Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.11.1968

Delo, Šport: ... Draga ekspedicija

Kakšno važnost pripisujejo Italijani delovanju na neraziskanih področjih, se najlepše vidi iz predračuna za njihovo najnovejšo ekspedicijo. Vsak član bo povprečno porabil po 12 milijonov mesečno, na Antarktiki pa se bo zadržalo šest udeležencev do sredine februarja, t j. skoro štiri mesece.
Vodja ekspedicije je znani alpinist Carlo Mauri. Z njim sta odpotovala še Ignazio Piussi in Alessio Ollier, v ameriški bazi »Scott« pa se jim bodo priključili še Aldo Serge in Giovanni Castiglioni.

Priznanja jeseniškim reševalcem
Za praznik Republike in v počastitev 25-letnice AVNOJ bodo na Jesenicah izročili častna priznanja trem reševalcem - dr. Jožetu Hafnerju, Jožetu Čopu in Karlu Koreniniju. Hkrati bodo v vrste gorskih reševalcev sprejeli nekaj novih članov in pripravnikov.
Pomladili bodo tudi alpinistični odsek, ki si je v zadnjem času opomogel in mu je uspelo razviti tudi dobro sodelovanje s postajo GRS.

Povsod problemi s plačilom reševanja
Kot odmev na našo zbiralno akcijo za plačilo stroškov reševanj v tujih gorah so nam iz ČSSR sporočili, da tudi pri njih ni vse v redu. Za domače gore ni problemov (tako kot tudi pri nas ne), zavarovani so že s članstvom, obenem pa še posamezno za primer smrti in invalidnosti, reševanje pa je zastonj. Izven meja pa ne velja nobena od teh oblik zavarovanja. Do leta 1967 so bili udeleženci odprav šport - turista t. j. uradne odprave) zavarovani kolektivno. Če se je kaj zgodilo, so iz državnih sredstev takoj plačali račun reševanja (tako je bilo tudi ob nesreči naveze iz NDR v Eigerju). Od lani pa so ti udeleženci zavarovani le do vsote 500 dolarjev za primer reševanja. Vsi tisti, in teh je precej, ki potujejo samostojno, pa niso zavarovani nikjer.

Vabilo v Paklenico
Za letošnji jesenski obisk Velike Paklenice, velebitskega kanjona v bližini Starega gradu, je prišla pobuda iz AO Kozjak Maribor. Vodji planinsko -alpinističnega tabora bosta Danilo Škerbinek in Slavko Kojc, vabijo pa vse alpiniste in planince. Sporočajo tudi najbolj ugodne zveze - 28. t. m. iz Ljubljane z avtobusom (SAP, ki daje tudi popust za skupinsko potovanje) ob 5.15, prihod v Stari grad ob 12.45 (cena 32,50). Povratek bo 1. decembra ob 10.16 ali 21.15, prihod v Ljubljano ob 4.45 oziroma 18.10.

Sreča v nesreči
Pred kratkim je komisija za GRS Hrvatske priredila pohodni reševalni tečaj, ki je zelo dobro uspel. Udeležilo se ga je 13 bodočih reševalcev, začeli pa so v Tuku in se pozneje preselili na Jančarico, zaključili pa na Kleku. Tu je bila izvedena tudi akcija reševanja iz »Mladinske smeri«.
Dan po zaključku pa so se mladi udeleženci znašli že pred pravo akcijo. V steni Kleka se je lažje, ponesrečila znana hrvatska alpinistka Ana Marič, ki so jo takoj rešili, ker so bili prisebni.

  15.11.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.