Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.01.1990

Delo, Šport: ... Kljub malo slabšim razmeram kar precej dobrih vzponov

Marija Frantar in Alenka Jamnik opravili prvo žensko zimsko ponovitev Helbe - Spominska smer Boruta Berganta splezana dvakrat
KRANJ — Kljub temu, da je vreme v tem času praktično kopija lanskoletnega, pa razmere v stenah Julijskih in Kamniških Alp niso tako zelo ugodne, kot so bile v tem času pred letom dni. Večina sten oziroma zahtevnejših smeri je precej poprhana s snegom, skale pa so prekrite s požledom. Svoje je dodal še mraz, ki sedaj pojenjuje, vse to pa je vzrok, da je bilo opravljenih precej manj dobrih zimskih ponovitev kot pa lansko leto (ki je bilo sploh izjemno).
Kot kaže so dobre razmere v spodnjem delu triglavske severne stene, in sicer v strmi steni, kjer poteka med ostalimi Helba, Peternelova itd. Naj najprej omenimo vzpon, ki sta ga 6. januarja opravili Marija Frantar in Alenka Jamnik (obe AO Rašica). V samo štirih urah sta opravili 1. žensko zimsko ponovitev Helbe (VI-, A0, 350 m) in sestopili ob vrvi po isti smeri. Tako sta še povečali lepo bero njunih zimskih vzponov. Spomnimo se samo njunih lanskih dveh težjih smeri: Dularjeva v Jalovcu in Direktna v Štajerski Rinki.
Sosednja Spominska smer Boruta Berganta je precej novejša od Helbe in je do sedaj imela šele dve ponovitvi. Tretjo so 5. januarja s prvo zimsko ponovitvijo opravili Dare Juhant (AO Litija), Marko Prezelj in Matjaž Wiegele (oba AO Kamnik). Plezali so okoli 10 ur. Drugo zimsko ponovitev pa sta le dva dni za njimi opravili dve navezi. V eni sta bila Bojan Počkar (AO Železničar) in Aleš Bjelčević (AAO), v drugi pa Uroš Rupar in Marko čas (oba AO Škofja Loka). Smer so ponovili v 5 urah. Naj še povemo, da je 300 metrov visoka smer ocenjena VII-, A0. Je pa praktično popolnoma opremljena.
V Kamniških Alpah so splezali dve novi smeri. Prvega dne letošnjega leta sta Janez in Urban Golob novo smer splezala v zahodni steni Planjave. Speljala sta jo med Majsko in Smerjo X, čez značilno previsno zajedo. Novoletni bluz je 120 metrov visoka smer, ocenjena z V,A2/IV, plezala pa sta jo 3. ure.
Drugo prvenstveno smer pa sta opravila Janko Oprešnik (AO Impol) in Drago Jezernik (AO Raduha) v severni steni Škarij in prav tako prvega januarja. Prva dva raztežaja sta ista s smerjo Aligator, potem pa poteka nova smer levo od le-te. Imenovala sta jo Pijavka in ocenila VI/V+, visoka je 220 m, za vzpon pa sta potrebovala 6 ur.
In še novica iz Dedca. Tomaž Humar in Bojan Pollak (oba AO Kamnik) sta 6. t. m. ponovila v Dedcu Desno in Arnškovo smer, naslednjega dne pa še kombinacijo Leve-Prečnice-Centralnega stebra v isti steni.

TOMO ČESEN

Poleg težkih ponovitev z RR še dobri vzponi na pogled
Vrnitev kranjske plezalke Petre Vencelj iz ZDA - Obisk petih plezalnih centrov doslej najuspešnejši za naše plezalke - Lepi dosežki

KRANJ - Njena turneja je trajala dva meseca in v tem času je z angleškim soplesalcem Johnom Mouldingom obiskala pet plezalnih centrov. Mesec dni si je vzela za Smith Rock v Oregonu, potem pa po nekaj dni za ostala središča. O njenih vzponih v Smith Rocku smo že poročali. Med ponovitvami z rdečo piko sta bila še posebej pomembna dva: Wats Tots (5.12b oz. IX-) ter še boljši Energy Crysis (5.12 c oz. IX-/IX).
Še večjo pozornost pa je usmerila na vzpone na pogled. Po Smith Rocku je bila najprej na vrsti Indiana Creek v Utahu. V Supercrack, Buttressu je ponovila smer Super Dooper (z rdečim krogom, ključno mesto pa na pogled). Smer, ki poteka po poči je ocenjena 5.11b (VIII). Naslednji dan (12. november) pa sta s soplezalcem ponovila 4. raztežaje dolgo smer Lightning Bolt Cracks v Shooter Peaku. Ocena je 5.11+. Sledil je premik pri JV in sicer sta se ustavila v centru Cochiti Mesa v državi New Mexico. Tu je Vencljeva opravila štiri vzpone na pogled. Ena smer ima oceno 5.11b (VII+/VIII-), ena 5.11d (VIII), dve pa sta še težji. Rocket in my Pocket je ocenjena z VIII/VIII + , najtežja Praisa the Lunge pa VIII+ (5.12a). To je največ, kar so naša dekleta splezala na ta način. Nekaj pove tudi izjava Vencljeve, da je to njen najboljši vzpon v ZDA.
Iz New Mexica sta odšla proti zahodu v Navado, kjer je Vencljeva v Red Rocks ponovila Man Running (40 m, 5.11d/c oziroma VIII/ VIII—), in še eno lažjo z oceno 5. l od (VII). Obe seveda na pogled. Za konec pa sta obiskala še Joshua Tree na jugu Kalifornije. V Eccho Rocku je ponovila z rdečo piko (en poskus z varovanjem od zgoraj) smer Where the Lightning Strikes (5.12 a oz. VIII+).
Poleg obiska ZDA si oglejmo še nekaj vzponov novejšega datuma, ki ga je opravila skupina plezalcev v francoskem centru Cimai. Borut Rus (AO Škofja Loka) in Uroš Grilc (AO Črnuče, pri realizaciji tega potovanja pa mu je pomagalo tudi PD Špik) sta uspešno ponovila slovito smer Samizdat z oceno 8a (IX+/X-). Rus je poleg te smeri ponovil še Toutes des chiennes z oceno 7b+ (IX-). Oba pa sta opravila še nekaj vzponov na pogled. Rus je tako splezal štiri smeri z oceno 7a, prav tako je na takšen način uspel ponoviti smer Resurgences z oceno 7b. Prav to smer je na pogled ponovil tudi Grilc, poleg te še dve z oceno 7a in še tri z oceno 7a+. Poleg njiju sta bila Cimaiju še Betka Galičič (AO Škofja Loka) in Mojca Oblak (AO Vrhnika). Galičičeva je na pogled ponovila eno smer z oceno 6c (VII+ ) ter eno z oceno 6c+ (VII+/VIII+). Z rdečo piko pa je ponovilo smer Toleranca, ki ima oceno 7a (VIII). Prav tako je to smer splezala tudi Oblakova.
Zadnja novica pa prihaja iz Costiere nad Trstom. Igor Jamnikar (AO Matica) je opravil dober vzpon v smeri Colibri, ki ima oceno 8a+ (X-). Za Slabetom in Lukičem je tretjo našo ponovitev opravil 2. januarja.

TOMO ČESEN

KOTG je letos prvič zasedala
Člani so pregledali program za letošnje leto in za obdobje 1991-93

LJUBLJANA - V četrtek, 11. t. m. je Komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS imela svoj prvi letošnji sestanek. Na dnevnem redu je bil prvi na sporedu program za letošnje le to. V Himalaji je za pomladansko sezono osrednji načrt južna stena Lotseja in zahodna stena Anapurne I (Tomo Česen), za poletje pa se pripravlja odhod v Garvalsko Himalajo in Indiji, in sicer zahodna stena Baghiratija III (Jeglič, Karo). KOTG je v zvezi s tem nakazala problem neplačane takse pri poskusu vzpona v Baghiratiju III v lanskem letu, prav tako je problem še (?) izlet 1988. Sklenili so, da je potrebno najprej poravnati omenjeni dolg.
Tomaž Jamnik je dal poročilo o pripravah, sestavi in načrtih odprave Alpe-Adria 90. V jesenskem obdobju imajo namen splezati na Everest po ameriški smeri iz leta 1963, dovoljenje pa imajo tudi za Lotse. Odprava je sestavljena iz naših in italijanskih alpinistov. Na sestanku je bilo ugotovljeno, da se pripravljajo še nekatere odprave, zato KOTG poziva vse, ki imajo kakršnekoli načrte, naj jih uradno prijavijo na KOTG. Komisija jih bo pregledala in če bodo ustrezali kvalitativnim pogojem, jih bo uvrstila v svoj program. Rok prijav je do konca meseca januarja, po tem datumu pa bo KOTG sporočila svoj uradni program za letošnje leto. V njem bodo akcije, ki bodo dovolj kvalitetne (tako glede cilja in tudi glede sestave moštva) glede na kvalitativne pogoje KOTG. Pri načrtih za obdobje 1991 -93 so med drugim govorili tudi o Menlugtseju in v zvezi z njim o zelo dobri možnosti vzpona na glavni vrh Gaurišankarja iz severne strani. Za obe stvari je namreč skupna baza in tako se stroški lahko porazdelijo na dva dela. Interesenti za Gaurišankar naj se javijo na KOTG.

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

60 let alpinizma v BiH
Feljton Slobodana Žalice »Šest decenija bosanskohercegovačkog alpinizma«, ki je v štirih nadaljevanjih izšel na straneh sarajevskega časopisa Oslobodjenje, je nov lep prispevek k podrobnejšemu spoznavanju jugoslovanskega alpinizma. »Hrvaški alpinizem sega v prejšnje stoletje, v ostalih južnoslovanskih krajih pa se je začel resneje razvijati šele po drugi svetovni vojni« Da so imeli pri tem lep delež tudi slovenski alpinisti, kaže tudi uvodni faksimilni odtis vpisne knjige z vrha Babinega zoba: 5. maja 1957 so v S steni opravili prvenstveni vzpon, poleg je bil pokojni Albin Kurnik ... Feljton ni le ozko alpinistično usmerjen, opisuje tudi »vzdušje«, kaj se je dogajalo v svetu, kakšne so bile razmere v planinski organizaciji in podobno. Tudi za resnejše proučevalce alpinistične zgodovine je v njem najti veliko pomembnega, tako s podatkovnega stališča kot novega tolmačenja.

F. S.

Alp o alpinističnem smučanju
Čeprav je iz zapisa urednika Giorgia Vivaldija (v rubriki Exploit) čutiti (samo) zadovoljstvo ob dosežkih italijanske revije ALP, se - vsaj v alpinističnih vrstah - vse bolj pogosto slišijo glasovi, da gredo mimo želja (in potreb) čitateljev.
Zanimivi so njihovi zadnji zapisi o alpinističnem smučanju. Je že ali še ni povsem dosežen vrh? Večina ekstremnih ciljev je uresničenih (za naše gore to menda ne velja!?), kako dalje? Analizirajo možnost organiziranja daljših tekmovanj ... ne manjka tudi vrsta drugih člankov na to temo - kot nalašč v tej »nezimi«!

S turških vulkanov
Koroška alpinista Matjaž Ferarič in Tomo Jeseničnik sta avgusta lani obiskala Turčijo in se povzpela na štiri dominatne vulkane, s katerih sta potem tudi poletela, seveda z jadralnim padalom. Začela sta 7. avgusta s Ha- Dagijem (3268 m), dan kasneje je prišel na vrsto Erciyes Dagi (3980 m), 14. avgusta Nemrut Dagi (3050) in še tri dni kasneje Süphan Dagi (4434 m). Za polete sta izkoriščala jutranje zatišje (čez dan je pihal močan vzhodnik). Poleti so bili časovno sicer kratki (10—15 minut), vendar lepi in mirni, razen z Erciyesa, ki ga je tedaj ravno zajela »manjša fronta«, ima pa tudi najzahtevnejše vzletno mesto.

Grošljeva knjiga kmalu razprodana?
Knjiga Vikija Grošlja »Prehodil bi svet za en sam nasmeh«, ki je decembra izšla pri Državni založbi Slovenije, so po prodaji sodeč bralci izredno lepo sprejeli.
Po podatkih založbe so v mesecu dni prodali že dobri dve tretjini naklade, kar pomeni, da jih imajo od 3000 tiskanih izvodih na zalogi le še 700. Vsekakor lep uspeh založnika in velika spodbuda avtorju za nadaljnje ustvarjanje.


Najtežja v Patagoniji
Pod tem naslovom je urednik (Krizystof Baran) poljskega glasila Taterniczek (paralela našim Alpinističnim razgledom) objavil prevod članka Silva Kara o prvenstvenem vzponu v J steni Cerro Torra. V uvodu je poudarjeno, da je ta smer dolga 45 raztežajev in ocenjena s VII, A3—4, z opisom pa je to tudi podrobneje orisano. Ne manjka seveda fotografija z vrisano smerjo ...

Franci Ekar kandidat za predsednika PZS
KRANJ — Meddruštveni odbor gorenjskih planinskih društev, ki povezuje 16 društev z okoli 20.000 člani, se je na zadnjem sestanku v Gorjah odločil, da Francija Ekarja, predsednika PD Kranj, podpre kot kandidata za predsednika Planinske zveze Slovenije. Sicer pa gorenjski planinci podpirajo tudi kandidaturo Toneta Strojina. Kot je predvideno, naj bi skupščina PZS novega predsednika izvolila na ponovnem zasedanju v marcu.

F. S.

Za prvi maj v Maroko
PD Maribor Matica pripravlja za čas od 27. aprila do 5. maja popotovanje po Maroku z vzponom na najvišji vrh Visokega Atlasa, Toubkal (4165 m). Za letalski prevoz bo treba odšteti 546 dolarjev (plačljivo z dinarji v dveh obrokih pri Kompasu), za prenočišča z zajtrki in avtobusne prevoze pa 170 dolarjev. Prijave v pisarni društva. Maribor: Vita Kraigherja 2 (062) 212-962.

Severni Baltorn
Jan Kielkowski je seznam svojih »himalajskih vodničkov« dopolnil z novim delom »Northern Baltoro Mustagh 2«. Tradicionalna oblika, enostavni zveščki speti s sponko, s pisalnim strojem napisan tekst, razločne risbe in grebenske skice ... ter faktografske skoraj neoporečna vsebina, so njihove značilnost. V vodničku je obdelan splet gora okoli Skjang Kangrija, 7357 m visokega severnega soseda K2, pisan pa je v poljščini.

Članarina in naročnina na PV
Glavni odbor Planinske zveze Slovenije je na 6. seji določil, da bo članarina letos 6, 3 in 2 DEM; dinarska protivrednost do 30. junija je 14 din za pionirje, 21 din za mladince in 42 din za ostale. Naročnina za Planinski vestnik pa je 18 DEM (za tujino 30 USD), oz. 126 din za tiste, ki jo bodo plačali v celoti do 30. junija; poravnati pa jo je mogoče tudi za posamezna četrtletja.

Vršac v Iwa To Yuki
Niso vse bolj opazni le dosežki naših alpinistov, vse pogosteje se v tujih revijah pojavljajo tudi zapisi o naših gorah. Celo znana japonska revija lwa To Yuki (ki pa izhaja žal v japonščini, angleški povzetki so vse krajši), ki v visoki nakladi izhaja v Tokiju, skoraj v vsaki številki prinese kaj tudi o nas. V 138. številki nas je presenetila fotografija Vršaca, ki jo je posnel Edo Kozorog (njegov je tudi tekst), v njej pa smeri — pisane po slovensko (celo s šumniki): Smer mladosti, Steber, Smer norosti in Onkraj resničnosti.

 

Znova v Pamir
Predsedništvo mestne planinske zveze Sarajeva je podpisalo dokument o petletnem sodelovanju s Klubom alpinistov iz Kijeva. Kot prvi rezultat tega sodelovanja (ki pa traja že več let) v letošnjem letu bo Sarajevska odprava Pamir '90, ki naj bi odšla na pot julija, njen cilj pa bosta Komunizem (7495 m) in Korženevskaja (7105 m). Prijave pošljite na GPS Sarajeva, Sime Milutinoviča 10 ali - še bolje - poklicati (071) 213-725.

Za boljše športno plezanje
Komisija za alpinizem je v Obvestilih PZS objavila koledar vzgojnih akcij Podkomisije za športno plezanje. 9. in 10. aprila naj bi bil v Ajdovščini republiški seminar za sodnike, od 13. do 15. maja na Črnem kalu za vaditelje, 10. —12. septembra v Domžalah ali Ljubljani seminar za pripravo tekmovalnih smeri in 15. ter 16. oktobra (spet v Ajdovščini) seminar za inštruktorje in učitelje športnega plezanja, s »podnaslovom« vloga trenerjev v plezalnih klubih in alpinističnih odsekih.
Bilo bi lepo, da bi uspeli program v celoti realizirati in ga morda tudi razširiti, npr. s kakim posvetom o tem, kaj je (pri nas) mogoče, kako bi to lahko najbolje izpeljali ... Videti je tudi, da se uvajajo novi nazivi, ki najbrže še nimajo uradnih verifikacij; sodniki, vaditelji, inštrukturji in učitelji, pa plezalni klubi in podobno. Kako spremembo pa bi verjetno morda veljalo opraviti tudi pri tekmovanjih za jugoslovanski pokal!? In ne nazadnje: verjetno je že skrajni čas. da se Podkomisija osamosvoji. Poiskati pa je potrebno tudi ljudi, ki bodo znali zago-toviti sredstva za eno od osnovnih akcij: redno sodelovanje naše reprezentance na tekmah za svetovni pokal.

FRANCI SAVENC

15. dan varstva pred plazovi
Komisija za vzgojo in izobraževanje pri PZS bo v soboto in nedeljo, 10. in 11. februarja v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem organizirala 15. dan varstva pred snežnimi plazovi. Srečanje je namenjeno predvsem inštruktorjem planinske vzgoje, planinskim in mladinskim vodnikom, pripravnikom alpinistom, pripravnikom GRS in drugim, ki se pri svojem delu srečujejo s snežnimi razmerami. Vsak udeleženec ali organizacija krije potne stroške in stroške penziona v domu (predvidoma 130 dinarjev). Prijave naj kandidati pošljejo na Planinsko zvezo Slovenije, Dvoržakova 9,61000 Ljubljana. Rok prijave je 3. februar.

Iz športnega plezanja
Plezalci AO Vrhnika so poslali svoje poročilo o aktivnosti iz zadnjega dela lanskega leta. V Ospu je Peter Svete s soplezalcem prosto ponovil Steber jutranje zvezde (VII+) in Netopirja, v Črnem kalu pa je prav tako kot Mirko Celarc ponovil Zidarsko poč (VIII). Matjaž Pristavec je v Beli nad Vipavo na pogled ponovil Žensko finalno smer 88 in Rdečo zlobo (obe VIII-), z rdečo piko pa je ponovil Džuli Šviga (VIII+/IX-).

Razpis za planinski koledar
Komisija za odprave v tuja gorstva in Planinska založba bosta za leto 1991 izdali dva koledarja. Zanju potrebujeta diapozitive iz domačih in tujih gora. Prosimo vse, ki imajo lepe posnetke gorske narave, pa tudi dogajanja v gorah, da diapozitive do 22. januarja dostavijo Franju Zupančiču na Planinsko zvezo Slovenije, Dvoržakova 9, 61000 Ljubljana. Diapozitivi naj bodo oštevilčeni in opisani, priložen naj bo naslov lastnika in telefonska številka. Izbrani diapozitivi bodo honorirani, vsi udeleženci pa bodo dobili koledarje.

Česnovo predavanje prihodnji ponedeljek
NOVA GORICA - Za danes (ponedeljek) napovedano predavanje Toma Česna - Jannu na moj način v novogoriškem kulturnem domu. je preloženo za en teden in bo torej v ponedeljek, 22. t. m, prav tako ob 19. uri.

F. S.

Prijave za Trento do 20. aprila
Letos bo od 27. maja do 2. junija v Trentu že tradicionalni filmski festival alpinističnega filma. Letos bo že 38. po vrsti. Prijave za sodelovanje na tem priznanem mednarodnem festivalu je potrebno poslati na posebnem prijavnem listu. Zadnji rok je 20. april. V Trentu bodo letos podelili 8 nagrad v skupni vrednosti 32 milijonov lir. Zmagovalcu glavne nagrade Zlati encijan bo med drugim pripadla premija 10 milijonov lir.
 

  15.01.1990


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, priredila: IK.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.