Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.03.2022

AN - 15.03.2022

V ledu je bilo ta mesec kar nekaj novosti. V glavnem so vse vezane na Zapoden, natančneje Zapotoške slapove in okolico. Redka ponovitev pa je bila opravljena tudi v Tamarju. Najprej malo o slednji. Leon Ramšak je v soboto, 12. marca, z Rokom Pintarjem preplezal smer There is no spoon (II/6+, M7, 30 m). Smer se nahaja nad podstavkom z vsemi bolj znanimi tamarskimi slapovi. Leon in Rok sta do nje dostopila po Centralnem slapu. Raztežaj po There is no spoon je preplezal le Leon, ki pravi da je smer vrhunska in v plezanju je užival. Smer se mu je zdela težja od podane ocene v Kresalovem vodniku. Od leta 2002, ko sta smer ponovila Matevž Gradišek in Dejan Miškovič, ni bilo zabeležene nobene ponovitve več. Verjetno je Leon opravil šele drugo ponovitev smeri. 

Na območju Zapotoških slapov so bile opravljene prve ponovitve in prvenstveni vzponi. Veliki Hanin slap (WI5/WI4, 400 m) je bil prvič preplezan lansko zimo, letos pa sta ga 5. marca prva ponovila Leon Ramšak in Sebastian Hamberger. Dan kasneje sta preplezala prvenstveni Hanin slap (WI3+, 200 m), ki se konča na poti proti planini Zapotok. V istem pobočju sta si svojo linijo našli tudi Maja Dobrotinšek in Barbara Medved. Smer sta poimenovali (Z)izi (WI3, 200 m). Sebastian se je v sredo, 9. marca, vrnil skupaj z Janezom Elijo Kosom. Preplezala sta nekakšno vzporednico prej omenjenemu Velikemu Haninemu slapu. Novo smer sta poimenovala Tijin slap (WI4+/WI3+, 400 m).

V Remšendolu je bilo letos pestro, upoštevajoč, da dolina običajno nima velikega obiska. Nekaj novih smeri in ponovitev je bilo omenjenih v preteklih AN. Zadnja novica prihaja iz Prvega slapu (WI5, 150 m). Andraž Avbelj in Hana Hutar sta opravila drugi znani vzpon v slapu

Eva Dana Vidmar je v članku potegnila črto pod letošnjimi zimskimi vzponi, med katerimi sta tudi vzpona v Mlinarici, Prontarska, Teranova, itd... Slap ob stezi in Grapo črnega petka v Mlinarici sta v začetku marca preplezala tudi Luka Murn in soplezalec. Več ...>

Grape, smučanje, ...

Snega ni veliko, zato je izbira smučarskih ciljev skromna. Kvaliteta snežne podlage pa ni tako slaba, v tistih nekaj železnih klasikah se lahko najde prav solidne razmere. Zopet so bili obiskani Zahodni Julijci, kjer se je smučalo s Špika nad Špranjo, Špika nad Nosom, z Mojzesove škrbine, po Žlebo Hude police. V Dolomitih je Janez Javoršek obiskal Marmolado. S Punte Penie je smučal po normalnem pristopu. V obmučju jeklenice je moral nekaj metrov smuči nesti. Matej Mejovšek je v dobrih razmerah s sosmučarjem presmučal JV vesine Cmira in delno levi krak Y v Begunjščici. Tin Svetina je s sosmučarjema smučal po Petem žrelu v Storžiču. Zaradi ledene podlage so zgornjih 50 metrov izpustili.

Plezalne razmere v Kramarjevi smeri so opisali plezalci z AO Tržič...> Na Jezerskem je bila preplezana Grapa med Ledinskim vrhom in Veliko Babo. Večkrat je bila preplezana Teranova smer. Člana AK Vertikala sta nadaljevala po Trojki, toda zaradi suhe skale in ponekod sipkega snega sta plezala počasi in vrha nista dosegla.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
in izpis objav:
alpinizmu 
odpravah (VTG)
s prvenstvenimi

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.