Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.12.1992

Delo, Šport: ... Na pogled po ZDA

Miranda Ortar in Simon Čopi, člana Soškega alpinističnega odseka, sta se pretekli teden vrnila s trimesečne plezalne turneje po Združenih državah. Polna vtisov sta pripovedovala o svojem popotovanju in plezalnih dosežkih. Z vzponom preko tisočmetrske granitne stene El Capitana in množico na pogled preplezanih smeri sta izpolnila skorajda vse svoje načrte.
O začetku njune poti in vzponu po yosemitski smeri Nos (El Capitan, 4 dni) in obisku Toullumne Meadows smo že pisali. Kasneje je njuna pot zavila proti severu, v Oregon. V Smith Rocksu je sredi oktobra prevladovalo deževno vreme. Mirandina najtežja smer v tem znanem plezalnem centru je na pogled preplezana Zebra Seam (5.11d), Simonova pa Touch (5.11bc). V Owens River Gorge je bila bera bogatejša. V črnem apnencu tri milje dolgega kanjona, je Miranda preplezala najtežji smeri turneje. Hard Copy in Sex Packets sta ocenjeni s 5.12a. Prav tako na pogled, je zmogla še eno smer z oceno 5.11d in po pet smeri ocenjenih s 5.11c oziroma 5. 11b.
Tako kot večini plezalcev, ki se preizkušajo v stenah ZDA, se je obema najbolj priljubil Red Rocks. Ponovno sta plezala le na pogled in Miranda je uspela v petih smereh z oceno 5.11b, štirih 5.11c in dveh 5.11cd. Najtežji: Saddam's Mom in Graveyard Waltz sta ocenjeni s 5.11d. Oba plezalca se ob zaključku turneje zahvaljujeta vsem, ki so jima omogočili plezanje v ZDA. To so: UNICOM iz Ljubljane, PAPI sport iz Trsta, OVER LOCK Bovec, Planinska zveza Slovenije KOTG, Turistično društvo Most na Soči, ZTKO Tolmin, Planika Kobarid, AMD Nova Gorica, Fitness Šport Most na Soči, Klet Vipava in SCT.

NUŠA ROMIH

V Koglu
V sredo 25. novembra sta Slavko Rožič in Janez Primožič (oba AO Tržič) splezala Kamniško v Koglu. Plezala sta štiri ure. V soboto 28. novembra pa so Blaž Belhar, Simona Miklavčič (AO Škofja Loka) in Janez Primožič ponovili Rumeno zajedo in šli po Virensovi do vrha (štiri ure in pol).

(AB)

Športno plezanje
Bojan Počkar (AO Železničar, Tečno Šport) je v zadnjem času splezal tele smeri: na pogled Svečo v Preddvoru (VIII), Krokarja v Dolžanovi soteski (VIII), Krvavico v Mišji peči (7a+) in Fallobst v Finkensteinu (VI-II+). Z rdečo piko pa je ponovil Runota v Mišji peči (7B), Duranga (IX-?), Minulet (IX-?), in Ribalton (VI-VII+) v isti steni, potem pa še Toplo solzo na njenem licu (7b+), Gardenio (7a+/7b) in Nathalie (7b) v Bohinjski Beli in Disco vertical (IX-) v Dolžanovi soteski ter Jazz v Retovju (7b+).
Ob tem pa se plezalce spet prosi, naj upoštevajo tiste ocene, ki veljajo v posameznih plezalnih vrtcih in jih ne prevajajo v drugo, bodisi v UIAA ali pa francosko ocenjevalno lestvico. Sicer ocen ne bo mogoče objavljati.

ALEŠ BJELCEVIČ

V Ljubljani finale pokala
V soboto, 19. t. m., bo na umetni steni osnovne šole Nove Jarše zadnja, četrta letošnja tekma za pokal Slovenije v športnem plezanju. Plezalci starejših kategorij (mladinci in člani) se bodo na zaključni prireditvi letošnje bogate tekmovalne sezone še zadnjič pomerili za točke pokala. Prireditev, ki jo pripravljajo člani AO PD Ljubljana Matica, bo v dveh delih. Na kvalifikacijah ob 10. uri se bo odločilo, kdo bo finalist zadnjega tekmovanja, ob 18. uri pa bo nastop najboljših petih žensk in desetih moških.

(N. R.)

Tekmovanje v lednem plezanju
Alpinistični odsek PD Bohinjska Bistrica pripravlja tekmovanje v lednem plezanju - za pokal Bohinj '93 — ki bo predvidoma v soboto 2. januarja (predvidoma ob 14. uri, o podobnostih bomo še poročali) na umetnem slapu »Pod Skalco«. Višina lednega slapu bo predvidoma okoli 50 m, težavnost (kompleksna) smeri V+, varovanje od zgoraj in elektronska meritev časa. Tekmovalci (največ jih bo lahko 25) bodo plezali vsak s svojo opremo in seveda na lastno odgovornost, predvidena pa je le absolutna kategorija. Štartnina, ki jo bo potrebno poravnati pred začetkom tekme, je 500 SIT, nagradni sklad pa je predviden v višini 1000 DEM; 500, 300 in 200 za prve tri ter pokali.
Poimenski seznam kandidatov (opravljenih morajo imeti vsaj troje vzponov v slapovih ocenjenih s V + ali več) za tekmovanje morajo odseki posredovati najkasneje do 21. decembra 1992 na naslov: PD Bohinjska Bistrica, 64264 Bohinjska Bistrica.

FRANCI SAVENC

Ljudje, ki govore Namaste
LJUBLJANA - Darko Berljak, znani alpinist in najuspešnejši hrvaški organizator odprav, se je tokrat izkazal s knjigo. »Nisem želel napisati tipično planinsko knjigo. Pri nas ljudje premalo poznajo alpinizem, odprave in Himalajo. Knjigo sem skušal napisati za tiste, ki tam še niso bili in tja nikoli verjetno tudi ne bodo zašli. Plezanje je sicer tako rekoč ves čas prisotno, toda ne dominira. Važnejši so mi ljudje, narava ... Pa vendar - ob tem sem skušal prikazati tudi alpinizem, enostavno, razumljivo in brez velikih besed. Mislim, da bi bila knjiga lahko zanimiva tudi za slovensko javnost, ker dobro pozna Himalajo in ker bo za marsikoga — po številnih knjigah, ki jih imate o tem področju - zanimivo prebrati kaj o vaših prvih sosedih. Sicer pa, v njej, na mojih odpravah, tako dominirajo prav slovenski alpinisti; Benkovič, Pepevnik, Svetičiči itd.«
Knjiga »Dodiri neba«, ki jo je izdal Hrvatski planinarski savez, je res nekaj posebnega. Broširana, toda z barvnim ovitkom in obilico (črnobelih ter barvnih) fotografij, skoraj 350 stranmi, na dobrem papirju, s faktografijo (10) avtorjevih odprav, tolmačem manj znanih izrazov in imen ter zabelžki o avtorju ... pa je vrh vsega trenutno (zahvaljujoč tudi sponzorjem) daleč najcenejša na našem tržišču; kupiti jo je mogoče v ekonomatu Planinske založbe PZS, na Dvoržakovi 9 za vsega 800 SIT.
Poglavja si ne slede kronološko in tudi tematska niso zaokrožena, pač pa na svojstven način lepo predstavljajo avtorjeve vtise o Nepalu, tamkajšnjih gorah in še posebej ljudeh, razmere na odpravah in še marsikaj. Veliko je rekov in pregovorov ter pojasnil običajev, kar daje pisanju še dodatno vrednost. Pod naslovom četrtega po-glavja razlaga: Namaste — tradicionalni hindu pozdrav, ki pomeni: dober dan, kako si, dobro jutro, dober večer, nasvidenje, vesel sem, da smo se spoznali ali prevedeno na rafiniran vzhodnjaški način — pozdravljam vse božje kvalitete v tebi.
Knjigo nam bo jutri, v torek 15. t. m. ob 17. uri predstavil tudi avtor sam, v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, na Prešernovi lI.

FRANCI SAVENC

  14.12.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.