Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.02.1973

Delo, Šport: ... Desmaison uspel

Rene Desmaison je končno začrtal novo smer, imenujejo jo kar »absolutna direttissima«, v levem boku Walkerjevega stebra. Vzpon, ki ga je 42 letni francoski alpinist opravil v navezi z Michaelom Kraleom in Georgom Bertonijem, sicer ni vzbudil toliko zanimanja svetovnega tiska, kot tragedija leta 1971, pomeni pa nedvomno nov dokaz njegovih izrednih sposobnosti. V desetih dneh so preplezali najtežjo smer v severni steni Grand Jorassa, ki že dolgo spada med preskusne kamne alpinistov vsega sveta. Desmaison je hotel opraviti vzpon lani, toda po več dneh bivakiranja se je moral zaradi močne burje spustiti nazaj pod steno.

Zimski tečaj
V Kamniški Bistrici je bil pretekli teden republiški začetniški tečaj, ki se ga je udeležilo 10 pripravnikov iz Ljubljane, Kamnika, Tržiča in KAO, vodilo pa ga je šest inštruktorjev pod vodstvom Toneta Sazonova. V ponedeljek so se povzpeli na Kamniško sedlo, v torek na Kokrsko in potem prek Dolgih sten in po JV grebenu na Grintavec. V sredo so obiskali Štajersko, Kranjsko in Malo Rinko, v četrtek pa so zaradi poslabšanja vremena, ki jim je onemogočil daljše ture tudi v naslednjih dneh, prišli le do pod Kogla.
Na vseh turah so inštruktorji tečajnike seznanjali z osnovami zimske alpinistike in z vsemi veščinami, ki jih mora obvladati dober gornik. Po napornem delu na terenu, ki je trajalo navadno kar od pete ure zjutraj do trde teme, pa so imeli zvečer še krajša predavanja. Petek so izkoristili za vajo v improvizacijah, ki so jo opravili na Lepem kamnu in le v soboto so imeli ves dan predavanje v domu.
Po izjavi vodje tečaja Toneta Sazonova so se vsi tečajniki dobro odrezali, odlično pa so se izkazali tudi inštruktorji. Škoda le, da tečaj ni zajel širši krog naraščajnikov.

AO Železničar
Alpinistični odsek PD Železničar iz Ljubljane ima upravičeno lansko leto za do sedaj najuspešnejše. Dvaindvajset članov, med njimi je deset alpinistov je sicer opravilo »le« 111 plezalnih vzponov, toda med njimi jih je nekaj takih, ki bi bila v čast vsakemu plezalnemu kolektivu. Prvenstvena smer v Stenarju, imenovana »Železničarska« (V), prvenstvena »Slovenska zajeda« v Untergabelhornu (Wališke Alpe, IV-V) ter prvenstvene smeri v Mojstrovki, Kalški gori in Paklenici, so le del teh. Niso se pa omejili le na plezanje, temveč so poskrbeli tudi za vzgojo naraščaja. Že jeseni so pripravili prvo predavanje za mlajše alpiniste in pripravnike, z vzgojnimi akcijami pa bodo nadaljevali vse do poletne sezone.

Program KAO
Koroški alpinistični odsek je v zadnjem času dosegel lep napredek, zastavljene akcije pa kažejo, da bo v prihodnje še bolje, če bodo le uredili problem finansiranja vsaj osnovne dejavnosti. Alpinistična šola, zimski tečaj na Uršlji gori, ki se ga je udeležilo več kot 20 pripravnikov, trije turni smuki, ki jih planirajo v marcu, veleslalom na Raduhi, tabori na Korošici v Julijskih Alpah, Prokletijah in pod Grossglocknerjem, udeležba na taboru v Chamonixu in zopet alpinistična šola itd. Okrepiti pa nameravajo še posebno delo na šolah (prvi rezultati so se pokazali že na zimskem tečaju) in se seveda udeleževati vseh republiških in zveznih akcij.

Zbor reševalcev
Letošnji zbor slovenskih gorskih reševalcev bo 17. marca na Krvavcu. Udeležili se ga bodo predstavniki vseh postaj GRS, vabljene pa bodo tudi vse sorodne organizacije, tako da bi lahko kar najbolje pregledali preteklo delo in sprejeli napotila za prihodnjo aktivnost. Posebna točka na zboru pa bo analiza gorskih nesreč v zadnjih dveh letih, ki jo bo imel dr. Stane Jurca.

Knjiga o plazovih
Priprava prve slovenske knjige, ki bo izključno posvečena snežnim plazovom, se bliža koncu. Avtor inž. Pavle Šegula mora končati le še zadnja poglavja, potem pa bo planinska založba gradivo oddala tiskarni. Čeprav učbenik, ki ne bo dobrodošel le alpinistom in gorskim reševalcem, temveč vsem ljubiteljem gora, ne bo mogel več vplivati na boljše poznavanje »bele smrti« že v tej sezoni, bo prav gotovo pomenil nov mejnik v prizadevanjih planinske založbe, da naše planince oskrbi z vso potrebno vzgojno literaturo v domačem jeziku.

25 let AO Kranj
V torek zvečer ob 19. uri je AO PD Kranj pripravil v dvorani Delavskega doma v Kranju srečanje v počastitev 25-letnice ustanovitve. Na njem so s sliko in besedo prikazali uspešno delo, ki so ga zaključili s samostojno alpinistično odpravo v gore Afrike in s prvenstvenim vzponom v steni Mavenzija.

Razprodano predavanje
Zanimanje za predavanje o četrti jugoslovanski alpinistični odpravi v Himalajo »Makalu 72«, ki ga bo imel vodja odprave Aleš Kunaver danes ob 19. uri v kinu Komuna, je preseglo vsa pričakovanja. Vstopnice so bile namreč razprodane že prvi dan predprodaje in vsem, ki si jih niso uspeli pravočasno nabaviti preostane le upanje, da bo predavanje v čim krajšem času ponovljeno.

Alouette
Francoska helikopterji Alouette spadajo med ene najbolj uporabljanih na svetu in še posebno dobro se obnese tretja izvedba, ki jo veliko uporabljajo za različne naloge v gorah. Junija 1960 so z njim pristali na Mont Blancu, kamor je prenesel štiri osebe in 150 kg. Z dvema osebama in tovorom 250 kg je Aluette 3 pristal na himalajskem sedlu Deo Tiba (6004 m) in se od tam tudi brez težav vrnil na izhodišče. Koristno ga uporablja večina gorskih reševalnih služb v Alpah in z njim rešujejo celo v najtežjih stenah.

Metodika vzgoje alpinistov
V Sovjetski zvezi so pred kratkim izdali knjigo »Metodika obučenija alpinistov« (I. A. Čerenov), ki je v celoti posvečena metodološkim principom alpinistične vzgoje. Preseneča naklada - 23.000 izvodov - pa tudi cena je vse prej kot visoka (22 kopejk). Čeprav skromna po opremi in tudi nekoliko ozka v pogledih na alpinizem je kljub vsemu delo, iz katerega odsevajo bogate izkušnje, do katerih so prišli sovjetski alpinistični inštruktorji.

S kanuji v Himalajo
Iz Ostrave (Severna Moravska) je prek Sovjetske zveze, Irana, Afganistana, Pakistana in Indije odpotovala v Nepal 18 članska ekipa sestavljena iz kanuistov, alpinistov in znanstvenih sodelavcev ČSSR. Glavni cilj odprave je, da opravi prvi spust po Mlečni reki (Dudh Kosi), ki izvira pod Everestom. Pričetek spusta naj bi bil v največji mogoči višini (na okoli 4500 m), kar bi bili tudi svojevrsten rekord. Spust dolg okoli 100 km naj bi opravili marca ali aprila. Drugi cilj odprave pa je proučitev terena za češkoslovaško odpravo na Everest, ki naj bi bila leta 1977 (kaže, da samo še Jugoslovani nimamo rezerviranega najvišjega vrha na svetu).

  15.02.1973


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.