Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.01.1983

Delo, Šport: ... Želja v Rzeniku

LJUBLJANA - Šele lani 15. septembra sta Franc Kemperle in Marjan Kregar preplezala novo smer v SZ ostenju Rzenika. Ocenila sta jo z A2, V+/IV-V, A1, 450 m in plezala 9 ur.
11. in 12. t. m. pa je Želja, kot so Kamničani poimenovali najnovejšo smer, že doživela prvo zimsko (in sploh) ponovitev. Milan Gladek, Marjan Kregar in Bojan Pollak so jo preplezali v nekaj več kot 12 urah. Imeli so dobre razmere, delikatne travnate vesine so bile trdo zamrznjene in le zgornjih pet raztežajev so ves čas plezali v derezah. Tudi bivak je bil odličen. Privezali so se kar na rušje. Pa še višino smeri so izmerili, sedaj velja podatek 410 m in, smer pa poteka med Jakovo ter Modec-Režkovo.

ALPINISTIČNE NOVICE

Še drugič Kratka nemška smer
V ponedeljek 3. t. m., torej le dan za navezo Alič-Belak-Tratnik, je Kratko nemško smer v Steni preplezala (10 ur) tudi gorjanska naveza Franci Ferjan - Miha Žumer. Zanimivo ob tem je, da sta tudi prvi pravi zimski vzpon po tej smeri opravila člana AO Gorje E. Torkar in J. Zupan 30. in 31. 12. 1975. Za njim sta steno preplezala še Bohinjca J. Arh in J. Humar (9. in 10. 2. 1980), potem pa Tržičana F. Bence in M. Ivnik (16. 2. 1980).
Ferjan in Žumer, ki se odpravljata poleti v Ande, tudi naprej nista mirovala. V nedeljo 9. t. m. sta (v 4 urah) preplezala še Zimsko smer v S steni Velikega Draškega vrha (Trapez). Bilo je sorazmerno malo snega, oviral pa ju je novozapadli sneg, ki je bil še sipek.

Prvič Srednja nemška
Nemško smer z izstopom skozi Okno (IV+/III) so prvi preplezali Debelakova, Guerra, Jesihova in Tominšek, in sicer 15. avgusta 1926. Zimske ponovitve pa doslej, kakor kaže ni imela. Marija in Slavko Frantar, sedaj oba člana AO Rašica, sta jo v šestih urah preplezala 13. t. m., z razmerami sta bila kar zadovoljna, v Oknu pa je bil seveda sneg še prhek, zato je bil ta prehod tudi najtežje mesto v smeri.

Grebensko prečenje Kamniških Alp
Miran Martinjak in Janez Slokan, člana AO Mengeš, sta v dneh od 6. do 10. t. m. opravila grebensko prečenje Kamniških Alp. Začela sta na Jezerskem, in sicer po SZ grebenu Kočne (tu ju je spremljal Miro Šušteršič), končala pa z J grebenom Ojstrice. Le v soboto, ko sta čakala na izboljšanje vremena, sta sestopila v Bivak pod Skuto. Skupno sta plezala nekako 50 ur.
Decembra so imeli člani AO Mengeš najprej turo AŠ prek Velikega grebena na Rinko, 26. preteklega meseca pa so Martinjak, Slokan, Šušteršič in Zupan preplezali Gamsovo grapo in sestopili po Tuhinjski v spodnjem delu Zeleniških špic. Predavanja imajo vsak teden. Skupaj so preživeli novoletno praznovanje (na Mengeški koči).

1. Z (2.) P Cerkljanske v Srebrnjaku
Idrca Peter Poljanec in Slavc Svetičič sta v nedeljo 9. t. m. opravila prvo zimsko ponovitev Cerkljanske smeri (V+/III-IV, 450 m, 6.30 h) v Srebrnjaku. Imela sta zelo dobre razmere: spodaj, kjer je stena navpična, je bil zaledenel slap. To je bila šele ponovitev smeri, prvo je Svetičič opravil lani z Ivanom Menardom.

Okoli bivaka pod Ojstrico
Čeprav razmere niso bile najboljše, so Mariborčani, ki so novo leto pričakali v bivaku po Ojstrico, opravili tudi več tur. Predzadnji dan lanskega leta sta Srečko Rihter in Ivo Veberič (oba AO Kozjak) preplezala Golobovo v Škarjah. Dan kasneje je Rihtar z Marjanom Oblonškom in Jokom Tučičem (oba AO TAM) preplezal še Nemško v Ojstrici in v sestopu Vzhodno grapo v Škarjah. Za nameček sta potem Tučič in Rihtar preplezala še Miniaturo v Škarjah. Na prvi dan letošnjega leta sta Rihter in Matjaž Šuen (AO TAM) preplezala Tamovsko smer v Škarjah. V nedeljo pa je Šuen sam zmogel še Nemško v Ojstrici in v sestopu Vzhodno v Škarjah.

Nova smer v Lanežu
Silvo Babič, Davorin Podrepšek in Jure Škarabor (vsi AO TAM) so 8. t. m. preplezali Lanež (Raduho) v novi smeri. Dvomljivka so jo imenovali, ocenili pa III+, 40°, 200 m, 4 h. Po vzponu so izvedeli, da so v spodnjem delu poleti že plezali, toda zanimiva je praktično le pozimi. Dan za tem so vsi trije ponovili še Stanetovo zajedo v Srednji Raduhi.

Alpinistična šola v Borovnici
V četrtek 3. februarja ob 19. uri se bo v društvenih prostorih PD Borovnica pričela alpinistična šola. Predavanja in sestanki bodo vsak teden, kasneje tudi skupne ture in vaje v plezanju, pokroviteljstvo pa so prevzeli člani Akademskega AO. Prijave že sprejemajo.

Kranjski vzponi
Tomo Česen in Andrej Štremfelj sta 6. t. m. v nekaj manj kot štirih urah preplezala Kozorogovo smer v S steni Begunjščice: IV+, 500 m. Bila je odjuga in v steni je tekla voda. Tri dni kasneje sta z Matjažem Dolencem, Igorjem Jelovčanom, Petrom Markičem in Marijo Štremfelj preplezala Kamniško v V steni Brane (65-75 st.), in to v odličnih razmerah.
11. t. m. pa sta zakonca Štremfelj (vsi AO Kranj) preplezala še Mladinsko smer v S steni Storžiča.

Slovenska smer v Steni
V nedeljo 9. t. m. je bilo v Slovenski smeri S stene Triglava spet na moč živahno. Kar štiri naveze so jo preplezale (manj kot štiri ure). Začeli so Mimo macesnov in Skozi kamine, izstopili pa po Prevčevi varianti. Le osebnih podatkov o vseh plezalcih ni bilo mogoče izvedeti, premalo se poznajo med seboj. Rok Kovač je plezal z Eriko Gregorka, Igor Hercog z Matjažem Bernardom, potem je bila še naveza Obalnega AO in Tine Kristan - Marko Klopčič. Razmere so imeli dokaj dobre, le nekaj novega snega je bilo in v grapah se jim je udiralo do gležnjev.

Novi alpinisti in pripravniki
Na sprejemu, ki je bil za AO Kranj in AS Železniki v Koči na Ratitovcu, so med pripravnike v oba kolektiva sprejeli po tri tečajnike. Alpinisti AO Kranj pa so postali: Igor Jelovčan, Franci Markič, Srečo Rehberger, Janez Triler in Andrej Zidar.
Sicer pa je 32 aktivnih članov AO Kranj in 13 tečajnikov lani opravilo 653 alpinističnih tur, od tega 483 ple-zalnih (77 z oceno VI), med težjimi pa so: Borotkina smer na Pik Komunizem, Bonatti-Zapelli v Gr. Pilier d'Angle. Fredojev in Seigneuerjev steber v Aig. du Midi, Bonattijev steber v Druju, Švicarska v Les Courtes in SP Majorja v Brenvi. V domačih stenah pa izstopajo predvsem solo vzponi: Trikot in Šimenc-Škarja v Dolgem hrbtu, Ekar-Jamnik v Dolški škrbini, Varianta v Travniku, Krušičeva z varianto Mihelič-Žumer in Direktna, obe v Špiku.
Pestra je bila tudi njihova vzgojna dejavnost. Imeli so 20 vzgojnih predavanj, s pokroviteljstvom so pomagali AS Železniki, pripravili pa so tudi informativno propagandno razstavo na smučarskem sejmu v Kranju. Za AŠ pa so imeli še 16 predavanj, 10 vaj v plezalnem vrtcu in 4 skupne ture. V svojih vrstah imajo 15 članov GRS in 4 gorske vodnike.

845 tur članov AO Kamnik
Na sprejemu novih članov v AO Kamnik so tokrat »obdelali« le enega kandidata - Marjana Kakerja, pa še njega le na šaljiv način, saj je izpit za alpinista uspešno opravil že prej. Šola, ki je trajala kar od 10. septembra 1981 do 26. aprila 1982 (20 predavanj, 10 vaj v vrtcu, 17 treningov v telovadnici in 27 skupnih tur!) pa bo v njihove vrste kmalu pripeljala še številne alpiniste. Trije med njimi so bili celo zelo aktivni. Marjeta Bernot je npr. samo lani opravila 63 tur, Darko Božič celo 92 in Edo Pavlič 76. Sicer pa ima v lanskem letu največ tur alpinist Bojan Pollak (94), za njim pa Janez Benkovič (70). Vseh tur pa so člani AO Kamnik opravil 845 (251 zimskih oz. v zimskih razmerah) ali 32,5 na aktivnega člana.
Plezali so tudi med novoletnimi prazniki. Udeleženci AŠ so z vodstvom obiskali Kamniško sedlo in opravili več vzponov: S grapo, Zgornji steber in Grapo med stebrom Brani, povzpeli pa so se tudi na Planjavo. Janez Benkovič pa je prepleza Kamniško v V steni Brane z direktnim vstopom čez prvi skok in sestopil po Bosovi.
V torek ob 19. uri bo v dvorani nad kavarno Veronika v Kamniku predavanje Rudija Kotnika »Potovanje po Južni Ameriki«.

V Osapski steni
V nedeljo 9. t. m. je Franček Knez (AO IMPOL) preplezal Staro smer in sestopil po Gobi, potem pa ponovil še Italijansko in sestopil po Medotu. Mitja Lo Duca in Ivan Rejc, člana Soškega AO pa sta preplezala Žago, Trzinko (2. P?) in Italijansko, v sestopu pa Medota. Naslednji dan sta prrplezala še Muho in Medota v sestopu.

Še vedno ni vseh poročil
Pregled poročil, ki jih je za lansko leto prejela KA PZS, kaže, da je še precej vodstev AO in AS, ki niso v roku izpolnili eno izmed temeljnih nalog. Manjkajo poročila Akademskega AO, Bohinja, Borovnice, Celja, Impola. Martuljka, Mežice, Mozirja, Prevalj, Šaleškega, Škofje Loke, Trbovelj, Železničarja in iz Železnikov.

Doživljanje psihičnega v alpinizmu
Peter Markič, član AP Kranj, sicer pa diplomirani psiholog, ki je bil tudi že na alpinističnih odpravah, je pripravil seznam 20 del, ki obravnavajo »doživljanje psihičnega v alpinizmu«. Poseben seznam zajema še 6 del s področja »psihologije alpinističnih odprav«. Tudi iz tega bi sedaj veljalo pripraviti primeren povzetek, saj nam tovrstne literature več kot manjka. Gradivo bi bilo sila dobrodošlo posebno za alpinistične šole, pa tudi za predavaj.

Napaki v Almanahu
Čeprav so bile priprave za natis alpinističnega dela Slovenskega športnega almanaha letos res temeljite in smo se poslužili celo ankete, sta se vrinili napaki, ki jih ni zakrivil »tiskarski škrat«.
Prvo ponovitev Zajede v S steni Široke peči sta opravila Bogdan Biščak in Rado Fabjan, primernejša ocena pa je VI, A3/V+.
Pri preračunavanju ameriških ocen PP v Franciji v UIAA lestvico pa je prišlo do pomote za eno stopnjo. Navedeni smeri imata namreč oceni kar VIII+/VIII, VIII in 5.11 +/5.11, 5.11.
Pripombe so tudi, ker (zaradi sicer znanih stališč) niso bile upoštevane nekatere težke solo ponovitve v naših gorah (npr. prva kombinacija Helba-Čop v Steni). O tem in podobnih nedoslednostih bo potrebna še temeljita razprava.

FRANCI SAVENC

Popoln seznani planinskih postojank - Podatki za načrtovanje tur
LJUBLJANA - Planinska zveza Slovenije je letos poleg stenskega koledarja, ki je v znamenju 90-letnice, izdala tudi nadvse ličen žepni koledarček. Je nekoliko širši (12X16 cm), z modrim PVC ovitkom in napisom koledar planinske zveze Slovenije 1983 ter znakom. Koledarski del je pravzaprav rokovnik s posrečeno kombinacijo oznak (dan v tednu, datum, kateri dan v letu in koliko jih je še do konca), omogoča pa tudi zaznamovanje po urah (od 6. do 18.). Priključeni so še prazniki pri naših sosedih, pa »letna tabela« npr. za gorniško aktivnost itd. Ne manjka tudi priročen notes za telefonske številke, ki ga je mogoče izbočiti (in uporabiti samostojno ali tudi za naslednja leta.
Za planince pa bo vsekakor najzanimivejši tretji del: koledar akcij, seznam planinskih postojank v Sloveniji, kdaj so odprte in z naslovi, kje je mogoče dobiti podrobnejše podatke in še telefonske številke, na koncu pa so še astronomski podatki - vzhod in zahod sonca in lune ter lunine mene. Za načrtovanje ture torej še kako zanimivi podatki.
Zadnji del je mogoče kupiti posebej (20 din), sicer pa stane kompletni žepni koledar 60 din in naj bi postal stalna izdaja PZS.
 

  17.01.1983


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.