Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.12.1977

Delo, Šport: ... Delo KA PZS vnaprej

Komisija za alpinizem PZS je na zadnjem sestanku sklenila, da bodo vsem AO razposlali razpis za vodjo zimskega alpinističnega tečaja, ki bo drugi teden zimskih počitnic. Za novi datum izpitov, ki naj bi jih opravljali bodoči alpinistični inštruktorji ter gorski vodniki že začetkom tega meseca, pa se bo moral odločiti izpitni odbor, ki ga bodo v kratkem sklicali. In še en pomemben sklep so sprejeli: prijave za pohvale ter kategorizacijo bodo upoštevali le od tistih AO, oziroma AS, ki so poslali tudi že poročilo o delu v zadnjem letniku!

Še o gostu iz ZDA
Adams Carter, ki nam je pred tednom dni predaval o gori Nanda Devi in o alpinistki istega imena, ki jo je na njej doletela smrt, je že 20 let urednik American Alpine Journala, glasila elitističnega American Alpine Cluba, ki šteje le 1300 članov. To je klub s tradicijo (ustanovljen leta 1901) in s sorazmerno visoko članarino (26 dolarjev letno), ki pa jo kot vir financiranja oplajajo še številna darila. Carter se je rodil 6. junija 1914 blizu Bostona, sedaj pa v Miltonu poučuje jezike (francoščino, nemščino ter španščino), čeprav je bil samo v Andih petnajstkrat, da ne omenjamo drugih gorstev, doživlja naravo tudi z mladino. Bil je z njo tudi že Evropi, na daljši kolesarski turi. Z zavzetostjo proučuje imenoslovje gora, posebno tistih najvišjih, v Indiji in Pakistanu in se ukvarja še z marsičem. Pri nas se je dogovarjal tudi o izmenjavi alpinistov. Julija prihodnje leto bosta v ZDA odpotovala dva naša plezalca, 1979 pa bosta dva njihova prišla v naše gore. Razpis za prijavo kandidatov bo pripravila komisija za alpinizem PZS.

O smučarskih tekmovanjih
Ker bo prihodnje leto več planinskih smučarskih tekmovanj, poziva komisija za alpinizem PZS vse, ki nameravajo organizirati tekme, da do 26. t. m. sporoče podrobnosti (kraj, datum in uro pričetka, pogoje za sodelovanje). Podkomisija bo namreč pripravila za vsa tekmovanja enoten razpis.
In še podatki o najboljših smučarjih v letošnjem letu. Vrstni red pri alpinistih je: Franc Rabič (Mojstrana), Luka Karničar (Jezersko), Tomaž Jamnik (Kranj), Leo Svetličič (Idrija), Bogdan Kotnik (Mojstrana) itd. Pri alpinistkah pa je Neva Blažina (Akademski AO) letos tudi s točkami dokazala, da je najboljša. Slede: Marička Škrlep, Mira Humar (obe Kamnik), Dana Černic, Ivana Žerovnik (Šmarna gora) itd. Med ekipami pa so bili spet najboljši Mojstrančani pred Kranjem, Jezerskim in Kamnikom ter Tržičem in Šmarno goro, ki si delita 5.- 6. mesto.

Kdo bo v drugi selekciji?
Medtem, ko je na prvi razpis za prijavo kandidatov na odpravo »Everest 79« prišlo kar 74 prijav, jih za drugo selekcijo za zdaj kandidira le 30 (med njimi eden iz BiH ter trije iz Hrvatske) in med njimi le eden, ki ni kandidi-ral tudi za prvo selekcijo. So bili morda preostri pogoji?

Alpinistične šole
V nedeljo, 3. t. m., je AO Domžale za tečajnike organiziral skupno turo na Grintavec, ki pa so se je udeležili le trije izmed devetih novincev. Sicer pa poteka vzgoja pri njih individualno. Vsakemu tečajniku so določili mentorja izmed starejših članov, ki ga mora naučiti vozlov, tehnike plezanja, osnov reševanja. Z njim mora opraviti tudi najmanj pet vzponov, med njimi dva v zimskih razmerah.
Od 16. do 18. t. m. bo na Uršlji gori tečaj v okviru alpinistične šole, ki ga pripravljata AO Ravne na Koroškem in AS Prevalje. Informacije posredujejo, razen članov obeh kolektivov, tudi poverjenik društev.
V soboto je AO Rašica pripravil sprejem med alpiniste. V koči na Rašici so med člane sprejeli tri pripravnike. Pa tudi drugače je bil odsek letos aktiven. Opravili so 178 vzponov in z najmanj tremi člani sodelovali na vsakem izletu mladinskega odseka. Alpinistično šolo bodo pričeli v četrtek 23. t. m. ob 10. uri v prostorih krajevne skupnosti Šentvid (Celovška 420).

Iz dela AO Jesenice
Jeseničani so z letošnjo sezono zaključili sprejem v AO, ki je bil 10. novembra na Španovem vrhu. Med pripravnike so sprejeli 15 tečajnikov, med alpiniste pa 6 pripravnikov (in 3 člani AS »Pršivec« iz Bohinja), tako da jih je sedaj že prek 50. V letošnji šoli, za katero so pripravili že štiri predavanja, pa tudi že skupno turo na Storžič, pa je spet 15 tečajnikov. Z lanskega povprečja 20 vzponov na člana so letos sicer res pristali na povprečno 11 smereh, kar pa gre v veliki meri na račun večjega števila tečajnikov in pripravnikov. Pozabiti pa tudi ne smemo, da AO Jesenice upravlja štiri bivake (o njih pripravljajo poseben bilten), za katere morajo veliko postoriti, da sami izdelujejo plezalne kline itd. 9. septembra pa je odsek slavil že 30 let dela.

Odsek in sekcija
AO Ravne in le Prevalje kar najtesneje sodelujeta, letošnjo sezono so zaključili tabor v Paklenici za dan republike. Bila je več kot uspešna, saj so po še nepopolnih podatkih opravili blizu 600 vzponov. Na taboru v Paklenici je bilo 8 članov AO in 3 iz AS, v treh dneh pa so opravili 50 vzponov (med njimi Velebitaško, Sažeti, Karabore, Raz za malo kladivo …).

Občni zbor AO Škofja Loka
V četrtek je imel AO Škofja Loka redni občni zbor, na katerem so za novega načelnik izvolili Franca Bernika. V času od 28. novembra lani pa do letošnjega zaključka sezone so (18 aktivnih članov) opravili 273 vzponov, med njim 39 pozimi. Zabeležili so tud dva prvenstvena vzpona (Dolški Križ in Paklenica) in dve prvi ponovitvi (Smer pastirja Jozla v nad Šitom glavi ter Požeruha v Veliki Babi).

Obračun v Domžalah
AO Domžale je na zadnje sestanku obravnaval tudi poročilo o delu v zadnji sezoni. 18 aktivnih članov je opravilo 295 vzponov. Med tistimi, ki so jih opravili največ pa so: Roman Cerar, Janez Vodlan in Marko Grad. Med vzponi velja omeniti 16 prvenstvenih in 36 vzponov v tujih gorah (Francija, Tatre). Trije člani so se izpopolnjevali v ENSA ...

Novice iz Sarajeva
Zaključena je tudi sedma sarajevska alpinistična šola, ki je vzgojila 16 mladih iz 6 PD širom po Bosni in Hercegovini. Vzporedno so imeli tudi seminar za pripravnike, prav tako iz vse BiH, na katerem je sodelovalo 23 udeležencev, prav tako iz 6 PD, opravili pa so 172 vzponov. Seminar, ki ga je tako kot AS vodil Rašid Mulahusič, je imel večstranski namen: seznaniti med seboj člane različnih PD, na skupnih turah izmenjati plezalne izkušnje, aktivirati nekatere neaktivne AS. In še dve novici o vzponih: Mulaosmanovič in Šišič sta opravila 4. ponovitev Direktne smeri v S steni Oblika (Treskavica), dan kasneje pa sta isto smer plezala še Čolakovič in Simič.

 15.12.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.