Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.06.1969

Delo, Šport: ... Ugodna cena

Komisija za telesno kulturo, na katero je naša planinska organizacija naslovila prošnjo za dotacijo pri organizaciji III. Jugoslovanske alpinistične odprave, načelno podpira prizadevanja PZS. Hkrati pa meni, da je potrebno doseči za takšno vrsto športnih manifestacij tudi sofinansiranje federacije. Dalje je komisija ugotovila, da stroški niso pretirani in da jih organizatorji skušajo realno zmanjšati, kot je to razvidno iz obrazložitve finančnega proračuna. Komisija tudi meni, da bi bilo v prihodnje potrebno programirati take odprave, ki terjajo sorazmerno visoka finančna sredstva za dalj časa v naprej, da bi lahko sredstva zbirali postopoma tudi v okviru letnih proračunov, ki jih odmerja republika za telesno kulturo.

Le prvenstvena v Ciprniku
Vreme zadnjo nedeljo plezalcem ni bilo naklonjeno. Znan je le prvenstveni vzpon Janeza Kunstelna in Janeza Groma v zahodni steni Cipernika nad Planico.
Teden dni pred tem so plezali na Okrešlju tržiški alpinisti. Brata Ludvik in Nadislav Rožič sta najprej ponovila »Direktno smer« v Štajerski Rinki, nato pa preplezala še Szalay - Gerinov greben. Jože Rožič in Janko Jerman pa sta prav tako v enem dnevu preplezala »Igličevo« in »Vzhodno smer«.

O Paklenici
Čeprav je minilo že več kot mesec dni, odkar se je končala »PAKLENICA 69« si je o njej vredno ogledati še nekaj podatkov. Sodelovalo je 106 plezalcev iz 15 alpinističnih kolektivov, ki so skupno opravili 384 vzponov, med njimi tudi dva prvenstvena. Največ jih je bilo iz Slovenije (49), nekaj manj iz Hrvatske (42), manjkali pa tudi niso plezalci iz Avstrije (13) in Makedonije (3).

Spet veliko zanimanje
Med tem, ko mi izbiramo naveze, ki jih bo KA podprla pri odhodu v tuje gore, se k nam odpravljajo tuji plezalci. Kot vse kaže jih bo tudi letos največ iz ČSSR, Avstrije, Italije, Poljske in DR Nemčije.

Še o Solunski glavi
Tabor pod Solunsko glavo, ki ga pripravljajo alpinisti iz Makedonije, bo - kot vse kaže - dobro pripravljen. Zagotovili so si že pomoč JLA (vozila in po potre-bi helikopter), radijske zveze itd. Prenočevali bodo v planinskem domu (3 din), prevoz je možen z objavo za skupinsko potovanje mladine, v bližnjih stenah pa je še nešteto možnosti za prvenstvene vzpone.

Malo opreme
Iz poročila AO ugotovimo, da z osnovno plezalno opremo niso najbolje založeni. Res je, da imajo sedaj plezalci že veliko lastne, toda odseki z opremo zalagajo praviloma mlajše, ki navadno tudi največ plezajo. Vseh vrvi imajo AO (razen AO Mb. Matica, ki ni poslala teh podatkov) 121, med katerimi je 17 vrvi 80 metrskih (koliko pa jih je še povsem varnih?). Vreč za bivakiranje, ki bi morale biti med opremo vsake naveze na vsakem resnejšem vzponu, je le 41 (!). Z zimsko opremo pa je vseeno nekoliko boljše kot skušajo nekateri prikazati. 13 AO ima 62 spalnih vreč oz. slonovih nog in 41 vestonov.

Tabor v Krnici
Na zadnji seji KA je bil določen datum letnega tabora v Krnici (30. VI. – 13. VII.), ki se ga lahko udeleže vsi alpinisti brez prijave. KA bo oskrbela vodstvo, sodelovanje GRS in hrano, ki pa si jo bodo naveze pripravile same.

  13.06.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.