Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.06.1997

Delo, Šport: ... »Talk is Cheap« - tretji vzpon in popravek ocene

Jure Golob je to smer v Mišji peči preplezal v šestem poskusu - Predlaga znižanje ocene na 8b+ (X+) - Pred njim uspešna Uroš Perko in Stanko Židan
Jure Golob (AO Rašica) je tretji, ki je preplezal smer Talk is Cheap v Mišji peči. Smer je prvi preplezal Uroš Perko 22. marca letos in težavnost ocenil s francosko oceno 8c (X+/XI-), kar je smer uvrstilo med tri najtežje v Sloveniji. Drugi vzpon je 7. maja opravil Stanko Židan, ki ocene ni komentiral, Jure Golob, ki je uspel 31. maja, pa za smer predlaga oceno 8b+ (X+).
Golob je v enem mesecu posvetil tej močno previsni smeri tri plezalne dni in v tem času opravil 6 poskusov. Tretji dan je dvakrat padel že blizu vrha, tretjič pa brez napake priplezal do verige. Jure Golob slovi po izredni maksimalni moči, kar je s pridom uporabil na najtežjem mestu: zadržal je zelo majhen oprimek in se tako ognil negotovemu dinamičnemu gibu. Po njegovih besedah ima smer sedaj tako naštudirano, da bi jo lahko še večkrat ponovil.

JURE GOLOB

Za znižanje ocene se je odločil, ker je smer preplezal zelo hitro, predvsem pa zaradi primerjave z drugimi smermi podobnih težav. Lani poleti je v Združenih državah Amerike preplezal Seven O'Clock Show (8c), za katero pravi, da je dosti težja od Perkove smeri. Pred odhodom v ZDA se je ukvarjal tudi s smerjo Sanjski par, ki poteka nekaj metrov desno od Talk is Cheap in je prav tako ocenjena 8c. »V Sanjskem paru so na koncu, ko si že utrujen, štirje izredno težki gibi po zelo majhnih oprimkih. Česa podobnega v smeri Talk is Cheap ni, zato zanjo predlagam oceno 8b+.«
Jure Golob je tudi uspešen tekmovalec. Na tekmi svetovnega pokala lani v Kranju je bil 14., v skupni razvrstitvi državnega prvenstva pa je lani zasedel tretje mesto. Letos je že zmagal na balvanski tekmi v Kranju, na prvi tekmi za državno prvenstvo pa je z nekaj smole zasedel peto mesto. Hiter vzpon v smeri Talk is Cheap potrjuje, da je v vrhunski formi in bo verjetno tudi letos krojil vrstni red pri vrhu državnega prvenstva, verjetno pa lahko doseže tudi vidnejše uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih.

M. P.

Privlačne »boulder« tekme
Le Primožu Žitniku (PK Škofja Loka), ki je tekmoval v kategoriji kadetov, je uspelo vse štiri smeri preplezati v prvem poskusu - Člane odgnal dež
Alpinistični odsek Ljubljana Matica je v soboto, 14. t.m.. na Dnevu športne kartice, ki ga prireja Športna zveza mesta Ljubljane, pripravil tekmovanje v plezanju kratkih in težkih smeri. Žal je zaradi močnega popoldanskega naliva odpadla tekma v članski konkurenci za moške.
Tako imenovana »boulder« tekmovanja so v tujini, poleg klasičnega težavnostnega plezanja na visokih umetnih stenah, vse bolj priljubljena, uradnih svetovnih prvenstev v tej zvrsti športnega plezanja pa še ni. V Sloveniji je bilo letos že eno tako tekmovanje, ki ga je pripravil Klub študentov iz Kranja na tednu mladih v Kranju. Za razliko od kranjske prireditve, kjer so nastopali le povabljeni tekmovalci v absolutni kategoriji, so ljubljanski organizatorji dali možnost vsem tekmovalcem tako v srednjih kot starejših kategorijah.
V soboto so tekmovalci nastopali v štirih kratkih smereh na treh ločenih stenah. Stanko Židan je postavil zahtevne smeri, ki so tekmovalce v končni razvrstitvi lepo razporedile in so omogočale zanimivo predstavo. Le Primožu Žitniku (PK Škofja Loka) je uspelo vse štiri smeri preplezati v prvem poskusu. Za vsako smer so imeli tekmovalci na razpolago pet minut. V tem času so lahko opravili neomejeno število poskusov. Največ točk (8) je tekmovalec dobil za vzpon na pogled. Vsak naslednji vzpon preko celotne smeri je prinesel pet točk. Prvi vzpon do vmesnega cilja, ki ga določi postavljalec, je bil vreden dve točki, vsak naslednji pa eno.
V dopoldanskem delu tekmovanja, ki pa se je zaradi organizacijske napake pričel šele nekaj po dvanajsti uri, so nastopili tekmovalci v srednjih kategorijah. V skromni konkurenci treh kadetinj je prepričljivo, s prednostjo sedemnajstih točk, zmagala Tržičanka Saša Truden. Pri starejših dečkih je bila zelo močna konkurenca. Najboljši je bil ponovno Tomaž Valjavec (SPO Tržič), ki je preplezal vse štiri smeri do konca in mu le v zadnji ni uspelo v prvem poskusu. Še za odtenek uspešnejši je bil Primož Žitnik (PK Škofja Loka), ki je v kategoriji kadetov zmagal z največjim možnim številom točk, saj je vse štiri smeri preplezal na pogled.
Popoldanski vrhunec tekmovanja v članski konkurenci je močno oviral in na koncu popolnoma onemogočil dež.
V ženski konkurenci, kjer sta Lukančičeva in Štremfljeva plezali že v pravem nalivu, je s tremi točkami prednosti zmagala Saša Truden (SPO Tržič) pred Katarino Štremfelj (PK Škofja Loka) in Metko Lukančič (Trbovlje). Kljub trdni odločenosti tekmovalcev, da se preskusijo v smereh, ki jih je tudi zanje posta-vil Stanko Židan, je bilo tokrat vreme močnejše. Močan naliv je zmočil oprimke v steni in tekmovanje je bilo odpovedano.
Pohvaliti velja AO Ljubljana Matica, ki je s prireditvijo tekmovanja popestril Dan športne kartice, športnemu plezanju pa dal možnost nadalnje uveljavitve v slovenskem prostoru.
Rezultati, kadetinje: 1. Saša Truden (20 točk), 2. Tina Šetinc (3) in Tina Pungartnik (3): st. dečki: 1. Tomaž Valjavec (29), 2. Blaž Rant (26), 3. Jernej Rabzelj (21):kadeti: 1. Primož Žitnik (32), 2. Erih Obrez (26), 3. Matjaž Jeran (10): članice: 1. Saša Truden (29), 2. Katarina Štremfelj (26), 3. Metka Lukančič (21).

A. Š.

Ekstremni spusti v Bolivijskih Andih
Andrej Petrovčič in Uroš Cerar sta mesec dni plezala in smučala v našim alpinistom dobro poznani kordiljeri Real v Boliviji. Od doma sta odšla konec aprila in se po aklimatizaciji na Chacaltavi (5340 m) povzpela na 6088 metrov visoko Huayno Potosi. Petrovčič je smučal z vrha, pod strmo vršno piramido (45 do 47 stopinj, 200 m) pa si je smuči pripel tudi Cerar in skupaj sta presmučala še 800 višinskih metrov (30-35 st.).
V bazni tabor pod Ilimanijem (6490m), ki sta si ga izbrala za naslednji cilj, sta prišla 9. maja. Med vzponom sta enkrat bivakirala. Oba sta smučala z vrha. Na izpostavljenih odsekih med ledeniškimi razpokami se je naklonina gibala med 40 in 50 stopinjami.
Na eno najbolj obiskanih gora v kordiljeri Real Condoriri (5700m), sta se povzpela 15. maja. Ostrega vršnega grebena zaradi slabih razmer ni bilo mogoče presmučati, zato sta pustila smuči 150 metrov pod vrhom in od tam presmučala ozebnik (40-50 st., 180 m), nadaljevala po ledeniku in na koncu smučala še po enem ozebniku (38-45°,300 m). Dan kasneje sta splezala še na Alpamayo Chico (5440 m) in smučala z vrha. Zgornji del je bil zaradi ozkega in izpostavljenega pobočja precej zahteven (40, 45, 50°, 300 m). 17. maja sta se povzpela še na Tajiro (5250 m).
Za konec se je Petrovčič 21. maja še enkrat odpravil na Huayno Potosi, kjer je nameraval presmučati 300m visoko vzhodno steno. Ker je bila zaradi tridnevnega sneženja nevarnost plazov prevelika, se je odločil za normalni pristop na severni vrh (5950 m), od koder je opravil spust na smučeh (zgoraj 35-45°,100 m).

M. P.

Od Arca do Mišje peči
Mladi kranjski plezalec Luka Zazvonil (Vrh), ki je svojo prvo desetko preplezal letos pomladi, nadaljuje z dobrimi vzponi. Med prvomajskimi prazniki je plezal v Arcu (Italija) in na pogled opravil z dvema smerema, ocenjenima s 7c (oz. IX): Il Cativo ist Ueberall v plezališču Massone in Neurotico v La Golli. Z Juretom Dežmanom sta ponovila skoraj 300 metrov visoko smer Zanzara (7a+) v vzhodni steni Colodrija, ki jo je Zazvonil prav tako preplezal na pogled.
Tudi v naših plezališčih je opravil nekaj vzponov na pogled, kar pomeni, da je smer preplezal v prvem poskusu, ne da bi o njej karkoli vedel. Na ta način je uspel v Pinotu (7b+) v Mišji peči ter v Jazz baletu (prav tako 7b+) v Retovju.
V četrtek 22. maja pa je preplezal svojo dosedaj najtežjo smer. Za Chiquito (8b oz. X) v Mišji peči je porabil mesec dni.
Njegov soplezalec Robert Mihajl, prav tako iz Kranja, ki se je komaj dobro začel ukvarjati s plezanjem, zelo hitro napreduje. V Mišji peči je preplezal Twin Peaks (7c+).

M. P.

Sabina Sovinc preplezala Žensko
Sabina Sovinc (AO Žiri) je 9. junija preplezala Žensko za nagrado (8a oz. IX+/X-) v Bohinjski Beli. Prvo težko mesto v smeri predstavlja kapnik nekaj metrov nad tlemi, najtežje pa je prav pod vrhom, kjer poteka smer po majhnih, navzdol obrnjenih oprimkih. Smer je naštudirala že lani, ko je opravila tudi dva neuspešna poskusa. Letos je porabila en dan, da je obnovila vse gibe, naslednjega dne pa je uspela v drugem poskusu. To je že njena peta smer, ocenjena s francosko oceno 8a in 8a+, kar ustreza spodnji deseti stopnji po UIAA lestvici.

M. P.

Razpis za Chamonix
Komisija za alpinizem pri PZS je objavila razpis za udeležbo petih mladih navez (letnik 1973 in mlajši) na taboru v Chamonixu med 21. julijem in 3. avgustom. Vodila ga bosta Marko Prezelj in Andrej Štremfelj, ki bosta mladim predvsem svetovala pri izbiri ciljev in pridobivanju informacij. Rok za prijave na PZS, Dvoržakova 9. Ljubljana, tel. (061) 312-553 (ga. Meta Vukič). je 20. junij.

M. P.

Treking v Himalajo
KOTG pri PZS oktobra in novembra organizira treking v Nepalsko Himalajo v okolico Anapurn, Makaluja in po želji udeležencev. Trajal bo približno 28 dni. Podrobnejše informacije dobite na PZS, ga. Meta Vukič ali g. Roman Robas. tel. (061)(312 553.

M.P.

Vodnik za Paklenico
Izšel je plezalni vodnik za Paklenico, ki ga je napisal Zagrebčan Boris Čujič, izdala pa slovenska založba Sidarta. Na več kot 200 straneh opisuje vse plezalne smeri v tem kanjonu, ki se lahko primerja z najboljšimi plezalnimi centri na svetu. V njem so opisane tudi smeri, ki so bile preplezane šele dobrih 14 dni nazaj!

M. P.

Prvi vzponi nad Kamniško Bistrico
Počasi se začenja poletna plezalna sezona in dobili smo že prva poročila o vzponih v stenah nad dolino Kamniške Bistrice. Matej Zorko in Peter Sotelšek sta prosto ponovila Kamniško (VII-) v Koglu. Zorko pa je s Sandro Voglar prosto preplezal še Tik pred dvanajsto (VII) v Vežici.
Suzana in Viktor Relja sta desno od Kratkohlače v zahodni steni Planjave potegnila novo smer Čenča (V+/III-IV, 200 m). Ker sta varovanje uredila večinoma s frendi, v smeri nista pustila nobenega klina.

M. P.

Zbornik Ažmanovih dni
Ob strokovnem posvetovanju 5. Ažmanov dan zdravnikov GRS je izšel zbornik predavanj, in 4. posvetovanja, ki sta ga uredila Iztok Tomazin in France Malešič, ob pomoči Martine Zupančič in pokojnega prof. dr. Franceta Srakarja. V lični brošuri s 160 stranmi je vrsta tehtnih strokovnih člankov: I. Mekljavič Podhladitev, M. Jakovljevič Zdravljenje zmrzlin s hiperbarično oksigenizacijo, I. Tekavčič Višinska bolezen, I. Tomazin Primer vzpona na osemtisočak ob nezadostni aklimatizaciji pa M. Godec Analgetiki, Miše Hribar-Habinc in Primoža Habinca Novosti v reanimaciji, S. Fokterja Poškodbe kolena in še en Tekavčičičev - Možganski edem pa M. Horvata Šok. Tomazinov Naključna srečanja zdravnikov z urgentnimi stanji na terenu in M. Remsa Koliko zdravniške oskrbe na mestu nesreče.

F. S.

Uspehi in tragedije Rusov
Ruski alpinisti so se letošnjo pomlad lotili dveh trenutno največjih himalajskih problemov - zahodne stene Makaluja in prečenja vseh vrhov Lotseja. V ekspedicijskem stilu so uspeli preplezati zahodno steno Makaluja, v kateri je v zadnjih 25 letih obrnila cela vrsta odprav in odličnih alpinistov. Na vrh je 21. maja priplezalo 6 članov ruske odprave: Kabibulin, Bolotov, Pavlenko, Bugačevski, Žilin in Ermaček, vendar pa so se v bazni tabor vrnili le štirje. Kabibulin je umrl pod vrhom zaradi izčrpanosti, za Bugačevskega pa je bilo usodno padajoče kamenje. Ostali štirje so se po skoraj dveh tednih na gori močno izčrpani vrnili v bazo.
Na Lotseju je Rusom načrte prekrižal močan veter, ki je v zgornjem delu pihal s hitrostjo prek 200 km/h. Ko se je umiril na 100 km/h, so 23. maja trije Rusi in Anglež prišli na glavni vrh Lotseja. 26. maja pa jim je sledilo še 10 Rusov in Italijan. Med sestopom druge skupine je zaradi izčrpanosti umrl Baškirov.
Maja je več alpinistov iz bivše Sovjetske zveze priplezalo na Everest. Vendar pa jih je kar nekaj za vedno ostalo na gori - Torošina so našli mrtvega zraven šotora 8300 metrov visoko. Plotnikov in Sevčenko pa sta med sestopom z vrha zdrsnila na višini 8600 metrov.

M. P

Gozdovi in stene
Akademsko planinsko društvo Kozjak je ob 40. obletnici alpinističnega odseka izdalo posebno številko glasila »Gozdovi in stene«. 21. marca 1954 je bilo ustanovljeno PD Obrtnik, ki se je ob 10. obletnici preimenovalo v PD Kozjak, lani pa so k temu dodali še Akademsko. Alpinistični odsek pa so ustanovili 9. maja 1957. V jubilejni številki, ki jo je uredil Branko Ivanek, je ob uvodnem razmišljanju predsednika društva in kratke kronologije prvih desetih let, vrsta zanimivih člankov, ki odražajo pestro aktivnost članov; od prvenstvene v Avstriji, do načrtov za prihodnje mesece.

F. S.

Harlinova v Eigerju
Ekipa CET iz St. Petersburga je 28. februarja izplezala iz severne stene Eigerja, potem ko je v sedmih dneh opravila zimsko ponovitev Harlinove smeri. Anatolij Mošnikov (44), Vladimir Vysotsky (46), Sergej Kalmykov (58), Vasilij Panasjuk (47) in Nikolaj Totmjanin (38), ne torej ravno mladi, toda razen enega, ki je šele kandidat, so vsi mojstri športa, prvi, vodja naveze, pa celo častni m. š. so odšli od doma 12. februarja v dveh avtomobilih in do pod stene so potrebovali kar štiri dni. V poročilu navajajo, da niso bili »komercialna odprava«, da so bili brez sponzorjev, stroške na osebo pa so predvideli v višini 650 USD.

F. S.

Želijo več možnosti
V glavnem mestu Nepala Katmanduju je bilo ob obletnici prvega pristopa na najvišji vrh sveta Everest veliko srečanje na katerim so razpravljali o pogojih za alpinistično delovanje v Himalaji in novih možnostih. Alpinisti žele, da bi Nepal odprl nova območja, kjer ne manjka deviških vrhov.
V Nepalu je za alpiniste zaenkrat na voljo le 142 vrhov (od prek 1300 višjih od 6000 m) v štirih letnih obdobjih. Z odpravami nanje so leta 1995 zaslužili 117 milijonov dolarjev, kar je 18 % trgovinskega priliva iz tujine. Največ je k temu seveda pripomogel Everest, na katerega je bilo doslej že prek 710 pristopov (41 ženskih, vsaj 90 ljudi je bilo na njem večkrat).

F. S.
 

16.06.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.