Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.09.1987

Delo, Šport: ... Ponovitev Spominske smeri B. Berganta

V Steni sta jo opravila Lukič in Prosenjak - Prvenstvena smer Kara in Jegliča v Široki Peči
KRANJ - Spominsko smer Boruta Berganta so julija 1985 preplezali Frešer, Karo in Knez. Začrtali so jo levo od Helbe v triglavski steni in jo po 400 metrih višine priključili Skalaški smeri. Enajst raztežajev dolgo smer so ocenili VII, A0. Prvo ponovitev te zahtevne smeri sta opravila Marko Lukič in Sašo Prosenjak (oba AO TAM) v soboto, 5. t. m.
Pravita, da je v smeri en tehničen raztežaj in tega je Lukič tudi splezal z varovanjem od zgoraj, kaj več pa potem tudi ni poskušal. Sicer je skala (zlasti v zgornjem delu) malce krušljiva. Lukič in Prosenjak sta tudi pustila tri ploščice za svedrovce, tako da jih sedaj ni več potrebno nositi s seboj. Sicer pa za ponovitve priporočata jeseničane, nekaj profilov in friende.
Janez Jeglič in Silvo Karo (oba AO Domžale) sta preplezala novo smer, takrat v severni steni Široke peči. Potegnila sta jo med Zajedo in Krivic - Cedilnik, spodaj poteka preko plošč, zgoraj pa po velikem kotu. Skala je menda zelo dobra. Plezala sta 8. t. m. in svojo novo smer (to je sedaj že 18 smer v Široki peči, če odštejemo razne variante) imenovala Smer Žurerjev. Visoka je 500 metrov, ocena pa VI+/ VI, 6 ur in pol. Ključno mesto je v četrtem raztežaju, kjer je potrebno splezati iz krušljive votline čez previs (VI+), ostalo pa je v mejah VI. stopnje, medtem ko je zgoraj, ko se stena položi seveda bistveno lažje (III-IV).

TOMO ČESEN

Nova smer Roka Kovača z oceno IX-
Smer na Močilniku pri Vrhniki je imenoval Tilija - 20 metrov

KRANJ - Rok Kovač (AAO) je pred kakšnim tednom dni na Močilniku pri Vrhniki preplezal novo smer in jo imenoval Tilija. Visoka je približno 20 metrov in ocenjena IX-. Za primerjavo: je nekoliko težja od Mozartovih kroglic v Dolžanovi soteski, kjer je Kovač ponovil še dve smeri IX stopnje. Najprej Tri srca in potem še Živčka.
Sicer pa je iz Dolžanove soteske še nekaj svežih novic. V Treh srcih (IX-) so bili uspešni nadaljnji trije plezalci. 5. t. m. sta to smer ponovila Matjaž Ravhekar (AO Jesenice) za njim pa še Robert Flerin (AO Mengeš), medtem ko je bil Uroš Grilc (AAO) uspešen 11. t.m. Prav tako je že nekaj dni pred tem ponovil tudi Mozartove kroglice (IX-). Morda še zanimivost v zvezi s to smerjo: na seznamu tistih, ki so bili v njej uspešni (vzpon na pogled - ta je bil opravljen le eden, ali z rdečo piko) je sedaj že 15 imen!
Smer Čez lusko (VIII-) je 10. t.m. ponovil Igor Kalan, Tomo Česen (oba sta iz AO Kranj) pa je dva dni za njim splezal Unijo (VIII-). Vsi omenjeni vzponi so bili opravljeni z rdečo piko.

T. Č.

Drugi tabor v spomin Marka Kogoja
Člani Soškega AO bodo letošnji tabor pripravili v Trenti, in sicer v Zadnjici, na mestu, kjer se odcepi pot za Kriške pode. Alpinistični tabor se bo začel 18. t. m. in končal v nedeljo zvečer. To bo priložnost za širšo slovensko alpinistično javnost, da se seznani z zanimivimi stenami na Primorskem, v tem primeru za strme stene Trentarskega ozebnika, Rušice, Vršaca in južne stene Planje. Nekaj opisov smeri iz teh sten je bilo objavljeno v Alpinističnih razgledih, sicer pa bo vse podatke možno dobiti pri Janku Humarju, ki je vodja tega srečanja. Vabljeni so vsi - od ljubiteljev težkih alpskih tur, prostih plezalcev, do tistih, ki uživajo v potepanju po brezpotju. Vendar na taboru ne bo le golo plezanje, ampak ga bodo skušali popestriti s projekcijo filmov in diapozitivov v soboto zvečer v hotelu Orel v Trenti. Žare Trušnovec bo predstavil letošnjo odpravo v Peru (Santa Cruz), Peter Podgornik se bo predstavil s katerim izmed svojih najboljših filmov, Edo Kozorog pa bo pokazal diapozitive iz lanskoletnega obiska ZDA.

Predavanje in razstava
Silvo Karo bo 17. t. m. v prostorih domžalske knjižnice predstavil z diapozitivi našo letošnjo alpinistično odpravo na Lotse Šar. Pred pričetkom predavanja in po njem pa si bo v preddverju knjižnice mogoče ogledati razstavo tibetanskih portretov, narisanih na svili.

T.Č.

Prvenstvena smer v Brani
Gre za steber desno od Centralne smeri v vzhodni steni, ki sta ga splezala Bojan Pollak in Tomo Drolec 5. t. m. Najtežji raztežaj Bohomurčkovega stebra je že kar takoj na začetku in sta ga ocenila V+, A1-A2. Težave v naslednjih petih raztežajih se gibljejo od IV do V, A1. Smer izstopi na greben, po katerem poteka Dolgoletna smer. V steni sta pustila svedrovec in tri kline, skala je najslabša v prvem raztežaju, višje pa vse boljša.

Milijarda v Rjavini
Igor Jelovčan in Marko Štremfelj (oba AO Kranj) sta 5. t. m. v severni steni Rjavine opravila eno izmed zelo redkih ponovitev (morda druga ali tretja) Milijarde (V+/IV-V).

Pahljača prvič solo
Filip Bence je že 27. avgusta opravil solo vzpon prek Belač - Zupanove smeri v Šitah. 5. t. m. pa je najprej plezal Grapo med Travnikom in Šitami (2. solo ponovitev, sicer pa prva letna solo), potem je v severni steni Zadnje Mojstrovke preplezal Pahljačo, smer, ki sta jo pred dobrimi dvajsetimi leti prva splezala Juvan in Mahkota. To je bila 1. solo ponovitev, sicer pa tudi ena redkih ponovitev nasploh. Bence pravi, da je malce zahtevnejša od Belač - Zupanove v Šitah, čeravno je ocena nižja. Sestopil je po smeri Hudnik -Prevec, prav tako v Zadnji Mojstrovki.

Alpinistična šola AO Kamnik
Začeli jo bodo 17. oktobra ob 17. uri v prostorih Planinskega društva. Tečajnike bosta z osnovami alpinizma seznanila France Malešič in Boris Štupar, ki bosta šolo vodila. Že za prvi vikend po začetku obljubljata turo v hribe.

Dvakrat Steber spominov v Mangartu
V okviru spominskega tabora pod severno steno Malega Koritniškega Mangarta sta Marko Belingar in Sonja Jeram plezala Steber Spominov, pri tem je Belingar opravil prosto ponovitev. Smer je mestoma krušljiva, sicer pa jo odlikuje lepo plezanje po izpostavljenem razu. Zadnja streha ima težave VI+, ostalo pa je VI/IV-V, stena pa je visoka 500 metrov. Tretjo ponovitev te smeri pa sta opravila Benjamin Ravnik (prav tako prosto) in Jože Uran 31. avgusta in se zgornji strehi izognila po desni strani.

Od VI do VII v visokih stenah
V Severni steni Triglava sta Jože Jagodic in Dorjan Šuc (oba AO Kranj) prosto ponovila smer Kunaver - Drašler v Sfingi, medtem ko sta istega dne (5. t. m.) Raz Sfinge na klasičen način preplezala Dare Juhant (AO Litija) in Romana Tomšič (AO Novo mesto).
V Travniku sta Aschenbrenerja plezala Drago Preprotnik in Matjaž Roter, medtem ko sta Armand Polegek (prosto) in Boris Strmšek ponovila Varianto. Že 16. avgusta je Polegek v navezi z Darkom Cerinškom prosto splezal Zajedo v Šitah, Dušan Habulin pa je s Strmškom plezal v Kamniških Alpah in je v Dolgem hrbtu prosto ponovil Trikot (vsi so člani AO Kozjak). Janez Jeglič in Silvo Karo sta 12. t. m. prosto ponovila Šimenc - Škarja, prav tako v steni Dolgega hrbta. Jeglič pa je v Vršičih najprej sam prosto preplezal Kamniško smer, potem pa še Akademsko v Vežici, prav tako solo prosta ponovitev. Zajedo usmiljenja v isti steni je 30. avgusta prosto ponovil Rado Nadvešnik v navezi z Matevžem Podpečnikom.

Iz poročil odsekov
AO Jesenice: Rafko Kolbl, Matjaž Prezelj in Bojana Zupanc so obiskali Sello. Vsi trije so plezali J steber v prvem stolpu in smer Kasnapof v Drugem stolpu. Abramov raz v Ciavazes in Schoberja (prosto) pa sta ponovila le Prezelj in Kolbl.
AO Kozjak: Drago Praprotnik in Viktor Hribar sta ponovila v Štruci Direktno smer.
AO Črna: Tomo Jeseničnik in Bogdan Kamnik sta v Raduhi ponovila smer ZZ, Čez plošče in Zagorčevo. V Peci sta plezala kombinacije Zahodna grapa - Južni raz. V Štajerski Rinki pa sta 5. t.m. ponovila še smer Modec - Režek.

Obisk Selle
Sredi avgusta so bili v Selli člani AO Novo mesto in AS Trebnje. Najprej so 16. avgusta preplezali JV poč v Passo Pordoi (Stane Horvat - Florijan Germovšek in Roman Mihalič - Edo Barle). Dva dni kasneje so se odločili za smer Fedelin v JZ steni Passo Pordoi, ki je sicer ocenjena s IV, vendar je plezanje tipično dolomitsko - po izpostavljeni steni z lepimi prehodi. V tej smeri sta plezali navezi Mihalič - Barle in Horvat, ki je plezal s poljskim soplezalcem.
Za konec so Horvat in Germovšek ter Franc Horvat in Boris Rajšter (slednja dva sta iz AO Celje) splezali še Via Mario.

Proste ponovitve Aja Slamiča
Ajo Slamič (član AO Nova Gorica) je v juniju in avgustu opravila precej vzponov sedme in osme stopnje z različnimi soplezalci V Verdonu sta z Igorjem Jamnikarjem plezala smer Salut les Barlots (VIII) in še smer Super Jane (VIII-). V Arcu sta ponovila Dissolvenzo (VIII), v Frankenjuri (Althmutal) pa Pipifax (VIII) in Mali, Toda lepio (VIII-).
Slamič je potem v Tolminskem vrtcu splezal Ime rože (VIII-), na Kostjeri pri Trstu je ponovil Sedmo nebo, Jon-Jon in Finferluchire. Vse tri so ocenjene VII+. Nadalje je v Vipavi ponovil Like a virgin (VIII+ ) in Albino vidoni (VII-). Za konec je na področju, ki se imenuje Stari Grad (pet minut iz Vipave) in kjer so smeri dolge do 25 metrov, splezal Maruško (VIII), Mravljince in Jak, ki sta obe ocenjeni VII-.

Od stene do stene
V Trapezu Velikega Draškega vrha so smer Dolar - Kilar - Vavken splezali Jure Klofutar ter Janez in Klemen Primožič (prosto, VI-). V Nad Šitom glavi so Zajedo ponovili Janez in Tatjana Cerar ter Rosana Lesnika.
Severna triglavska stena je bila bolj obiskana. V soboto, 29. avgusta sta Matej Banič (AO Celje) in Andrej Tikon (AO Bohinj) splezala Čopov steber, Janko in Mirjam Humar pa Skalaško z Ladjo. Kunaver - Drašler v Sfingi sta plezala Sašo Aničin in Jure Mežnaršič (oba AO Matica). V ponedeljek pa sta Banič in Tikon plezala Wissiakovo smer, medtem ko je Janko Humar v navezi z Boštjanom Repincem prosto splezal Helbo. Pravi, da je najtežje mesto tu nekoliko lažje od tistega v Scabiosi Trenti v Zobu Kanjavca, ki ga je Humar ob zadnji ponovitvi ocenil VII+.
V Travniku je bil Aschenbrener splezan dvakrat, Ksenija Lenarčič ga je v navezi z Alešem Šusterjem (oba AO Matica) preplezala prosto, na enak način sta ga ponovila tudi Janez Cerar in Gregor Kotnik.
Dve ponovitvi je doživela tudi JLA v Šitah. 22. avgusta so jo ponovili Tomo Virk, Janez Cerar, Benjamin Ravnik (vsi prosto), Rosana Lesnika in Tatjana Cerar. 27. avgusta pa so jo plezali Andrej Tikon, Boštjan Repinc, Matej Banič in Janko Humar.
V Kamniških Alpah sta Tomo Virk in Tatjana Cerar ponovila Akademsko v Vežici. Jure Golob in Rok Preložnik pa sta si vzela tri dni. Ponovila sta Direktno v Štajerski Rinki, dan kasneje pa še Direktno zajedo v Turski gori. Zadnji dan (30. avgusta) pa sta plezala v severni steni Križevnika.
Verjetno sta kot prva ponovila Smer humanosti (V+, Al/IV-V), ki je visoka 350 metrov. Smer je malce težja kot Spominska Janeza Resnika, čeprav je ocena le-te nižja. V njej je 13 klinov.

Zvezni seminar za Al
Na zadnjem sestanku KKA so sklenili, da bo letošnji zvezni seminar za alpinistične inštruktorje v Grbaji v črnogorskih Prokletijah od 26. septembra do 3. oktobra. Hkrati bo tudi sestanek zveznih alpinističnih inštruktorjev in pa tudi sestanek KKA, ki bo 2. oktobra. Podrobnejši razpis bo še poslala KA PS Črne gore, ki je tudi tehnični organizator seminarja in sestankov. Zaradi rezervacij je treba prijave za udeležbo poslati do 20. septembra na naslov: PS Črne gore, Ul. 19. decembra 21, Titograd.

Dve težki v Mangrtu
Letošnji alpinistični tabor pod severno steno M. Koritniškega Mangrta je spet motilo slabo vreme, pa tudi obiska je bilo precej manj kot prejšnja leta.
Pavle Kozjek in Slavko Svetičič sta 22. avgusta v treh urah in pol preplezala Desnega Piussija in pri tem opravila prosto ponovitev (VI+). Teden dni kasneje pa sta Armand Polegek in Sašo Prosenjak opravila eno redkih ponovitev Meča in za prosto ponovitev, ki sta jo opravila, se strinjata z oceno VI+. Najtežji se jima je zdel sedmi raztežaj, ki je zaradi slabe skale dokaj nevaren (VI). Plezala sta enajst ur.

Kombinacija Škorpiona in Juvanove
Janez Kešner in Marjan Kovač sta 16. avgusta prosto ponovila Trikot v Dolgem hrbtu, še prej pa je Kešner v Vežici prosto ponovil prvi raztežaj Pasje (VIII) in Tadejeve plošče.
V severni steni Široke peči pa sta plezala 29. avgusta. Vstopila sta v Škorpion, potem pa sta v zadnji tretjini plezala preveč desno, tako da sta izplezala po smeri Juvan - Šteblaj. Celotno kombinacijo sta plezala prosto; najtežji je prvi raztežaj Škorpiona, kjer sta na najtežjem mestu pustila klin, težave pa ocenila s VI stopnjo. Plezala sta 6 ur in pol.

V skupini treh Cin
Zadnji avgustovski teden sta Robi Držan (AO Litostroj) in Marija Frantar (AO Rašica) plezala v italijanskih Dolomitih. V Mali Cini sta ponovila Rumeni raz in Innerkoflerjevo smer, v Piccolissimi Cassinovo smer in Preussovo poč, potem Comicijevo smer v Punta di Fridi, za konec pa še dve smeri prek dveh razov. V Veliki Cini Dibonov raz, v zahodni pa Demuthov raz. Pred odhodom je Frantarjeva v ženski navezi splezala še nekaj smeri v naših stenah. Z Damjano Virant sta v Dolgem hrbtu ponovili Šimenc – Škarja, Kamniško v Vršičih, Desno v Dedcu, Šolar - Zajc v Koglu ter Desno smer v Trapezu Velikega Draškega vrha. Z Alenko Jamnik pa sta v isti steni ponovili smer Dolar – Kilar - Vavken v Vežici pa kombinacijo Neznane s Hunikino. Frantarjeva je serijo vzponov v domačih stenah zaključila z Jubilejno smerjo v Dolgem hrbtu, plezala pa je skupaj z Gito Vugo (AO Železničar).

V JV steni Planjave je zdaj težje
Kamnit blok je na vrhu kamina v Nedeljski smeri v JV steni Planjave zaprl luknjo, tako da je prehod prek novonastalega previsa precej težji kot prej. Smer so 30. avgusta ponovili Janez Benkovič, Lado Podbevšek in Frenk Zavasnik.
Dan pred tem pa sta Tomo Drolc in Bojan Pollak splezala prvenstveno varianto Pripravniškega stebra v Planjavi. Jesensko prebujenje, kot sta varianto poimenovala, sta ocenila V, A1, 180 metrov, potrebovala pa sta pet ur in pol.

Galičičeva in Lenarčičeva v Civetti
V severni steni Civette sta Betka Galičič (AO Škofja Loka) in Ksenija Lenarčič (AO Matica) splezali dve smeri. V Oan di Zucchero sta ponovili smer Liebl -Schober (VI-, 300 m), potem pa v Punta Tissi še slavno Philip - Flamm (VI, Al, 900 m). Gre za eno redkih ženskih ponovitev na sploh. Vemo, da sta sploh prvo žensko ponovitev te smeri opravili prav naši alpinistki Ines Božič in Sanja Vranac. Točnih podatkov o kasnejših ženskih ponovitvah ni, prav gotovo pa jih je zelo malo. Lepo in težko smer, ki spada med veliko klasiku v Dolomitih, sta tako splezali še dve naši alpinistki.

TOMO ČESEN

Dan planincev BiH
BUGOJNO - Pri planinskem domu Duboka se je na dnevu planincev BiH zbralo kakih tisoč ljudi iz skoraj 40 planinskih društev.
Domače PD Koprivnica je ob tej priložnosti priredilo bogat kulturni program.

Smrtna nesreča alpinista Lucijana Cergola

LUCIJAN CERGOL
NEVEJSKO SEDLO - Slovenski tržaški alpinist Lucijan Cergol se je smrtno ponesrečil med plezanjem na Strmi peči v skupini Montaža. Cergol je z dvema Tržačanoma plezal smer Comici - Fabian v severni steni, kjer se je zgodila nesreča. 29-letni Lucijan Cergol je bil znan alpinist, med drugim je bil tudi vodja zamejske alpinistične odprave na Anapurno.

 

 

15-letnica PD Tomos
KOPER - V tem obalnem mestu uspešno delujeta dve planinski društvi. Številnejše je Obalno planinsko društvo, toda nič manj ni razvejana dejavnost v PD Tomos, ki poleg rednih izletov za člane vseh starosti neutrudno skrbi tudi za nenehno izpolnjevanje svojih članov, od konca lanskega leta pa je bogatejše tudi za tri planinske vodnike; dva sta se letos udeležila ledeniškega tečaja na pobočju Grossglocknerja.
Letos slavi PD Tomos 15-letnico, v počastitev jubileja pa je med drugim organiziralo tudi odpravo na 4807 m visoki Mont Blanc.
Na vrh Mont Blanca so se v orkanskem vetru povzpeli Janko Mohorič, Mirko Igličar, Mojmir Kunej, Lojze Zadel, Jani Falatov, Fulvij Živec, Iztok Skornik in Karlo Kocjančič. S tem uspelim vzponom in drugimi manifestacijami so člani PD Tomos, ki jih zadnja leta uspešno vodi predsednik Jani Falatov, na najlepši način proslavili jubilej.

JOŽE KREFT

Delovni tabor na Poreznu
LJUBLJANA - Julija letos je RK ZSMS in MK PZS organizirala delovni tabor na Poreznu (Center), Cerkljanskem vrhu in v Trenti, udeležilo pa se ga je 67 mladih učencev, študentov, zaposlenih in 1 pripadnik JLA. Med njimi je bilo 55 Jugoslovanov, po en Američan, dva Belgijca, Nizozemca in Italijana ter štirje Nemci.
Na Poreznu so ob pomoči pašne skupnosti, ki je že prej posekala zarasle površine, očistili približno 10 ha nekdanjega gozda, ogradili eno čredinko, zasuli 500 m vodovoda, zasuli novi rezervoar in odvozili material, ki je ostal od gradnje pri planinskem domu, kjer so tudi bivali.
Z oskrbo so sicer bili zelo zadovoljni, cena pa se jim je zdela previsoka. Na Cerkljanskem vrhu so postavili čredinke in zasuli 700 m cevi ter pomagali dvema ženskama pri obnovi hiše. V Trenti pa so pobirali smeti v okolici Krnskega jezera in urejali pot od izvira Soče pri Bovcu. Tako domači kot tuji udeleženci so bili nadvse zadovoljni, saj so poleg dela imeli možnosti še za marsikaj - jahanje na planini, tečaje za MV, obiske okoliških vrhov in bolnišnico ...

V okviru eksperimentalne lige
AO PDS Velebit letos prvič organizira (ob večji ali manjši pomoči zainteresiranih) tekmovanje v športnem plezanju Ham 87. Tekmovanje bo zaradi izpitov šele 17. in 18. oktobra, prijave pa sprejemajo do 15. 10. na naslov PDS Velebit, Radičeva 23,41000 Zagreb.
Zbor tekmovalcev (in opazovalcev) bo v petek. Sprejem bo na avtobusni postaji v Varaždinu, namestitev pa v planinskem domu na Pokojcu. (Ker pa, kakor kaže, ne bo dovolj prostora, prosijo udeležence, da prineso s seboj šotore.) Hrano je potrebno prinesti s seboj, čeprav se organizatorji trudijo, da bi jo vsaj nekaj zagotovili za tekmovalce.
Tekmovanje, ki ga bo najverjetneje snemala TV Zagreb, bo v soboto in nedeljo ločeno v ženski in moški konkurenci. Za vse so predvidene po štiri smeri, predvideno pa je tudi »estetsko ocenjevanje«, ocenjevanje stila. Podrobnosti je mogoče izvedeti tudi od Borisa Čujiča (041/511 -344) ali Srečka Meiča (042/45-036).

Čemu »neobveščenost«
V redni planinski rubriki »Planinarske transverzalce« sarajevskega Oslobodjenja je bila nedavno zanimiva novica, češ da je lažje dobiti informacijo o alpinizmu na tujem, kot izvedeti vsaj najnujnejše podatke o novih smereh v naših stenah.
Gre, kakor kaže, predvsem za tri prvenstvene vzpone, ki so jih opravili Zeničani v Velikim stijenama (Romanija). Se jim morda ne zdi vredno poročati za rubriko v dnevnem listu, ki bosansko-hercegovski alpinizem (pa tudi slovenski in svetovni) kar dobro predstavlja javnosti.
Je kaj podrobnosti s stanjem v SRS? Vsekakor, vsaj pri posameznikih. Res je sicer, da vsak pleza za svoje zadovoljstvo, toda v nobenem primeru se potem ne bo smel nihče pridušati, če bodo njegova dejanja »zaradi nevednosti« izpuščena iz raznih pregledov (tudi vodnikov).

Pohod po poteh partizanskih kurirjev
DOVJE - MOJSTRANA - Kurirji pri krajevni organizaciji ZB NOV skupaj s planinci, športnimi delavci, osnovno šolo 16. december, delovnimi in drugimi organizacijami letos pripravljajo že 4. pohod »Po poteh partizanskih kurirjev«. S tem ohranjajo spomine na junaštvo pogumnih kurirjev med NOB, krajanom in vsem drugim ljubiteljem narave pa omogočijo prijetni rekreativni dan.
Letošnji pohod bo v soboto 26. t. m., pohodnike pa bo pot vodila po nekdanjih kurirskih poteh v Karavankah in na Mežaklji. Vsa trasa bo dolga 40 km in bo potekala mimo štirih kurirskih postojank. Poleg najdaljše se bodo udeleženci lahko odločili še za dve krajši. Najdaljša pot bo tako potekala iz Mojstrane na Dovje in naprej do domačije Sedučnik. Tam se bo nadaljevala po Karavankah čez Mlinco in Visoke do Belega polja, čez Savo v Mežakljo, na-prej do Radovne in spet v Mojstrano. Krajši poti bosta do Mlince oziroma do Belega polja, cilj vseh pohodnikov pa bo v Mojstrani. Vsak se bo sam odločil za eno izmed variant glede na telesno pripravljenost. Za varno pot bodo skrbeli člani GRS Mojstrana.
Vsak udeleženec bo prejel spominsko značko in pohodno knjižico. Med potjo bo na štirih kontrolnih točkah vsak prejel žig.
Tudi letos bo pokrovitelj pohoda LIP Bled - TOZD Mojstrana.

JANKO RABIČ

Na Poliški Špik
LJUBLJANA - Komisija za mednarodno sodelovanje pri PZS prireja v soboto, 19. septembra enodnevni izlet na enega izmed vrhov Poti prijateljstva - Poliški Špik (Montaž). Odhod posebnega avtobusa bo v soboto ob 6. uri izpred PZS, Dvoržakova 9. Izlet je namenjen predvsem članom tistih PD, ki zaradi manjših organizacijskih možnosti ne organizirajo podobnih izletov. Prijave z vplačili sprejemajo v pisarni PZS do 11. septembra.
 

  14.09.1987


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.