Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.01.1984

Delo, Šport: ... Visoki priznanji Adamsu Carterju

Urednik American Alpine Journal postal častni član angleškega AC in Poljskega ZA
LONDON - Hubert Adams Carter, svetovno znani alpinist in planinski strokovnjak je konec lanskega leta dobil še dve visoki priznanji - izbran je bil za častnega člana najstarejše planinske organizacije Alpine Cluba iz Londona, enako odličje pa so mu podelili 3. decembra v Zakopanih tudi Poljaki (Polski Zwiazek Alpinizmu).

UGLEDEN ALPINIST - Hubert Adams Carter.

H. A. Carter je bil rojen leta 1914, udeležil se je - precej pa jih je tudi vodil - 15 alpinističnih odprav v južnoameriške Ande, osmih na Aljasko in treh v Himalajo. K temu je potrebno dodati še vrsto prvih vzponov v Ameriki, pozna pa še številna gorstva po vsem svetu.
Zadnjih 25 let je Adams Carter urednik ene najbolj cenjenih alpinističnih revij - American Alpine Journala, sodeluje pa še s številnimi po vsem svetu. Enako je pomemben tudi kot organizator izmenjav. Pripravil jih je z alpinisti SSSR, Poljska, CSSR in Jugoslavija. Redno sodeluje z INDOK službo PZS, izmenjujemo si dokumentacijo in že večkrat je bil v naši deželi, kjer ima sploh veliko prijateljev. Naši alpinistični javnosti je ostal v spominu tudi po predavanju o odpravi na Nanda Devi (1976, severna stena).

FRANCI SAVENC

Številke, ki presenečajo
Ni še dolgo tega, kar so imeli za zelo aktivne tiste alpiniste, ki so na leto opravili po 30, 40 tur. Zadnja leta pa se ta meja vedno bolj zvišuje. Je to želja po rekorderstvu, zasvojenost... je vredno premisleka, študije?
Tudi za lansko leto je na prvem mestu - čeprav o tem nihče uradno ne zbira podatkov - Franček Knez, član AO IMPOL iz Slovenske Bistrice. Kar 306 vzponov je opravil. Izstopa nadalje Janez Jeglič (AO Domžale) z 202, še posebno ker je bil zaposlen. Ali pa Iztok Tomazin (AO Tržič), čeprav se tudi zmaju ni povsem odpovedal in je uspešno doštudiral na medicinski fakulteti, ima zapisanih 185 tur. Njegov klubski tovariš Filip Bence jih ima 160, čeprav je kot profesionalni šofer pogosto na poti. Ob tem pa povejmo še, da so bili vsi ti lani vrhu vsega precej zaposleni še z udeležbo na odpravah. Za Davorina Podrepška, člana AO TAM iz Maribora, vedo prijatelji povedati, da bo avgusta letos dopolnil 35 let, pa je vendarle opravil 145 tur; sam pravi, da večinoma lažjih in v bližnji Raduhi in še solo vrhu tega. Silvo Karo je načelnik AO Domžale, pa jih ima vsaj 140. Pavle Kozjek (AO Matica), ki je lani presenečal z zahtevnimi prostimi ponovitvami, jih ima 112 itd.

FRANCI SAVENC

OD TOD IN TAM

Mladina in UIAA
GENEVA - Mladinska komisija mednarodne planinske organizacije UIAA, je na zadnjem zasedanju sprejela zanimiv program. Mednarodno srečanje MV bo v Chamonixu v začetku julija letos. Iz vsake države lahko sodelujeta po dva mladinska vodnika. Srečanje mladih plezalcev bo od 23. do 29. septembra nad jezerom Como v Italiji; iz vsake države vabijo po dva ali tri mlade planince, ki so vešči samostojnega plezanja. Mladi planinci se bodo sestali v Liechstensteinu od 12. do 18. avgusta, vabijo pa jih po 4-5. Iz programa za leto 1985 pa je že razvidno, da bo ena izmed akcij tudi pri nas, in sicer tabor planincev pionirjev na Vršiču sredi avgusta.

Fitz Roy in Cerro Torre
BUENOS AIRES - Letošnja plezalna sezona v Patagoniji je bila uspešna kot le kaj. Razen nove - Slovenske smeri v steni Fitz Roya ima največji odmev vzpon Maurizia Giarollija in Ermanna Salvaterra, ki sta se povzpela na Cerro Torre. Skupaj z Orlandijem pa sta potem ponovila še Supercanaleto V Fitz Royu. Vsaj dve navezi sta ponovili Kalifornijsko smer v Fitz Royu - francoska zakonca Ani in Denis Pivot in švicarska trojka. Poročajo tudi o uspehu švicarske naveze na Cerro Torreju, medtem ko je močna italijanska odprava, ki je želela ponoviti Kalifornijsko v Fitz Royu, odnehala.

Lotse - četrta gora
KATOWICE - V mestni založbi je izšla knjiga Adama Bilczewskega Lhotse - czwarta gora ziemi. Avtor je v njej popisal uspeh poljske odprave leta 1979, ko sta uspela Andrzej Czok in Jerzy Kukuczka. 16 barvnih fotografij, zemljevid v prilogi, med tekstom pa skica vzpona. Bolj kot vsi ti podatki pa preseneča naklada - 50.000 izvodov.

Ob 60-letnici sovjetskega alpinizma
TBILISI - V prestolnici gruzinske SSR je bilo veliko slavje ob 60-letnici sovjetskega alpinizma, Da so se zbrali prav v tem mestu, je pa razumljivo, saj je prav od tu prof. Georgi Nikoladze popeljal 18 svojih študentov na kavkaški vrh Kazbek. To je bilo pred 60 leti in ta dogodek je prišel v njihovo zgodovino kot rojstni dan sovjet-skega alpinizma.

Messnerjevi načrti
MUNCHEN - Ob tem, ko prebiramo najnovejšo knjigo mariborskih Obzorij Na meji smrti Reinholda Messnerja, ne bo odveč povzetek njegovih letošnjih načrtov. Razkril jih je med nedavnim intervjujem, v katerem je med drugim zatrdil, da se je lani od vseh, ki so se povzpeli na osemtisočake, srečno vrnil v bazo samo vsak drugi alpinist. Ob tem pa je poudaril izreden uspeh sovjetske odprave v steni Everesta. Bili so brez pomoči šerp, v izredno težkem terenu in brez žrtev, pri tem pa jih je bilo na vrhu kar 11.
O svojih načrtih v letošnjem letu je omenil novo knjigo (ob biografiji, ki pa jo je napisal novinar Timesa), uč-benik alpinizma, v Zürichu se bo spet podvrgel natančnemu zdravniškemu pregledu. Potoval bo seveda tudi v Nepal, letos je na vrsti Daulagiri.

Everest oddan do leta 1990
KATMANDU - Čeprav je minilo od prvega vzpona na najvišji vrh sveta že 30 let in so se nanj povzpeli že predstavniki 15 dežel, zanimanje za Mount Everest ne popušča. Rezervacije so oddane do leta 1990. Vendarle ne več le po eni odpravi v sezoni, ki so za sedaj tri (pred in po monsunom, pa še zimska), pritiskajo celo na vmesna obdobja. Samo lani so se na vrh skušali povzpeti po sedmih različnih smereh.

Novo vodstvo UIAA
LJUBLJANA - Decembrska številka 104 glasila UIAA je posvečena v glavnem generalni skupščini te zveze, ki šteje 49 članov iz 42 držav. Za novega predsednika za obdobje 1985-1988 so izvolili Carla Sganzinija, bivšega predsednika CAS. Komisije so poročale o svojem delu v preteklem obdobju. Za nas je še posebej zanimiva komisija za odprave, katere član je tudi A. Kunaver. Septembra se bodo njeni člani sestali pri nas. Tema sestanka pa bo »Problemi in zakonske uredbe zaščite okolja.«

Poljska smer v Pik Četirok
VARŠAVA - Iz poljske sporočajo o udeležbi Poljakov na mednarodnem alpinističnem taboru »Pamir 83.« Dve navezi sta osvojili Pik Komunizma (7483 m) s severne strani, ena naveza pa je preplezala Pik Koršenevski (7105 m), Z. Mlynarczyk in M. Pawlikouski pa sta preplezala novo direktno smer v JZ steni Pika Četirok (Vrh Štirih, 6380 m). Stena se dviga kakšnih 2000 m nad ledenikom, spodnji del smeri je izpostavljen ledenim plazovom, srednjega prepredajo nevarne razpoke, vrhnji del smeri pa sledi kamnitemu stebru, 1 bivak.

Ararat (5165 m)
ISTANBUL - Na najvišjo goro Anatolije in Turčije se je v letu 1983 povzpelo sedem odprav, precej pa je bilo tudi neuspešnih. Ameriški astronavt James Irwin je zopet neuspešno poskušal najti legendarne ostanke Noetove barke. Skupina švicarskih planincev se je 21. julija povzpela na vrh gore s smučmi. Deset članov Švicarskega akademskega smučarskega kluba je vrh dosegla po SZ strani. Do tabora na višini 3600 m so se spustili s smučmi po smeri pristopa. To je bila verjetno prva uspešna smučarska odprava na to goro. Dodali bi pa še opozorilo za zainteresirane planince in alpiniste. Gora Ararat je odprta za obiskovalce le v poletnem obdobju.

Dolina Trente v biltenu furlanskega planinskega društva
VIDEM - Kronika Furlanskega alpinističnega društva »In alto« prinaša v svoji zadnji številki zanimiv pregled plezalnih vzponov v dolini Trente. Opisanih je 15 smeri v Vratcih, Trentskem Pelcu, Ribežnik in Sreberjaku. Opisi so opremljeni z risbo grebena z vrisanimi smermi in zemljevidom tega področja. To je spodbuda elanom tega italijanskega društva, da obiščejo ta lepi kotiček naših gora. Hkrati pa lahko opozorimo tudi naše alpiniste na ta kotiček, ki ga premalo poznamo in obiskujemo.

Alpin International
FRANKFURT - Že drugo leto v Frankfurtu obstaja knjigama posredovalnica s planinsko literaturo, poročili o odpravah, vodniki za trekinge revijami in zemljevidi. V okvir te knjigarne je vključen tudi oddelek z antikvarijami, v katerem se dobijo originalne izdaje. Med knjigami najdemo tudi knjigo T. Škarje o ekspediciji na Mount Everest, seveda pa ne manjka tudi J. Kugy z knjigo Julijske Alpe v podobi, 1934. Naslov: Alpin intemational, Spezial Buchwersand- Antiquariat, Aree Greul, Am Goldsteinpark 28,6000 Frankfurt a/M 71, Z. Nemčija.

Japonci uspešni tudi na Everestu
TOKIO - Japonska odprava pa je bila septembra uspešna tudi na Mount Everestu (8848 m), in to po smeri ob južnem stebru. Hkrati z njimi pa so po normalni smeri iz južnega sedla prišli na vrh tudi štirje člani druge odprave, vendar je trojica po bivaku na 8800 m kasneje umrla zaradi pomanjkanja kisika.
Oktobra pa so bili uspešni tudi na Lhotseju (8516 m). Na vrh so prišli po normalni smeri, med njimi pa je bil tudi šerpa. Petčlanska japonska ekspedicija pa je julija obiskala Karakorum. Na alpski način je preplezala južno steno Mašerbruma (7821 m). Pred njimi so bili na vrhu le Američani.

ALPINISTIČNE NOVICE (začetek M. Gabrščka)

Tečaj v Grbaji
Komisija za alpinizem PZ Srbije bo zadnji teden v februarju priredila v Prokletijah zimski alpinistični in inštruktorski tečaj. (Za tema akcijama pa bo morda še zimski začetniški tečaj). Žele, da bi sodeloval tudi kak izkušen inštruktor iz Slovenije, saj so bili z dosedanjim sodelovanjem, še posebej pa s Petrom Podgornikom jeseni v Sičevu zelo zadovoljni. Kandidati naj se javijo KA PZS, računajo pa lahko na povrnitev potnih stroškov in na dnevnice.

Mogoč je skupen odhod
Čeprav doslej ni veliko alpinistov, ki se letos zanimajo za obisk Andov in Nepala, bo komisija za odprave v tuja gorstva PZS skušala koordinirati vse zainteresirane. Skupen odhod v Južno Ameriko (Peru, Bolivija) naj bi bil okoli 25. maja, v Nepal (tudi treking) pa 20. oktobra. Interesenti naj se javijo pisarni PZS (312-553).

Redni občni zbor
Akademsko planinsko društvo se je lansko jesen iz Kazine preselilo v nove prostore, ki so jih študentovske organizacije dobile na Kersnikovi 4. V tej stavbi bo v četrtek, 19. t. m. ob 19. uri tudi redni občni zbor. Pred začetkom uradnega dela bodo prikazali diapozitive.

Alpinistična šola v Radovljici
Člani AO Radovljica tudi letos vabijo vse, ki bi si radi izpopolnili planinsko znanje ali pa imajo namen, da bi se posvetili alpinizmu, da se zberejo 19. t. m. ob 18. uri v prostorih AO in GRS v radovljiški Graščini.

Slapovi Zgornjesavinjčanov
Andrej Grudnik, Jože Ošep in Tone Pavlič so 18. decembra opravili prvi vzpon po zaledenelem slapu pod Polšakovo planino (80/30-50°, 100 m), teden dni pred tem pa sta Grudnik in Pavlič preplezala tudi znani Palenk (90/30-50°) nad domom v Logarski dolini. Prvi dan v novem letu sta Grudnik in Mija Štorgelj opravila 1.v po zaledenelem slapu pod SV steno Rjavčkega vrha (85/30/60°, 130 m), v dveh štiričlanskih navezah pa so (vsi omenjeni so člani Zgornjesavinjske AS) ponovili Vzhodno grapo v Škarjah.

Slabe razmere
Marija in Slavko Frantar sta 2. t. m. preplezala Centralno smer v Veliki Babi. Razmere so bile slabe (odjuga).
V nedeljo 8. t. m. pa sta ponovila še Bobnarjev plaz v Brani. Toda ves dan je snežilo, vidljivost je bila minimalna, skoki so bili praktično kopni, tenko požledeneli ali pokriti s pršičem, tako da sta plezala kar sedem ur. Sestopila sta po Bosovi grapi, ki pa sta ji zaradi slabe vidljivosti, komaj sledila.

V Mrzli in Turski gori
Tudi Celjani so sporočili svoje prve letošnje vzpone. Avrikelj v Mrzli gori so 1. januarja ponovili v dveh navezah Rajšter-Rihter-Srebotnik in Izlakar-Podgoršek. Dan kasneje so Tschadovo v Turski gori plezali celo v treh: Čanžek-Rihtar, Šahova-Vanovšek in Rajšter-Srebotnik. Belo piramido (z izstopom po Tschadovi) pa je ponovil Aco Pepevnik ter naveza Povše-Zupanc. Z Okrešlja je bilo opravljenih tudi veliko pristopov na okoliške gore.

I. ZP kombinacije v Vrtači
Dušan Markič in Iztok Tomazin, člana AO Tržič, sta 7. t. m. opravila prvi zimski vzpon (1. ZP) po kombinaciji - spodaj Kozlova zajeda, zgoraj Steber možicev - v SV steni Vrtače (Karavanke). Razmere so bile izredno slabe, stena je bila oblepljena z ledenimi rožami; čudovit pogled, toda skrajno težavno za plezanje. Vzpon sta ocenila z IV/III, 200 m, 2,15 h), sestopila pa sta po Desnem žlebu (I-II,200 m).

Novoletna smer
Iz Tolmina, točneje Soškega AO, so spet sporočili nekaj zanimivih podatkov. Na prvi dan v letošnjem letu je Darko Obic preplezal novo - Novoletno smer (do 45°, 400 m) v vesinah Črne prsti desno od Mesečeve, po kateri je sestopil. Davorin Žagar s soplezalcem pa je istega dne preplezal Grapo v Žabiškem kuku (50/35-40°, 600 m).
Janko Humar, Marko Kogoj in Žarko Trušnovec pa so 2. t. m. obiskali Loško steno. Preplezali so 700 m nove smeri, potem pa se je vreme poslabšalo. Menijo, da je za sedaj to Silvina varianta. V zaledenelih travnatih vesinah je bila naklonina do 80°, sicer pa II-III, plezali pa so 6 ure. Golja in Rejc, ki sta hotela v steno Jerebice, pa sta obupala, saj sta do stene hodila kar sedem ur.

V steni Male Raduhe
Dušan Planinc (AO Šmarna gora) in Ivan Štornik (AS Prevalje) sta 3. t. m. preplezala Plate v Mali Raduhi. Alpinisti iz Raven in Slovenj Gradca pa so v več navezah ponovili Vetrne police, pa tudi Stanetovo zajedo.

Zagrebčani na Troglavu
Zagrebški alpinisti so prve letošnje dni preživeli Pod Troglavom (1913 m). Na novoletni dan sta Nives Boršič in Snežana Bilač v mešani navezi preplezali Ekspedicijski (45-60°, 230 m), Boris Čujič s Slavenom Petrovičem in Branko Ognančevič s tečajnikom pa so opravili 1. P Splitske smeri (50-60°, 280 m). Naslednji dan sta obe dekleti sami preplezali Splitsko, Čujič in Ognančevič pa sta opravila še eno prvo ponovitev; preplezala sta »Ušba 74«, ki jo ocenjujeta s VI, 90/IV-V, 30-60°.

Srednji slap nad Tamarjem
Kranjski navezi Tomo Česen - Andrej Štremfelj in Igor Kalan - Srečo Rehberger sta 8. t. m. preplezali srednji (najvišji) slap nad Tamarjem. Ocenjujejo, da je vzpona okoli 130 m, naklonina pa 90/70-80°. Razmere niso bile dobre, majhne svečke, tudi težko pa je bilo dobro zabiti

Za alpiniste, ki sankajo
Alpinisti PD Mengeš bodo 22. t. m. na Gobavici spet pripravili sankaško tekmovanje za Mulejev memorial. Prijave bodo sprejemali tudi še na štartnem mestu, tekmovalce pa bodo razdelili na več kategorij: osnovnošolce, mladino, veterane. Posebna kategorija pa bodo alpinisti, ki se posebno iz okoliških AO radi odzovejo vabilu. Največ uspeha doslej so imeli člani kamniškega AO.

Planinski vodniki
Odbor za planinske vodnike pri komisiji za vzgojo in izobraževanje PZS je sklenil, da bo zimski zbor PLV od 23. do 25. marca (na Komni, Voglu ali Uskovnici). Šola turnega smučanja, ki jo bo vodil Roman Robas bo od 13. do 15. aprila na Komni, izpopolnjevalni seminar PLV v ledeniških razmerah, ki ga bo organizacijsko pripravil Peter Janežič, pa bo od 8. do 10. junija.
Odkar je konec decembra lani pri Planinski založbi PZS izšel priročnik PLANINSKI VODNIK (300 din), ki vsebuje pravzaprav vse, kar mora planinski vodnik vedeti, pa tudi napotke za pripravo kandidatov in obnavljanje znanja, je delo lažje tudi na terenu. Šolanje, ki ga pretežno organizirajo v okviru meddruštvenih odborov, je vse boljše, za poenotenje kvalitete pa skrbijo delegati odbora, ki se udeležujejo preskusov.

Češkoslovaški alpinisti že v Steni
V ponedeljek popoldan je skozi Ljubljano potovala še druga skupina češkoslovaških alpinistov, ki jih letos vodi Petr Schnabl, z njimi je pa tudi nam že dobro znani Jan Krch-Honza. Skupno jih je sedaj v Vratih 19, saj sta dva prišla na oglede že nekaj dni prej.
Tudi tokrat velja za njihov osrednji cilj kot med Veliko črno steno in Centralnim stebrom, zanimali so se nadalje za vse tri smeri v V. Črni steni in sploh za vse, ki pozimi še niso bile preplezane. Ob tem pa računajo, da bi opravili kak vzpon še v Travniku ali Šitah. Tokrat imajo verjetno najmočnejše moštvo. S seboj so prinesli tudi 8 mm film posnet v Paklenici in diapozitive iz njihovih peščenjakov. S tem gradivom bodo v Ljubljani pripravili tudi predavanje, kdaj bomo še poročali. Vabijo tudi na izmenjavo (julija v Adršpach) in predlagajo skupno odpravo v Himalajo.

Tri nove v Ruši
Dragan Abram in Olga Humar ter zakonca Majda in Milan Nikolič, vsi člani soškega AO so 1. januarja preplezali tri nove smeri (Gozdarsko, Centralno in Tečajniško) v steni Ruše nad Mangrtsko planino. Visoke so okoli 350 m, naklonina 45-50°, mestoma III.

V Osapski steni
Dare Božič (lani je opravil kar 106 tur) in Marko Prezelj, oba člana AO Kamnik, sta 7. t. m. v Osapski steni preplezala Medota, Pero in Avtocesto, dan kasneje pa Klempavo.

Pet prvenstvenih v Durmitorju
Češkoslovaški alpinisti so s seboj prinesli tudi nekaj pomembne dokumentacije. Shemo in opis smeri Johan-Silvo v Steni, ki so jo prvi ponovili in pet opisov prvenstvenih, ki so jih preplezali lani v Durmitorju; dve v SZ steni in eno v SV steni Šljemena in dve v SV steni Terzinega Bogaza.

Centralni slap v Prisojniku
S. Marinčič (AAO) in M. Kranjc (ČAO) sta 12. januarja preplezala Centralni slap v Prisojniku (230 m, 7 r., 50-70, sveče 90-95, 5 ur). Sestopila sta po rampi levo in po dveh spustih ob vrvi (90 m) prišla na snežišče pod Hudičevim žlebom. 11. januarja pa sta za ogrevanje preplezala Urošovo grapo v Šitni glavi.

Novice iz AO Škofja Loka
U. Rupar in P. Logander sta 31. decembra lani ponovila Kamniško smer v Vršičih.
Z. Peterlin je bil v dneh pred novim letom v stenah nad Splitom v Kozjaku in pa v Trenti, kjer je prve dni januarja ponovil SZ greben v Pelcu nad Klonicami. Vse smeri je plezal sam.

Trojka v Dolgem hrbtu
V AZ iz prejšnjega tedna je prišlo do neljube pomote. S. Marinčič in A. Bjelčevič sta ponovila smer Trojka. Smer je tako kot smer Platenšusa samostojna.

Iz BiH pa so nam javili da sta D. Ilič in Ž. Marič konec decembra opravila prvo zimsko ponovitev Stebra Izgorjele Grude (IV-V, 480 m) v 25. urah plezanja, 1. januarja pa so R. Grabus, Ž. Rudan, A. Krilič in A. Sefo opravili 1. ponovitev »Bukovička 82« (70/50, 20 m, 2 h) v S steni Motike na Prenju.

  16.01.1984


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.