Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.06.1977

Delo, Šport: ... Tržiška odprava odšla iz Skarduja

Člani tržiške odprave »Karakorum 77« so s telegramom javili, da so 5. t. m. srečno prispeli v Skardu. Z odhodom iz tega kraja pa so prenehale možnosti za poročanje, zato novic o njih najbrž lep čas ne bomo dobili.
Za letošnje leto so oblasti Pakistana izdale dovoljenja 20 odpravam, toda naša je komaj druga (za Japonci, ki gredo na K 2), ki je odšla v gore. Ker v Skarduju primanjkuje hrane, so zaostrili zahteve glede prehrane nosačev. Tudi sporočilo o spremembi sestave naše odprave je prišlo v Pakistan prekasno, kar je povzročilo nekaj težav. Toda odprava je imela oporo v naši ambasadi ter inž. Čibeju, ki jih je pričakal že na meji in z njimi poletel tudi v Skardu. Od tu so odpotovali s traktorji do Dasse (00 km), za nadaljnjo pot do ledenika Baltoro pa upajo, da ne bodo potrebovali več kot 14 dni.

Radovljičani gredo v Perzijo
Konec avgusta bo odpotovala v Perzijo prva radovljiška odprava, ki jo bo vodil Joža Mihelič, štela bo 11 alpinistov, pridružilo pa se jim bo še nekaj planincev. Najprej bodo odšli na vzpone v skupino Alam Kuh (do 4840 m), kjer je znani Salamonov prestol (4650 m). Stene tu dosežejo višine do 700 m, smeri v njih pa tudi najvišjo težavnostno stopnjo. Zanimivo je še, da so razmere zelo podobne alpskim (ledeniki nad 3700 m), čeprav leži gorstvo le 40 km od Kaspijskega jezera. Za konec se nameravajo povzpeti še na Demavend.

Tečaj za začetnike
Komisija za alpinizem je na zadnji seji sprejela sklep, da bo letošnji začetniški alpinistični tečaj med 24. in 31. julijem. Kraj in ceno bodo določili, ko bo znano število prijavljencev. Rok za prijave tečajnikov in inštruktorjev je 5. julij, za vodjo pa 27. t. m.
Na seji so dokončno konstituirali tudi novo komisijo. Načelnik bo še naprej Tone Sazonov, njegov namestnik pa Zvone Korenčan. Podkomisijo za gorske vodnike bo vodil Roman Robas, za vzgojo pa France Malešič. Komisija je potrdila tudi spisek 50 kategoriziranih alpinistov, ki so na osnovi lanske aktivnosti razvrščeni v tri razrede: mednarodnega (11), zveznega (11) in republiškega (28). Ta seznam bodo posredovali sedaj TKS, da bi AO na tej osnovi lahko zahtevali pomoč iz sredstev za vrhunske športne dosežke.

Le ena odprava uspešna
Od letošnjih odprav v nepalsko Himalajo je bila uspešna le ena - trinajstčlanska zahodnonemška pod vodstvom dr. Gerharda Schmatza. V začetku maja sta se namreč Wart in Kanel v spremstvu Šerpe Tseringa kot prva povzpela na Lhotse (8511 m visoki sosed Everesta), sledilo pa jim je še sedem tovarišev. Kot je znano, sta se na ta vrh prva in do letos edina, povzpela Reiss in Luschinger čeprav poskusov ni manjkalo, 18. maja 1956, švicarska odprava, katere člana sta bila, je nekaj dni za tem opravila še drugi in tretji pristop na Everest prek Južnega sedla.

Nove planinske edicije
PD Kranj je že začelo razpošiljati novi plezalni vodnik »Ravenska Kočna«, za katerega so doslej s prednaročili (cena 100 din, zadnji rok za plačilo poteče 20. t. m.) prodali že prek 800 izvodov. Vodnik bo v prosti prodaji po 120 dinarjev, le odseki, ki ga bodo naročili prek 10 izvodov pa bodo deležni posebnega popusta. V kratkem bo izšel isti vodnik še v nemščini.
Pri Planinski založbi PZS pa je izšla tretja izpopolnjena izdaja karte »Julijske Alpe - Bohinj« v merilu 1:20.000, ki jo je natisnilo ČGP Delo, izdelal pa Geodetski zavod SRS. Cena je 40 din, karta pa je že v prodaji. Konec meseca bo pri isti založbi izšla še druga popravljena izdaja planinskega vodnika »Kamniške in Savinjske Alpe«, ki ga je pripravil Peter Ficko, uredil pa Milan Cilenšek.

Pet navez v Koglu
V nedeljo, 5. t. m., sta navezi Domevšček-Jelenc in Hrovat-Škoda ponovili raz Jalovca, zadnjo soboto pa sta ga preplezala še Beznik in Terseglav. V soboto sta Hrovat in Škoda preplezala še spominsko smer v Stenarju. Nedeljske skupne ture AO v Kogel pa se je udeležilo pet navez (11 udeležencev), ki so vse plezale Virensovo smer, tri pa potem še južni raz Skute. Javorški in Brvar pa sta v petih urah ponovila malo plezalno smer Dimitrov- Krušic v Spodnjem Rokavu. In še popravek! Navezi Hanžek-Javorski in Trušnovec-Kocjančič zaradi slabega vremena v nedeljo, 5. t. m., nista v celoti preplezali Hornove smeri, še manj pa Zelene zajede v Koglu, pri navedbi katere pa nam je zagodel tiskarski škrat.

Akademska AŠ
Drevi ob 20. uri bo v prostorih APD (na Trgu osvoboditve 1/56) predaval Tine Mihelič in prikazal diapozitive iz naših sten. Od 24. do 26. pa bo v Belih vodah (Zahodni Julijci) zaključek letošnje alpinistične šole.

Ponovitve
Člani AO Kozjak Curk, Jerabek in Šubic so v soboto ponovili smer Modec-Režek v Škarjah (bilo je še nekaj snega).
Smer Saše Kamenjava v Dolgem hrbtu so v soboto ponovile kar tri naveze. Miro Humar, Janez Ažman, Cene Kramar, Janez Volkar (vsi AO Kamnik), Franci Vrankar (Mengeš) in Kranjčana Matjaž Dolenc ter Marko Štremfelj.
Filip Štucin Črnuče) in Peter Grasselli sta v soboto v 8 urah ponovila smer Belač-Zupan v Šitah. Istega dne pa sta Janez Šušteršič in Miro Štebe (oba AO Mengeš) v osmih urah in pol ponovila (menda kot osma) Centralno smer v Velikem Draškem vrhu.
Hudičev žleb, ki ga je v nedeljo preplezal Vanja Matijevec (Šmarna gora) bo verjetno letos preplezljiv le še nekaj dni, saj je poč pod veliko skalo že zelo široka, robovi pa spodjedeni.
Člana AO Kamnik Berčič in Jerman sta v soboto v 6 urah preplezala Perčičev steber, Orehek in Plevel pa v 10 urah Lahovo smer.
V nedeljo je AO Kranj organiziral skupno turo na Korošico. Udeleženci so ponovili skupno kar 20 smeri, večinoma v Vršičih, nekateri pa so plezali v ostenju nad Korošico že v soboto.

Delo AO Rašica
V petih mesecih obstoja je dvanajstčlanski odsek dosegel že lepe uspehe. Pozimi so imeli vsak teden kondicijske treninge v telovadnici OŠ F. Rozman, spomladi pa so se preselili na Turne. Vzponov pa so imeli doslej že okoli 100. Med zadnjim vikendom sta Bele in Pozvek ponovila Rumeno zajedo, Tomkiewic-Deržaj pa Šarino poč, s Pijavcem pa še Levo v Dedcu. V nedeljo pa sta Tomkiewicz in Požek preplezala še Matevžev steber v Storžiču.

Najlepša nad Krmo
V soboto in nedeljo sta Belak in Kunaver (oba Matica) v 22 urah preplezala novo smer po stebru v Velikem Draškem vrhu (VI/V+, A 1-2, prek 600 m), med Centralno in Verovškovo smerjo. V smeri sta našla več sledov prejšnjih poskusov, ki so se z zanko za spust končali nekako konec prve tretjine nove smeri.

Vojkina smer v Brani
V soboto sta Stane Klemenc (Domžale) in Bojan Pollak (Kamnik) v 6 urah preplezala novo smer (VI+, povprečna ocena V-, 500 m) v Z steni Brane in jo v spomin na članico PD Domžale, ki je bila lani žrtev strele na Kalški gori, poimenovala »Vojkina smer«. Prva dva raztežaja sta že junija lani preplezala Veselko in Klemenc, pred dvema tednoma pa so Klemenc, Vrankar in Šikonja preplezali sedem dolžin vrvi, potem pa so se morali zaradi nesreče vrniti.

Novice iz PD
PD Srednja vas v Bohinju nam je sporočilo, da je koča pod Bogatinom od sobote dalje redno oskrbovana.
PD »Viharnik« vabi v soboto na izlet, katerega cilj je Storžič. Zbor bo ob 5.15 pod uro na železniški postaji. Izlet bo vodil Silvo Melink.
Jutri ob 16. uri bo v prostorih PZS v Ljubljani 4. seja Glavnega odbora, v soboto, 25. t. m., ob 8.30 pa bo v dvorani Elektro Ljubljana Center na Kotnikovi 9 13. redna skupščina Planinske zveze Slovenije.

Še 22 m snega
Letošnjega pohoda v Matkov Škaf se je udeležilo prek 150 planincev iz Solčave, Ljubnega, Gornjega grada, Mozirja, Prebolda in Celja. Bili so nadvse začudeni, saj so v škafu naleteli še na okoli 22 m snega. V srednjem delu Matkovega kota pa so naleteli na pravo razdejanje. Izpod Krnice se je namreč odtrgalo več tisoč kubikov kamenja in skal, ki je to prelepo dolino prerezalo na dvoje. Po vrnitvi v dolino pa so imeli pri lovski koči LD Solčava še prijetno planinsko rajanje.

Velenjčani pod Grossglocknerjem
V petek se je skupina devetih članov Šaleškega AO odpravila pod Grossglockner z namenom, da preplezajo Palaviccinijev ozebnik. Toda vzpona niso mogli opraviti, ker so pomagali pri reševanju nemške naveze, ki je zdrsnila okoli 400 m nad vstopom. Enega plezalca niso več mogli rešiti, drugi pa je preživel le po zaslugi hitrega prevoza s helikopterjem.

  16.06.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.