Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.04.1996

Delo, Šport: ... Izredna aktivnost Andreja Markoviča

Preplezal je nove smeri po Julijskih Alpah - V enem dnevu kar 27 ledenih slapov - Poleti v Ande
Mladi alpinist iz Dolenjskih Toplic Andrej Markovič je lani preplezal okrog 200 smeri v gorah. Letos pozimi je nadaljeval z zelo intenzivnim plezanjem, saj se pripravlja na odpravo v Ande. V letu 1996 je preplezal že 75 slapov, 10 grap in 5 prvenstvenih smeri!
Konec marca je sam preplezal novo smer Manipulacija časa (95°, V/55°, 800 m, 7 ur). Smer poteka po snežnih vesinah, ki so prekinjene s skalnimi odstavki, v pobočjih Begunjskega vrha (levo od poti čez Prag). Z Maretom Tatičem sta januarja plezala v SZ steni Žabiškega Kuka. Tatič je preplezal prvenstveno smer Tobogan smrti (85/60°, 170 m), Markovič pa prav tako prvenstveno smer Mrtvaški prt (90/65-75°).Takoj zatem je Markovič ponovil še Tobogan smrti. Obe smeri sta preplezala po vsega 10 do 20 cm debelem ledu, nalepljenem na plošče. Možnosti za varovanje v obeh smereh praktično ni.
V dolini Belega potoka je preplezal dva nova slapova. V Katarzi (5+, 80 m), ki jo je plezal z Matejem Zorkom, sta naletela na zahtevno svečo, v Zgrešenih Skočnikih (4, 200 m), ki jih je splezal z Romanom Mihaličem, pa je bil led v najtežjem raztežaju zelo tenak.
Med Kokro in Jezerskim je v enem dnevu preplezal kar 27 zaledenelih slapov, po polovici od njih pa je tudi sestopil. Čeprav gre večinoma za lažje slapove (ocena 2-5), le malokateri obiskovalec tega področja prepleza več kot pet slapov na dan! Podobno serijo je opravil v Tamarju, kjer je v enem dnevu preplezal vseh osem slapov.
Nad Jezerskim je opravil tudi nekaj težjih vzponov. Sam je preplezal Vikijevo svečo in sestopil po Sinjem slapu, z Maretom Tatičem pa sta ponovila oba Ledinska slapova.

(M. P.)

S smučmi čez zaledenele slapove
Zaledenelih slapov se alpinisti običajno lotevajo s cepini in derezami. Včasih pa se zgodi, da lažje in položnejše slapove tako zamete sneg, da je po njih možno celo smučati.
Kaskade naše gospe (4+, 300 m) je slap nad Koritnico, ki sta ga prva preplezala G. Kresal in S. Slejko l. 93. Takrat sta morala sredi slapu preplezati tudi skalen skok. Prvo ponovitev sta letos opravila Borut Čadež in Viktor Relja. Grapa je bila popolnoma zalita in brez skalnih skokov. Izstopila sta po novi varianti po desnem kraku (85°-70°), ki ob prvem vzponu sploh ni bil zamrznjen.
Drugo ponovitev sta opravila Grega Piskar in Boris Zupanc, nato pa sta smer še presmučala. Smučarska ocena slapu je III+, S5. Najtežji je bil zgornji skok.
Ledeni slap z imenom Gdinov graben ima relativno skromno povprečno naklonino, vendar pa ga prekinja nekaj strmih, a kratkih skokov. Prvi spust po njem sta opravila Davo in Luka Karničar leta 1984. Drugi spust po Gdinovem grabnu sta letos opravila Gregor Piskar in Boris Zupanc, za njima pa ga je presmučal še Robert Anžič. Smučarska ocena tega grabna, ki se ga običajno lotevajo ledni plezalci, je V z mesti S6.
Slap Palenk stoji takoj za domom v Logarski dolini. Enega redkih smučarskih spustov čezenj je letos opravil Peter Mikuljan. Zgornjih nekaj metrov je presmučal z varovanjem.

(M.P.)

ČEDCA - Nad Makekovo Kočno na Jezerskem v dobrih zimah zamrzne eden najbolj drznih ledenih slapov pri nas - Čedca. Njen Desni krak (6/6+) so proti koncu letošnje zime preplezali Damjan Karničnik-Sandi Vaupotič, Jože Kordiš-Peter Šubic, Vlado Fras-Andrej Kohn-Andrej Napotnik ter Ines in Janez Skok. Letos sta bili v tem slapu preplezani še dve novi smeri. Tomaž Humar in Damjan Kočar sta preplezala Zaveso (6-) (na sliki; pomotoma smo poročali, da sta ta vzpon opravila Humar in Poličnik), skupaj z Evansom in Malijem pa sta preplezala še Solzo za Pubija (6/6+), spominsko smer za Kočarjevega očima, gorskega reševalca Janeza Plevela. Damjan Kočar se je dokazal tudi s ponovitvijo športno-plezalne smeri Strta srca (8a+) v Mišji peči.

(M. P. foto: Tomaž Humar)

Na Aconcagui in Ojos del Salado
Tudi postaja GRS Prevalje je letos organizirala odpravo v Mendoško Kordiljeroj Milan Plesec kot vodja, Zdenko Žagar, zdravnik Jure Gorjanc in Franc Oderlap, z njimi pa je šel tudi Alfonz Prevarčič iz PD Mežica. Za aklimatizacijo so se povzpeli na čilenski ognjenik San Jose, kjer so se srečali z Mojstrančani. Potem so nadaljevali v Argentino, s ciljem, da se povzpnejo na najvišji vrh Amerike Aconcaguo. Dosegli so ga trije: Oderlap, Plesec in Prevorčič.
Uspešna trojica se je potem vrnila v Santiago, ostala dva pa sta se v družbi z Romanom Zemljakom (član mešane tričlanske ekipe, od katerih je bil na vrhu Aconcague le Roman Cerar) znova podala na goro, a v zaključnem delu jih je veter zavrnil na višini 6000 m. Čakali so še en dan. Potem pa sestopili, se vrnili v Santiago, od tam pa se odpeljali pod Ojos del Salado. Tu so uspeli tisti trije, ki so morali odnehati pod vrhom Aconcague. Gorjanc, Zemljak in Žagar so ob 8. uri začeli na višini 5350 m. V šestih urah so dosegli rob kraterja in uro kasneje so bili na vrhu.
Z izjemo drugega najvišjega vrha Amerike (Nevado Pissis, 6882 m), ki sploh še nima slovenskega pristopa (!), so bili letos naši gorniki torej uspešni na kar štirih najvišjih: na Aconcagui (6959 m, Argentina), na Ojos del Salado (6864 m, iz Čila), na Mercedariu (6770 m, iz Argentine) in Huascaranu (6768 m, Peru).

(F. S.)

Novice iz Nepala
Odprava Everest '96 je uspešno opravila aklimatizacijske ture v Kumbu Himalaji: Imja Tse, Kala Patar. Čukung Peak, Tame. Od 15. do 19. t.m. bo v Katmanduju, vmes se bo srečala z Edmundom Hilaryjem, 20. t.m. pa bo že v Tibetu. Zdravje moštva in snežne razmere v gorah so dobre. Odprava Ama Dablam je 12. aprila postavila bazo pod severozahodno steno. Te dni je na aklimatizaciji na Imja Tse, potem pa se bo lotila stene, najprej na alpski način, če ta ne bo zadostoval, pa tehnično s pritrjevanjem vrvi. Za zdaj ni nobenih težav.
Tisti, ki si žele njihov pozdrav iz Himalaje v pisarni PZS na Dvoržakovi 9 (312-553) še vedno lahko vplačajo 800 SIT, za 200 SIT pa isto-tam lahko dobe njih nalepko. Za tiste, ki bi se jim radi pisno oglasili pa še naslov: Slovenian Ski Expedition, do Wilderness Experienca, Gyaneshor P.O. Box 4065, Kathmandu, Nepal; fax (s pripisom for Wildex) 00 3771 222-026 ali 220-143.

(T. Š.,F. S.)

Ozebniki v Dolomitih
Marko Paternu in Andrej Zorčič sta konec februarja presmučala več ozebnikov v Dolomitih. Vreme sta imela ves čas lepo, tri dni pred njunim prihodom pa je zapadlo 40 cm snega, tako da so bile razmere za smučarske spuste zelo dobre.
V Tofani di Mezzo sta presmučala smer Bus di Tofana (III+, 600 m). Dan kasneje sta presmučala smer Del Prete (V-, prehod S5+, 350 m) v V steni Torrioni di Pomedes. Smer poteka v steni pod gondolo na Tofano.
Najtežjo smer na turneji sta presmučala v severni steni Cristalla. Imenuje se Creste bianche (V-, prehod S6-, 1150 m) in je polna zanimivih prehodov. Za konec sta odpeljala še ozebnik Joel v Sass de Forca (IV+, S6-, 500 m) in ozebnik Lagazuoi (IV-, 300 m) v steni Torri di Falzarego.

(M. P.)

Alpinistični razgledi
Izšla je 55. številka Alpinističnih razgledov, revije za alpinizem in športno plezanje. Več člankov je posvečenih snežnim plazovom, kar je glede na nesreče v letošnji zimi popolnoma razumljivo. Zanimiv je članek Bineta Mlača o srečanjih z ledeniškimi razpokami. Še posebej zato, ker govori o obleganju velikih lednih sten v Alpah, ki se jih sedanja slovenska alpinistična generacija kar nekako izogiba.

(M. P.)

Grapa med Goličicama
Tomi Pilipovič je zadnji dan februarja presmučal Grapo med Veliko in Malo Goličico, ki je visoka 700 metrov in ima kompleksno smučarsko oceno VI ter bolj malo ponovitev. Dva dni za njim je isto smer presmučal še Žiga Krofi. Čez desetmetrski skok, ki je bil kopen, sta oba plezala brez smuči. Krofi in Pilipovič sta presmučala tudi Grapo med Goličico in Prisojnikom (IV+, S5).

Bavški Grintavec
Zoran Čermelj, Peter Podgornik in Milan Velikonja so na 15-letnico prvega vzpona (brata Podgornik ter Milan Velikonja) preplezali Delavsko grapo (45-70°, 1000 m) v Bavškem Grintavcu. V zgornjem delu so preplezali še prvenstveno varianto desno od originala (75-80°, 120 m).

(M. P.)

Desni Leštanovec
Peter Mežnar in Darko Podgornik sta opravila drugo ponovitev Desnega Leštanovca (6-) nad Koritnico.

(M. P.)

V Kurji dolini
V Kurji dolini nad Kamniško Bistrico je Tomaž Humar preplezal nov ledeni slap. Imenoval ga je Kaminski slap (4-, 90 m), saj se slap neha v zaprtem kaminu - grapi, tako da je moral splezati po njem tudi navzdol.

(M. P.)

Grapa ...
Damjan Karničnik in Sandi Vaupotič sta konec zime preplezala Grapo med Travnikom in Šitami. Včasih se v tej smeri naredijo zelo dobre razmere, letos pa so bile v glavnem slabe, tako da je to morda edina letošnja zimska ponovitev.

Zgornjesavska dolina
Borut Čadež in Miha Marenče ter Aljaž Anderle in Klemen Belhar so preplezali Centralni slap v Prisojniku (5+).
Slapovi v Tamarju so bili tudi to zimo množično obiskani. Poglejmo le nekatere zanimivejše ponovitve. Desni slap je preplezal Gregor Kofler (16 let) z očetom Izidorjem. Urban Golob je z očetom Janezom (56 let) preplezal Centralnega v Tamarju in Luciferja. Urban je v dveh dneh soliral tudi vse štiri slapove v Tamarju.
Zadnji slap v Krnici sta ponovila Borut Čadež in Viktor Relja.

(M. P.)

Slapovi okrog Mont Blanca
Erik Švab (AO SPD Trst) in Daniela Consolaro (CAI Gallarate) sta odšla na začetku februarja v Chamonix. V visokih gorah so bile razmere slabe, zato sta preplezala samo dva slapova (ocenjena II/3 oz. II/3+) ob vznožju Argentierskega ledenika. Potem sta odšla na italijansko stran Mont Blanca v dolino Cogne, kjer je približno 100 ledenih slapov. Preplezala sta spodnjih 150 metrov smeri Cold Couloir, nato pa tako kot večina plezalcev sestopila, čeprav je cela smer dolga kar 600 metrov. Ocena spodnjega dela je II, 4+.

(M. P.)

Izziv
Andrej in Jernej Gradnik sta v Logarski dolini, približno 200 metrov desno od Kristala, preplezala nov slap Izziv (skala IV+, led 90760°, 200 m). Prvo ponovitev sta opravila Sebastjan Gradnik in Rok Kodre, ki sta smer tudi nekoliko popravila. Prva plezalca sta prvi skalni skok namreč obšla po gozdu, ponavljalca pa sta plezala ves čas po grapi. Na mestih, kjer ni bilo ledu, sta imela opravka z zelo krušljivo skalo.

(M. P.)

15.04.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.