Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.07.1970

Delo, Šport: ... Plezalni tabor brez vzponov

Plezalni tabor komisije za alpinizem v Trenti se je končal, ne da bi opravili en sam plezalni vzpon. Kakor je povedal vodja tabora Tone Sazonov, so se nekateri sicer oglasili, toda nihče ni odšel na plezanje.

Nad 500 izvodov
Naročila za vodnik PLEZALNI VZPONI - Vzhodne JULIJSKE ALPE prihajajo v večjem številu kot je pričakoval redakcijski odbor. Doslej je po subskripcijski ceni (35.- din) plačanih že nad 500 izvodov. Za vodnik, ki bo po načrtu izšel konec prihodnjega meseca, so bili že narejeni prvi poskusni odtisi.

Ponovitve
V zadnjem času je redko slišati o težjih ponovitvah. Kaže, da večina navez hrani prosti čas za odhod v tuje gore, nekateri so, kakor kaže, prenehali plezati, drugi pa čakajo na primernejši čas.
V nedeljo sta bila edina obiskovalca Martuljkove skupine Viktor Grošelj in Janez Kunstelj. Ponovila sta Schinkovo smer (s Krušičevo varianto) v Frdamanih policah. V Vratih pa so med drugim ponovili tudi Čopov steber (Hlade - Novak).

Prvenstvena vzpona
S precejšnjo zamudo smo zvedeli podrobnosti o prvenstvenem vzponu v SZ steni Zvoha (Krvavška skupina). Vzpon sta opravila Stane Bergant in Miro Krč (AO Kranj) 31. maja letos. Ocenila sta ga IV-, mestoma V-, višina stene 350 m, čas plezanja 6 ur (krušljivo, težka orientacija).
Roman Jurhar in Horst Parotat (KAO) sta 5. julija preplezala novo »Koroško smer« v Peci (Kordeževa glava). Smer je visoka 380 m, ocenila sta jo s V- do V+ (28 klinov, krušljiva), plezala pa 6 ur.

Obiski v naših gorah
V naših gorah se mudita dve organizirani skupini alpinistov. Manjša je iz Makedonije (Skopje) in pleza v Tamarju, večja, ki šteje 14 plezalcev, pa je prišla iz Varšave. Napovedani sta še dve skupini iz ČSSR in ena iz Poljske.

Nova izguba hrvatskega alpinizma
V prometni nesreči blizu Duge Rese se je smrtno ponesrečila znana hrvaška plezalka Ana Klasinc - Hunika. Klasinčeva je bila znana po težkih vzponih v ženskih in seveda tudi mešanih navezah. Lani se je posebno izkazala v skupini Grossglocknerja, v Paklenici in steni Kleka.

Zbor v Vratih
Planinska sekcija v vojašnici »Simon Jenko« - Tolmin je priredila srečanje s tovariši iz matičnih PD na Triglavu. Zbor vseh udeležencev srečanja bo v petek, 17 t. m., ob 20. uri v Vratih, srečanje pa se bo končalo v nedeljo zvečer v Bohinju.

Planinske postojanke
PD Slovenj Gradec je sporočilo, da je do nadaljnjega opustilo postojanko »Križan«, še naprej pa redno oskrbujejo postojanko pod Kremžarjevim vrhom nad Slovenj Gradcem in Grmovškov dom pod Veliko Kopo.
Sprememba je tudi v zavetišču na Kopitniku nad Rimskimi Toplicami. Društvo je sporočilo, da do nadaljnjega zaradi adaptacij nima prenočišč, odprto pa je le ob sobotah in nedeljah.

 16.07.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.