Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.11.1993

Delo, Šport: ... Kalan ponovil Deklico in jo preocenil - 8b+

Igor Kalan (Montana d.o.o. SEAT avto) je 4. novembra opravil peti vzpon v tej smeri in prvega, odkar se je odlomil ključni oprimek
V tej dvaintrideset metrov dolgi smeri v Mišji peči se je lansko leto odlomil oprimek pred ključnim mestom. Odlomljeni oprimek je Kalan nekoliko očistil in popravil, vendar je zdaj manjši, kot je bil prejšnji.

Na robu strehe, kjer je drugo najtežje mesto smeri, se mu je odlomil še stop, tako da je zdaj nekoliko težji tudi ta del smeri. Za tako spremenjeno smer predlaga oceno 8b+ namesto prejšnje 8b. Enaka ocena je zapisana tudi ob predstavitvi Ospa v eni od letošnjih številk revije Rotpunkt.
Kalan je bil že lani tik pred uspešnim vzponom v tej smeri, padel je namreč tik pod vrhom. Dva dni pozneje, ko je ponovno poskusil, pa je pred ključnim mestom manjkal oprimek (po Kalanovem mnenju ni povsem verjetno, da bi se odlomil ob potegu). Potem, ko je popravil oprimek, je rabil dvanajst dni študija in uspelo mu je v tretjem poskusu od spodaj. Poleti, sredi julija, pa sta z Draganom Todorovičem preplezala Gobo v Ospu. Kalan je ves čas plezal prvi in vse raztežaje ponovil v prvem poskusu, razen zadnjega težkega, kjer je padel dva giba pred koncem. Plezala sta dve uri in pol. 20. avgusta pa je prvi preplezal smer Tortuga v Mišji peči z oceno 7b+ in visoko 20 m.

ALEŠ BJELČEVIČ

Državno prvenstvo in finale pokala
V dvorani Poden v Škofji Loki se bodo v nedeljo zbrali najboljši plezalci
V nedeljo, 21. t.m., bo v dvorani Poden v Škofji Loki državno prvenstvo v športnem plezanju in finalna, četrta tekma Pokala Republike Slovenije za člane in mladince. To bo letošnja najpomembnejša tekma poleg mastersa v Kranju in Pivki. Finale bo ob 16. uri, kvalifikacije pa se bojo začele ob 10. uri.
Organizator je Plezalni klub Škofja Loka, smeri pa bo postavil Tomo Česen. Tekmo bo počastil minister za šolstvo in šport dr. Slavko Gaber. V tekmi za prvo mesto se bodo pri članih pomerili Luka Zaplotnik (AO Kranj), ki je na dozdajšnjih tekmah dosegel 50 točk, in Vili Guček (AO Trbovlje) z 48 točkami. Pri članicah je prvo mesto že oddano Metki Lukančič (AO Trbovlje), drugo mesto pa si bosta prizadevali dobiti Nevenka Osredkar (AO Kranj) in Martina Čufar (AO Mojstrana), ki je poleg tega že zmagovalka mladinskega pokala.

ALEŠ BJELČEVIČ

Nad Kamniško Bistrico
PD Ljubljana Matica je Dom v Kamniški Bistrici zaprla 18. oktobra in predvidoma ne bo obratoval vse do 20. aprila 1994. Izjemoma ga bodo odpirali le ob lepih nedeljah in praznikih oziroma po dogovoru. Informacije je mogoče dobiti po telefonu (061) 13-12-020 ali 312-645.
Od 10. oktobra sta zaprti tudi koča na Kamniškem sedlu in Cojzova na Kokrskem (in bosta do junija prihodnje leto). Edino v Kamniško kočo na Kamniškem sedlu bo kdaj pa kdaj prišel gospodar in jo odprl, pa še to pravzaprav le za pregled. Se pa lahko obiskovalci obeh sedel in Korošice zatečejo v zimske sobe, ki nimajo zaklenjenih vrat, tako da so dostopne vsem. Le da bi jih primerno vzdrževali (po uporabi spet zložili odeje, odnašali s seboj odpadke, zapirali okna in vrata ...).
Vse leto bosta odprta tudi bivaka, Pavleta Kemperleta pod Grintovcem na Velikih podih (ima popravljena vrata in je spet uporaben) ter Bivak pod Skuto, ki ga vzorno vzdržuje AO PD Ljubljana Matica.
V zimskih sobah in bivakih ni štedilnikov, zato velja vzeti s seboj kuhalnik. Tudi odej je le nekaj na voljo, zato spalne vreče ne bodo odveč.

FRANCI SAVENC

Aljoša Grom uspešen v skalnem plezanju
Tri odlične ponovitve Vrhničana v Ospu in Mišji peči (od 8a+ do 8b+)
Aljoša Grom (AO Vrhnika, Veritas) je v zadnjih mesecih opravil tri odlične ponovitve smeri v primorskih plezališčih Osp in Mišja peč. V Ospu je preplezal Karies (8b), v Mišji peči pa Missing Link (8b+). Po eni uri študija mu je uspelo tudi v smeri Strta srca (8a+).

Naši solidni v Nürnbergu
O solidnem nastopu slovenske športnoplezalne reprezentance na peti letošnji tekmi za svetovni pokal, ki je bila v Niirnbergu, smo že pisali, dodamo naj le še končne rezultate. Najuspešnejši predstavnik v predtekmovanju je bil mladi Ljubljančan Urh Čehovin, ki mu je kljub odličnemu šestemu mestu za las ušla uvrstitev v četrt-finale, drugi pa so se med 57 plezalkami in 86 plezalci razvrstili takole - ženske: 1. Erbesfield (ZDA), 2. Good (Švi), 3. Strieks (Nem), 4. Ovchinnikova (Rus), 5. Sarkany ,(Bel), 6. Axon (ZDA), 7. Guillet (Fra), 8. Sanzos (Fra), 9. Kavoussi (Aus), 10. Richer (Fra), ... 31. Čufar, 32. Lukančič, 36. Ortar, 54. Poček (vse Slo); moški: 1. Legrand (Fra), 2. Hirayama (Jap), 3. Petit F. (Fra), 4. Vickers (Ang), 5. Lombard (Fra), 6. Moon (Ang), 7. Thon (Nem), 8. Rakhmetov (Kaz), 9. Adler (Ang), Mazuer (Fra) in Petit A. (Fra),... 35. Grom, 43. Guček, 81. Mejovšek (vsi Slo).

NUŠA ROMIH


ALPINISTIČNE NOVICE

Prestavljena predstavitev Tomazinove knjige
Ob izidu knjige Čo Oju, turkizna boginja pomembnega slovenskega alpinista in himalajca, zdravnika Iztoka Tomazina, bo v četrtek, 18. t. m., ob 11. uri tiskovna konferenca. Predstavitev knjige bo v prostorih Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani. (Prvotno je bila predstavitev najavljena za ponedeljek, in sicer v Cankarjevem domu.)
Knjiga je izšla pred tedni in je Delo o njej že poročalo, njen avtor pa je šele pred kratkim prišel z uspešne odprave na Šišo Pangmo. Alpinisti in člani Gorske reševalne službe lahko dobijo knjigo s popustom, če jo naročijo pri avtorju: Iztok Tomazin, pot na Močila 21, 64294 Križe.

(AB)

Povzpela sta se na Pisang
S trekingom Obalnega PD Koper, ki ga je vodil zdravnik Žare Guzej, je Nepal obiskalo 11 planincev. Opravili so znano popotovanje okoli Anapurn, vodja pa se je z Branetom Strmškom povzpel na znani Pisang (6091 m). Akcijo so organizirali med drugim tudi zato, da bi raziskali možnosti za odpravo na Anapurno 4 (7525 m), ki jo pripravljajo v prihodnjem letu.

(F.S.)

Plezalsko bogata Amerika
Pred časom se je iz Severne Amerike vrnil Marko Prezelj (AO) Kamnik), ki je s Silvom Karom konec septembra in v začetku oktobra preplezal znano smer Wyoming Sheep Ranch v El Capitanu. Poleg tega je plezal še v Cookie Cliffu, Follyju, Glacier Pointu, Royal Archesu, Killar Pillarju in Arch Rocku. Tuje skupaj preplezal ducat smeri, ocenjenih od 5.10.,do5. 12a. Potem ko se je Karo odpravil domov, se je Marko Prezelj pridružil Kamničanoma Robiju Poličniku in Juretu Hriberniku, s katerima je obiskal tale plezališča: Lake Tahoe, Smith Rocks, City of Rocks, American Fork, Indian Creek, Red Rocks in Joshua Tree. V njih je preplezal prek petdeset (50) smeri od 5.9a do 5.12a, večino na pogled. Poličnik in Hribernik, ki sta se domov vrnila 11. novembra, sta v Ameriki plezala predvsem športne smeri od 5. 9 do 5. 12b, največkrat na pogled.
Kot je bilo razbrati iz obeh dosedanjih poročanj o ameriških plezališčih, ponujajo Združene države plezalcem kar najraznovrstnejšo plezarijo; pa ne samo v tehničnem smislu. Marka Prezlja je namreč navdušil predvsem sproščen ameriški odnos do plezanja v nasprotju z našim, slovenskim ali evropskim, kar pa smo pred meseci lahko slišali tudi v televizijskih oddajah Toma Česna.
Marko Prezelj se zahvaljuje vsem, ki so mu finančno ali organizacijsko pomagali pri »širjenju plezalskega obzorja«.

ALEŠ BJELČEVIČ
 

  15.11.1993


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.