Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.09.1971

Delo, Šport: ... Sedaj še leva zajeda

Stane Belak in Janez Kunstelj sta v mesecu dni preplezala še drugo prvenstveno smer v severni steni Rakove špice. Prvo sta imenovala Desna zajeda, novo pa Leva zajeda. V steno sta vstopila v soboto toda dež ju je prisilil, da sta bivakirala in v nedeljo med sneženjem hitro sestopila po Škrlatičinih gredah. Smer sta ocenila s V-VI, plezala pa sta 13 ur.

Sneg v Zahodnih Julijcih
Kaže, da letošnja sezona ni naklonjena taborom, ki jih prireja komisija za alpinizem PZS. Tabor v Zahodnih Julijcih (pri koči Pellerini) se je sicer začel z vzponom Marije Horvat in Jošta Razingerja (raz v Cima Vallone, III-IV) v soboto, toda v nedeljo je močno deževalo in sneg je zapadel do višine 1600 m, kar bo močno oviralo nadaljnje vzpone.

Ženska ponovitev Herletove
Na dan planincev so alpinisti (14 ) PD TAM iz Maribora odšli v steno Ojstrice. V soboto je naveza Gusta Herzog - Bogica Škantelj preplezala Herletovo smer. V nedeljo pa sta plezala le Blanka Matičič in Marjan Ilešič, Modec -Režek v Škarjah, ki sta dan pred tem ponovila tudi smer »ZZ« v Raduhi. Vsi drugi so se morali zaradi slabega vremena obrniti. Sporočili so, da je v »Herletovi prečki« izpadel prvi klin in da so zato težave precej večje.
Alpinisti AO TAM so z zadnjimi vzponi zbrali doslej rekordno število vzponov in pristopov – 306, računajo pa, da jih bo do konca leta še precej več.

Poljski alpinisti pri nas
V naših gorah so bili 16 dni poljski alpinisti z Katovic (vodja Stašek Rudginski), in sicer kot gostje AO Kamnik. Opravili so 37 različnih vzponov v Kamniških Alpah (Kalška gora, Štruca, Skuta, Planjava), med njimi tudi tretjo ponovitev »Majske smeri« v Planjavi (Grodziski - Kulik), plezali pa so tudi v Triglavski steni (Slovensko in Skalaško z Ladjo) ter obiskali Postojnsko jamo in jadransko obalo.

Tabor v Krmi
V soboto se bo začel drugi jesenski alpinistični tabor, ki ga je komisija za alpinizem pripravila v Krmi (pri Kovinarski koči). Vodja tabora bo Boris Krivic, udeleženci pa bodo dobili po 20.- din dnevno kot prispevek za prehrano. Čelada je za vse udeležence obvezna!

Uspešen dopust
Zvone Andrejčič je dobil dopust le malo pred iztekom kadrovskega roka v JLA, zato je razumljivo da ga je večino porabil za plezanje. Med drugim je ponovil »Skalaško smer z Ladjo« (Jože Rožič), smer Kočevar – Herlec v Šitah (Drago Pisek) in malo obiskano smer (212) v Cmiru. Sam pa je v petih urah preplezal Kočevarjavo smer v Stenarju in sestopil po Prevčevi smeri.

Čigav je nahrbtnik?
Nejc Zaplotnik iz Kranja, ki je 8. t. m. sam ponovil (tri ure in pol) Sandi Wisiakovo smer v Triglavski steni, je povedal, da je v zgornji polovici stene našel sivozelen nahrbtnih češkoslovaške izdelave. Ker ga je pri plezanju preveč oviral, ga žal ni mogel prinesti v dolino, lastniku pa bi rad pojasnil, kje ga dobi, zato naj se oglasi v društveni pisarni PD Kranj (četrtek med 19. in 20. uro) ali pismeno sporoči svoj naslov.

Učbenik za mlade alpiniste
Pred nekaj dnevi so tudi Poljaki dobili najmodernejši učbenik za mlade alpiniste, torej pripomoček, ki ga pri nas pogrešamo že od leta 1950. Knjižica, ki so ji dali naslov »Alpinizm«, je uredil Macieja Popko, izdali pa so jo v založbi »Šport i turystyka« - Varšava v nakladi 10.000 izvodov. Edicija ima 245 strani in 16 poglavij, ki so jih napisali najbolj znani poljski alpinisti (Wala, Biel, ...). Cena je 35 zlotov.

Spektakel za TV
Cortinske veverice te dni pripravljajo poseben spektakel za italijansko televizijo. Na Sardiniji (Alghero) bodo pred televizijskimi snemalnimi kamerami opravili prvenstveni vzpon prek 200 m visoke stene, ki se dviga direktno iz morja, tako da bodo vstopili kar z ladje.

Še vedno čakajo filme
Kakor je znano, je morala III. JAOH pustiti ves filmski material v Pakistanu, da bi ga tamkajšnje oblasti po razvitju »cenzurirale«. Toda filmov sedaj ni od nikoder, čeprav posredujejo na vse strani. Zaradi tega je že propadla misel o posebnem barvnem koledarju, ne morejo pa pripraviti niti člankov niti diapredavanj. Tudi zadnji bilten, ki je že pripravljen za tisk, bo za to precej bolj reven, kot so računali.

Festival v Trentu
V nedeljo se bo začel znani festival alpinističnega filma. Toda program bo letos precej spremenjen, kar dokazuje tudi njegovo novo ime »Mednarodni festival filmov o pogumu in naravi«. Ustanovili so tudi informativno sekcijo in filmski sejem, manjkal pa seveda ne bo pogovor znanih alpinistov za »okroglo mizo« in prikaz izbranih planinskih fotografij.

Ponovitve v Dolomitih
Potem, ko ju je iz Chamonixa nagnalo slabo vreme, sta Ščetinin in Heider odšla v italijanske Dolomite. V Brenta Alti sta ponovila severovzhodno zajedo (15. avgusta) - smer Oggioni (650 m, VI), dva dni za tem pa še »Francoski raz« v severovzhodni steni Crozzon di Brenta (700 m, VI). Za konec sta skupaj z Dittrichom Hassejem in njegovim tovarišem ponovila še smer Philipp - Flamm v Punta Tissi (Civetta), ki ji nekateri še vedno priznavajo oceno VI+. Smer sta plezala 20. in 21. avgusta, bivakirala pa sta v izstopnem ozebniku.
Tine Mihelič je v navezi z Alijem Simoničem preplezal najvišjo steno Dolomitov, in sicer 1600 m visoki severni raz Monte Agner, ki je ocenjen s V+. V steni sta enkrat bivakirala. Kasneje sta v severozahodni steni Civette ponovita še Sollederjevo smer (VI-, 1100 m, 12 ur), ki je bila prva na svetu ocenjena s VI.

  16.09.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.