Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.11.1974

Delo, Šport: ... Mt. Everest in V. JAHO

PD »Janez Trdina« iz Mengša organizira v okviru tedna mengeških planincev sprejem in pogovor z udeleženci V. Jugoslovanske alpinistične odprave v Himalajo združen s predavanjem (prvim v Sloveniji) angleškega 16 mm zvočnega filma o Mt. Everestu. Prireditev bo v petek ob 19. uri v kinu Mengeš (in ne v avli stare šole) in nanjo vabijo vse, ki jih zanima tovrstna tematika.

Sprejem v AO Matica
Alpinistični odsek PD Ljubljana-matica bo imel sprejem novih članov v soboto, 23. novembra pri »Žgajnarju« na Starem vrhu nad Škofjo Loko. Sprejeli bodo tri nove člane in program popestrili s prikazom barvnih diapozitivov.

Seminar za GV
Konec preteklega tedna je bil v Ljubljani seminar kandidatov za gorske vodnike. V petek popoldan so imela teoretični del na PZS, v soboto praktičen del na Turncu in popoldan spet teoretični del (v prostorih PD LJubljana-matica) ter v nedeljo praktične vaje na Turncu. Seminarja se je povprečno udeleževalo 36 kandidatov, posamezna poglavja pa so lahko zaradi obilice gradiva le osvežili. Zimski del seminarja bo od 20. do 23. decembra nekje v gorah.

Iz kartoteke prvenstvenih vzponov
Po dolgem času bo Planinski vestnik januarja zopet dobil redno rubriko - iz kartoteke prvenstvenih vzponov. Zanjo bo skrbel Vladimir Pučko iz Medvod ob pomoči Borisa Erjavca iz Ljubljane in v sodelovanju s poznavalci posameznih predelov. Oba sodelavca komisije za alpinizem PZS sta že pripravila tudi seznam doslej znanih prvenstvenih vzponov, ki so bili opravljeni po zaključku zbiranja gradiva za vodnik »Plezalni vzponi — Vzhodne Julijske Alpe« in KA ga bo po temeljitem pregledu razposlala vsem AO v pregled. Posebnost nove rubrike bo v tem, da bodo zbrane opise priredili razni sodelavci na osnovi svojih izkušenj, uredništvo pa jim bo občasno priključilo tudi vzorce gradiv za novi plezalni vodnik, tako da bodo lahko vsi alpinisti sodelovali pri načrtovanju. V prvi (januarski) številki bosta izšla opisa dveh prvenstvenih smeri v severni steni Macesnovca nad Kotom, priredil pa ju je Franci Savenc. Za drugo številko pa pripravlja opise smeri v vzhodni in severni steni Stenarja Tine Mihelič.

Pregled jeseniške sezone
Člani (21) AO Jesenice so letos opravili 174 vzponov v domačih in tujih gorah (od tega so bili trije VI tež. stopnje), 33 zimskih pristopov in več turnih smukov. Sodelovali so tudi pri organizaciji IX. zimskega pohoda na Stol, počasi pa vstopajo tudi v vrste GRS. Z najtežjimi vzponi v zadnji sezoni sta se izkazala pripravnika Zdravko Hanžek in Niko Hrovat, pa tudi Branko Klinar in Drago Škoda. Na novo bodo med alpiniste sprejeti Jani Gregorič, Otmar Odar in Milan Kuraš.

Priprave Spličanov
Kakor smo že poročali bo PD Mosor v sodelovanju s PK Split prihodnje leto priredilo posebno (drugo) alpinistično odpravo v Hindukuš, in sicer v proslavo 50-letnice organiziranega planinstva v Splitu. Vodja odprave bo Maroevič, cilj pa je za sedaj Tirič Mir (7706 m). Organizirali so že nekaj propagandnih predavanj (tudi o naši odpravi na Istor-o-Nal), treninge imajo dvakrat tedensko v telovadnici, ob sobotah in nedeljah pa skupaj trenirajo v okoliških hribih.
Vzporedno s Spličani pa se menda pripravljajo tudi člani PD »Željezničar« iz Zagreba.

V Fanskih gorah
Fanske gore (Pamir), ki že drugo leto privlačijo Jugoslovanske alpiniste in kamor so se zopet povabili prihodnje leto, so bile letos v središču pozornosti. Alpinisti iz Krasnojaska so preplezali zahodno steno Čimtorga (5487 m), Ukrajinci pa severovzhodno setno Čandare (5297 m) - oba vzpona spadata med najtežje letos (v okviru alpiniade) v SSSR. Zanimivo je še, da je zadnji vzpon vodil V. Monogarov, ki nas je na to gorsko skupino (pred leti še zelo malo raziskano) prvi tudi opozoril.

I. nepalska odprava
V Nepalu pripravljajo prvo samostojno alpinistično odpravo, ki naj bi se končala z vzponom na dan kronanja Abihendre 23 oz. 24. februarja prihodnje leto. Za cilj so si izbrali Kanjolung (okoli 6300 m), vrh v gorski skupini južno od Nemče Bazarja (vzpon nameravajo opraviti po vzhodnih pobočjih iz Lukle), priprave pa so precej velikopotezne. Vodja naj bi bil zvezni oficir letošnje jesenske odprava na Lhotse, udeleženci pa bodo večinama Šerpe.

Orientacijsko tekmovanje
MO pri PD Radovljica vabi v nedeljo 24. t. m. (ob 8.30) na orientacijsko tekmovanje za posameznike ki se bo pričelo pred zadružnim domom na Lancovem (3 km iz Radovljice v smeri Krope, odhod avtobusa ob 8.05 izpred avtobusne postaje). Tekmovanje bo v članski (nad 16 let) in mladinski konkurenci, udeleže pa se ga lahko člani vseh športnih in drugih organizacij. Proga bo dolga okoli 8 km in bo imela 4-6 kontrolnih točk. Tehnična oprema: kompas, ura in svinčnik (specialke in deloma tudi kompase bo preskrbel organizator, posebna planinska oprema ni potrebna). Prijave je potrebno do 23. t. m. poslati ne naslov: Janez Pretnar, Gradiška 7, 64240 Radovljica.

  15.11.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.