Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.05.1969

Delo, Šport: ... Še o »Paklenici 1969«

Ker je udeležba na letošnjem zboru alpinistov v kanjonu Velike Paklenice precejšnja, le počasi pronicajo razni podatki. Število udeležencev je znano - nekaj več kot 70 jih je, število opravljenih vzponov pa bo verjetno ostalo neznano. Kaže, da so jih člani nekaterih odsekov opravili prav neverjetno veliko. Člani akademskega AO so jih opravili 88 po vseh važnejših smereh z izjemo še neponovljene »Ljubljanske«. Člani AO Kozjaka so jih opravili 46, njihovi tovariši iz Gradca 9, Tržičani 14 itd.

Tofana d'Rozes
Slovenska naveza je letos obiskala tudi že dolomitske stene v Tofani d'Rozes v Italiji. To sta bila Bine Mlač in Igor Sirnik, ki sta po prvomajskih praznikih preplezala tri smeri. Najprej (3. V.) sta v 10 urah ponovila smer Lorenza - Appollonio v Torre Grande (VI, A 2, A 3, 180 m), nato pa sta preplezala še »Spigollo primo« (smer Pompanini - Alvera), ki je ocenjena s IV-V in »Pilastro« (VI, VI+). Ista naveza je 11. maja ponovila tudi smer »Jesihove« v Velikem Draškem vrhu.

Tudi v Koglu
Kogel, ki je bil prejšnja leta navadno prvo prizorišče vzponov privablja plezalce tudi letos, čeprav so tisti, ki so se pozimi temeljito pripravljali, posegli tudi že v visoke stene, kar je edino pravilno.
Minulo nedeljo je v prisojni steni Kogla nad Kamniško Bistrico plezalo 8 navez. Dve sta bili v »Rumeni zajedi«, dve sta plezali »Spominsko«, ena »Zupanovo«, tri pa so bile v »Virensovi«.

Tržiški vzponi
Tržiški alpinisti so med prvomajskimi prazniki zastavili kar na treh straneh. V Paklenici so med drugimi ponovili »Mosoračko« in »Akademsko« smer, v Kamniških Alpah so ponovili »Gregorinov steber« v Kalški gori in »Direktno smer« v Štruci, mešano tržiško-jeseniška naveza pa je poskusila v Grossglocknerju, vendar razmere niso dopustile drugega kot normalni pristopi. Minulo nedeljo pa so v treh že plezali »Zupanovo smer« v Koglu.

Naveza Belak - Krivic v Chamonixu
Komisija za alpinizem je na svoji 2. seji (12. V.) izbrala navezo Stane Belak - Boris Krivic, da zastopa Jugoslavijo na velikem mednarodnem taboru v Chamonixu, ki je v okviru ENSE. Ker so se v roku prijavili le alpinisti iz Slovenije (10), je izbor dokončen.

Na Pamir Salberger - Šegula
Na isti seji je KA izbrala tudi navezo, ki bo Jugoslavijo zastopala na velikem mednarodnem taboru pod Pikom Lenina. Tabor bo ob 100-letnici rojstva V. I. Lenina. Najprej so izbrali ing. Pavleta Šegulo, in sicer zaradi njegovih zaslug pri pripravi in organizaciji ekspedicij. Razen tega je kot vodja odprave v Kavkaz vzorno opravljal delo in bo lahko tudi sedaj primerno reprezentiral našo planinsko organizacijo in Jugoslavijo. Drugi je bil izbran Riko Salberger (Tržič), ker je komisija menila, da še najbolj izpolnjuje pogoje iz razpisa.

Podpore za kvalitetne vzpone
Za kvalitetne vzpone, ki so jih alpinisti opravili v zimski sezoni 1968/69, in vzpone, ki jih bodo opravili še v poletni sezoni, bo KA podelila skromne denarne podpore kot nadomestilo za uničeno opremo in druge stroške. Za poletne vzpone v tujih gorah je predvsem krila stroške zavarovanja, nekaj bodo naveze dobile tudi v obliki dotacije. Prijave morajo naveze poslati do 5. junija in jih dokumentirati z dosedanjimi, predvsem pa z lanskimi in letošnjim vzponi.

Alpinistični tabor v Krnici
Tudi letos bo KA organizirala alpinistični tabor, ki bo namenjen predvsem mlajšim plezalcem. Tabor bo v Krnici v prvi polovici junija.

Vabilo na Solunsko glavo
KA Makedonije je po dolgem času zopet zaživela. Letos pripravlja alpinistični tabor pod Solunsko glavo. Ker so na tem področju še velike možnosti za prvenstvene vzpone in ker naši alpinisti te gore le malo poznajo, bo vabilo prav gotovo zanimivo tudi za tiste naše mlajše plezalce ki še nimajo v celoti razdeljenega prostega časa. Tabor bo od 7. do 15. julija, uradnemu vabilu pa bodo priložili tudi nekaj slikovnega gradiva in podatkov.
Za naše alpiniste, ki so še mladinci (nezaposleni do 27 leta), je prednost tudi, da bodo lahko koristili 60 odst. popust pri prevozu.

Najboljši alpinistki smučarki - darilo TT
Uredništvo »TT« je organizatorju odprtega smučarskega prvenstva alpinistov Jugoslavije - Akademskemu AO iz Ljubljane podarilo lepo darilo - gusle s posvetilom »najboljši alpinistki - smučarki«. KA PZS pa bo najboljšemu alpinistu - smučarju podelila poseben pokal. Le pokal »VTK« za najboljšo ekipo je še prehoden.

Razmah odpravarstva v ČSSR
Komaj se je vrnila odprava iz Hoggarja (Afrika) in so v Južni Ameriki zaključili gorniško delovanje »andinisti«, že je odšla na pot (15. IV.) doslej najtežje opremljena češkoslovaška odprava. Njen cilj je Nanga Parbat in III. vzpon na njegov vrh. Toda s tem še ni izčrpan njihov letošnji načrt. Nameravajo še tretjič v Hindukuš (vrhovi Tirič Mira), na Aljasko (področje Mt. Mac Kinley) in če ne prej, prihodnje leto na Novo Gvinejo in Avstralijo (Ostrava). Le o Mt. Everestu kot cilju v prihodnjem letu zadnje čase nekaj manj govorijo. V načrtu imajo še manjše odprave (20 -50 udeležencev) v praktično vse evropske gore.

»Gronlandski večer«
Kakšen organizator je Dolfi Rotovnik, naš rojak, ki se je lani udeležil Danish East Greenland Expedition, je možno vedno znova ugotavljati. Po svojem prihodu na Dansko je najprej postal edini dopisnik Alpinismusa za Dansko, potem je bil glavni pobudnik alpinistične sekcije v okviru njihove planinske organizacije, nadalje se je udeležil kot edini tujec njihove odprave, sedaj pa skrbi za njeno afirmacijo.
V petek zvečer bo na Stubenberghaus (1445 m), nad St. Radegundom pri Gradcu pripravil »Grönlandski večer«, za katerega je razposlal vabila na vse strani. Kot je bilo pričakovati, se ga bo med našimi udeležilo največ zagrebških alpinistov, članov AO Velebit, katerega je še sedaj član.

Smuka ne bo
Smuka na Kanjavcu, ki bi moral biti v nedeljo, ne bo zaradi tehničnih ovir.

  16.05.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.