Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.05.1994

Delo, Šport: ... Čufarjeva in Mejovšek zmagovalca Škofje Loke

Razburljiva druga tekma v športnem plezanju za državno prvenstvo na umetni steni v Škofji Loki - Že precej več tekmovalcev in tekmovalk
ŠKOFJA LOKA - V soboto, 14. tja., so člani Plezalnega kluba iz Škofje Loke pripravili drugo letošnje tekmovanje v članski in mladinski kategoriji za državno prvenstvo v športnem plezanju. Nastopilo je 49 tekmovalcev iz 14 slovenskih klubov, poleg njih pa še gostje iz Hrvaške in Italije.
Po dolgem času je bilo ponovno na startu mnogo več žensk kot običajno. Vendar kaže, da prihaja nov rod mladih tekmovalk, saj je bilo več mladink kot članic. V ženskih kvalifikacijah smo videli na vrhu smeri dve tekmovalki in sicer Martino Čufar ter, vsekakor prvo presenečenje sobotne tekme, še ne 14-letno Katarino Štremfelj. Peterica se je uvrstila v finale, kjer smo še enkrat videli odlično predstavo Mojstrančanke Čufarjeve, ki je splezala do vrha smeri. Takoj za njo je bila Metka Lukančič, ki se je vrha dotaknila, kakšne 4. metre za obema pa sta zaostali Maja Šuštar in mlada Štremfljeva.
Pri moških se je v kvalifikacijah blizu vrha prebil kasnejši zmagovalec Matej Mejovšek, sledil mu je Jure Golob ter z istim rezultatom Aljoša Grom in Urh Čehovin. Finale je bil zelo razburljiv, saj so tekmovalci iz nastopa v nastop dosegali boljše rezultate. Vrhničan Grom je vse do zadnjih centimetrov plezal zelo zanesljivo in ko so ga že vsi videli na vrhu, mu je malce spodrsneta in zadnjega oprimka se je samo dotaknil. Tudi Mejovšek je deloval zanesljivo, imel nekaj problemov na robu previsa, potem pa še zmogel toliko moči, da se je tudi on dotaknil zadnjega oprimka in si tako zaradi boljšega rezultata v kvalifikacijah prislužil zmago.
Rezultati finala - ženske: 1. Martina Čufar (AO Mojstrana, Treking Šport), 2. Metka Lukančič (AO Trbovlje), 3. Maja Šuštar (AO Kamnik), 4. Katarina Štremfelj, 5. Simona Miklavčič (obe PK Škofja Loka); moški: 1. Matej Mejovšek (Šaleški AO), 2. Aljoša Grom (AO Vrhnika, Veritas), 3. Jure Golob (AO Rašica), 4. Urh Čehovin, 5. Stanko Zidan (oba AO Matica), 6. Anže Šanca (ŠPO Radovljica), 7. Franci Jensterle (AO Žiri), 8. Matej Grilc (AO Matica).
Po dveh tekmovanjih za državno prvenstvo je pri ženskah trenutno v vodstvu Metka Lukančič (180 točk), druga je Čufarjeva (165) in tretja Lenča Gradišar (ŠPO Tržič) 120 točk. Pri moških vodi Grom (180 točk) pred Mejovškom (165) in Čehovinom(106).

TOMO ČESEN

Martina Čufar edina splezala do konca
CELJE, PIRNIČE - Drugi majski vikend je bil zaseden s tekmovanji športnih plezalcev za državno prvenstvo za mlajše in srednje kategorije. Starejši dečki (deklice) in kadeti (kadetinje) so 7. t. m. tekmovali v Celju, cicibani (cicibanke) in mlajši dečki (deklice) pa naslednji dan v Pirničah, kjer je bila tekma za pokal Slovenije.
Iz tekme v Celju je zanimivo, da je pri starejših dečkih slavil Boštjan Potočnik, ki je sicer še mlajši deček. Pri kadetinjah je brez problema zmagala državna reprezentantka Marina Čufar, za katero bi lahko v šali dejali, da je zmagala tudi pri kadetih. Kadetinje so namreč imele superfinale v isti smeri, v kateri so kasneje tekmovali fantje - Čufarjeva pa je med vsemi edina splezala do konca.
Rezultati - starejše deklice: 1. Katarina Štremfelj (PK Škofja Loka), 2.-4. Katja Jezernik (AO Celje), Eva Tušar (PK Škofja Loka) in Maja Šuštar (AO Kamnik), 5. Blaža Klemenčič (PK Škofja Loka); starejši dečki: 1. Boštjan Potočnik (AO Impol), 2. Aleš Strojan (PK Škofja Loka), 3. Tomaž Jevšnik (Šaleški AO), 4.-7. Goran Trgovčevič (ŠPO Radovljica), Matjaž Jeran (AO Matica)t Aleš Pelko (AO Kranj), Klemen Čadež (PK Škofja Loka); kadetinje: 1. Martina Čufar (AO Mojstrana), 2. Rebeka Poček (ŠPO Radovljica), 3. Lenča Gradišar, 4. Dunja Černigoj (obe ŠPO Tržič), 5. Maja Čonč (AO Matica); kadeti: 1. Urh Čehovin (AO Matica), 2. Mitja Zorko (AO Celje), 3. David Stepanjan (AO Kranj), 4. Primož Pišek (AO Impol), 5. Jaka Prijatelj (AO Matica). Na zelo previsni steni v Pirničah pa so tekmovali najmlajši in dosegli naslednje rezultate: cicibanke: 1. Špela Legat (ŠPO Radovljica), 2. Veronika Hladnik (AO Mojstrana), 3.- 4. Eva Finžgar (ŠPO Radovljica) in Klara Podbreznik (AO Celje), 5. Nina Hlebanja (AO Jesenice); cicibani: 1. Blaž Ram. 2. An-že Štremfelj (oba PK Škofja Loka), 3. Andrej Trošt (AO Matica), 4.-5. Nejc Česen (PK Škofja Loka) in Jernej Rabzelj (AO Matica); mlajše deklice: 1. Urša Šeliga (Šaleški AO), 2. Saša Truden (SPO Tržič), 3. Špela Šeliga (Šaleški AO), 4. Anja Arko (AO Kamnik), 5. Špela Žula (ŠPO Radovljica); mlajši dečki 1. Klemen Bečan. 2. Tomaž Valjavec (oba ŠPO Tržič). 3.-4. Boštjan Potočnik (AO Impol) in Brane Sarajlič (AO Kranj), 5. Aleš Česen (PK Škofja Loka).
V soboto, 21. t.m. bovorganizaciji Šaleškega Alpinističnega odseka na umetni steni v Velenju druga tekma za državno prvenstvo v športnem plezanju za srednje kategorije.

(T. Č.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Catherine Destivelle
Jožef Nyka, do nedavna urednik Taternika (sedaj je to Andrzej Klos iz Olsztvna), ki ima izjemno razpredeno mrežo sodelavcev, tako da dobiva podatke od vsepovsod, je med drugim sporočil: Ena najuspešnejših alpinistk »moderne dobe«, Francozinja Catherine Destivelle, še naprej preseneča. V dneh od 8. do 11. marca letos je opravila prvo žensko (vrhu vsega še solo) ponovitev Bonattijeve smeri v S steni Matterhorna, sedaj pa se že pripravlja na jesensko himalajsko odpravo. Z Ericom Decampom namerava opraviti prvenstveni vzpon prek 3000 m visoke J stene Anapurne (8091 m), tam, kjer je poskušal že Beghin s tovarišem, pa tudi Slavc Svetičič. Za aklimatizacijo načrtujeta pred tem »še kak osemtisočak«, najverjetneje bo to Šiša Pangma (8027 m).

(F. S.)

VTK memorial
Tradicionalna srečanja pod Jalovcem, ki so se pred leti porodila - po opustitvi smučarskih tekmovanj za VTK memorial v organizaciji akademskega PD - se nadaljujejo. Letošnje bo v petek 27. maja zvečer v planinskem domu v Tamarju.

(F. S.)

Koledar v Novem vrhu
V nedeljo, 8. t.m., je bilo kar nekaj obiskovalcev južne stene Novega vrha. Večinoma so plezali zajede in poči, Slave Svetičič pa je opremil novo smer. Ko je prišel Tone Brelih, sta jo tudi preplezala. Smer, ki je popolno opremljena, sta imenovala Koledar, ocenila pa VII+, 50 m. Značilna zanjo je plošča (desno od smeri Reformacija), ki je ena najbolj čistih v vsem Novem vrhu.
Povejmo še, da pripravljajo »predstavitev« plezališča Lutne skale, ki bo na enega od prihodnjih vikendov. Pripraviti nameravajo še nekaj smeri, urediti dostope ipd.

(F. S.)

Šola in izvidnica
Tone Škarja, ki vodi izvidnico v indijski Sikim, je sporočil, da akcija poteka normalno. 7. maja opoldan so iz New Delhija odpotovali Marko Čar, Vanja Furlan, Luka Karničar in Uroš Rupar, Škarja, ki je moral počakati izgubljeno prtljago, pa dan za njimi. Pohvalil je predstavnika Mercury Himalayan Travels, ki sta uspela dobiti dovoljenje (za sicer zaprto območje) v zelo kratkem času. (Neverjetno koliko institucij je moralo dati soglasje!)
V Nepalu je tudi že ekipa naših, ki bo tam vodila letošnji tečaj za gorske vodnike. Vodi jo Bojan Pollak, inštruktorji so Janez Benkovič, Vlado Schlamberger in Franc Tamše, zdravnica pa Anda Perdan.

(F. S.)

Podelitev priznanj
Mladinska komisija vsako leto podeljuje priznanje Mladina in gore. Namenjeno je dosežkom na področju vzgoje in izobraževanja planinske mladine. Vsakič podelijo tri priznanja: eno posamezniku, eno mladinskemu odseku ali planinskemu društvu in eno organizacijam in ustanovam izven PZS. Letošnji prejemniki so: Boris Mlekuž iz Bovca, Mladinski odsek PD Lisca Sevnica - Krško in Triglavski narodni park.

(M. P.)

Deset let Sledi
Sledi, glasilo PD Dr. Gorazd Zavrnik (na Medicinski fakulteti v Ljubljani), izhajajo že deset let. Zadnje nosijo št. 21 iz uvodnika (uredniški odbor Andrej Mašera, Lovro Stanovnik in Marjan Kordaš) pa je razbrati, da bodo kupčku na roko zvezanih Sledi kmalu dodali pravo pravcato knjigo; »poimenovali smo jo Sledi, s podnaslovom Deset let naših sledi v slovenski planinski literaturi«.
Zanimiv je prevod poglavja iz knjige Willa McLewina »In Monte Viso's Horizon«, ki ga je prispeval Stanko Klinar. Knjiga, ki jo bomo zgleda dobili tudi v slovenskem prevodu, vzpone na vse štiritisočake Alp, ki jih je avtor, ki ga je vse pogosteje srečati v naših gorah, odlično popisal, seveda po lastnih izkušnjah. Nadalje sta dva prispevka Saša Košnika, ki so jih povzeli iz elektronske konference »Gore«; govorita o razmišljanju ob zdrsu ter o »pretiranju« pri obiskovanju gora. Zanimiv je tudi sestavek Andreja Stanovnika »Košček sreče pod Himalajo«, poučen pa »Kako oceniti velikost telesnega napora?«

(F. S.)

Serija predavanj
PD Kozjak je ob 40-letnici delovanja med drugim pripravila tudi izjemno serijo predavanj. Sest so jih že imeli, o čilski Patagonija in Cerro Torreju, pa o popotovanje po Turčiji in v Kašmir ter odpravah
Peru '87 in Bolivija '93. Jutri nadaljujejo s predavanjem o Grenladiji (Inko Bajde) in afriškem Hogarju (Boris Strmšek), v četrtek bo o nepalski Himalaji (Boris Strmšek) in Pamirju (Zdenko Zorič), v torek 24. maja pa bo Marko Lukič predaval o dveh odpravah, o Patagonija '90 in Cerro Torre '94.
Izšla je tudi že jubilejna številka njihovega glasila »Gozdovi in stene«. Je grafično že zelo dodelana, vsebinsko pa seveda bolj spominsko obarvana. Bogastvo kadrov se odkriva v seznamih ljudi, ki so doslej vodili društvo in njegove organe, zelo ilustrativna je kronologija najpomembnejših dogodkov, med sestavki pa je posebej zanimiv Vanča Potrča »Kuj železo dokler je vroče«, ki govori o začetku plezanja v Križevniku.

(F. S.)

Trekingi PZ
Komisija za mednarodno sodelovanje pri PZS prireja treking na Islandijo od 19. junija do 3. julija. Na razpolago je še nekaj prostih mest, zato naj se zainteresirani takoj prijavijo v pisarni PZS tel. 061/ 312-553 in 315-493. Akontacija je 200 DEM, skupna cena pa 2400 DEM.
Tradicionalna akcija »4000« letos poteka že petič, namenjena pa je tistim, ki se želijo pod strokovnim vodstvom povzpeti na štiritisočake. Do sedaj smo osvojili že trinajst štiritisočakov. Letos bo ta izlet od 20. do 27. avgusta, udeleženci se bodo povzpeli na Gran Paradiso (4061 m) v Italiji in na Mt. Blanc du Tacul (4248 m) in Mt. Maudit (4468 m) v Franciji. Prijave z naslovom in telefonsko številko z akontacijo 5000 SIT sprejema PZS do 20. maja, oziroma do zasedbe mest v avtobusu. Skupna cena izleta znaša 550 DEM.

»Od Triglava do treh vrhov sveta«
V knjigi je bil objavljen pomanjkljiv spisek avtorjev fotografij, manjka pa tudi določitev posameznih slik in njihovih avtorjev. Zaradi obilice slikovnega gradiva v času tiska ni bilo mogoče priti do dokončnega spiska, saj večina fotografij v knjigi izvira iz skupnih fondov knjig po končanih odpravah. Z založbo Didakta je bilo dogovorjeno, da bomo ta spisek naknadno natisnili. Zato prosim, da bi vsi alpinisti, ki najdete kako svojo sliko v knjigi, to sporočili na naslov Dušica Kunaver, Mesesnelova 8, Ljubljana - Šentvid 61210. Hvala vnaprej.

(D. K.)

Prvenstvena v Rotewandu
Janko Oprešnik in Jasna Bratanič sta 30. aprila preplezala novo smer Kukavica v steni Rote Wand, ki leži približno 50 km severno od Gradca. Vstopila sta po stebru levo od smeri Erdgeisterweg, nato pa plezala čez gladke in ponekod porasle plošče vse do previsne vršne zapore, visoke raztežaj in pol. Čeznjo sta našla eleganten prehod v loku z desne v levo. Smer je dolga 300 metrov, ocenila sta jo VII, VI+, zanjo pa sta potrebovala 5 ur. Smer sta preplezala na pogled.
V isti steni sta Marjeta Leva in Mira Zorič preplezali Waschrumpel (V+, 200 m) in Erdgeisterweg (VI-, 300 m).

(M. P.)

Millerjev kamin
V nedeljo, 8. maja, so Sebastijan Jančič, Bojan Turšič in Matjaž Čuk preplezali Millerjev kamin v vzhodni steni Triglava. Smer poteka s Triglavskega ledenika na vrh gore in je visoka 250 metrov. Naklonina je okrog 40°, ponekod pa doseže 50°. Snežne razmere so bile odlične.

(M. P.)

Vzponi v plezališčih
Rudi Lončarič (AO Impol) je preplezal smer Guernica (IX+ / X-oz. 8a) v Kotečniku. Za smer je porabil tri dni. Čas, porabljen za spoznavanje, študij in poskušanje športno-plezalne smeri je prav gotovo pomemben podatek, ki lahko precej pove o kvaliteti opravljenega vzpona.
Dvanajstletni Boštjan Potočnik je v istem plezališču uspel v Sveti Evi (7a+), v Vipavski Beli pa v Ljubljanskem procesu (6c+) in Bremzi (6c). Miha Homar in Primož Pišek pa sta splezala Mata Hari v Vipavski Beli. Vsi trije so člani AO Impol.
V primorskih plezališčih pa so bili seveda aktivni tudi domačini, plezalci iz AO Nova Gorica. Marko Likar je uspešno preplezal Fikus (7c+) v Vipavski Beli, Iztok Ipavec pa v plezališču Lijak smeri Voices of freedom (7b) in Minotavro (7a+). V slednji je uspel tudi Kolavčič Vasja, ki je preplezal še Big blue (7b) v Dolgih njivah.

(M. P.)

Preplezali Modica-Noury v Taculu in Ertlovo v Ortlerju
V dneh okrog prvega maja je bilo vreme sončno in stabilno, v visokih gorah pa tudi ne pretoplo. Neviht še ni bilo. Zima in pomlad sta bili zelo radodarni s snegom, tako da so bile razmere za plezanje v lednih smereh ugodne. Milan Velikonja in Zlatko Koren (oba AO Nova Gorica) sta odpotovala v Chamonix. 3. maja sta preplezala ledno smer Modica - Noury v vzhodni steni Mt. Blanc du Tacula.
Smer poteka desno od Gabarroujevega ozebnika. Dolga je 550 metrov in ocenjena s francosko oceno TD+ / ED-. V smeri sta morala preplezati dva navpična ledna odstavka, dolga po 10 metrov. Led je bil ponekod debel le dobrih pet centimetrov. Dvakrat je ledu zmanjkalo, zato sta morala plezati po skali. Težave v skali sta ocenila IV+, skalni mesti pa sta bili dolgi po 30 metrov. Stojišča so urejena, tako da sta se po opravljenem vzponu lahko spustila po vrvi nazaj do vstopa. Spuste sta opravila z eno 60-metrsko vrvjo. Za vzpon, ki sta ga ocenila 90°, IV+ / 70 - 85°, sta potrebovala 9 ur.
Iztok Ipavec in Peter Štefančič, prav tako AO Nova Gorica, sta bila uspešna v severni steni Ortlerja. Stena, ki šteje za najvišjo ledno steno v vzhodnih Alpah, je visoka 1200 metrov. Preplezala sta jo 28. aprila po Ertlovi smeri z izstopno varianto. Naklonina ledu v smeri doseže 60 stopinj. Za vzpon sta potrebovala slabih pet ur. Razmere v smeri so bile različne: od idealnih do zelo slabih s črnim steklenim ledom.
Ob koncu zime so bili aktivni tudi v domačih gorah. Koren in Štefančič sta v začetku marca ponovila Idrijsko grapo v Jerebici (V, A0 / 50 - 45°, 600 m). Ipavec in Primožič Dušan sta zadnjo soboto v marcu opravila prvenstveni smuk po JV žlebu (IV+, 300 m) med Velikim in Malim Kaninom. Naklonina v njem doseže 47 stopinj.

MIHA PETERNEL

16.05.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.