Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.02.1972

Delo, Šport: ... Teden dni v Bistrici

Prihodnji teden bo v Kamniški Bistrici zimski alpinistični tabor, ki ga bo vodil Danilo Cedilnik. Udeleženci se bodo začeli zbirati že v soboto popoldan, komisija za alpinizem pa opozarja vse, da je obvezna popolna zimska plezalna oprema in potrjena izkaznica. Ker bodo na programu le samostojni vzponi posameznih navez, razmere pa za sedaj niso najbolj ugodne, naj po možnosti pridejo vsi s svojimi partnerji. Na razpolago bo vsa potrebna dokumentacija in dr. France Malešič, ki jo je pripravil, zagotavlja, da je možnosti za prve zimske vzpone še izredno veliko.

Pod Fitz Royem
Naš rojak Peter Skvarča, ki spada v vrh argentinskih plezalcev, pri poskusu direktnega vzpona na prosuli Fitz Roy ni uspel. Smer za katero so se odločili, je bila prenevarna. Na vrhu okoli 1000 m visokega žlebu, po katerem so se nameravali vzpeti do pod vršne stene, namreč visi ledenik, ki jih je od časa do časa zasul z nevarnimi izstrelki. Po francoski smeri pa sta se s Szernjavskim pričela vzpenjati prekasno in sta prišla le na sedlo.
Pod goro so se srečali z Italijani in Angleži. Prvi so se ubadali z jugovzhodnim stebrom Fitz Roya, drugi pa so poskušali vzpon na Cerro Terre. O koncu njihovih poskusov pa še ni podatkov.

Spremembe v KA Hrvatske
V vodstvu hrvaškega alpinizma je pred dnevi prišlo do spremembe. Inž. Davorja Ribaroviča, ki se je povsem posvetil realizaciji prvega samostojnega risanega filma pri Vukotiču, je zamenjal Uršo Vrdoljak, ki je do nedavnega uspešno vodil AO PDS Velebit. Na tem mestu pa ga je zamenjal Branko Šeparovič. Drugače pa priprave na veliko alpinistično odpravo ob 100 letnici hrvaškega planinstva tečejo normalno, saj so z lanskim uspehom na Grönlandiji dobili potrebno zaupanje.

Posvet KO MO
V soboto so se na Pohorju v Ruški koči sestali predstavniki mladinskih odsekov PD Poljčane, Ptuj, Ruše, Maribor-matica in Murska Sobota na rednem posvetu koordinacijskega odseka. Žal je manjkalo precej predstavnikov - hkrati je bil namreč tudi zbor mladinskih vodnikov - toda kljub temu so lahko precej natančno analizirali delo na terenu in pripravili tudi nekaj predlogov za MK PZS.

Ljubitelji kratkih smuči
Akademski alpinistični odsek je za ljubitelje kratkih smuči pripravil zanimivo predavanje, ki ga bo imel v četrtek ob 20. uri Andrej Bleiweis v društvenih prostorih (Trg revolucije l/soba 56).

Aiguille de la Republique
Zanimiva igra nad Chamonixom Aiguille de la Republique je bila prvič preplezana že leta 1904, pri čemer pa so si plezalci pomagali z metanjem vrvi, da so premagali gladki del. Tudi kasneje ni nihče dosegel vrha s prostim plezanjem; najuspešnejši poskus se je končal 8 metrov pod vrhom. Lani poleti pa sta prišla dva mlada francoska plezalca (Cristian Mollier in Jean Germain) oborožena s svedrovci in uničila še eno izmed romantičnih alpinističnih tradicij. Razumljivo je, da jih alpinistična srenja ni pohvalila.

Ski - Alpinismus
Znana nemška alpinistična revija »Alpinismus«, ki jo ureja Toni Hiebeler, letos tudi po zunanjosti kaže, da se je v veliki meri posvetila smučanju. Naslov Ski-Alpinismus pa opravičuje s tem, da se pozimi tako ali tako skoraj vsak alpinist spremeni v navdušenega smučarja, čeprav je zelo verjetno zadaj bolj industrija smučarske opreme, ki skoraj za vsako številko prispeva drage klišeje.

Sam v Z steni Druja
Znano smer Hemming - Robins v zahodni steni Malega Druja je lani prvič preplezal samohodec Francoz J. Droyer.

Premagani vrhovi
Edina periodična planinsko-alpinistična publikacija, ki izhaja v Sovjetski zvezi se imenuje »Pobeždenije veršini«, izdajajo pa jo (večkrat z zamudo) vsako leto ali dve. Pred kratkim so natisnili dvanajsto številko, ki zajema obdobje 1968 - 1969. V njej so obdelani pomembnejši vzponi tega obdobja, precej prostora pa je posvečenega tudi tujim dosežkom oziroma zgodovinskemu pregledu vzponov v Alpah.

Lanska sezona v Hindukušu
Profesor Diemberger je že sestavil pregled lanskih evropskih odprav, ki so delovale v Hindukušu. Manjkajo mu sicer še podatki z Japonske (od koder pa vemo, da odprav kar mrgoli), toda že dosedanje število ni majhno. Glede dosežkov pa smo lahko ponosni, saj vzpon naše III. JAOH na Istor-o-Nal postavlja kar na drugo mesto, za vzponom na Nošak z juga (avstrijsko -švicarska odprava).
V Wakhanu je delovalo najmanj šest odprav. Španska, ki je osvojila K 6930 m. Francoska, ki se ponaša s prvim traveziranjem Nošak - Gumbaz, avstrijska (Schmuck), ki se je povzpela na Nošak prav tako kot nemška in tirolska odprava ter italijanska, ki je v dolini Karla Panja dosegla K 6164 in nek pettisočak. Če izvzamemo francosko prečenje torej nič posebnega. Pozabil je le na nesrečno bolgarsko odpravo, ki je imela na Nošaku pet smrtnih žrtev. V Hindu Raju sta bile dve. Kelnska je dosegla Awi Zom (6484 m) z ledenika Phargam in še en vrh z ledenika Sohnyan, münchenska odprava pa se je povzpela do višine 5000 m na Rhizum Gol.
Šest odprav je bilo tudi v Chitralu. Dve že poznamo. To sta naša III. JAOH in francosko-švicarska (Nošak z juga). O italijanski, ki je imela za cilj Udren-Zom žal ni podatkov, nemška je ponovila prečenja M 9 - Q 6 - Udren Darbanzom ter opravila prvi vzpon na k 6593, španska in italijanska pa sta delovali na področju Tirich Mira. Španska odprava, pred vsem pa njihov tisk sta povzročila lepo zmedo, ko sta neki stranski vrh poimenovala Tirič Mir Bakhat in mu prisodila višino 7500 m, italijanski vzpon na Tirič Mir pa se je končal na višini 7000 m.

  17.02.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.