Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.09.1977

Delo, Šport: ... Belak in Manfreda v Šitah

Stane Belak in Marjan Manfreda (oba Matica) ali popularneje Šrauf in Marjon sta prišla konec preteklega tedna v Tamar s trdnim namenom, da preplezata v Šitah novo smer. Vstopila sta takoj v soboto, toda po treh dolžinah težkega plezanja sta ugotovila, da sta v Juvanovi smeri, zato sta sestopila in popoldne okoli 14.30 znova začela z vzponom kako dolžino vrvi bolj desno. Splezala sta tri dolžine in se spustila na prenočevanje v dolino. V nedeljo navsezgodaj sta nadaljevala in bila po desetih dolžinah prisiljena bivakirati. V ponedeljek sta morala preplezati še dve dolžini in izstopila sta po zadnji zajedi Kočevarjeve smeri. Skupno sta plezala 16 ur, ocena pa je VI (težje kot Zajeda ali smer JLA).

Tržiški vzponi
Borut Bergant in Dušan Markič sta 4. septembra obiskala severno steno Kladiva v Košuti, ki je našim plezalcem malo znana, čeprav so v njej težke smeri, ki pa jih plezajo največ le avstrijski plezalci. V devetih urah sta ponovila 600 m visoki Severni steber (V), smer 308 v Klinarjevem vodniku.
Tržiški plezalci pa so v zadnjem času opravili tudi več solo vzponov. Filip Bence je 8. t. m. opravil prvo ponovitev smeri Pavla Janca v S steni Begunjščice (III-IV/V, 600 m), Slavko Frantar pa je prav tako sam ponovil »Kozorogovo smer« v isti steni. Iztok Tomazin je 3 t. m. preplezal SZ raz Storžiča (IV+, 280m). 8. t. m. pa je v drugem poskusu preplezal novo smer v SV ostenju Velike Vrtače - Pajkovo zajedo (V+, A1 zgoraj in III-IV + v spodnjem delu).

Vzpon za vzponom
V nedeljo sta Čanžek in Zupan ponovila Steber Šit, Franček Knez pa je opravil vrsto solo vzponov. V soboto je ponovil dve smeri v Jalovcu, v nedeljo pa Tschadov steber v Travniku, Deržajevo smer, smer po kaminih in severni greben Male Mojstrovke, zajedo v Nad Šitom glavi ter Kalteneggerjev kamin v Kotovi špici.

Druge ponovitve
Tine Mihelič in Jože Žumer (oba AAO) sta v soboto v 15 urah opravila četrto jugoslovansko ponovitev Cozzolinijeve zajede. Spodaj sta našla že kar lepo število klinov, v zgornjem pa le malo (moti ju je tudi sneg).
Peter Lampič in Filip Štucin (oba Črnuče) sta v soboto v sedmih urah in pol ponovila Jubilejno smer v Dolgem hrbtu. Na vrhu sta imela še kar precej zrnatega snega (ki je zapadel v petek).
V nedeljo sta Vlado Gantar in Leo Svetličič (oba Idrija) ponovila redko plezani Steber v Šitah.
V soboto sta Matijevec in Vidmar opravila verjetna prvo ponovitev smeri »Prestol« v Malem Draškem vrhu, in sicer v kombinaciji s smerjo Krivic-Runovec (6 ur). Robas in Marenče (vsi Šmarna gora) pa sta plezala smer Verovšek-Vavken (MS) in potrdila, da bi zaslužila mestoma celo višjo oceno kot V.

Novosti iz ostenja Raduhe
V začetku avgusta sta Janeta Kordin in Irena Krivograd kot prva samostojna ženska naveza ponovili smer D-D (VI) v Raduhi, 27. avgusta sta Franc Pušnik in Stanko Mihev v Veliki Raduhi preplezala novo - Sončno smer (spodaj IV-V+, zgoraj II-III, 300 m, 4 ure). Dan za tem pa sta Marta Pogorelčnik in Milan Vošank v Mali Raduhi (med Z-Z in Zagorčevo) preplezala še eno prvenstveno - Študentsko smer (V, V+, A1, 5 ur). Vsi omenjeni so člani AO Ravne.

Zadovoljni s tečajem v ENSA
Doslej smo v glavnem vedeli le, da je Ecole Nationale de Ski et d’Alpinisme v Chamonixu dobila novo mogočno (10-nadstropno) stavbo in da je njih program vzgojnih akcij vsako leto širši. Sedaj pa so naši zastopniki tudi spoznali dva njihova tečaja. Konec avgusta so bili tam štirje (dva iz Kranja in dva iz Domžal), v začetku tega meseca pa jim je sledila še osmerica (dva iz Matice, dva iz Črnuč, dva iz Kamnika in še dva iz Domžal).
Seznam vzponov, ki so jih opravili bi bil predolg, če bi ga hoteli zapisati v podrobnostih, zato povejmo le, da je imela prva skupina v programu predvsem vzpone III, druga pa III-IV stopnje. Izmed bolj znanih smeri so člani druge skupine ponovili tudi Gervasuttajev ozebnik v Tour Ronde.
Na obeh tečajih (sodelovali so tudi Francozi) so bili naši z vsem v glavnem zadovoljni. Hrana je bila odlična, spoznali so precej novih vozlov in predvsem ledno tehniko, motilo pa jih je »ohlapno« varovanje vodnikov-profesorjev, ki ga pri, nas nismo vajeni.

Smerketov vodnik
Končno smo dobili prvi plezalni vodnik Zlatka Smerketa, ki obravnava deset področij: Mali Vukan, Stol, Sičevačko klisuro, Suvo planino, Kablar, Mučanj, Jakupico, Matko, Šar planino in Prokletije. Torej razen zadnje gorske skupine večinoma manj poznana gorstva. Dobrodošel bo tudi planincem in bo še z drugima dvema (drugi bo izšel še pred koncem leta, tretji pa prihodnje) pokril vso Jugoslavijo, razen Hrvatske in Slovenije.
Novi vodnik (naročiti ga je najbolje kar na naslov avtorja: Zlatko Smerke, Cargovec 87, 42205 Vidovec, cena je 100 din) ima 87 strani formata A 5, številne fotografije in pregledne grebenske skice, navedbe dodatne literature itd., tako da je v njem res moč najti vse, kar planinca zanima.

Pohod za dan planincev
Dan planincev je PD Idrija Počastilo s pohodom na Hleviške planine ter orientacijskim tekmovanjem najmlajših planincev. Po končanem tekmovanju je pohodnike in tekmovalce pozdravil predsednik PD Marjan Rupnik, krajši kulturni program pa so pripravili pionirji-planinci iz Spodnje Idrije. Pohoda in tekmovanja se je udeležilo okoli 500 planincev.

Kolektivno vodstvo
V ponedeljek smo poročali, da je bil Viki Grošelj vršilec dolžnosti vodje odprave »Hindukuš 77«. Toda pri podrobnem poročanju se je izkazalo, da so se po drugi ostavki Petra Janežiča, ki je bil vodja v času priprav in potovanja v Hindukuš, odločili za kolektivno vodstvo. Na tiskovni konferenci ob prihodu pa je poročal Grošelj kot načelnik AO Matica. Odprava je potovala z dvema (in ne enim) voziloma TAM in le enim IMV. Eno vozilo je mariborska tovarna posodila brezplačno, drugo pa proti odškodnini, medtem ko je bil kombi IMV povsem normalno sposojen.

  15.09.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.