Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.04.1971

Delo, Šport: ... Pred odhodom III. JAOH

Odprava na Istor-o-Nal ima pred seboj le še nekaj dni za pripravo na odhod. Kakor je povedal vodja, dr. Ivo Valič, bodo udeleženci, vseh je deset, nehali delati že v soboto, odšli pa naj bi v nedeljo, 25. t. m. dopoldan. Vozila (TAM 2000, dva mala dostavna citroena in R4, ki je bil že lani v Hindukušu) že imajo, prav tako tudi večino hrane in opreme. Toda tako kot vedno se je zataknilo pri denarju.
Če bi hoteli polno zavarovati moštvo, vozila in opremo, bi s tem imeli več stroškov kot z vsem drugim. Toda tudi za najvažnejša zavarovanja bodo porabili toliko denarja, da bodo morali dobiti premostitveni kredit. Še dobro, da pri zavarovalnici Sava razumejo njihove težave in jim, kolikor se le da, pomagajo.

Srečanje pod Grossglocknerjem
Mladinska komisija Naturfreunda (prijateljev narave) iz Avstrije bo od 17. do 24. julija pripravila srečanje mladih alpinistov v planinski šoli Glockner-Kaprun, na katero so povabili tudi dva zastopnika iz Jugoslavije. Inštruktorji te šole bodo udeležence vodili na ture ali pa jih bodo vključili v začetniški, nadaljevalni oziroma mojstrski tečaj.

Tudi za alpiniste
Planinska založba PZS je razpisala subskripcijo za planinski vodnik KARAVANKE, ki ga je napisal Stanko Klinar. Vodnik bo izšel junija letos, cena v prednaročilu pa je 40 din. Prijave sprejema pisarna PZS (žiro račun 501-8-5/1 za Karavanke).
Vodnik je zanimiv tudi za alpiniste, saj opisuje opise vseh plezalnih smeri, ki so bile preplezane v našem delu Karavank pa tudi nekaj opisov iz plezalsko mnogo bolj zanimivega severnega dela, ki je že v Avstriji.

Začetek v Koglu
Mariborski alpinisti (AO TAM) so letošnjo letno plezalno sezono odprli v nedeljo z vzponi v Koglu. Naveza Prelog - Kavnik je preplezala »Rumeno zajedo«, trojna naveza pa je bila v »Virensovi smeri«. Stena Kogla je že povsem kopna, le pri sestopu so se morali, varovati zaradi plazov.

Dnevi mojih gora
V petek bo PD TAM organiziralo dve predavanji prof. Marijana Krišlja »Dnevi mojih gora«. Predavanji bosta v dvorani Nigrada (Maribor, Strma ulica). In sicer ob 17. uri za mladino in ob 19. uri za odrasle. Predavatelj je pripravil približno 200 diapozitivov velikega formata.

Štuparjev memorial
Tekmovanje v veleslalomu za memorial Alberta Štuparja, ki ga organizira AO Kamnik, bo v nedeljo na Kamniškem sedlu. Prijave sprejema tekmovalna komisija do 19. ure v koči na Kamniškem sedlu. Tovorna žičnica bo v soboto vozila od 10. do 17. ure, koča pa bo zasilno oskrbovana.

Razgovor o »Pretrgani navezi«
Mladinska knjiga je včeraj ob 11. uri v prostorih doma slovenskih planincev Zlatorog organizirala razgovor ob izidu petindvajsete Ingoličeve knjige, ki je obenem tudi petdeseta v zbirki »Levstikov hram«.
Za planince in alpiniste je zanimiv kratek »planinski življenjepis« avtorja »Pretrgane naveze«, ki ga je ob tej priložnosti povedal. Njegove prve poti so vodile na Pohorje, kmalu pa je pokukal tudi na Triglav. V poznejših letih
pa skoro ni minilo leto, da ne bi vsaj teden dni svojega dopusta preživel v gorah. Prehodil je slovensko planinsko transverzalo in ponosno poudaril, da je dobil znak z zaporedno številko 339. Ko pa je po izidu svoje knjige »Šumijo gozdovi domači« začel razmišljati o romanu iz življenja gornikov, pa je začel zahajati tudi med plezalce in reševalce.
Bil je na vajah gorenjskih reševalcev v ostenju Mojstrovke. Počez in podolgem je prehodil Špik - njegov Goljak in se pred dvemi leti za teden dni pridružil mariborskim reševalcem na njihovem tečaju. Na njem je občutil vso predanost sten, ko so ga reševali kot »ponesrečenca«. Omeniti velja tudi, da iz vseh teh doživetij in razgovorov, ki jih je imel, klije ideja o novi knjigi - »Med gorskimi reševalci«.

  15.04.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.