Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.03.1977

Delo, Šport: ... Dva vzpona na tujem

Dolgo je trajalo, da so naši alpinisti prodrli pozimi na tujem. Iz preteklosti je sicer znanih nekaj poskusov tudi v najtežjih smereh, toda v Alpah se ni noben posrečil. Letos pa sta bila uspešna (doslej) kar dva. Igor Gruden in Dušan Sitar (oba člana AO Železničar) sta 5, in 6. t. m. preplezala smer Protero (700 m, povprečno 50 stopinj) v Breithornu, desno od Welzenbachove smeri. To je doslej četrti jugoslovanski vzpon po tej smeri, če je bila smer pozimi že preplezana pa ni znano. Med vzponom je bil hud mraz (do - 35 stopinj) in veter, pa tudi snežne razmere so bile slabe. Vse to je bilo vzrok, da sta morala oba plezalca svoje bivanje v Švici predčasno prekiniti, Sitar pa je moral po povratku domov tudi poiskati zdravniško pomoč (omrzli prsti na nogi).
Zvone Andrejčič (Matica) in Janez Reberšak (Radovljica) pa sta 5. in 6. t. m. plezala v severni steni Celovške špice (na avstrijski strani). Vstopila sta (100 m) po direktni smeri (IV), iz nje nadaljevala diagonalno proti desni (200 m, 55-65 stopinj, mestoma celo 75), kar verjetno sploh še ni bilo plezano, tu sta tudi bivakirala, izstopila pa sta po Horeschowsky razu (100 m, III). Skupno sta plezala 10 ur in to ves čas v derezah. Bil je to prvi zimski vzpon.

V Travniku
Štefan Marenče, Vanja Matijevec in Roman Robas (vsi člani AO Šmarna gora) so od 6. do 8. t. m. kot prvi pozimi ponovili smer Jesih-Lipovec v Travniku, smer, ki je tudi poleti malo plezana. Za vzpon so potrebovali okoli 26 ur, v steni je bilo veliko snega, ugodno pa je bilo le to, da ni bilo hudega mraza. V smer so vstopili kak raztežaj levo od pričetka variante Rupar-Savenc in šele potem prečili (dva raztežaja) v originalno smer. In še nekaj - ves čas vzpona (razen dveh dolžin) sta imela drugi in tretji nahrbtnike na ramah.

Trikot v Dolgem hrbtu
V dneh od 5. do 7. t. m. so Kranjčani Peter Markič, Nejc Zaplotnik ter brata Štremfelj v 35 urah ponovili Trikot v Dolgem hrbtu (peta ponovitev sploh in prva pozimi). Razmere so imeli slabe, nagajali so jim pravi »balkoni« napihanega snega in led. Večino smeri so morali plezati prosto, vreme pa je bilo dobro, saj jih je le v soboto oviral veter. In bivaki so bili hudo neudobni. V petek sta vstopila le A. Štremfelj in Markič, v treh dolžinah (do preduha) napela vrvi in sestopila na Vodine. V soboto sta šla naprej (3 dolžine, do podstavka pod ploščami in še enega, kjer sta zabila edini svedrovec) preostra dva, bivakirali pa so na majhni snežni polički vrh podstavka. Tudi drugi bivak ni bil nič boljši (pol sedé in pol visé na 20 cm polički) in za ponedeljek jim je preostalo še šest dolžin. Izstopili so ob 14.30.

Prvenstvena v Lučkih Babah
V nedeljo, 6. t. m., sta Mišo Čulk in Pavle Svatina (oba SAO) v 14 urah preplezala novo smer v severnem ostenju Lučkih Bab. Smer poteka po značilni grapi, dobro vidni iz Logarske doline. Naklonina snežišč je v spodnjem delu (7 dolžin) 40-55 stopinj, najtežji pa so bili 20-30 m visoki odstavki (70-85 stopinj), ki so poleti zaradi kompaktnosti (ni mogoče zabijati) nepreplezljivi.
V zgornjem delu grape nista imela več posebnih težav (11 dolžin, 40-55 stopinj), nagajal jima je le še zadnji previs. Izstopila sta na vrh druge L. Babe ob 21. uri. Ves čas (skupno 32 raztežajev) sta si lahko pomagala le z lednimi klini.

Jeseniške novice
V soboto, 5. marca so se tečajniki pod vodstvom Vrvarja povzpeli na Begunjščico. Trojna naveza Beznik-Hrovat-Jeršin pa je v 8 urah preplezala Špikov graben v kombinaciji z vzhodnim grebenom (menda šele drugi vzpon v tej kombinaciji). V nedeljo sta navezi Javorški-Noč in Domevšček-Trseglav opravili drugi zimski vzpon (8 ur) po smeri Jesih-Potočnik v Frdamanih policah, Martin Brvar pa je sam preplezal Jugovo grapo v Dovškem Križu. V sredo, 9. t. m., so Domevšček, Hrovat, Jelenc in Škoda še enkrat ponovili Špikov graben in ga v sestopu tudi presmučali (menda prvič).
Odlično je uspel tudi turni smuk na Rožci, ki so ga Jeseničani priredili v nedeljo. Našteli so kar 112 udeležencev, od katerih jih je veleslalomsko progo (skrajšano zaradi neugodnih razmer) prevozilo kar 72. Posebno so se razveselili starejših članov: Dimnika, Kočevarja, Krušica, Moreta, Pračka in drugih, ki so se tudi udeležili te akcije, ki obeta postati tradicionalna.
V soboto in nedeljo pa imajo v načrtu začetniški zimski tečaj na bivaku IV, v nedeljo pa bo tudi tradicionalni pohod prek Slemena v Tamar.

Iz poročila AAO
Rudi Kotnik in Andrej Stritar sta v nedeljo in ponedeljek (6. in 7. t. m.) preplezala greben Pihavca (nad Bavšico). Na turi ju je motila obilica snega in velike opasti. Dan pred tem pa sta Dušan Blažin in Rajmond Kovač preplezala Slovensko smer v Triglavu (ugodne razmere, posebno nad Belimi platmi). Udeležence alpinistične šole pa obveščajo, da se bodo plezalne vaje na Turncu pod šmarnogorsko Grmado pričele že v torek ob 15.30.

Kranjski vzponi
V torek, 1. t m., je Tomo Česen s tovarišem preplezal grapo med V. in M. Kalško goro. V noči od 4. na 5. t. m. so Matjaž Dolenc, Pavle Oman in Drago Šegregur preplezali prvenstveno (Skovirjevo) smer v Ledinskem vrhu. Ocena: 45-50 stopinj, 600 m, 6 ur. V nedeljo pa so isti trije v 6 urah opravili še prvo zimsko ponovitev grape med Štruco in Skuto, z izstopom po desnem stebru Skute (45-50 stopinj, III, 800 m). V soboto, 5. t. m., sta Matej Kranjc in Manja Perčič v 6 urah preplezala steber Skute (druga zimska ponovitev). Istega dne sta Gselman in Koren (AO Kozjak) plezala v desnem delu Kokrske Kočne. Pričela sta po desni grapi (250 m), nadaljevala pa desno po snežiščih in grapi (še 300 m) do grebena. Plezala sta 3 ure, sestopila pa sta po grebenu proti Jezerskem vrhu in skozi grapo.

Novo iz Bovca
V soboto, 5. t. m., so Gorazd in Iztok Mlekuž ter Metka Kravanja opravili prvi vzpon po grapi v Ruši (Mangart). Dolžina smeri je okoli 200 m, največja naklonina med 45 in 50 stopinj, za vzpon pa so potrebovali le poldrugo uro. V nedeljo je smer ponovil še Boris Mlekuž.

Kamniška naveza aktivna
V ponedeljek, 7. t. m., sta Marjan Kregar in Bojan Pollak v 4 urah opravila prvo zimsko ponovitev smeri Pibernik-Černivec v južni steni Štruce (III-IV). Sneg, led in voda se je menjavala s kopno skalo. Ta dan sta ta plezalca v tej smeri opravila še prvo zimsko ponovitev v smeri Iglič-Verbinc (III). Vstopila sta šele ob 16. uri, ker je prej preveč plazilo. Poleg snega in vodnega ledu sta v steni (votlina) naletela tudi na pršič. Kregar in Pollak sta v nedeljo, 13. t. m., opravila (pet ur in pol) še prvo ponovitev Kamniške grape (800 m, 40 stopinj) v vzhodni steni Brane. Ažman in Volkar pa sta 6. t. m. smučala s Sukalnika pod Planjavo v grapo Za Vratom. Ker v spodnji tretjini ni bila dovolj zasuta, sta zavila na Macesnovec in v uri in pol prismučala do Klina pod Kamniškim sedlom.
V ponedeljek, 7. t. m., pa je AO Kamnik organiziral tradicionalni veleslalom na Veliki planini, ki so se ga udeležili tudi člani PD Domžale in Mengeš. 33 tekmovalcev je tekmovalo na 800 m dolgi veleslalomski progi. Med posamezniki je zmagal Jane Volkar (0.50.00), pred Tonetom Trobevškom (0,50.5) in Matjažem Veselkom (0,50.7), ekipno pa je bila prva postaja GRS Kamnik (Volkar, Trobevšek, Ažman) s časom 3.33.8 pred AO Domžale (Veselko, Iglič, Grad) in AO Kamnik (Podbevšek, Benkovič, Škrlep).

Alpinistična šola AO Matica
Pretekli četrtek je pričela z delom tudi alpinistična šola PD Ljubljana-matica. Sestanki s predavanji so vsak četrtek ob 10.30 v društvenih prostorih na Trdinova 8, plezalne vaje pa imajo vsako sredo ob 16. uri na Turncu.

Prečenje Kamniških Alp
Milan Kolar (Mežica) in Rok Kolar (Prevalje) sta od 26. februarja do 1. marca opravila delno prečenje Kamniških Alp. Začela sta v Robanovem kotu in se po vzhodnem grebenu povzpela na Ojstrico, nadaljevala pa prek Bab, grebena Planjave (megla, sneg), Brane (veter, led), Turske gore in grebena Rinka-Skuta (plezala sta ga ponoči). S Skute pa sta morala sestopiti v bivak in potem zaradi ozeblin v dolino, kjer so Milana Kolarja pridržali na zdravljenju. Stanko Mihev in Janez Žalig (Ravne) pa sta, 6. t. m., prvič pozimi (tudi prva ponovitev sploh) preplezala centralni raz Velike Raduhe. Za vzpon (200 m) sta potrebovala 4 ure.

Kriteriji za izbor »Everest 79«
Skupina (Z. Korenčan, R. Robas, F. Savenc in T. Škarja), ki ji je komisija za odprave v tuja gorstva PZS poverila nalogo, da pripravi osnovne kriterije za izbor prve selekcije kandidatov za akcijo »Everest 79«. se je sestala v torek in predlagala:
1. Staž članov sekcije mora biti najmanj 5 let.
2. Kandidati morajo imeti vsaj 100 vzponov, od tega najmanj 30 zimskih.
3. Opravljenih morajo imeti vsaj pet vzponov v višino nad 4000 m.
4. V zadnjih treh letih morajo imeti vsaj 40 vzponov.
Aktivni morajo biti v planinski organizaciji, redno zaposleni ali redni študentje, sposobni morajo biti za služenje kadrovskega roka v JLA. Od vseh navedenih pogojev (v celoti jih izpolnjuje le 34 kandidatov izmed 72 prijavljenih) je mogoče od stopanje le od enega, če le-tega druge kvalitete močno odtehtajo. O kriterijih bo v ponedeljek razpravljala še komisija za alpinizem PZS.

  17.03.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.