Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.06.1972

Delo, Šport: ... Številni vzponi 

Tine Mihelič in Danilo Cedilnik sta 4. junija opravila prvo ponovitev smeri Hočevar - Duhovnik v Temenu (6 h, V, A1e). Danilo Cedilnik in Milan Rebula sta zadnjo nedeljo prva ponovila smer Gradišar - Maležič v Toscu. Metod Humar, Jane Volkar in Marjan Schnabl so opravili prvo ponovitev zimske smeri Škarja - Humar v Mali Kalški gori. Jože Rožič in Matija Oman sta 4. t. m. ponovila »Direktno« v Špiku, Miha Smolej, Dorči Kofler in Janez Dolžan pa so 11. t. m. ponovili Kočevarjevo smer v Stenarju. Zvone Andrejčič pa je (11. t. m.) sam ponovil »Desno smer« v Malem Draškem vrhu (dve uri in pol).

Skozi Mlinarico na Kepo
Mojstranški planinci so 11. t. m. končali s popravilom zavarovane poti skoz, Mlinco na Kepo. Zamenjali so tudi žične pletenice, tako da bo potrebno sedaj samo še popraviti markacije.

Najboljši smučarji - alpinisti
Po treh smučarskih tekmovanjih - Štuparjevem memorialu, Kramarjevem smuku in VTK memorialu - ki veljajo za smučarsko prvenstvo alpinistov, že lahko poiščemo najboljše smučarje, čeprav komisija za alpinizem še ni izdala uradnega obvestila. Med posamezniki je to Tomaž Jamnik (AO Kranj), ki je enkrat zmagal in dvakrat zasedel drugo mesto. Med alpinistkami je to Eti Kurnik (AO Tržič), ki je zmagala kar na vseh treh tekmovanjih. Med ekipami je težje določiti najboljšo, prav gotovo pa drži, da imajo najboljše smučarje v Mojstrani, Kamniku, Medvodah in Kranju. In kdo so bili zmagovalci lani? Med ekipami AO Mojstrana, med alpinistkami Stanka Beden (pred Eti Kurnik) in med alpinisti Rado Košir (letos je zmagal na VTK, na Kramarjevem smuku ni nastopil, na Štuparjevem pa je odstopil).

Neuspeh na Daulagiriju
V letošnjem letu so Japonci pod vodstvom Kacuo Hamana poskušali priti med drugim tudi na Daulagiri (8172 m). Toda zaradi smrti enega od članov ekipe, so vzpon prekinili. Zato pa je druga japonska ekipa brez težav prišla na Putha-Hiunčuli (7239 m).

Planinske postojanke
Planinska društva so sporočila, da bodo v nedeljo 18. t. m. odprli Poštarski dom na Vršiču, naslednjo soboto (24. t. m.) pa tudi kočo na planini Razor.

Hoja in plezanje v gorah
Če bo šlo vse po sreči, bomo Slovenci že prve dni prihodnjega tedna dobili tretji učbenik plezalne tehnike, 22 let potem, ko je izšla »(Plezalna tehnika« Marjana Keršiča - Belača in 39, let za učbenikom enakega imena izpod peresa Mire Marko Debelakove.
Novi učbenik, imel bo 180 strani in 70 slik, sta napisala Tine Mihelič in Tone Škarja, uredil ga je dr. France Malešič s sodelavci, slike pa je prispeval Danilo Cedilnik. Format, način vezave in tisk bo enak drugim učbenikom (npr. »Nevarnosti v gorah«). Koristil bo ne le alpinistom, ampak vsem planincem, ki se žele spoznati z osnovami hoje izven nadelanih poti, še posebno pa mladinskim vodnikom, turnim smučarjem in vodjem planinskih ter alpinističnih šol. Poudariti moramo, da bo novi učbenik prvi, ki vključuje tudi tehniko gibanja v ledu, zato bodo po njem prav gotovo segli tudi vsi obiskovalci tujih gora.
Knjigo bo mogoče kupiti v pisarni planinske zveze Slovenije - Dvoržakova 9. ter (med uradnimi urami) v društvenih pisarnah PD, ki imajo alpinistične odseke. Za večja naročila bo Planinska založba odobrila poseben popust.
Izredno zanimanje za Pik Komunizma
Že prvi glasovi o tem, da bo verjetno prišlo vabilo na Pik Komunizma, so vzbudili med našimi alpinisti izredno zanimanje. Sedaj pa že lahko govorimo tudi o prvih kandidatih. Iz drugih republik so doslej prijavili le inž. Jerka Kirigina, ki je lani vodil hrvaško odpravo na Grönland. AO Medvode, je prijavil Jožeta Hočevarja in Romana Robasa, AO Dovje - Mojstrana Jožeta Rožiča, Akademski AO Janeza Ruparja, Aljaža Simončiča, Franca Jeromna, Petra Ščetinina in Vlada Šlambergerja, AO Tržič - Liborja Anderleta, Marjana in Dušana Rožiča, AO Litostroj pa Alojza Šteblaja. Izbor torej ne bo lahak!

Francozi v Cordillero Real
Francoska alpinistična odprava bo v začetku julija skušala opraviti prvenstveno prečenje Illimanija (6462 m) in preplezati severozahodno steno Huayne Potosi (6090 m) v Cordilleri Real - Bolivija. »Kraljevska veriga«, ki je bila nekaj časa odmaknjena od glavnih dogajanj, postaja zopet zanimiva.

Ponovitev direktne v Stenarju
Nejc Zaplotnik in Jože Šter sta 6. in 7. t. m. opravila četrto ponovitev »Direktne smeri« v Stenarju (prvi dve sta pripadli navezama Košir - Manfreda in Krivic - Maležič, ki sta jo ponavljali 2. maja 1969, tretja pa Janezu Dolžanu in Mihi Smoleju - 18. julija 1971). Stena je bila še zelo mokra in krušljiva, plezala pa sta 14 ur (z bivakom).

Tekme avstrijske GRS
Skupina mojstranških reševalcev se je udeležila tekem avstrijske GRS, ki so bile v Kötschach-Mauthen. Med posamezniki so zasedli prvo, tretje in deveto mesto, ekipno pa so bili drugi.

AŠ na Kamniškem sedlu
Akademski alpinistični odsek bo imel v soboto in nedeljo že tradicionalni zaključek alpinistične šole na Kamniškem sedlu, udeležili pa se ga bodo poleg tečajnikov in njih inštruktorjev tudi starejši člani odseka.

Vaje GRS
V soboto in nedeljo bodo imeli gorski reševalci vajo v Koglu in Skuti. Za obiskovalce tega predela pa bo pomembnejše to, da bodo namestili fiksne kline v Gamsovem skretu, kar bo - še posebno pozimi - prav gotovo zelo olajšalo prehod pod Skuto in na Pode.

  15.06.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.