Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.01.1991

Delo, Šport: ... Spor o delitvi prvega mesta za SP v športnem plezanju

Hillova in Patissierjeva še čakata na odločitev o skupni zmagi v svetovnem pokalu - Med moškimi je zmagal Francoz Legrand
LJUBLJANA - Šesta in zadnja tekma za svetovni pokal 1990 v športnem plezanju je bila decembra v Barceloni. Tudi tokrat so lovorike osvojili favoriti. Pri ženskah je zmagala Američanka Lynn Hill pred Francozinjo Isabelle Patissier in Švicarko Sussi Good. Vodilni v svetovnem pokalu pred tekmo v Barceloni, Legrand (Fra), je tokrat pristal na tretjem mestu, drugi je bil Američan Jim Karn, zmagal pa je Francoz Jacky Godoffe.
Z zmago v Barceloni se je Godoffe močno dvignil na lestvici svetovnega pokala in v končni razvrstitvi osvojil drugo mesto. Prav tako je dve mesti pridobil Karn in v skupnem seštevku zasedel tretje mesto. Zmagovalec svetovnega pokala za leto 1990 pa je Legrand, ki je drugo uvrščenega prehitel za 45 točk in z dvema zmagama, dvema drugima in enim tretjim mestom prepričljivo osvojil lovoriko. Uradni rezultati svetovnega pokala v športnem plezanju za moške so: 1. Francois Legrand (Fra) 109 točk, 2. Jacky Godoffe (Fra) 64 točk, 3. Jim Karn (ZDA) 61 točk, 4. Simon Nadin (VB) 55 točk, 5. Didier Raboutou (Fra) 54 točk ...
Pri ženskah pred Barcelono še ni bilo jasno, kakšna bo končna razvrstitev. Kar tri je še čakal boj za zmago v svetovnem pokalu. Nihče pa ni pričakoval, da se bo pokal končal s popolnoma enako uvrstitvijo Isabelle Patissier in Lynn Hill. Obe sta zbrali po 106 točk; osvojila sta po dve zmagi, dve drugi mesti in dve tretji mesti. Edina razlika med njunima uvrstitvama je šesti rezultat, ki ni štel h končnemu seštevku (štejejo se točke le petih najboljših rezultatov), kjer je Isabelle Patissier boljša z dvanajstimi točkami. Po pravilih UIAA sta torej obe zmagovalki svetovnega pokala 1990, prišlo pa je do incidenta, ki je razburil plezalsko javnost. Predsednik CICE, Paul Brasset je proti pravilom UIAA izjavil, da ne bodo upoštevali seštevka petih, temveč šestih rezultatov in s tem bi avtomatično zmagala Francozinja. Stvar je bila še bolj kočljiva, saj za to odločitev ni vedel prav nihče in bi prišlo do razglasitve rezultatov, če ne bi delegat CEC sedel za Brassetom in slišal pogovora o tej odločitvi. Delegati CEC so takoj sklicali sestanek in pismeno opozorili CICE. Brasset je v odgovoru obtožil delegate za napake, ki jih pravzaprav dela sam že cela tri leta. To izjavo je takoj predal tudi novinarjem.
Tako še vedno ni jasen vrhnji vrstni red pri ženskah. O njem bodo odločali na sestanku CEC UIAA v začetku februarja v Bruslju. Naslednja mesta so zasedle: 3. Nanette Raubaud (Fra) 92 točk, 4. Robyn Erbesfield (ZDA ) 76 točk, 5. Luisa Iovane (ITA) 65 točk ... 19. Miranda Ortar (Jug) 9 točk, 30. Simona Škarja (Jug) 1 točka.
Prvi januarski vikend se je sestala tudi delovna skupina CEC UIAA, katere član je predsednik jugoslovanske športnoplezalne komisije PZJ Ivica Piljič. V svojem poročilu podrobno opisuje dogodke v Barceloni in stanje v UIAA.
Ne obhodna je sprememba odnosov med CEC in njenim izvršnim telesom - komitejem CICE. Predsednik CICE Paul Brasset si je naložil preveliko odgovornost, dela vedno več napak in povzroča nesporazume. Ne smemo pozabiti, da je CICE le izvršno telo komisije CEC, torej lahko samo uresničuje njene odločitve. Na žalost Brasset tudi po opozorilih ni spremenil svojega načina dela in še vedno daje prednost francoskim interesom. Delegatom iz drugih držav je bilo te francoske prevlade dovolj, zato si je delovna skupina zadala nalogo, najti nov model mednarodne športnoplezalne organizacije, ki bo imel demokratične temelje.

NUŠA ROMIH

Tristo planinskih pesmi
Dopolnjena izdaja priljubljene planinske pesmarice - Ne samo planinska vsebina, temveč prikaz pesmi, ki jih najraje pojo
LJUBLJANA — Naslov najnovejše planinske pesmarice (poprej »Le pojd'mo v gore«) je vzet iz druge kitice znane »Štamfovske«: Zavriskaj in zapoj, preljubi štamfovc moj ...; pesmi Janeza Gregorina in tovarišije. Če pa pogledamo v zgodovino, ugotovimo: Mladinska komisija je Planinsko pesmarico izdala 1964 in je zajela 106 pesmi. 1970 ji je sledila knjižica Pesmi z gora s 15 pesmimi in notnim zapisom. 1980 je izšla nova izdaja s 17 pesmimi in notami.
Ob naštetih je še vrsta (večina rokopisnih, večina jih je v pesmarici tudi naštetih) pesmaric posameznikov, nadalje različnih internih, predvsem pa so bile zadnji čas priljubljene taborniške (Tam ob ognju našem, 500 naših, Tristo narodnih itd.). »V bogatem gradivu, ki nam je bil na razpolago, izstopajo tri pesmarice, za katere je zaradi izredno kvalitetne vsebine in zanimive oblike velika škoda, da še niso izšle v tisku,« je v uvodu zapisal urednik France Malešič. »To so Rada Smerduja, Daniela Rojška in Jorga Prestorja Pesmarica društva za raziskovanje jam Ljubljana s hudomušno vsebino in ilustracijami, Franca Jurija (ki pomen in vsebino jamarstva prikazuje na tako vabljivo sproščen način, da bi se bralec najrajši kar takoj pridružil jamarjem), Pesmarica Bojana Pollaka, katere izbor najbolj znanih planinskih in drugih pesmi je bil zamišljen kot posrečeni dodatek plezalnemu vodničku; in končno z ilustracijami Igorja Reharja opremljene Planinske pesmi, ki jih je urednik Miro Repič izredno skrbno zbral ter jim dodal notni zapis - so naša najboljša planinska pesmarica doslej. Bogato gradivo pa je zbral tudi glasbenik in planinski inštruktor Franci Kovač.«
Tudi planinci pozabljamo in se spreminjamo v »pevce prvih kitic«, zato bo nova pesmarica še kako dobrodošla. V njej je 300 pesmi, za vsakega se jih bo našlo nekaj.
Zbirko je pripravil in uredil France Malešič, ilustrirala sta jo Lidija Honzak in Janez Marinčič, natisnil pa Igor Mrkun. Med sodelavci je kar celotno uredništvo Alpinističnih razgledov pa Mladinska komisija in še veliko posameznikov; našteti vse zahtevajo preveč prostora. Nova pesmarica je izšla kot 115 edicija Planinske založbe in je že naprodaj (70 din) v ekonomatu PZS.

FRANCI SAVENC

Film Poslanstvo v Ljubljani in Mariboru
V Srednji dvorani Cankarjevega doma bo v sredo, 16. t.m., avtorski večer filmov Matjaža Fistravca, ki bo posvečen 10. obletnici šole za gorske vodnike v Manangu v Nepalu.
V uvodu bomo videli kratko diaprojekcijo po izboru Petra Markiča o desetih tečajih v šoli. V nadaljevanju se bomo preselili v Tibet in s filmom Tibetanske impresije podoživljali trenutke kot jih je ob alpinistični odpravi na Šiša Pangmo doživljal avtor filma. Vrhunec večera pa bo premierna predstavitev video filma Poslanstvo o ideji, nastanku, delovanju in zapuščini šole za gorske vodnike v Napalu, ki nosi ime po njenem tvorcu Alešu Kunaverju. Film je opremljen tudi z arhivskimi posnetki naših odprav na Anapurne leta 1969. Makalu 1975 in Lhotse 1981. Nastal je v koprodukciji studia MI in studia ALP, realizacijo filma pa je omogočil SCT iz Ljubljane. Na predavanje so vabljeni vsi ljubitelji Himalaje, inštruktorji in simpatizerji šole za gorske vodnike, ki odhaja v drugo desetletje.
Ponovitev prireditve bo naslednji dan, 17. t.m., v Mariboru v kinu Gledališče ob 20. uri.

T. Č.

Alpinistični večer v CD
V torek, 29. t. m., pripravlja Planinska zveza Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom v srednji dvorani alpinistični večer, ki bo gotovo privabil številne ljubitelje gora.
Ob 17. uri bo Marija Frantar predstavila odpravo na 8125 metrov visoki Nanga Parbat. Njen dosežek je v tistem času predstavljal jugoslovanski ženski višinski rekord.
Ob tem predavanju pa bodo razglašeni tudi najboljši alpinisti in alpinistični dosežki v letu 1990.

Predavanje Andreja in Marije Štremfelj
Zakonca Štremfelj, ki sta letos z odpravo Alpe Adria osvojila najvišji vrh na svetu, 8848 metrov visoki Mount Everest, bosta njun vzpon z diapozitivi 17. t.m. ob 19.30 predstavila v Žireh, naslednji dan pa ob 19. uri v večnamenskem prostoru v Gimnazije v Kranju.

Pomoč obetavnim
V Kranju so člani alpinističnega odseka natisnili razglednico z motivom Broad Peaka. Izkupiček od prodaje bo namenjen kot pomoč za razvoj mladih, perspektivnih alpinistov in plezalcev kranjskega alpinističnega odseka. Razglednica stane 20 din, kupite pa jo lahko na PD Kranj in v planinskih postojankah Kališče in Krvavec.

Predavanje
18. 1. ob 19. uri bo Silvo Karo predstavil vseh trinajst odprav, na katerih je uspešno sodeloval, poudarek pa bo predvsem na lanski odpravi Bhagirati III. Predavanje si lahko ogledate v Ihanu v domu družbene samozaščite.

Novice iz Krškega
V krškem imajo alpinistično šolo, v katero so še vabljeni zamudniki. Predavanja so v ponedeljkih ob 18. uri. in sicer v prostorih AS (barake pri Podmornici).
Člani AS Krško so opravili tudi nekaj vzponov v Ospu. Peščeno katakombo (A3+, V+) sta ponovila Marjan Grah in Miloš Kolšek, slednji je sam ponovil smer Ujetniki Bizanca (A1-2), ki poteka desno od Netopirja. Kolšku in Grahu je uspel tudi prvenstveni vzpon med Staro in Slepim jokom. Nova smer se začne po Stari, ko pa le-ta preči v desno, se Žalostna sova odcepi, deset metrov pod vrhnjo polico pa se priključi Slepemu joku. Težave sta ocenila z A2-3, za napredovanje pa porabila le pet svedrovcev. V smeri nista pustila opreme, zato so za ponovitev potrebne ploščice, vse vrste klinov in zatiči. Plezala sta 14. ur. Smer Žalostna sova je splezana v spomin Juretu Bogataju.

Filmski festival v Španiji
V Torellu pri Barceloni je bil konec leta osmi festival gorniških filmov. Podelili so kar dvanajst nagrad. Naj jih omenim le nekaj: Za najbojšo fotografijo so nagradili danski film The Track (Michael Haslund-Christensen), najboljši video pa je bil nemški film K2 Traum und Schicksal (Kurt Dienberger). Za najboljši film o gorskih športih so proglasili film Fifa nel Pacifico (Marco Preti) iz Italije, najboljši film o ekologiji pa je bil angleški Wolf! The Spanish outlaw Richarda Kempa Francoski film Correspondance ecossaice, Clauda Andrieuxa je osvojil priznanje Boreal za najboljši scenarij. Veliko nagrado Villa de Torello je pejela Kanadčanka Susanne Cook s filmom Solitary journey.

Popularno soliranje
Jean Christophe - Lafaille, »local boy« iz Ceusa, znanega francoskega plezalnega centra, je že nekajkrat opozoril nase. Že pred leti je soliral smer z oceno 8a+, letos pa je presenetil z novo smerjo Patience, ki ima oceno 8c. Opravil je tudi vrsto vzponov nad Chamonixom. V Mount Blancu je avgusta soliral direktno Divine Providence. Težave v smeri so segale do 7c, kot prva pa sta jo splezala Ghersen in Renault in jo ocenila za eno najlepših tur v celotnem masivu Mount Blanca. Značilno zanje je izpostavljeno, tehnično zahtevno in atletsko plezanje. Jean Christophe - Lafaille se je v vseh štiristo metrih smeri varoval le v najtežjem raztežaju. Septembra mu je uspel še en solo vzpon, in sicer v smeri Gabarou-Long (A3/ 7a+, 400 m) v Pilier Rouge du Brouillard. V isti steni je soliral tudi Bonattijevo smer (5+/6a, 400 m). Oba vzpona pa sta veljala le kot trening, oziroma kot priprava za prvenstven solo vzpon, ki pa še ni opravljen.

N. R.


Šola v Manangu
Delovanje šole za nepalske gorske vodnike v Manangu se razširja na različna področja. Za turistično uporabo zgradbe v Manangu se zanimajo zasebne agencije. Tako naj bi bili v šoli v prihodnje tudi tečaji za planince, ki bodo tako pobliže spoznali varno hojo v visokogorju. Šolo bo tako v prihodnosti vodil poseben odbor. Ustanovni sestanek odbora bo v sredo, 16. t. m., ob 17. uri v knjižnici Planinske zveze Slovenije. Vabljeni vsi, ki jih to delo zanima.

Razpis za diapozitive
Planinska zveza Slovenije bo tudi za leto 1992 izdala stenski koledar na temo Slovenskega gorskega sveta. Zato vabimo vse, ki imajo lepe in zanimive posnetke vrhov, panoram, voda, živali, rastlin posebnih oblik, da jih do 31. t. m. prinesejo Franju Zupančiču na sedež PZS. Diapozitivi naj bodo opremljeni s številko in imenom avtorja, dodan naj bo seznam diapozitivov po številkah z opisom vsebine, naslov in telefon avtorja ter številka žiro računa.

Sahara-Hogar '91
V Alžirijo bo 17. t. m. odpotovala skupina alpinistov, ki se je namenila v saharsko gorstvo Hogar. V tej »plezalsko-avanturistični« odpravi, kot so jo sami poimenovali, bodo: Vlasta Dobrila, Miran Kokol (oba AO TAM, Maribor). Tatjana Cerar (AO Domžale), Viktor Hribar, Branko Ivanek in Boris Strmšek (vsi AO Kozjak, Maribor). Z letalom bodo poleteli do Alžira, nato pa jih čaka 2000 km dolgo popotovanje z avtobusi do mesta Tamanraset, ki je izhodišče za ture po Hogarju. Tam pa bodo morali najeti terenska vozila saj imajo namen plezati v različnih območjih. V načrtu imajo predvsem okolico prelaza Assekrem (2720 m), kjer je obilo zanimivih sten. Ilamane, Aoukenet, Saouinan in skupina Tezoulagov so le najpomembnejši objekti med t. i. »vulkanskimi iglami«, ki so visoke 200 - 500 m. V načrtu imajo tudi vzpon na najvišji vrh Hogarja, Tahat (okoli 3000 m) in obisk Garet el Djenouna. kjer so menda najlepše pa tudi najtežje smeri v Hogarja. In če bo šlo vse po sreči, bi radi preplezali tudi kako novo smer.
Namen tega obiska pa ni le plezanje. Želijo si pobliže spoznati tudi z življenjem v Sahari. S seboj bodo vzeli tudi videokamero in vse skupaj posneli. Na poti pa naj bi ostali več kot en mesec.
 

  14.01.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
Izpis (po)objav:

o alpinizmu | o odpravah | o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.