Club of Pakistan je imel predlani le 40 članov, Romunska zveza alpinistov in plezalcev 50, druga organizacija iz Francije, mednarodna zveza športnih plezalcev s statusom opazovalca 61, Indijska planinska zveza 73, (edini) portugalski zastopnik 80 itd.

FRANCI SAVENC

Srečanje slovenskih alpinistov
Koča na Gozdu pod Prisojnikom prireja v soboto in nedeljo, 18. in 19. t. m., neformalno srečanje slovenskih alpinistov. Ob lepem vremenu je možnosti za vzpone in predvsem turno smučanje veliko. V soboto zvečer se bodo udeleženci ob diapozitivih Toma Česna lahko sprehodili po slovenskih plezališčih in stenah Julijskih Alp.

Iz serije »Tomo Česen predstavlja«
V sredo, 18. t. m., bo na II. programu TV Slovenija (približno ob 18.45) tretja (od skupno desetih) oddaj iz serije »Tomo Česen predstavlja«, ki jo pripravljata Tomo Česen in snemalec Matjaž Fistravec (Studio Alp) za Studio Maribor (Tele M). Tretja oddaja bo govorila o treningu.

(J. D.)

Brez dovoljenj
Lansko leto se je spet povečalo število alpinistov, ki so poskušali (pa tudi realizirali) vzpone za himalajske vrhove, niso pa plačali takse (te pa so, kot vemo, vsako leto višje).
Nekaj primerov je tudi že predstavljenih. Švicar Jakob Reichen je 25. septembra opravil »neplačan« vzpon na Čo Oju in s tem ponovil »podvig« Brazilca Sergia Beka iz predmonsunske sezone. Španca Antonia Martinesa pa je pod Daulagirijem še pravočasno onemogočil zvezni oficir ene od uradnih odprav; v Katmanduju ga je potem čakal sodni nalog za plačilo kazni 1750 USD. Pravo afero pa je povzročil znani francoski alpinist Batard. Brez nepalskega soglasja je spet hotel na Everest, v sodelovanju z neko nepalsko odpravo pa potem še na Lotse. Zaradi zapletov, ki so nastali, je izjavil, da ga v Nepal ne bo več.
Poseben (političen) problem pa so še vedno odprave, ki se vzpenjajo po klasični smeri na Čo Oju z nepalske strani. Vzpon je namreč povezan z nelegalnim prestopom meje s Kitajsko.

(F. S.)

Litostrojska AŠ
V AP Litostroj je že vse pripravljeno za letošnjo alpinistično šolo. Interesente vabijo 16. aprila ob 17. uri v poslovne prostore Litostroja; vhod skozi glavno recepcijo. Vodja AS bo Robert Držan, ki obljublja, da bodo ob četrtkih redna predavanja, enkrat na mesec pa tradicionalni sestanek odseka, za skupne ture in vaje v vrtcih pa se bodo dogovarjali sproti.

(F. S.)

Pristopi na Everest
Do letošnje himalajske sezone se je na Everest (8848 m), najvišji vrh sveta, povzpelo 343 alpinistov, med njimi 14 žensk. Kar je ob tem še posebej zanimivo, pa je podatek, da so ti alpinisti opravili kar 387 pristopov na vrh. Torej jih je moralo biti kar nekaj na vrhu večkrat? Res je tako. Prednjači Ang Rita, ki se ponaša že s šestimi pristopi na vrh, pokojni Sundarej je bil gori petkrat.

(F. S.)

PD Viharnik do 6000 m
Z odpravo na Kumbakarno je odpotovala v Nepal tudi skupina PD Viharnik, ki ima v načrtu trekking okoli masiva Anapurne. PD Viharnik se vsako leto odloči za zahtevne ture, letošnja pa bo še zlasti, saj se nameravajo člani odprave v 21 dneh, kolikor bodo trajale ture v Himalaji, povzpeli tudi na vrhove do 6000 m. (J. D.)


Počkar in Furlan odpotovala v Nepal
LJUBLJANA, 8. aprila - Slovenska alpinista Bojan Počkar in Vanja Furlan sta v spremstvu dr. Vrtovca danes odpotovala v Nepal. Po še nepreplezani vzhodni steni se bosta okušala povzpeti na še neosvojeni vzhodni vrh Kumbhakarne (Jannu) (7468 m.). Pred odhodom so imeli člani odprave kratko tiskovno konferenco, na kateri sta alpinista osvetlila smer. Oba sta že spomladi 1991 poskusila ta zahteven vzpon, a sta morala zaradi slabega vremena 400 metrov pod vrhom obrniti, sedaj pa bosta poskusila dokončati vzpon. Steno nameravata preplezati na alpski način; v enem zamahu, brez fiksnih vrvi, šotora in dodatnega kisika. Predstavili so tudi letošnje načrte, od katerih sta najbolj zanimivi odpravi na Anapurno I. (8091 m) in pa odprava v SZ steno Ama Dablama (6828 m), ki tudi še ni bila preplezana: Tudi na to odpravo, ki bo decembra, se bosta odpravila Furlan in Počkar. Na sliki: Vanja Furlan (levo) in Bojan Počkar (desno).

U. L. (Foto: Igor Zaplatil). Četrtek, 9. aprila 1992

  13.04.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.