Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.05.1970

Delo, Šport: ... Novi podatki o Paklenici 70

Na zboru jugoslovanskih alpinistov v Paklenici je bilo tudi 10 članov AO Tržič. Skupno so opravili 24 vzponov. Dušan Srečnik in Janez Lončar sta ponovila »Velebitsko smer« (X. ponovitev).
Opravljena je bila tudi tretja ponovitev »Šaleške smeri« - Viki in Metod Grošelj.

Registracija vzponov
S problemi registriranja opravljenih vzponov se ubadajo povsod po svetu, zato ni nič čudnega, da imamo s tem tudi pri nas težave.
V drugi letošnji številki »Planinskega lista«, ki ga izdaja PD Kamenjak, ureja pa znani alpinist Stanko Gilič, so naslovili poziv na Jožo Čopa in dr. Andreja Zupančiča. Ugotovili so namreč, da sta ta dva leta 1949 v Prokletijah opravila nekaj prvenstvenih vzponov, menda pa jih nista nikjer objavila.

13 ekspedicij v Himalaji
O številnih odpravah v Himalajo smo letos že nekajkrat poročali. Sedaj so znani najnovejši podatki.
V predmonsumski dobi je v Himalaji kar 13 ekspedicij, v glavnem v Nepalu. Med njimi so Japonci (kar dve na Mt. Everest), Angleži, Avstrijci, Nizozemci, Italijani, in Nemci.

Čehoslovaki vsepovsod
Aktivnost čehoslovaških alpinistov je kljub številnim težavam, ki jih imajo doma, izredna. Lani so bili med drugim v Anatoliji (dve prvenstveni smeri v Velikem Kackarju - 3937 m), Iranu (prvenstvena v južni steni Koh-i-Dinah, 4276 m), da ne govorimo o Patagoniji, o čemer smo poročali.

V Polhograjske Dolomite
PD Kamnik vabi v nedeljo na izlet v Polhograjske Dolomite. Odhod izpred avtobusne postaje v Kamniku bo v nedeljo, ob 6.30, vodja izleta pa Rozka Kožuh (cena 13.- din).

Eiger 1969
V poletju 1969 so bile v S steni Eigerja odlične razmere, zato je bito tudi število vzponov rekordno. Nič manj kot 75 plezalcev je steno srečno premagalo. Med njimi je bilo 30 Švicarjev, 17 Japoncev, 10 Nemcev, 6 Jugoslovanov, 4 Avstrijci, 4 Francozi, 2 Španca in 2 Novozelandca. Razen japonske naveze, ki je preplezala novo smer, so vse naveze plezale Klasično smer. Postavljen je bil tudi »hitrostni rekord«. Avstrijska naveza je navsezgodaj vstopila, ob 20. uri zvečer pa je bila že na Kleine Scheideggu! Brez smrtne žrtve pa žal ni šlo. V lahkem pečevju v vznožju stene je omahnil v smrt Avstrijec Martin Weiss.
V zimskem času sta kot je znano uspela dva vzpona. Švicarji so ponovili »Japonsko direttissimo«, Japonci pa »Harlinovo smer«.

»Haute route«
»Haute route«, velikopotezno prečenje Zahodnih Alp od Zermatta do Chamonixa na smučeh se je zopet posrečilo dvema Jugoslovanoma. Inž. Janez Aljančič in Joco Balant sta ga opravila v organizaciji športne hiše Eislin v času od 2. do 9. t. m. Prečenja se je udeležilo 25 smučarjev (cena 390 Šfr), končalo pa 20. Prva dva dni so imeli slabo vreme z meglo, sneženjem in mrazom do -20 stopinj C naslednje dni pa lepo. Prečenje gre večinoma v višini 3000 m, povzpeli pa so se tudi na nekaj vrhov (Piz Arolla, Tête Blanche, Rosa Blanche in Piz Orny) nad 3000 m.

Ponovno v Koglu
Tudi zadnjo nedeljo so plezali v Koglu. Šoštarič in Tine Kunaver sta ponovila »Rumeno zajedo«, pet plezalcev pa »Virensovo smer«. Stena je še vedno precej mokra, posebno v centralnem delu.

50-letnica Marjana Keršiča-Belača
V ponedeljek bo praznoval 50-letnico rojstva Marjan Keršič-Belač, znani avtor alpinistične strokovne literature in številnih vzponov v domačih in tujih gorah. Slovenskim alpinistom je dal »Plezalno tehniko«, za reševalce pa pripravil »Reševalno tehniko«, ki bo izšla še letos. Znane so tudi njegove smeri v Šitah, Kalški gori in Planjavi. Za zasluge je bil odlikovan z zlatim častnim znakom PZS in PZJ.

Štuparjev memorial
V nedeljo se je na Kamniškem sedlu zbralo 81 tekmovalcev, kljub temu da se je vreme poslabšalo. Najprej so štartale planinke in alpinistke. Na 800 m dolgi progi s 180 m višinske razlike je med alpinistkama zmagala Eti Kurnik - (Tržič) - 37,5, druga je bila Slavka Beden (Jes.) - 38,8, tretja pa Andreja Prevc (Jes.) - 40,4. Med planinkami je prvo mesto zasedla Vera Smrtnik (Vrhnika) - 30,1, druga je bila Stanka Uršič (Kamnik) - 40,0, tretja pa Darinka Sitar (Kamnik) - 42,2.
Alpinisti in planinci so tekmovali na 2000 m dolgi progi s 450 m višinske razlike. Med planinci je prvo mesto zasedel Franc Zarnik (Kamnik) - 1:33,9, drugi je bil Peter Sitar (Kamnik) - 1:34,3, tretji pa Franci Kotnik (Mojstrana) - 1:38,2. Med alpinisti pa so ponovno dokazali premoč Mojstrančani, saj so pobrali vsa prva tri mesta. Prvi je bil Rado Košir - 1:34,3, drugi Janez Kofler - 1:36,6, tretji pa Janez Brojan ml. - 1:37,0. Med alpinističnimi ekipami je bil prvi AO Mojstrana, drugi Koroški alpinistični odsek, tretji pa AO Lj. matica.

 14.05.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.